حجت الاسلام والمسلین دکتر محمد حسین توانایی در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، با گرامیداشت میلاد با سعادت امام علی(ع) و آغاز ایام البیض و اعتکاف گفت: شخصیتی در 13 رجب و 13 سال قبل از بعثت پا به عرصه وجود نهاد که بعدها انسان و الگوی کاملی دارای جاذبه و دافعه کافی برای همه مومنان تا روز قیامت شد.
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: ایشان در ده سالگی به پیامبر(ص) ایمان آورد و از ده سالگی در آغوش رسول خدا(ص) تربیت شد؛ خانواده ابی طالب، علی(ع) را به رسول خدا(ص) سپردند و از همان کودکی به تدریج به گونه ای مراحل رشد را سپری کرد که زیر نظر بزرگترین مربی بشر تربیت یافت و اولین فرد و نخستین مردی بر روی کره زمین بود که دعوت پیامبر(ص) را پذیرفت.
وی در خصوص شخصیت و ویژگی های این امام همام عنوان کرد: علی(ع)، در سن 33 سالگی یعنی 23 سال بعد توسط رسول خدا(ص) در واقعه غدیر به جانشینی پیامبر(ص) منصوب شد و به فرمان خداوند به امامت و ولایت و جانشینی پیامبر(ص) رسید با این فرمان يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ ۖ وَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ ۚ ای پیغمبر، آنچه از خدا بر تو نازل شد (به خلق) برسان که اگر نرسانی تبلیغ رسالت و اداء وظیفه نکردهای(آیه 67 سوره مائده).
حجت الاسلام والمسلین توانایی بیان کرد: وقتی که امام علی(ع) به مقام امامت و ولایت و جانشینی رسول خدا منصوب شد آیه 3 سوره مائده نازل شد که الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي، جانشینی او باعث کمال و اتمام دین رسول خدا(ص) شد. وی تصریح کرد: امیرالمومنین(ع) ادامه دهنده اهداف بلند بعثت رسول خدا(ص) بود. او و فرزندانش راه رسول خدا(ص) را ادامه دادند و موجب کمال دین رسول خدا شدند، امیرالمومنین دارای جاذبه و هم دافعه و بنده سالک خدا بود.
این مدرس مهارتهای اجتماعی خاطرنشان کرد: طبق آن چه خودشان در خطبه 192 نهج البلاغه معروف به خطبه قاصعه اشاره کرده اند صدای جبرئیل را میشنیدند و خود جبرئیل وقتی بر پیامبر(ص) فرود می آمد را می دیدند چرا که خودشان فرمودند إِنَّکَ تَسْمَعُ مَا أَسْمَعُ، وَتَرَی مَا أَرَی، علی! تو آن چه را من میشنوم میشنوی، و آن چه را که من میبینم، میبینی.
وی گفت: او انسان سالک الی الله و شجاع و پرچمدار رسول خدا(ص) بود پیامبر(ص) در جنگ احزاب یا همان جنگ خندق فرمود: «لَضَرْبَةُ عَلِیٍّ یَوْمَ الْخَنْدَقِ أَفْضَلُ مِنْ عِبَادَةِ الثَّقَلَیْن»؛[1] کار علی در جنگ خندق(کشتن عمرو بن عبدودّ) برتر از عبادت جن و انس است. وی در ادامه اظهار داشت: فضائل امیرالمومنین(ع) بیشتر از این است که بتوان در چند دقیقه به آن اشاره کرد از نظر حکومت وقتی که خلافت و زعامت مسلمانان به عنوان خلیفه چهارم رسیدند آن هم با درخواست شدید مردم، کوفه را مقر خلافت خود قرار دادند و در مدت اندک حدود نزدیک 5 سال شهر کوفه را که متروکه ای بود آباد کردند به گونه ای که مردم در رفاه اقتصادی بودند.
حجت الاسلام والمسلین توانایی بیان کرد: ایشان نمونه و الگوی بسیار خوبی برای مدیران نظام اسلامی تا روز قیامت هستند و توصیه های فراوانی نیز به فرمانداران خودشان مانند مالک اشتر دارند که در نهج البلاغه به آنها به عنوان دستورالعمل مدیریتی برای مسئولان جامعه اسلامی اشاره شده است. وی عنوان کرد: عدالت محوری و پرهیز از رانت و اجتناب از پذیرش سفارش ها از ویژگیهای مهم امیرالمومنین(ع) بود که می تواند الگوی جامع و کامل و خوبی برای مدیران اسلامی باشد.
حجت الاسلام والمسلین توانایی بیان کرد: همه باید حضرت امیرالمومنین(ع) را الگوی کامل خود قرار بدهند موقعی که برادرشان عقیل که از صحابه امیرالمومنین بود و در جنگ صفین در کنار امیرالمومنین بودند و با دشمنان مبارزه می کردند و پسرشان مسلم یاری گر امام حسین(ع) بود در کوفه وقتی عقیل طبق خطبه 224 نهج البلاغه به دلیل وضعیت بد مالی و فرزندانی که گرسنه بودند از امام علی(ع) تقاضای گندم بیشتری می کند و سهم بیشتری از بیت المال می خواهد امام علی(ع) موضوع را رسانه ای می کنند.
وی عنوان کرد: حتی درمورد برادرش می فرمایند من آهن تفتیده و گداخته ای را به بدن او نزدیک کردم و او مانند بیماران فریاد کشید به او گفتم يَا عَقِيلُ! أَتَئِنُّ مِنْ حَدِيدَة أَحْمَاهَا إِنْسَانُهَالِلَعِبِهِ، وَ تَجُرُّنِي إِلَى نَار سَجَرَهَا، آیا تو به خاطر اذیت وآزاری که از ناحیه گرما و حرارت آتش دیده ای ناله می زنی من به خاطر شعله های آتش جهنم ناله نزنم؛ اگر بخواهم سهمی از بیت المال را بیش از آن چه به سایرین دادم به تو بدهم من هم گرفتار آتش جهنم خواهم شد.
این استاد حوزه و دانشگاه اظهار داشت: داستان عقیل و اجانب نکردن درخواست او توسط امام علی(ع) درس بسیار بزرگی برای مدیران جامعه اسلامی در رزوگار فعلی و آینده می تواند باشدکه به هیچ وجه منافع شخصی را در برنامه های مدیریتی خودشان دخالت ندهند این روزها به سرعت می گذرد و روزهای خدمت گذاری به خلق به زودی تمام می شود.
حجت الاسلام والمسلین توانایی بیان کرد: از دیگر ویژگی های امیرالمومنین(ع) پاسخگویی بود؛ پاسخگویی به مردم که ولی نعمت هستند امروز برخی از مدیران به ارباب رجوع به گونه ای رفتار می کنند که گویا آنها ارباب هستند و مراجعین رعیت اند، و این گونه نگاه از بالا به پایین نسبت به مردم درست برخلاف اهداف نظام مقدس انقلاب اسلامی است و برخلاف منویات و بیانات و رهنمون های رهبر کبیر انقلاب است.
وی عنوان کرد: عدالت و انصاف پرهیز از رانت خواری و پاسخگو بودن از ویژگی های مهم مدیران است. این روزها که عموم مردم سوالات و ابهاماتی نسبت به مسائل اقتصادی و مسائل سیاسی دارند، مدیران بایستی مردم را محرم خودشان بدانند و در محافل، مجالس، مساجد، تکیه ها و در پایگاه های بسیج حضور پیدا کنند و پاسخگوی مردم باشند.
وی در خصوص اعتکاف نیز عنوان کرد: ایام اعتکاف، ایام بسیار خوبی است برای همه کسانی که فرصت دارند از این فرصت خوب برای رها شدن از قید و بند دنیای مادی استفاده کنند شیطان با دو حربه قوه غضبیه و قوه شهویه به انسان بیشترین آسیب ها را وارد می کند؛ سه روز اعتکاف می تواند مدیریت خشم را به انسان بیاموزد و سه روز اعتکاف می تواند انسان را از قید و بند تمایلات نفسانی دور کند.
حجت الاسلام والمسلین توانایی تصریح کرد: وقتی در این سه روز افراد روزه می گیرند و از قید و بند مسائل دنیا خود را رها می کنند و در گوشه ای خلوت می گزینند می توانند ارتباط خوبی با خالق هستی پیدا کنند و قلب و روح شان را آزاد کنند تا به نفس مطمنئه برسند و آنها از خدا راضی باشند و خدا از آنها؛ يا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ ارْجِعِي إِلى رَبِّكِ راضِيَةً مَرْضِيَّةً.
وی خاطرنشان کرد: غلام همت آنم که زیر چرخ کبود. ز هر چه رنگ تعلق پذیرد آزادست؛ این آزادی و حریت در ایام اعتکاف به خوبی به دست انسان می آید و انسان را از هواهای نفسانی جدا می کند و زمینه را برای تقرب خداوند در انسان فراهم می کند. توفیقات روز افزون را برای همه سالکان از خدا طلب می کنیم.
نظر شما