ماهیت انقلاب، ماهیتی برگرفته از تعالیم راسخ اهل بیت(ع) است

حجت الاسلام جباری گفت: یکی از ضروریات در ارتباط با انقلاب اسلامی به خصوص در این ایام بازتعریف در مورد انقلاب و ماهیت است تا مبادا از ماهیت اصلی اش دور شویم چرا که ماهیت انقلاب، ماهیتی برگرفته از تعالیم راسخ اهل بیت(ع) است.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان؛ حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمدرضا جباری در راستای سلسله نشست های کانون طلوع که از سوی دفتر ارتباطات فرهنگی موسسه امام خمینی(ره) به مناسبت دهه فجر با موضوع انقلاب اسلامی و حرکت تمدن‌ساز شیعی در عصر ائمه برگزار می شود؛ ابتدا با گرامیداشت چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی گفت: انقلاب اسلامی منبعث از روح تعالیم اهل بیت(ع) و سیره آنان است و مردم در جای جای انقلاب و در زمینه های شکل گیری اصل انقلاب و یا سال های 42 به بعد و در آستانه انقلاب اسلامی و یا شعارها و رفتارشان تحت تاثیر مکتب اهل بیت(ع) به خصوص سیدالشهدا و عاشورا حرکت خود را آغاز کردند و استمرار بخشیدند.

 

 

عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(‌ره) افزود: همچنین آنان در حفظ انقلاب اسلامی نیز کوشیدند و در جنگ تحمیلی با تاسی بر اهل بیت(ع) حرکت کردند؛ اینکه این انقلاب دارای ماهیتی شیعی و اهل بیتی است و شکل گرفته و حرکت کرده و در این مسیر تداوم یافته تردیدی نمی توان داشت.

 

 

وی بیان کرد: اینکه می گوییم انقلاب ما شیعی است به معنای این نیست که همه کشور شیعی هستند، چون از مذاهب مختلف و اهل سنت نیز در کشور ما زندگی می کنند و نقش مهمی در مبارزه با طاغوت و پیروزی انقلاب داشته اند، به هر حال آنان نیز براساس فطرت ظلم ستیزانه و نگاهی که به خصوص به قیام سید الشهدا داشتند در مقابله با ظلم این مسیر را همراهی کردند و در جنگ و مقاطع مختلف نیز ایستادگی کرده اند.

 

حجت‌الاسلام والمسلمین جباری عنوان کرد: اهل بیت(ع) برای همگان و حتی اهل سنت مقدس و محترم هستند، اما جای انکار وجود ندارد که رهبر این انقلاب یک فقیه شیعی برجسته بود و براساس شعارهای برگرفته از مکتب اهل بیت(ع) این انقلاب شکل گرفت و تداوم یافت.

 

 

وی تصریح کرد: یکی از ضروریات در ارتباط با انقلاب اسلامی به خصوص در این ایامی که باید بازتعریف و بازنگاهی در مورد انقلاب و ماهیت آن بررسی شود تا مبادا از ماهیت اصلی اش دور شود این است که ماهیت انقلاب، ماهیتی برگرفته از تعالیم راسخ اهل بیت(ع) است و ریشه های انقلاب باید بررسی شود و اینکه اگر این انقلاب را بر معصومان عرضه کنیم و معیارهایی که معصومین در ارتباط با ظلم و ظلم ستیزی داشتند و معیارهایی که معصومین در تایید و یا رد آن انقلاب ها و قیام هایی که در عصرشان رخ میداد داشتند باید ببینینم نگاه معصومین به انقلاب چگونه است و این ها نیاز به تحلیل و هم در زمینه نگاه به ظلم ستیزی دارد.

 

 

این کارشناس و تحلیل گر تاریخ اسلام خاطرنشان کرد: در زمینه نپذیرفتن ظلم که مساله ای مهم به شمار می رود ما وامدار شهید مطهری در اصل عدم انظلام هستیم اصل عدم ظلم که تاکید فراوانی بر عدم ظلم دارد و اینکه حتی در حد سنگینی ذره ای از ظلم را خدای متعال برنمی تابد و خداوند ظلم کننده نسبت به بندگان نیست و حتی از نظر خدا ذره ای ظلم نیز زیاد محسوب می شود.

 

 

وی گفت: اینکه اهل بیت ظلم را برنمی تابیدند عیان است اما در مورد عدم انظلام یعنی ظلم نپذیری و زیر بار ظلم نرفتن و خاضع و تسلیم ظلم نشدن و اعتراض به ظلم کردن و هر نحوی که انسان می تواند به ظلم اعتراض کند به نصیحت، بیان یا رفتار و یا منع همکاری دیگران با ظالم را شامل می شود هر گونه همکاری انسان مومن براساس مکتب اهل بیت با ظالم ممنوع است.

 

 

حجت‌الاسلام والمسلمین جباری افزود: این دو اصل مهم را در سیره اهل بیت عیان می بینیم بحث عدم ظلم و انظلام امری مشخص است در عدم انظلام ممکن است به ذهن بیاید که معصومین مظلوم بوده اند و تفاوت با انظلام چیست تردیدی نیست که همه اهل بیت مظلوم بودند که اگرنبودند حاکمیت دست آنها بود و جهان به گونه ای دیگر اداره می شد منتها مظلوم بودن موجب سرزنش فرد نیست منظلم بودن موجب سرزنش است، حتی امیرمومنان وقتی برای بیعت او را به زور به سمت مسجد می بردند اعتراض کرد و سخن خود را گفت.

 

 

وی بیان کرد:گاهی تصور وجود دارد وقتی به خانه ایشان حمله کردند ایشان هیچ اقدامی نکرده باشد در حالی که این طور نیست، حتی پیامبر(ص) نیز مظلوم بوده اما منظلم نبوده است شواهدی وجود دارد برای عدم انظلام و اینکه اهل بیت(ع)، شیعیان را حتی در حد کوچکترین همراهی با ظالم نهی می کردند و این روح ظلم ستیزی را در جامعه می دمیدند. اسلام همواره روح مقابله با ظلم را دمیده است روح ظلم ستیزی را ائمه در حد اعلا به جامعه تزریق می کردند و ما در سراسر زندگی ائمه می دیدیم افرادی که در دستگاه های خلافت همکاری داشتند را نهی می کردند مگر برای اینکه وارد تشکیلات شوند جهت رسوخ و یا برای رفع غم و گرفتاری مومنی قدم بردارند و اسیری را رهایی ببخشند.

 

 

این عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(‌ره) تصریح کرد: امام کاظم(ع) فردی را که شترهایش را به هارون کرایه داده بود نهی کرد و کسانی که ظلم را همراهی کنند در ظلم آنها شریک است و حتی تا دوختن لباس ظالم نهی شده و فضای شیعه را این گونه بار آورده اند که نباید ظلم کرد و نه باید ظلم پذیر بود.

 

وی خاطرنشان کرد: حرکت امام رضا(ع) در واقع یک حرکت مظلومانه ای بود نه در مسیر انظلام و تائید ظالم باشد چرا که بر حضرت تحمیل شد، مامون حضرت را تهدید کرد و ایشان تلاش زیادی کرد تا نپذیرد و بارها به شرطی ولیعهدی را پذیرفت که هیچ دخالتی در کارهای مامون نداشته باشد و تا پایان نیز این طور بود.

 

 

حجت‌الاسلام والمسلمین جباری اظهار داشت: برادران اهل سنت و دیگر مذاهب در انقلاب اسلامی و بسیاری ازرویدادها سهم انکارپذیری دارند، اما سوال این است آیا در مکتب خلفا ماهیت همانند اهل بیت(ع) ظلم ستیزانه بوده است اگر این گونه بود باید در طول تاریخ قیام‌های متعددی برعلیه ظالمان شکل گرفته باشد پاسخ  این است هر چند ظلم ستیزی بر اساس فطرت الهی است اما در تعالیم و روایات و منابع حدیثی اهل سنت صبر در برابر ظلم و هنگام ظلم والیان دارند، در حالی که با ذات قرآن کریم  ظلم پذیری نهی شده است.

 

وی بیان کرد: بسیاری از این روایات در عصر معاویه جعل شده است و معاویه 20 سال در حکومت بود و دستور جعل حدیث داد، تفاوت این دو مکتب سیره اهل بیت(ع) و پیروان خلفا در این است، انقلاب اسلامی حرکت شیعی علیه ظلم بود و هیچ فقیه شیعه ای کرنشی در مقابل درباریان و حاکمان نکردند و در دوره صفویه نیز نفوذ در دربار برای توسعه تشیع داشتند.

 

 

 

کد خبر 1250822

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha