بصیرت، ولایت مداری و شجاعت از ویژگی های شاخص حضرت عباس(ع) است

حجت الاسلام جعفری فراهانی با اشاره به اینکه تقوا، علم، خدمت به بندگان خدا، ولایت مداری از ویژگی های شاخص حضرت عباس(ع) است، گفت:تا مادامی که امام حسن(ع) و امام حسین(ع) بودند، حضرت عباس(ع) هیچ فضلیتی را برای خودشان قائل نبودند.

حجت الاسلام «عباس جعفری فراهانی»، در گفت و گو با خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با اشاره به ویژگی های اخلاقی و سیره حضرت عباس(ع) گفت: حضرت عباس(ع) از فرزندان رشید امام علی(ع) و ام البنین(ع) که مادرشان از خانواده با اصالت و دارای کمالات و صفات بسیار بود و بدون شک از چنین مادری که به مقام اهل بیت(ع) معرفت داشتند، فرزندی که دارای ویژگی های اخلاقی همچون رشادت، شجاعت و به جنگ آوری معروف است را می توان شاهد بود.

 

این کارشناس فرق و مذاهب اسلامی بیان کرد: در مورد اوصاف حضرت عباس(ع) اطلاعات بسیاری در دست نیست، به این دلیل که به خاطر دشمنی و کینه امویان با حضرت(ع) و قبیله بنی هاشم، به شکل های مختلف خواستند که کمالات و  فضائل حضرت نقل مجالس نباشد و مردم از آنها بی بهره باشند.

 

حجت الاسلام جعفری فراهانی افزود: حضرت عباس (ع) در کنار امیر المومنین(ع) و امام حسن(ع) و امام حسین(ع) رشد نمودند و اسلام را به شکل کامل و عمیق درک کردند. نویسندگان متأخر نوشته‌اند که عباس(ع) خود را همسان دو برادر بزرگ‌ترش یعنی امام حسن(ع) و امام حسین(ع) نمی‌دانستند و همیشه آنان را امام خود می‌دانست و در مقابل آنها مطیع و فرمانبردار بودند و همواره آن دو را با خطاب «یا بن رسول الله»، «یا سیدی» و شبیه اینها خطاب می‌کردند. به گفته برخی پژوهشگران، درباره زندگی حضرت عباس(ع) تا قبل از واقعه کربلا اطلاعات تاریخی چندانی در دسترس نیست.  تنها ماجرایی که از زندگی او نقل شده حضور در جنگ صفین است و نیز یک نکته در هنگام دفن امام حسن مجتبی(ع) است. باقی آنچه وجود دارد مربوط به واقعه کربلا است.ایشان در این جنگ از جمله افرادی بودند که به فرماندهی مالک اشتر در جنگ صفین به فرات حمله کردند و برای لشگریان امام علی(ع) آب برداشتند. در این نبرد کشته شدن ابن شعثاء از شام و هفت تن از پسرانش به دست حضرت عباس(ع) نیز جزو حوادث هم نقل شده است  به گفته برخی از نویسندگان، مردم شام قدرت ابن شعثاء را برابر با هزار سوار می‌دانسته‌اند.

 

وی خاطر نشان کرد: تقوا، علم، خدمت به بندگان خدا، ولایت مداری از ویژگی های شاخص حضرت عباس(ع) است، به گونه ای که تا مادامی که امام حسن(ع) و امام حسین(ع) بودند، هیچ فضلیتی را برای خودشان قائل نبودند و همواره مطیع خاص این دو امام بزرگوار بوده و در اطاعت از اولاد حضرت زهرا(س) هیچ کوتاهی نمی کردند.

 

این کارشناس حوزه دین از دیگر ویژگی حضرت عباس(ع) را بصیرت ایشان نام برد و تصریح کرد: ویژگی‌ «نافِذَ البَصیرَةِ»، درباره کسی به کار برده می‌شود که دارای آگاهی و دقت باشند و چشمان خود را باز و حق را از باطل تشخیص دهند. شناخت حضرت عباس(ع) از جامعه و امام زمان خود، موجب بصیرت خاص وی شده بود، زیرا که ایشان دشمنان اهل بیت(ع) را خوب می شناختند و در جایی که دشمنان تلاش می کردند، ایشان را از امام حسن(ع) و امام حسین(ع) جدا کنند، حضرت با بصیرتشان مطیع ولایت بودند و از این دو امام همام اطاعت می نمودند.

 

وی خاطرنشان کرد: در واقعه کربلا زمانی که شمر برای حضرت عباس(ع) امان نامه آورد، برخورد تند حضرت(ع) را در پی داشت، این نشان از بصیرت و زمان شناسی و اعتقاد قوی ایشان است.

 

 حجت الاسلام جعفری فراهانی با اشاره به ویژگی شجاعت و جنگجویی حضرت عباس(ع) گفت: در واقعه عاشورا این ویژگی حضرت(ع) ظهور و بروز داشته است، به طوری که ایشان زمانی که برای آب بردن به سمت نهر فرات حرکت کردند، براساس روایات، جمعیتی بالغ بر صدها نفر، ایشان را محاصره می کنند و ایشان شجاعانه به شط فرات نزدیک  و با وجود عطش بسیار به دلیل تشنه بودن برادر و فرزندانش، آب ننوشیدند، این نشان از ادب ایشان است.

 

این کارشناس حوزه دین اظهار کرد: در شجاعت حضرت عباس(ع) همین بس که حضرت(ع)، فرمانده لشکر امام حسین(ع) بودند و از خیام حضرت محافظت کردند و با وجود آنکه دستشان در هنگام آب آوردن قطع می‌شود، اما می گویند «والله ان قطعتموا یمینی انی احامی ابدا عن دینی»، قسم به خدا اگر دستان مرا قطع کنید از دین و امام خودم دست برنمی دارم.

 

حجت الاسلام جعفری فراهانی خاطر نشان کرد: حضرت عباس(ع) نمونه بارز انسان ولایت مدار است که در سخت ترین شرایط فریب دشمن را نخوردند، امروز جوانان باید با الگوبرداری از سیره عملی و رفتاری آن حضرت به وظایف دینی و اسلامی خود عمل کنند و با  اعتقاد درست و شناخت در میدان حاضر شوند، تا دشمنان به اهداف خود دست پیدا نکنند.

 

وی به روایتی از امام سجاد(ع) در مورد حضرت عباس (ع) اشاره کرد و گفت: امام سجاد(ع) فرمودند: «عمویم عباس(ع) خود را فدای برادرش کرد تا این که دو دستش بریده شد و خدا به آن حضرت در زندگی بعد از دنیا دو بال داد که با آنها در بهشت به همراه فرشتگان پرواز می کند همانگونه که جعفر بن ابی طالب دو بال پرواز در قیامت دارد».

 

حجت الاسلام جعفری فراهانی در باره کرامات حضرت عباس(ع) گفت: کرامات حضرت عباس(ع) در بین شیعیان معروف است و داستان‌های متعددی درباره شفای‌ بیماران یا حل سایر مشکلات با توسل به حضرت عباس(ع) بین مردم جاری است؛ ربانی خلخالی در کتاب «چهره درخشان قمر بنی‌هاشم» حدود هشتصد کرامت از جناب عباس بن علی(ع) جمع‌آوری کرده و در هر جلد بیش از ۲۵۰ داستان نقل کرده است. تا جایی که به نوشته این منابع، کرامت‌های حضرت(ع) اختصاص به شیعیان ندارد و کرامت‌هایی نیز از ایشان در حق معتقدان سایر ادیان و مذاهب مثل اهل سنت، مسیحیان،کلیمیان،زرتشیان نقل شده است.

 

وی گفت: مشهور است که شیعیان ارتباط عاطفی زیادی با حضرت عباس(ع) دارند و بعد از چهارده معصوم(ع) برای او بالاترین مقام را قائل‌اند و شدت علاقه و محبت شیعیان به عباس(ع) را بسیار روشن و واضح دانسته است. این ارتباط باعث شده است که حضرت عباس در فرهنگ شیعه جایگاه مهمی در توسلات، عزاداری ها داشته باشد.

 

 

کد خبر 1254422

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha