لزوم ورود کانون های فرهنگی هنری به «تبلیغ و ترویج نماز»

مدیر ستاد اقامه نماز خراسان جنوبی معتقد است اگر کانون های فرهنگی هنری مساجد توانسته باشند کار خوبی برای تبلیغ و ترویج و توسعه نماز در جامعه انجام دهند می توانیم بگوییم که آیه «إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى‏ عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَر» عملی شده است.

خبرگزاری شبستان-خراسان جنوبی؛ زینب روحانی مقدم-مسجد خانه خدا و شريف‏ ترين مكان روی زمين، جايگاه مناسبی برای امر به معروف و نهی از منكر، حل مشكلات مسلمانان و آمادگی به منظور جهاد و مبارزه با دشمنان خدا و انسانيت است.

 

در دین مبین اسلام، هدف اصلی از تأسیس مسجد و پایه‌گذاری این فضای دینی عبادت است اما این نهاد مقدس جهت برآوردن نیازهای عبادی، آموزشی، سیاسی و نظامی جامعه اسلامی نیز تاسیس شده است.

 

بنابراین مسجد در جامعه اسلامی به عنوان وسیله‌ای مطرح شده که امت را جدای از اینکه از بُعد معنوی پرورش و تزکیه دهد، محلی باشد برای احیای فرهنگی و مذهبی و جامعه را از تهدیدهای داخلی و خارجی در امان نگه دارد.

 

موضوع مسجد به قدری در آیات الهی اهمیت دارد که خداوند در آیه ۱۷ سوره مبارکه توبه صراحتا می‌فرماید: مشرکان حق ندارند مساجد خدا را تعمیر و آباد کنند. آنان کارهایشان تباه شده و در آتش، جاودان خواهند بود. همچنین در آیه بعد ویژگی کسانی که می‌توانند مساجد خدا را آباد و تعمیر کنند بیان شده است.

 

*کانون های فرهنگی هنری مساجد یک ظرفیت عظیم مردمی

یکی از نهادهایی که در مساجد فعالیت دارند و می توانند نقش به سزایی در جذب جوانان و نوجوانان به مساجد داشته باشد و سبب شود تا نسل آینده از آماج حملات و تهاجم های فرهنگی دشمن و امپراطوری رسانه ای دشمن در امان بماند قطعا وجود کانون های فرهنگی هنری مساجد است.

 

کانون های فرهنگی هنری مساجد یک ظرفیت عظیم مردمی است که به اقتضای زمان و مسائلی که در جامعه پیش می آید برنامه های خود را طراحی و اجرا می کنند و با اتحاد و همدلی به پررنگ کردن ظرفیت های مساجد می پردازند.

 

راه‌اندازی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد در سراسر کشور گامی برای توسعه و ارتقای فعالیت‌های فرهنگی در کشور بود تا اعضای این کانون‌ها در سطح شهر و روستا با استفاده از ظرفیت مساجد بتوانند برای تحقق اهداف فرهنگی گام بردارند.

 

اهمیت این کانون‌ها به گونه‌ای است که مقام معظم رهبری در 19 مهرماه سال 1391 در توصیه‌های ارزشمند در مورد کانون‌ها بیان کردند« من سفارش می‌کنم کانون‌های فرهنگی هنری مساجد را فراموش نکنید...» و بی‌شک این سخن ارزشمند نقشه راهی برای فعالیت‌های کانون‌های مساجد به شمار می‌رود.

 

با توجه به فرارسیدن سالروز تأسیس ستاد کانون های فرهنگی هنری مساجد گفتگوی خبرنگار شبستان با حجت الاسلام حسین کمیلی، کارشناس مذهبی و مدیر ستاد اقامه نماز خراسان جنوبی را در خصوص نقش کانون های مساجد در جامعه و گام دوم انقلاب را در زیر می‌خوانید؛

 

۱-کانون های فرهنگی هنری مساجد چه جایگاهی در جامعه دارند؟ جایگاه کانون های فرهنگی هنری در جامعه بسیار رفیع است به این دلیل که به مسجد وابسته هستند.

 

جایگاه کانون های فرهنگی هنری را خود مسجد مشخص می کند و جایگاه مسجد مهم ترین جایگاه فرهنگی در جامعه محسوب می شود و مسجد مهم ترین مکان برای عبودیت و بندگی خداوند است که در جامعه بنا شده است.

 

لذا هر نهادی که در تقویت مساجد کمک کند و در معرفی مسجد و پررونق تر شدن آن نقش داشته باشد طبیعی است که جایگاه رفیعی را دارد از جمله کانون های فرهنگی هنری مساجد که در جامعه فعالیت خوبی دارند و به لطف خدا نیز جایگاه خوبی در بین عموم جامعه برخوردار هستند.

 

۲-کانون های مساجد برای جذب جوانان و نوجوانان به مساجد چه باید انجام دهند؟ کانون های فرهنگی هنری یکی از مهم ترین ارکان اطلاع رسانی و تبلیغ در مساجد محسوب می شود و امیدواریم فعالیت های فرهنگی کانون ها با تعامل با هیئت امنا و امام جماعت و همه ارکان مسجد پررونق تر و زیباتر شود.

 

جهت جذب جوانان و نوجوانان به مساجد باید چند نکته مورد توجه قرار گیرد ابتدا اینکه خودمان باید راه های جذب را یاد داشته باشیم لذا لازم است ستاد عالی کانون های مساجد برای مدیران کانون ها و فعالان آن دوره های آموزشی جذب جوانان و نوجوانان به سمت مساجد را برگزار کند.

 

بعد از جذب نوجوانان و جوانان باید بدانیم که چگونه این سرمایه انسانی را نگه داریم لذا در مسجد همه نهادهای متولی اعم از کانون های فرهنگی هنری مسجد و امام جماعت باید شیوه های نگه داری این سرمایه بزرگ انسانی و پایدار بودن آنان را آموزش ببینند.

 

توصیه بنده این است که کتاب «شیوه های دعوت به نماز» به قلم حجت الاسلام قرائتی را مطالعه کنند تا بتوانند کانون های فرهنگی هنری را فعال تر از گذشته کنند و از شعارزدگی و برنامه زدگی باید خارج شوند.

 

۳-نقش کانون های مساجد در کاهش آسیب های اجتماعی چیست؟ قرآن کریم تکلیف این موضوع را مشخص کرده است و در قرآن کریم آمده که «إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى‏ عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَر» و مهم ترین بازدارنده از آسیب های اجتماعی به تعبیر قرآن کریم قطعا نماز است.

 

مهم ترین پایگاه اقامه نماز نیز مسجد است و اگر کانون های فرهنگی هنری مساجد توانسته باشند در رونق نماز جماعت نقش موثری ایفا کنند می توانیم بگوییم که توانسته اند در جلوگیری از آسیب های اجتماعی خوب عمل کنند.

 

اگر کانون های فرهنگی هنری مساجد توانسته باشند کار خوبی برای تبلیغ و ترویج و توسعه نماز در جامعه انجام داده باشند باید بگوییم که به این آیه قرآن «إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى‏ عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَر» عمل شده و نقش خود را جهت کاهش و جلوگیری از آسیب های اجتماعی به خوبی ایفا کرده اند.

 

اگر اولویت کار کانون های فرهنگی هنری مساجد بحث نماز باشد قطعا موفق خواهند بود اما در غیر این صورت طبیعی است که از نقش خود در جهت پیشگیری از آسیب های اجتماعی فاصله گرفته اند و به لطف خدا تاکنون کانون ها در زمینه تبلیغ نماز نقش موثری داشته اند و انتظار می رود که در این زمینه بیش از گذشته ورود پیدا کنند.

 

۴-به نظر شما عملکرد کانون های مساجد در جامعه چگونه بوده و چه ضعف هایی داشته است؟ همه ما ضعف داریم اما باید نگاه کنیم ببینیم که آیا نقاط قوت ما از نقاط ضعف بیشتر است یا خیر.

 

به نظر بنده نقاط قوت کانون های فرهنگی هنری مساجد از نقاط ضعف آن بیشتر است اما این وظیفه متولیان کانون های فرهنگی هنری مساجد است که ضعف ها را شناسایی کنند و برای برطرف کردن آن ها قدم بردارند.

 

۵-برای جهاد تبیین چه وظیفه ای بر عهده کانون های مساجد است؟ همان طوری که مقام معظم رهبری فرمودند بر همه ما واجب است که «جهاد تبیین» را در دستور کار داشته باشیم.

 

یکی از مهم ترین تبیین هایی که کانون های فرهنگی هنری مساجد باید انجام دهند بحث تبیین دستاوردهای خود کانون ها در جامعه است؛ ما برخی اوقات به تبیین دستاوردهای دیگران می پردازیم اما از خودمان غفلت می کنیم.

 

دستاوردهای کانون ها از ابتدای انقلاب تاکنون باید در جامعه تبیین شود به عنوان مثال در خراسان جنوبی در اوایل انقلاب هیچ کانونی وجود نداشت و سپس باید دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی به همت کانون ها باید تبیین شود.

 

باید تمام نعمت هایی که نظام جمهوری اسلامی به برکت خون شهدا ارمغان آورده است را به ریز تبیین کنیم و تبیین باید در خور شان همان منطقه باشد و کانون های مساجد می توانند در این زمینه به خوبی عمل کنند.

 

 

 

 

 

کد خبر 1256789

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha