ابدیت اسلام و ختم نبوت از ضروریات دین اسلام است

حجت الاسلام کلانتری گفت: ابدیت اسلام و ختم نبوت از ضروریات دین اسلام است و پشت کردن به احکام اسلام و جایگزین کردن دستورالعمل ها و قوانین دیگر به جای آنها کفر عملی به ابدیت و جاودانگی اسلام است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان در استان فارس، حجت الاسلام ابراهیم کلانتری، امروز پنج شنبه (11 اسفند) در جلسه سی‌ و یکم از سلسله مباحث با موضوع «ولایت فقیه» که در حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) برگزار شد، ضمن بررسی سومین برهان از ادله اثبات «ولایت فقیه» گفت: اين دليل از سه مقدمه تشكيل شده است که اگر این مقدمات به درستی مورد توجه قرار گیرند ما را به نتیجه مورد نظر خواهند رساند.

تولیت حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) در توضیح مقدمه نخست افزود: به اعتقاد عموم مسلمانان، اعم از شیعه و سنی، اسلام دين خاتم الهی است كه كليه قوانين و احكام آن جاودانه تا پايان عمر دنيا بر اعتبار خود باقی است، جاودانگی احکام و قوانین اسلام بدین معناست که مومنان در همه عصرها و نسل ها باید بر پایه همین قوانین، زندگی فردی و اجتماعی خود را به سامان برسانند و پشت کردن به احکام اسلام و جایگزین کردن دستورالعمل ها و قوانین دیگر به جای آنها کفر عملی به ابدیت و جاودانگی اسلام است.

این استاد حوزه و دانشگاه اضافه کرد: ابدیت اسلام و ختم نبوت از ضروریات دین اسلام است، دلیل این که یک فرد بهایی، مرتد شمرده می شود، این است که این مورد ضروری دین، یعنی ابدیت اسلام و ختم نبوت با پیامبری حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) و جاودانگی و ابدیت آخرین شریعت آسمانی تا پایان عمر دنیا را انکار کرده است.

وی با بیان اینکه معنای ختم نبوت، کمال دین است هم گفت: ختم نبوت به معنای این است که آخرین دین، چیزی کم و کسر ندارد و به کمال خود رسیده و معنای دیگرش این است که دین خاتم پاسخگوی همه نیازهای بشر تا آخر عمر دنیا است و بر اساس آن باید زندگی را پیش برد. کمال دین و جاودانگی دین، هر دو لازمه ختم نبوت است و در این خصوص که باور عموم مسلمین است، شیعه و سنی با هم هیچ اختلاف نظری ندارند. این موضوع، هم آیه صریح در قرآن دارد و هم پیامبر اکرم(ص) در فرمایشات متعدد، علی الدوام این را بیان داشته اند و بارها بر «لانَبيَّ بعدي»  تاکید کرده اند.

تولیت حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) ادامه داد: خداوند متعال در قرآن کریم و در آیه ۴۰ سوره «احزاب» می فرماید «مَا كَانَ مُحَمَّدٌ أَبَا أَحَدٍ مِنْ رِجَالِكُمْ وَلَكِنْ رَسُولَ اللَّهِ وَخَاتَمَ النَّبِيِّينَ» یعنی محمّد، پدر هیچ یک از رجال شما نیست، او رسول خدا و خاتم پیامبران است، قرائت رایج در جهان اسلام «خَاتَمَ النَّبِيِّينَ» است - به فتحه - و خَاتِمَ النَّبِيِّينَ نیست.

وی اضافه کرد: از قرائت های چهارده گانه قرآن، فقط در یک قرائت شاذ، خَاتِمَ النَّبِيِّينَ گفته شده است و بر اساس معنای هر دو قرائت، بعد از نبی مکرم اسلام (ص) هیچ پیامبری نخواهد آمد و نبوت خاتمه پیدا می کند، خاتَم به معنای پایان، و خاتِم به معنای پایان بخش است، تغییر اِعراب و قرائت ها، در معنا هیچ تاثیری ندارد.

حجت الاسلام کلانتری در ادامه به ادعای واهی پیروان فرقه ضاله بهائیت، در این باب اشاره کرد و گفت: اما بهایی ها برای این که مسیر خود را هموار کنند، اینگونه می گویند که خاتم به معنای انگشتری، یعنی زینت پیامبران است و می شود بعد از پیامبر اسلام، پیامبر دیگر بیاید و آمده است پاسخ این است که اگر بررسی شود که انگشتری به چه معنا است و چرا به انگشتر، خاتم گفته اند، این ادعای واهی رد می شود؛ در زمان های گذشته، با انگشتر مُهر می زدند و انگشتری، نقش مُهر را داشته است و نه به معنای زینت، بلکه به معنای مُهری است که برای نشان دادن ختم یک نوشته به کار برده می شده است.

وی تاکید کرد: به عنوان مثال، عبارت «العزّة‌ لله احمدبن موسی» مهری بوده که در انگشت می کردند، لذا با این دلیل نمی شود ادعای بهائیت را اثبات کرد، ضمن اینکه خود پیامبر اکرم (صلوات الله علیه) این را متذکر شده اند که بعد از من پیامبری نخواهد آمد.

حجت الاسلام کلانتری افزود: همچنین آیه ۳ سوره مائده «الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَ رَضِيتُ لَكُمُ الإِسْلاَمَ دِينا، امروز دین شما را کامل کردم و نعمت خود را بر شما تمام نمودم؛ و اسلام را به عنوان آیین جاودان شما پذیرفتم» بیانگر همین موضوع است که دین کامل شد و کامل شدن دین به این معناست که نیازی به دین جدید نیست و هر چه باید می آمده، آمده است و البته ده ها دلیل دیگر برای این موضوع است و این یکی از اعتقاد ضروری عموم مسلمان هاست، ختم دین آسمانی اسلام به معنای کمال اسلام و جاودانگی اسلام است.

وی در توضیح دومین مقدمه برای سومین دلیل از ادله اثبات ولایت فقیه گفت: بخش عمده ای از قوانين و دستورالعمل های قطع اسلام به صورت مستقيم و يا غير مستقيم به زندگي اجتماعی انسان، چگونگی اداره جامعه و تنظيم روابط اجتماعی، اقتصادی، حقوقی، سياسی و فرهنگی آدميان اختصاص دارد.

حجت الاسلام کلانتری به تعبیر امام خمینی (قدس سره) در این زمینه اشاره کرد و افزود: حضرت امام (رحمت الله علیه) در کتاب ولایت فقیه می فرماید که «نسبت اجتماعيات قرآن با آيات عبادى آن، از نسبت صد به يك هم بيشتر است، از يک دوره كتاب حديث، كه حدود پنجاه كتاب است و همه احكام اسلام را در بردارد، سه چهار كتاب مربوط به عبادات و وظايف انسان نسبت به پروردگار است، مقدارى از احكام هم مربوط به اخلاقيات است، بقيه همه مربوط به اجتماعيات، اقتصاديات، حقوق، و سياست و تدبير جامعه است.

تولیت این حرم مطهر تصریح کرد: احكام و قوانين حقوقي، جزايي، تجارت، ماليات، جهاد، دفاع، صلح، امر به معروف و نهي از منكر، قضاوت،  انفال، اراضي و ... از اين قبيل هستند و با توجه به جاودانگی اسلام،  كليه اين قوانين نيز تا پايان عمر دنيا معتبر خواهند بود.

حجت الاسلام کلانتری اظهار کرد: وقتی کتاب انجیل را باز می کنیم، اکثر آن شعر است و کتابی تحریف شده، شامل سروده های مختلف و دل نوشته ها و قهر و آشتی های مختلف بین اشخاص است با این وضع، البته که یک فرد مسیحی حق دارد بگوید فکری به حال حقوق اجتماعی، مدنی، تجارت و حکومت کنیم، چون این موارد در کتابشان نیست، ولی وقتی قرآن را باز می کنیم، « الَّذينَ إِن مَكَّنّاهُم فِي الأَرضِ أَقامُوا الصَّلاةَ وَآتَوُا الزَّكاةَ وَأَمَروا بِالمَعروفِ وَنَهَوا عَنِ المُنكَرِ وَلِلَّهِ عاقِبَةُ الأُمورِ (آیه ۴۱ سوره حج) »، اقامه نماز که عبادی ترین عمل در اسلام است، بُعد اجتماعی دارد، «إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ (آیه ۴۵ سوره عنکبوت)»، فحشا و منکر بُعد اجتماعی دارد و قاعدتا نماز هم بُعد اجتماعی پیدا می کند و یا بعد اجتماعی حج را که یکی از عبادات الهی است مطرح می کند که همانا یکی از آثارش این است که مسلمانان در کنار هم قرار بگیرند و در مقابل دشمن هم افزایی داشته باشند.

وی افزود: همینطور قرآن، موضوع جهاد را که مطرح می کند که  سیاسی است، ما طلبه ها شرح لمعه را که می خوانیم، اول کتاب طهارت، بعد کتاب صلاه و بعد کتاب الصوم و بعد کتب مسائل اجتماعی و اقتصادی اسلام است.

حجت الاسلام کلانتری اضافه کرد: ایراد بزرگی که برخی به اصطلاح روشنفکران دینی ما دارند ، چون غالبا در فضای غرب و دانش آموخته غرب هستند و شناختی نسبت به قرآن و روایات و کتب فقهی و کلامی شیعه ندارند این است که همان قضیه ای که در آنجا نسبت به عهدین و کتاب مقدس و مسائل اجتماعی است، عین آن را می خواهند کپی و در اینجا پیاده کنند، اینکه انسانی مسلمان، دین خودش را نمی شناسد و می گوید من مسلمان هستم اما در همه چیز تابع کفر و مکتب دیگری است که با اسلام هیچ رابطه ای ندارد.

حجت الاسلام کلانتری گفت: وقتی به سراغ منابع اصیل اسلامی می آییم، سرمان بلند است، نام قرآن را با افتخار به زبان می آوریم، چون حتی یک آیه از آن کم و زیاد نشده است و به اعتقاد همه مستشرقین جهان، یعنی کسانی که مسلمان نیستند اما راجع به قرآن کار کرده اند، در همه جهان اسلام از قرون گذشته تا به امروز، قرآن یک نسخه است و چیزی غیر از این نیست اما تورات و انجیلی که به عنوان کتب مقدس یهودیان و مسیحیان، در اختیار ما هست، قطعاً دست نوشته بشر است و وحی آسمانی نیست.

وی افزود: این هایی که برای کشور، فریاد لیبرال دموکراسی سر می دهند، یقین داشته باشند که قطعاً این شیوه اداره حکومت در ایران اسلامی جواب نمی دهد، چون زیر بناهای اعتقادی در اینجا، بر اساس قرآن است، در کشورهای مبتنی بر لیبرالیسم غربی، در یک جلسه پارلمان، به راحتی می شود همجنس بازی را قانونی کرد اما برای انسان مسلمان که به قرآن اعتقاد دارد، نمی شود چنین چیزی را تصویب کرد، اگر بخواهیم لیبرالیسم را اینجا پیاده سازی کنیم باید این ها را هم قبول کنیم که مصداق کفر و شرک است و جزایش اعدام است.

این استاد حوزه و دانشگاه پیرامون مقدمه سوم برای سومین دلیل از ادله اثبات ولایت فقیه هم گفت: توجه به ماهيت اين گروه از احكام و قوانين و تحليل دقيق آنها اين حقيقت را در اختيار مي گذارد كه اجرايی شدن آنها در گرو تشكيل نظام سياسي و برپا شدن ساختار حكومتي معيني است كه اولا مومن به اصل اسلام و جاودانگی آن تا پایان عمر دنیا باشد، ثانیا اين بخش عمده از احكام اسلام را به درستی بشناسد و ثالثا به اجراي دقيق آنها ملتزم باشد، اسير تمايلات باطل نشود و مقهور قدرت هاي طاغوتی قرار نگيرد.

وی ادامه داد: این سه ویژگی را حکومت باید داشته باشد و اگر بخواهیم باورمان را به جاودانگی اسلامِ جامع که بخش اصلی و عمده اش اداره جامعه است تا آخر ادامه دهیم، باید این نوع حکومت تشکیل شود و غیر از این نمی شود.

حجت الاسلام کلانتری تاکید کرد: ابديت و جاودانگي احكام و قوانين اجتماعی، سياسی و فرهنگی اسلام عقلا در گرو تشكيل نظام سياسي و دستگاه حاكميتي خاصی است كه از سه ركن ایمان به اسلام، شناخت دقيق احكام الهي اجتماعی آن و التزام عملي به همه آنها برخوردار باشد و  چنين حاكميتی در عصر غيبت، جز با محوريت فقيه عادل، پرهيزگار، زمان شناس و مدير و مدبر و شجاع امكان پذير نیست.

وی گفت: تاکید اصلی دلیل سوم بر روی ابدیت احکام اسلام به ویژه احکام اجتماعی، سیاسی و فرهنگی اسلام است و این اقتضا می کند حاکمیتی خاص شکل بگیرد.

حجت الاسلام کلانتری در ادامه به چهارمین نکته حائز اهمیت پیرامون سومین دلیل از ادله اثبات ولایت فقیه اشاره و اظهار کرد: پيش از امام خمينی (قدس سره) برخي از انديشمندان بزرگ اسلامی به همين برهان عقلی استناد و به وسيله آن بر ولايت فقيه در عصر غيبت استدلال کرده اند، فيض كاشاني، متوفای سال ۱۰۹۰ هجری قمری با تكيه بر همين برهان در کتاب مفاتيح الشرايع چنين می گويد: «وجوب جهاد، امر به معروف و نهي ازمنكر، تعاون بر نيكي و تقوي، افتا، حكمِ به حق بين مردم، اقامه حدود و تعزيرات و ساير سياست های دينی از ضروريات دين است، اينها بخش بزرگي از دين به شمار می آيند كه خداوند برای آنها پيامبران را مبعوث کرده كه اگر رها شوند نبوت تعطيل و ديانت رو به اضمحلال می گذارد، فاصله مردم از خدا و انحراف از مسير حق فراگير و نادانی شيوع می يابد، شهرها ويران و بندگان خدا نابود می شوند، پناه مي بريم به خداوند از اينگونه مسايل و به همين سبب فقيهان در عصر غيبت از سوي امامان معصوم (ع) براي اينگونه امور ماذون هستند.»

وی گفت: مشابه همين استدلال در كلام مقدس اردبيلی، متوفای ۹۹۳ قمری و ميرزای قمی متوفای ۱۲۳۱ قمری، نيز ديده می شود و اگر خواستید تاریخچه این اندیشه را بررسی کنید از شیخ مفید اولین فقیه عصر غیبت و متکلم و از چهره‌های برجسته شیعه در جهان اسلام در قرن چهارم هجری قمری شروع می شود.

کد خبر 1255565

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha