"کتابخانه کار دستتان می‌دهد"؛ همایشی برای پیوند علم و صنعت در همدان

دومین «رویداد ملی کتابخانه‌های عمومی و کسب‌وکارهای کوچک» با عنوان «کتابخانه کار دستتان می‌دهد!» در کتابخانه مرکزی همدان برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از همدان، دومین «رویداد ملی کتابخانه‌های عمومی و کسب‌وکارهای کوچک» با عنوان «کتابخانه کار دستتان می‌دهد!» در کتابخانه مرکزی همدان برگزار شد.

معاون برنامه‌ریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد کتابخانه‌های عمومی‌ کشور در این همایش اظهار کرد: نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور نخستین همایش بین‌المللی «طراحی و توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی؛ الگوها، تجربه‌ها و ایده‌ها» را اردیبهشت امسال در شیراز برگزار کرد و سال آینده دومین همایش بین‌المللی را با موضوع «کتابخانه‌های عمومی و کسب‌وکارهای کوچک» مهرماه در مشهد برگزار می‌کند.

سیدباقر میرعبداللهی افزود: همایش‌ها معمولاً در بلندمدت می‌تواند در حوزه عمومی رفتاری را شکل دهد و افراد در همایش‌ها دور هم جمع می‌شوند و مفهومی را از نظر علمی تبیین می‌کنند.

وی بیان کرد: نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به برگزاری این همایش نگاه برنامه‌ای دارد و نه صرفاً اجریی. موضوعات بسیار مهمی مانند «کتابخانه‌های عمومی و کسب‌وکارهای کوچک» و «طراحی و توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی» که همه ذیل مفهوم بااهمیت «کتابخانه به عنوان پایگاه فرهنگی ـ اجتماعی» تعریف می‌شوند، ظرفیت‌های مفهومی و اجرایی بزرگی به حساب می‌آیند که می‌توان برای آن همایش برگزار کرد و از این راه به تبیین مفهومی ایده «کتابخانه به عنوان پایگاه اجتماعی» یاری رساند.

میرعبداللهی با بیان اینکه در این حوزه کارآفرینان از نهادهای علمی پیشی گرفته‌اند، تصریح کرد: طبیعی است پیش از اینکه دستگاه‌ها بتوانند به حوزه کسب‌وکار یاری برساند، باید به تبیین علمی موضوع بپردازیم و سپس به سراغ عمل و اجرا برویم تا  مردم بدانند که کتابخانه عمومی دقیقاً چه خدمتی می‌تواند به کسب‌وکار محلی آنها ارائه دهد. این، هم مطالبه حوزه عمومی و هم وظیفه کتابخانه عمومی است.

وی ادامه داد: کتابخانه به عنوان یکی از ظهورات نهاد علم، صرفاً جایی نیست که افراد برای دریافت خدمت‌های معمولی مانند عضو و امانت به آن‌جا مراجعه کنند، بلکه قرار است  و باید  همان کارکردی را داشته باشد که ما از نهاد آموزش و پرورش توقع داریم که عبارت «کتابخانه به عنوان پایگاه اجتماعی» نیز به همین کارکرد نظر دارد.

میرعبداللهی، با بیان اینکه کارکرد سنتی کتابخانه به فراموشی سپرده شده و صحبت از کارکردهای جدید است، اضافه کرد: بحث کسب‌وکارهای کوچک مهم‌ترین حوزه تلاقی «نهاد کتابخانه» ‌ با «نهاد اقتصاد» است.

وی افزود: در این همایش با گردهم‌آوردن کارآفرینان و صاحبان صنایع کوچک توقع داریم که به مطالبه نوین جامعه از کتابخانه‌ها پاسخ دهیم زیرا نهاد کتابخانه‌ها هرگز نمی‌خواهد که در همایش و گردهمایی‌ها صرفاً به سمت تولید دانش و انباشت علم برود که برکنار از حوزه عمومی و اجتماع باشد. مردم در این‌جا باید کانون توجه مدیران و کتابداران باشند.

میرعبداللهی خاطرنشان کرد: با هماهنگی معاونت توسعه نهاد، ارسال کتاب‌های مربوط به کسب‌وکار و کارآفرینی، که مناسب و متناسب با اقلیم مربوط باشد، برای همه کتابخانه‌هایی که با این موضوعات درگیر هستند، به‌ویژه برای کتابخانه‌های روستایی ارسال خواهد شد.

کتابخانه‌ دروازه‌ شناخت جامعه‌ای بزرگ‌تر

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان نیز در این نشست با بیان اینکه کارآفرینی نوعی ارزش‌آفرینی است، اظهار کرد: بر اساس منویات مقام معظم رهبری در خصوص تولید، اشتغال و کارآفرینی، تقویت فرهنگ کار، تولید و کارآفرینی و ارتقا و توانمندی داخلی بسیار مهم است. کتابخانه‌های عمومی مرکز یادگیری مادام العمر هستند و نقش بسیار مهمی در شکل‌دهی به رفتار اجتماعی و اقتصادی کاربران دارند.

عاطفه زارعی افزود: در واقع کتابخانه‌ها دروازه‌ای هستند که افراد را به جامعه‌ای بزرگ‌تر معرفی می‌کنند. تحقق این امر مستلزم تدوین برنامه‌هایی مبتنی بر نیازهای محله و بوم است؛ چراکه هر کتابخانه‌ و جامعه آن منحصربه فرد است.

وی ادامه داد: کتابخانه مرکز دانشیِ محله است که باید بر اساس محله و بوم منطقه فعالیت کند. در این بین کاربران ما مطالبه‌گر تحقق نقش کتابخانه‌های عمومی در این حوزه هستند. امروزه کتابخانه‌های عمومی به عنوان مراکز مشاور اطلاعاتی و دایره‌المعارفی تعریف می‌شوند. هدف از برگزاری این نشست، هم‌اندیشی و تبادل تجربیات علمی و اجرایی  بین کتابداران، کارآفرینان، اعضا و دستگاه‌هایی است که می‌توانند یاریگر کتابخانه‌های عمومی باشند.

زارعی تصریح کرد: کتابخانه‌های عمومی، به عنوان شبکه‌های اجتماعی گسترده بعد از مدارس، نقش بسیار مهمی در تقویت فرهنگ جامعه در حوزه اشتغال و کارآفرینی دارند. این هدف با اقدامات علمی و پژوهشی و تعریف «خدمات اقدام‌محور» در سال‌های آینده بیشتر محقق می‌شود. این سلسله نشست‌ها منجر به بازنگری مجدد و اصلاح روندها خواهد شد تا به کتابخانه‌های عمومی بیش از پیش توجه شود.

پایان پیام/

کد خبر 1257720

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha