خبرگزاری شبستان،جهان اسلام: «مسائل بزرگ تا حد زیادی حل و فصل شده اند که این شامل کاهش تحریم های واشنگتن علیه ایران تحت برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) است». این بخشی از جملاتی است که «ند پرایس» ،سخنگوی وزیر امور خارجه آمریکا چندی پیش اظهار داشت.
«پرایس» در آن زمان گفت که بسیاری از مهم ترین جزئیات برای بازگرداندن واشنگتن و ایران به پایبندی به توافق هسته ای تاریخی 2015 به طور کلی مورد توافق قرار گرفته و آنچه میتوانست مذاکره شود، مورد گفتگو و مذاکره قرار گرفت.
سخنگوی وزیر خارجه آمریکا همچنین گفته بود که آمریکا پاسخ ایران به متن پیش نویس «جوزپ بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا را دریافت کرده است و همچنان با اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی «در راه آینده» رایزنی می کند.
«احیای برجام مدتهاست که در دستور کار قرار ندارد و مقامات ایران در این باره دروغ می گویند». این جمله نیز بخشی از جدیدترین اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا است که شاهد یک چرخش 180 درجه ای در آن نسبت به اظهارات پیشین او هستیم!
پرایس این اظهارات را در واکنش به سخنان «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره اینکه طرف آمریکایی آماده جمع بندی توافق است، مطرح کرده است.
امیرعبداللهیان در گفتگو با با «العالم» به نقل از «فواد حسین»، وزیر امور خارجه عراق اعلام کرده که واشنگتن از مذاکرات استقبال می کند و برای جمع بندی توافق برجان اعلام آمادگی کرده است اما گویا این حقیقت به مذاق آمریکایی ها خوش نیامده و به همین دلیل مسئولان ایران را متهم به دروغگویی کرده اند!
سخنگوی وزیر امور خارجه آمریکا، ایران را متهم به فریب دادن جهان در مورد برجام می کند اما گویا این خود واشنگتن است که هر بار با تغییر مواضع خود در مورد ایران و توافق هسته ای با این کشور قصد فریب دادن جهان را دارد.
تهران همواره اعلام کرده است که در چارچوب قوانین آژانس بین المللی انرژی اتمی در حال انجام فعالیت های خود است و هرگز از این قوانین تخطی نکرده است؛ آژانس هم تاکنون گزارشی مبنی بر تخلق ایران در این زمینه ارائه نکرده است. اعلام خبر بازدید رئیس ناظر هسته ای سازمان ملل متحد به تهران دال بر صداقت ایران درباره فعالیت هایش در زمینه غنی سازی اورانیوم است و نشان می دهد که ایران همواره بر یک خط مستقیم برای به نتیجه رساندن مذاکرات برجام قدم برداشته است.
جمهوری اسلامی ایران برای ثابت کردن گفته هایش در مورد اینکه از خطوط قرمز عبور نکرده و هیچ تلاشی برای غنی سازی اورانیوم بیش از 60 درصد انجام نداده است از حضور «رافائل گروسی» در تهران استقبال کرده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی مستقر در وین در اوایل این ماه گفت که پس از گزارش بلومبرگ در خصوص غنی سازی 84 درصدی اورانیوم در ایران در حال مذاکره با تهران در این زمینه است.
«بهروز کمالوندی»، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران گفت: در روزهای اخیر با هیئت آژانس بینالمللی انرژی اتمی که پیش از این در ایران حضور داشتند، گفتوگوهای سازنده و امیدوارکنندهای داشتهایم تا شبهات مربوط به برنامه هستهای ایران را برطرف کنیم.
وی افزود: امید است این سفر زمینه ساز همکاری های بیشتر و افق روشن تری بین ایران و آژانس باشد.
این سفر همچنین می تواند تایید کننده اظهارات «حسین امیرعبداللهیان» در ژنو درباره ادامه مسیر برای نتیجه رسیدن توافق باشد.
امیرعبداللهیان در ژنو گفت: این آمادگی را داریم در چارچوب مذاکراتی که تاکنون در وین انجام شده و پیامهایی که بین ما و طرف آمریکایی از طریق واسطه بهصورت سند غیررسمی تبادل شده که متضمن رعایت منافع همه طرفها و البته خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران هست، نسبت به جمعبندی توافق و بازگشت همه طرفها به تعهداتشان ذیل برجام عمل کنیم.
وی افزود: تصور میکنم اگر طرف آمریکایی در چارچوب پیامی که ارسال کرده واقعبینانه برخورد کند و اظهارات رسانهای ریاکارانه قبلی را تکرار نکند ما فاصله زیادی با توافق نخواهیم داشت.
اما واقعیت این است که گویا واشنگتن مانند همیشه دچار تناقض گویی و دورویی است و اگرچه در کلام مدعی تلاش برای به نتیجه رسیدن توافقات است اما وقتی پای عمل به میان می آید همه تلاش خود را برای خارج کردن قطار برجام از ریل می کند.
اگر چنین نبود واشنگتن واکنش متفاوتی نسبت به سفر قریب الوقوع پادشاه عمان،کشوری که میانجی توافق برجام بوده است،نشان می داد.
حضور پادشاه عمان که همواره نقش میانجی را ایفا کرده است قاعدتا باید خبر از پیشنهادات آمریکا برای حصول توافق را بر همراه داشته باشد،اما اظهارات ند پرایس مبنی بر اینکه برجام مدت هاست از دستور کار خارج شده عملا دلایل این سفر و نتایج آن را در هاله ای از ابهام فرو برده است.
اگرچه آمریکا همواره ثابت کرده است که به هیچ یک از تعهداتش در هیچ برهه زمانی عمل نمی کند اما این بار بهتر است برای حفظ وجهه بین المللی خود از نفاق دست بردارد و عملکردی واحد را برای حل مسئله ای که مدت هاست گره کوری در آن ایجاد شده در پیش بگیرد.
نظر شما