از زیارت حرم مطهر سیدجلال الدین اشرف تا مجموعه ۸ هکتاری شیلات کیاشهر

مجموعه تاریخی بندرکیاشهر، مزار دکتر معین، زیارت آستانه سید جلال الدین اشرف، پارک حفاظت شده بوجاق، تالاب صفرابسته، پل چوبی کیاشهر و خرید برنج و بادام زمینی و صنایع دستی مروار بافی می تواند خاطرات ماندگاری برای مسافران نوروزی باشد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت - مهری شیرمحمدی؛

تعطیلات نوروز فرصت خوبی است تا با تامل بیشتری جاذبه‌های تاریخی و طبیعی شهرستان‌های گیلان را ببینیم. شهرستان آستانه اشرفیه، بعنوان حاصلخیزترین جلگه گیلان به دلیل عبور سپیدرود، می‌تواند زیباترین مقصد سفر برای گردشگران باشد.

 

بازدید از مجموعه تاریخی بندرکیاشهر، اداری احترام بر مزار دکتر محمد معین، نگارنده لغتنامه معین، زیارت آستانه سید جلال الدین اشرف، پارک حفاظت شده بوجاق، تالاب صفرابسته، پل چوبی کیاشهر و خرید برنج و بادام زمینی و صنایع دستی مروار بافی می تواند خاطرات ماندگاری برای مسافران نوروزی باشد.

 

 

*آستان مقدس سید جلال الدین اشرف

سید ابراهیم مرتضی الاصغر ملقب به جلال الدین اشرف (ع)، بر اساس اطلاعات موجود از فرزندان امام موسی کاظم (ع) است. وی، سال ها پیش برای تبلیغ دیدن اسلام به ایران سفر می‌کند و در حین درگیری و جنگ‌های آن دوران به شهادت می رسند. بروایتی جسد وی بر آب سپید رود افکنده می‌شود و مردم پیکر وی را از آب گرفته و در مکان فعلی دفن می‌شود.

 

مردم شرق گیلان، به زیارتگاه عنوان کلی «آستانه» اطلاق می کنند. وجه تسمیه شهر آستانه به‌دلیل مدفن سید جلال الدین اشرف است. امروز آستانه مقدس او که دومین چهره علوی مشهور در سال های نخست هجری است، آستانه اشرفیه نامیده می شود.

 

صحن و آرامگاه وی، مهمترین مرکز زیارتی در شرق گیلان است و در بین مردم شهر از جایگاه و احترام ویژه ای برخوردار است. هم‌اکنون آستانه اشرفیه چهارمین شهر مذهبی ایران است.

 

*آرامگاه دکتر محمد معین

«دکتر محمد معین » 9 اردیبهشت ماه  1291،  در محله زرجوب رشت متولد شد. او در 6 سالگی پدر و مادرش را به فاصله پنج روز از دست داد و  تحت نظر پدربزرگش«معین العلما» بزرگ شد. محمد معین با اتمام دورة اول دبیرستان در مدرسه­‌ متوسط شماره­ یك رشت، برای ادامه تحصیل به «دارالفنون» تهران رفت و در سال 1303 موفق شد در رشته ادبیات فارسی و علوم تربیتی مدرك لیسانس دریافت کند و بعدها تا مقطع دکتر پیش رفت.

 

دکتر محمد معین، سال ها عضو فرهنگستان زبان و ادب پارسی بود. او با «علی اکبردهخدا» در تدوین لغتنامه دهخدا همکاری می کرد و سپس خود پایه گذار لغتنامه معین شد. اما مهمترین خدمتش به زبان فارسی، ارایه طرحی در تحقیق های دستور زبان فارسی بود، و در واقع کاری بنیادی در حوزه دستور پایه گذاری کرد.

 

دکتر معین، بر اثر بی‌خوابی‌های مکرر و کار علمی زیاد برای شرکت در یکی از کنفرانس‌های خارج از کشور، (قبل و بعد از سفر)در روز نهم آذرماه 1345 در دفتر کار خود بیهوش شد و پنج سال بعد از دنیا رفت. جسم وی در املاک اجدادی اش در شهر آستانه اشرفیه در خاک آرمید.

 

 

*مجموعه تاریخی شیلات در بندر کیاشهر

مجموعه تاریخی شیلات واقع در بندر کیاشهر، یادآور روزگاری است که برداشت ماهیان استخوانی و به‌ویژه خاویار در انحصار کشور روسیه بود و مردم از خوان پرنعمت دریای کاسپین، نصیبی نداشتند.  نخستین بار یک تاجر روس به نام «لیانیازوف » به بندر کیاشهر می آید و طی قرار دادی که با دولت ناصرالدین شاه منعقد می کند، مسئولیت مشترک شیلات شمال کشور را برعهده می گیرد.

 

این مجموعه تاریخی با قدمتی بالغ بر 150 سال و با وسعت تقریبی 8 هکتار، 24 بنای قدیمی در مرکز شهر ساحلی کیاشهر دارد. و شامل؛  خانه شخصی لیانیازوف، مهمانسرا،  بنای صید و خاویار سازی، ساختمان سردخانه، کارگاه سریشم سازی، کارگاه نجاری، ساختمان ریاست، بناهای اداری و مالی، ساختمان های مسکونی، موزه خاویار، گورستان روس ها و... می باشد.

 

این مجموعه بناها، بصورت مستقل هرکدام جداگانه در سال 1386در فهرست آثار ملی کشور ثبت گردید و برای نخستین بار تنها در تعطیلات نوروزی سال 1401، درب این مجموعه تاریخی بروی گردشگران باز شد.

 

 

*پل خشتی تجن گوکه

سپیدرود، بعنوان پرآب ترین رودخانه گیلان، که از پیوستن قزل اوزن پدید آمده، با عبور از جلگه آستانه اشرفیه به دریای کاسپین می‌ریزد. در مسیر این رود، پل های خشتی متعددی برای عبور و مرور ساخته شده که یادگاری بجامانده از دوران صفویه و قاجار است. طویل ترین پل خشتی شهرستان آستانه اشرفیه در روستای  تجن گوکه قرار دارد.

 

ارزش این پل  که احتمالا اوایل دوره صفوی ساخته شده، تاجایی است که قبل از انقلاب در فهرست بناهای میراثی کشور به ثبت رسیده است. این پل تاریخی در 20 دی ماه 1355 و به شماره 1432 توسط «وزارت فرهنگ و هنر» وقت ثبت ملی شد.

 

از دیگر دیدنیهای شهرستان آستانه اشرفیه، پل چوبی و بازارچه محلی بندرکیاشهر، تالاب حفاظت شده در روستای صفرابسته و همچنین پارک ملی بوجاق است.

 

بادام زمینی و برنج آستانه، از مهمترین محصولات کشاورزی این شهرستان است. همچنین صنایع دستی مروار بافی سوغاتی است که بنام آستانه اشرفیه ثبت ملی شده است.

 

 

کد خبر 1255518

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha