به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از استان کردستان، این استان به لحاظ منابع طبیعی و اراضی کشاورزی دارای ویژگیهای بارز است، بگونهای که کشاورزی از مهمترین مباحث در توسعه اقتصادی کردستان به شمار میرود، بنابراین توجه به کشاورزی و منابع طبیعی کردستان در توسعه و رونق این استان اثرگذار است.
امروزه بخش اعظم نیاز غذایی کشور توسط بخش کشاورزی تامین میشود و تولید محصولات کشاورزی و دامپروری زمینه تامین موادغذایی را در استان کردستان فراهم آورده است.
تحقق کامل اهداف امنیت غذایی سیاستهای توسعه سرمایهگذاری و تقویت زیر ساختها و نهادهای مرتبط با تولید کشاورزی در کشور مورد حمایت جدی دولت است.
به طور قطع، توسعه بخش کشاورزی با نگاه به حفظ منابع پایه برای استفاده پایدار از آنها صورت میگیرد، به طور مثال در بخش جنگل و مرتع ضروری است که تعامل منطقی با بخشهای زراعت و دامپروری وجود داشته باشد، تا مدیریت بهینه را در بخش شاهد باشیم.
کردستان در حوزه کشاورزی خدمات گستردهای انجام داده که صنایع تبدیلی و تکمیلی بعنوان یکی از حلقههای نهایی بخش کشاورزی نقش موثری در توسعه کشاورزی دارد که موجب ایجاد ارزش افزود، اشتغالزایی و تامین امنیت غذایی میشود.
کردستان در زمینه کشت قراردادی رتبه برتر کشور را دارد
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان اظهار کرد: سال ۱۴۰۱ به دلیل بحث حذف ارز ترجیحی چالشهای گستردهای برای کشاورزی و دام و طیور ایجاد کرد و نهادههای دامی ده برابر افزایش قیمت داشت و هنوز هم دربازار شاهدیم که در قیمت گوشت قرمز و مرغ نوسان وجود دارد.
پیمان اسکندری اعلام کرد: پنج قرارگاه در استان وجود دارد که قرارگاه امنیت غذایی نخستین قرارگاه است که وزارت جهاد کشاورزی در این راستا معرفی الگوی کشت را در دستور کار قرار داد و در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ منابعی برای این مهم تعریف شده است.
وی با بیان اینکه کردستان در زمینه کشت قراردادی رتبه برتر کشور را دارد، افزود: از ابزارهای الگوی کشت، کشاورزی قراردادی است که در ۳۲ هزار و ۵۰۰ هکتار اراضی آبی گندم کشت قراردادی انجام شد و در حوزه ذرت و جو کشت قراردادی نیز اجرا شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی با اشاره به بخش تولید در دیمزارها اعلام کرد: ۸۸ درصد اراضی کشاورزی کردستان دیم است و بیشترین کشاورزی کردستان متکی به آبی است، بنابراین سعی شده در ۵۹۱ هزار هکتار از اراضی کشاورزی در حوزه بذر و آموزش، تغذیه و ادوات کشاورزی با همکاری ستاد اجرایی فرمان امام راحل آموزش برای کشاورزان در نظر گرفته شده است.
اسکندری اضافه کرد: ۱۲ درصد از اراضی کردستان آبی است کشاورزان کامیارانی به دلیل تبدیل اراضی دیم به آبی در پایاب سدگاران که دو هزار و ۷۰۰ هکتار را شامل میشود، رونق بهتری نسبت به سایر اراضی کشاورزی استان دارند.
وی عنوان کرد: بزرگترین اتفاق اقتصادی کردستان خریداری گندم از کشاورزان بود که امسال هفت هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان پول گندم پرداخت شد.
وی یادآور شد: براساس دستور وزارت جهاد کشاورزی، در استان محصولات استراتژیک را در فضای باز پرورش دادهایم که در سازمان، نهضت گلخانهسازی راهانداختیم و سرمایهگذاران حوزه گلخانه ورود کردند که در حوزه امنیت غذایی مهم است.
رئیس جهاد کشاورزی کردستان تصریح کرد: صدور سند در اراضی کشاورزی کلیدی و مهم است که نیاز به اطلاعرسانی دارد.
