جهاد گونه به تبیین آثار مثبت امر به معروف و نهی از منکر بپردازیم

حجت الاسلام والمسلمین تاتلاری گفت: تمام هنر ما باید این باشد که جهاد گونه به تبیین آثار مثبت امر به معروف و نهی از منکر بپردازیم و کاری بکنیم که مردم شیرینی امر به معروف و نهی از منکر را در زندگی خود بچشند.

به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان،  امربه معروف ونهی از منکر یک وظیفه الهی است که زمان و مکان نمی شناسد و باید در هر شرایطی این فریضه احیا و شعائر الهی در جامعه اجرایی شود. امیرالمومنین حضرت علی (ع) در حکومت خود کارگزارانی دارد که ماموریت آنها رسیدگی به امور جامعه است که برای نظارت بر عملکرد این کارگزاران مامورینی را می گمارد و ناظرانی را برای نظارت این ماموران قرار می دهند.

ایشان در چند لایه از کارگزاران، بازرسان و ناظران می خواهد خدمت به مردم دقیق و از راه صحیح و مطابق با اراده الهی صورت بگیرد و فضای جامعه اسلامی فضایی برای پیاده سازی معروفات و شعائر الهی و جلوگیری از منکرات می باشد. نظام جمهوری اسلامی ایران با الگو از حکومت امیر المومنین علی(ع) بر کارگزاران خود دستگاه های نظارتی و ناظرینی قرار داده است که مراقب اجرای قوانین در جامعه باشند.

 

با توجه به اهمیت موضوع خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان گفتگویی با حجت الاسلام والمسلمین «مسعود تاتلاری» معاون مهندسی فرهنگی ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور انجام داده است که در ادامه می خوانید.

 

 

درباره ضرورت امر به معروف و نهی از منکر در جامعه توضیح دهید؟

 جواب سوال شما را با یک روایت ارزشمند از وجود نازنین امام باقر علیه السلام می دهم، حضرت می فرمایند: امر به معروف و نهی از منکر راه و روش پیامبران و شیوه صالحان است و واجب بزرگی است که واجبات دیگر با آن بر پا می‌شوند، راه‌ها امن می‌گردد و درآمدها حلال می‌شود وحقوق پایمال شده، به صاحبانش بر می‌گردد، زمین آباد می‌شود و (بدون ظلم) حق از دشمنان گرفته می‌شود و کارها سامان می‌پذیرد خوب واقعا اگر این همه آثار برای جامعه ای که امر به معروف و نهی از منکر در آن وجود دارد اگر فرض کنیم هر انسان عاقلی پی به ضرورت آن در جامعه خواهد برد.

امروز بیشتر از هر روز دیگر جامعه ما نیاز به امر به معروف و نهی از منکر دارد، امروز بیشتر از هر زمانی جامعه ما نیاز به گسترش فرهنگ دلسوزی نسبت به یکدیگر دارد، امروز بیشتر از هر روزی خطر بی تفاوتی افراد جامعه نسبت به یکدیگر لمس می شود و طبیعتا جامعه ای که افراد تشکیل دهنده آن نسبت به یکدیگر بی تفاوت باشند قطعا روی خوشبختی و سعادت را نمی بیند همان طور در زندگی های اجتماعی جوامع مدرن دنیا این به چشم می خورد که بی تفاوتی افراد جامعه نسبت به یکدیگر آن جامعه را به جایگاه سقوط رسانده است.

این نکته را هم لازم میدانم بیان کنم که دنیا امروز به این موضوع رسیده است که بی تفاوتی افراد جامعه نسبت به اشتباهات یکدیگر باید از بین برود به خاطر همین طرح های مختلفی را برای از بین بردن این ویژگی نامطلوب در حل اجرا هستند مثل همین سوت زنی که در خیلی از کشور های دنیا به قانون تبدیل شده که می توان گفت همین امر به معروف و نهی از منکر و بی تفاوت نبودن نسبت به همدیگر است.

در نتیجه احیاء امر به معروف و نهی از منکر اگر میخواهیم جامعه ای پویا داشته باشیم لازم و ضروری است و آحاد مردم و مسئولین باید نسبت به این موضوع دغدغه مند باشند.

 

 

چگونه می توان از ظرفیت دستگاه ها در جهت گسترش معروفات و نهی از منکرات استفاده نمود؟

 دستگاه ها می توانند در موضوع گسترش معروفات و نهی از منکرات، بازوی خوبی برای ستاد امر به معروف و نهی از منکر باشند همان طور که قبلا هم بیان شد و خبرهایش هم احتمالا به گوش دوستان رسیده است، ستاد امر به معروف در دوران دبیری دکتر هاشمی گلپایگانی اهتمام ویژه به راه اندازی شورای امر به معروف و نهی از منکر در دستگاه ها و نهادهای دولتی داشت و الحمدلله با زحمات دوستان این مهم محقق شده و امروز فکر کنم غیر از یکی یا دو دستگاه بقیه دستگاه های دولتی شورای امر به معروف و نهی از منکر خود را راه اندازی کرده اند، در مرحله دوم بعد از انتخاب دبیر شورای دستگاه ها ستاد ابلاغیه ای داشت با این موضوع که 5 معروف و منکر هر دستگاهی احصا گردد و دبیران محترم با جلساتی که در شورای امر به معروف و نهی از منکر دستگاه خود دارند راه حل گسترش معروف و زدودن منکر را در دستگاه خود بیان کنند خوب طبیعتا همین امر منجر به اتفاقات خوش آیندی در هر دستگاه می گردد.

اما برخی از دستگاه ها با توجه به جنس کارشان در احیاء امر به معروف و نهی از منکر نقش بسزایی دارند مثل آموزش و پرورش و وزارت ارشاد و صدا و سیما که در مورد صدا و سیما باید بیان کنم که متاسفانه هیچ همکاری در زمینه احیاء فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر نداشته است و حتی می توان گفت در جاهایی، جایگاه این فریضه الهی را نیز تخریب نموده است خوب انتظار از صدا و سیما بیشتر از این می باشد اما متاسفانه تعاملات به گونه ای جلو می رود که گویا ستاد توسط صدا و سیما تحریم شده است.

باید عرض کنم اگر تمام دستگاه ها به نسبت مسئولیت خود در موضوع احیاء امر به معروف و نهی از منکر نقش آفرینی کنند قطعا اتفاقات بهتری خواهد افتاد.

 

 

 

چه موانعی بر سر راه گسترش فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر در سطح جامعه وجود دارد؟

بنده موانع را به دوسته کلی تقسیم می کنم، اول موانع خارجی یعنی آن دسته از افرادی که در خارج از مرزها؛ مزدور دشمن هستند تا این واجب الهی در جامعه شکل نگیرد و با تخریب گری های گوناگون دست تحریف و تقلیل امر به معروف و نهی از منکر می زنند و این واجب جامعه ساز را با تعابیر مختلف منفی از جمله دخالت و فضولی و... تفسیر می کنند، اینها دشمن هستند و غیر از دشمنی هم از آنها انتظاری نیست یعنی کارهایی که اگر در غرب انجام شود را به نام مسئولیت پذیری اجتماعی در بوق می کنند اگر در ایران انجام شود آن را فضلی می نامند.

 

اما دسته دوم افرادی داخلی هستند یعنی آن دسته از دوستانی که به خاطر تعلق خاطرهای خارجی کل تحلیل های فکری خود را از غرب می گیرند و این دسته از افراد نیز پیاده نظام دشمن در داخل هستند و متاسفانه ما می بینیم که برخی از مسئولین و مشاورین ویژه گاهی اوقات از این حرف ها می زنند که جز تخریب این واجب الهی هیچ ثمر دیگری ندارد.

 

 

اما از جمله موضوعات دیگری که مانع احیاء امر به معروف در جامعه است تولیدات رسانه ای اعم از فیلم سینمایی و ... است که به صورت مستقیم و گاهی اوقات غیر مستقیم مثل فیلم دینامیت و... که در آن برهه از زمان موضوع ورود ستاد به این فیلم نیز مورد توجه رسانه ها قرار گرفت.

 

 

رهبر معظم انقلاب اسلامی بر دو واژه جهاد و تبیین تاکید کرده اند، چگونه می توان در عرصه امر به معروف و نهی از منکر جهاد تبیین را اجرایی کرد؟

باید در جواب این سوال ابتدا به جمله خود حضرت آقا در مورد امر به معروف و نهی از منکر اشاره کنم که می توانم بگویم سرلوحه بنده در معاونت مهندسی فرهنگی ستاد امربه معروف و نهی از منکر است.

حضرت آقا می فرمایند: «اگر معنای امر به معروف و نهی از منكر و حدود آن برای مردم روشن شود، معلوم خواهد شد یكی از نوترین، شیرین‌ترین، كارآمدترین و كارسازترین شیوه‌های تعامل اجتماعی، همین امر به معروف و نهی از منكر است و بعضی افراد دیگر درنمی‌آیند بگویند «آقا! این فضولی كردن است»! نه؛ این همكاری كردن است؛ این نظارتِ عمومی است؛ این كمك به شیوعِ خیر است؛ این كمك به محدود كردنِ بدی و شرّ است؛ كمك به این است كه در جامعه‌ی اسلامی‌، گناه، همیشه گناه تلقّی شود.»

پس قطعا تمام هنر ما باید این باشد که جهاد گونه به تبیین آثار مثبت امر به معروف و نهی از منکر بپردازیم و کاری بکنیم که مردم شیرینی امر به معروف و نهی از منکر را در زندگی خود بچشند که اگر این طور شد قطعا آحاد مردم خودشان هوادار امر به معروف و نهی از منکر می شوند.

 

 

 

چه طرح ها و پیشنهاداتی برای گسترش معروفات در جامعه دارید؟

گسترش معروفات در جامعه قطعا جهاد همگانی را می طلبد اما ستاد امر به معروف و نهی از منکر همیشه طرح هایش را بگونه ای طرح ریزی نموده است که گویا یک معروفی باید در جامعه باشد و اکنون جایش خالی است.

بنا بر فرمورده مقام معظم رهبری، نهی از منکر اعتراض است و امر به معروف یعنی پیشنهاد خوب ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور هم هر جا ورود به موضوع خاصی نمود برای برطرف کردن منکر، آن را با پیشنهادی به عنوان امر به معروف همراه کرد.

طرح جامع عفاف و حجاب ستاد امر به معروف و نهی از منکر که متاسفانه مورد کم لطفی دوستان رسانه ای قرار گرفت و به صورت تقطیع شده به آن پرداختن به جرات میتوانم بگویم بهترین پیشنهاد برای برطرف کردن معضل بی حجابی است بدون اینکه کرامت زن و دختران جامعه مورد خدشه قرار بگیرد. این طرح ویرایش هشتم آن نیز آماده شده و برای مسئولین و نمایندگان مجلس ارسال شده است و امیدوارم مجلس انقلابی اهتمام ویژه ای به این موضوع داشته باشد.

طرح دیگری که ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر کشور دارد؛ طرح مسجد کوفه است که توضیح آن مفصل است اما با اجرای این طرح خیلی از مشکلات مردم در همان محله های خودشان حل می شود و کار به دادگاه و ... نخواهد رسید و با اجرای این طرح مشکلات امروز مدارس ما هم به حداقل ممکن خواهد رسید.

 

 

 

امر به معروف و نهی از منکر در توسعه و مهندسی فرهنگی چه تاثیر دارد؟ چه اقداماتی در این زمینه انجام داده اید؟

طبیعتا تمام این عرائضی که داشتم باید در قالب یک کار مهندسی شده و تخصصی به افکار عمومی تاثیر گذار باشد، بنده و همکارانم در معاونت مهندسی فرهنگی ستاد امر به معروف و نهی از منکر تمام تلاشمان این است که بتوانیم ترویج دهنده فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر در جامعه باشیم و به وسیله ابزار های هنری این ترویج را سرعت و قدرت ببخشیم خوب کارهایی هم انجام شده است مثل راه اندازی پویش های مختلف در موضوع امر به معروف و نهی از منکر به گونه ای خیلی از مردم متوجه شدند که یکسری از کارهای روز مره در زندگیشان که خیلی هم ره گشا است همان امر به معروف و نهی از منکر می باشد.

این نکته را هم باید عرض کنم که خود فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر اگر در جامعه ای نهادینه شد به صورت خود به خودی روی تصمیم گیری های فرهنگی و... تاثیر گذار خواهد شد یعنی به گونه ای فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر خودش مهندسی فرهنگی انجام میدهد و به تصمیمات فرهنگی در جامعه هندسه ای خاص می دهد.

 

 

 

 

کد خبر 1257462

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha