به گزارش خبرگزاری شبستان، از یک سال گذشته سند اقدام مشترک بین بانک های مرکزی ایران و روسیه به امضا رسیده بود و ۹ بهمن ماه سال جاری امضای قرارداد اتصال سامانه های پیام رسان ملی بانکهای ایران و روسیه با حضور معاون بانک مرکزی روسیه و معاون بینالملل بانک مرکزی کشورمان به عنوان اولین اقدام در راستای اجرای این سند عملیاتی شد. بر این اساس علاوه بر اتصال سامانههای پیام رسان بانکی ملی دو کشور این امکان نیز فراهم شد که همه بانکهای عضو سامانه پیام رسانهای بانکی ملی ایران با همه بانکهای کشور روسیه تبادل پیام های بانکی روسیه داشته باشند.
بنابراین گزارش، همه بانکهای ایرانی در خارج از کشور و همچنین تمام بانکهای خارجی متصل به پیام رسان ملی روسیه که شامل ۱۰۶ بانک غیر از بانکهای روسی در ۱۳ کشور جهان است، به این واسطه امکان تعامل برای تبادل پیام بانکی با بانکهای ایرانی پیدا می کنند.
در راستای اجرای این قرارداد، سامانه پیام رسانی مالی الکترونیکی (سپام) به منظور الکترونیکی کردن مراودات بانکی و ایجاد زیرساخت یکپارچه خدمترسانی میان ایران و روسیه راه اندازی شد، با استفاده از سپام نه تنها برای اولین بار یک زیرساخت پیامرسانی واحد مالیِ ملی در کشور برای همه مراودات مالی عمده بانکها از قبیل اعتبارات اسنادی ارزی و ریالی، ضمانتنامههای ارزی و ریالی، حوالجات ارزی، مکاتبات، استعلام ها و مذاکرات از طریق یک شبکه واحد پیام رسانی فراهم است، بلکه امکان اتصال به بانکهای خارجی در خارج از کشور را می توان به گونهای برقرار کرد که بدون به کارگیری امکانات مؤسسه سوئیفت و نگرانیهای مربوط به آن، با زبانی مشترک و آشنا، تعاملات مالی با آخرین فناوریهای موجود صورت گیرد.
به دنبال این اقدام سپهر خلجی، رئیس شورای اطلاعرسانی دولت با استقبال از این حرکت و با استفاده از هشتگ «حذف دلار» در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «سامانههای پیامرسان ملی بانکهای مرکزی ایران و روسیه به یکدیگر متصل شدند. با این اتفاق امکان اتصال پیامرسان بانکهای ایرانی با ۱۰۶ بانک، غیر از بانکهای روسی در ۱۳ کشور فراهم شد. بزرگترین مزیت این اقدام، عدم تأثیرپذیری از تحریمهای غربی است.»
حال روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی در این زمینه آورده است: "شبکه سوئیفت در سال ۲۰۱۸ پس از خروج دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریم ها علیه تهران، روابط خود را با بانک های ایرانی قطع کرد. پس از تهاجم گسترده مسکو به اوکراین در سال گذشته، دسترسی برخی از بانک های روسی به شبکه سوئیفت قطع شد. مایکل پارکر، دادستان فدرال سابق آمریکا که اکنون ریاست سازمان مبارزه با پولشویی "فراری اند اسوسیتس" را بر عهده دارد، گفت: "ما شاهد تلاش دو کشور هستیم که در تلاشند در مقابل یک تهدید مشترک با یکدیگر همکاری کنند. زمانی که بازیگران دولتی را از هسته اصلی دور میکنید و به حاشیه هدایت می کنید، منطقی است که آنها یکدیگر را پیدا کنند."
به گفته پارکر؛ ایران و روسیه با اتصال سیستم های بانکی می توانند تجربیات خود را در زمینه تحریم ها به اشتراک بگذارند. این تحریم ها "بر اساس دو تهدید متفاوت طراحی شده اند" و به طور یکسان برای هر دو کشور یا سیستم های مالی اعمال نمی شوند. ایران سالها برای تقویت مهارت های خود جهت کاهش تاثیر تحریم های بسیار جامع تر وقت صرف کرده است. روسیه به نوبه خود دارای سیستم بانکی بسیار قوی تر و مدرن تری است که هنوز به طور کامل از اقتصاد جهانی محروم نشده است.
حرکت به سوی یکپارچهسازی سیستمهای بانکی نشاندهنده تحکیم روابط ایران و روسیه است. مقامات غربی این روابط را اتحادی جهت بدست آوردن تسهیلات توصیف کردهاند.
نظر شما