۳۰ درصد از اراضی کشاورزی کردستان رفع تداخل شدهاند
اسکندری افزود: در حوزه قرارگاه صدور سند و رفع تداخلات ۳۰ درصد از اراضی کشاورزی کردستان رفع تداخل شدهاند تا آخر اسفند به ۵۰ درصد افزایش مییابد و اراضی کشاورزان سنددار میشوند و هماکنون۹۰ درصد از اراضی ملی استان سنددار هستند.
وی گفت: در حوزه قرارگاه تامین مالی و سرمایهگذاری، امسال دو هزار و ۶۵۰ میلیارد تومان تسهیلات تبصره ۱۸، سامانههای نوین آبیاری، دامدار کارت، جهش تولید در دیمزارها و غیره به کشاورزان پرداخت شده است و ۲۲ طرح که راکد بودند به چرخه تولید بازگشتند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان ادامه داد: امسال حدود ۳۸۲ پروژه کشاورزی در حوزه دامداری، سردخانه و غیره در کردستان افتتاح شده است.
وی با اشاره به حوزه باغبانی استان اظهار کرد: در استان ۵۴ هزار هکتار باغ داریم که ۴۵۰ هزار تن تولید دارد و ۹۵ هزار تن از انگور تولیدی کردستان انگور دیم است.
اسکندری با بیان اینکه امسال برای تنظیم بازار اقدامات زیادی انجام شده است، گفت: در راستای تنظیم بازار یازده هزار و ۵۰۰ تن روغن،بیش از ۱۰ هزار تن برنج، پنج هزار تن شکر، ۵۳۵ تن گوشت قرمز در استان توزیع شده است.
وی تصریح کرد: در راستای نهضت کاشت یک میلیارد درخت در ایران با شعار «ایران پر درخت» سهم استان سه میلیون نهال است که نیازمند کمک رسانهها تشکلهای بخش خصوصی،دانشجویان و سایر اقشار است تا این پویش برای کمک به اکوسیستم و طبیعت استان هدفمند پیش برود.
ایجاد پنجره واحد زمین در کردستان
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان نیز در خصوص اقدامات این ادارهکل اظهار کرد: منابع طبیعی کردستان در ۱۲ حوزه آبخیز، هشت شهرستان بالغ بر ۲۸ هزار متر مکعب و با ۴۳.۵ میلیارد تومان شامل سازههای مکانیکی افتتاح پروژههای آبخیزداری را در ایام دهه فجر داریم.
بهزاد شریفیپور اعلام کرد: امسال با مشارکت دستگاهها سامانه پنجره واحد زمین را ایجاد کردیم که اداراتی که در حوزه زمین فعالیت دارند پایش خواهند شد و استعلامات اراضی در این سامانه آسانتر انجام میشود.
وی خاطر نشان کرد: امسال در سه هزار هکتار عملیات بیولوژیکی اجرا شد و دو هزار مراتع در قالب گروههای مردمی احیا شد و با مشارکت جوامع محلی صورت گرفت.
اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت نیازمند کمک مردمی
شریفیپور به طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت پرداخت و گفت: این طرح در دستور کار دولت قرار گرفت که به مدت چهار سال باید اجرا شود و کل مردم باید در تولید، کاشت و مراقبت بعد از کاشت دخیل باشند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان افزود: در هر عرصهای که نهال کاشت میشود و جوامع محلی و بهرهبرداران و کشاورزان اقدام به توسعه باغات کنند در سامانه رصد میشود.
وی بیان کرد: سالانه در دو نهالستان مریوان و گریزه سنندج سه میلیون اصل نهال تولید خواهد شد که در راستای توسعه زراعت چوب انجام میشود تا فشار را در قاچاق چوب کاهش دهد و به توسعه فضای سبز جامعه شهری و روستایی کمک میکند.
شریفیپور افزود: یک میلیون و ۷۰۰ هزار اصل نهال امسال آماده توزیع است و امسال ۷۰۰ هزار تن نهال تولید کردهایم که ۳۰۰ هزار صنوبر تبریزی و ۴۰۰ هزار نیز گلدانی است که در مکانهای مشخص کاست میشود.
وی بیان کرد: ۱۲۱۲ فقره تخلف تصرف داشتیم و در مراجع قضایی منجر به صدور رای شد که در حوزه کشفیات قاچاق چوب نیز ۴۲ فقره داشتیم که کشفیات زغال نیز در این راستا انجام شد.
نظر شما