علت اختلاف میان فقها در رؤیت هلال ماه/ ماه رمضان، اکسیر و کیمیایی عظیم دارد

سر دبیر مجله پاسخ و عضو گروه علمی مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه های علمیه به تشریح علل اختلاف میان فقها در خصوص رؤیت هلال ماه پرداخت و گفت: ماه رمضان کیمیا و اکسیر عظیمی دارد که ساعات و دقایق اش را کاملا متفاوت کرده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حمید کریمی در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، در خصوص علت اختلاف فقها در برهه‌ای پیرامون رؤیت هلال ماه اظهار داشت: گاهی شبهاتی در جامعه پیرامون استهلال ماه به وجود می‌آید در این باره باید توجه داشت ما یک حکم و یک موضوع داریم؛ مثلا نماز موضوع و واجب حکم آن است، در مورد رؤیت هلال ماه نیز چه در آغاز ماه مبارک رمضان و یا عید فطر در مورد موضوع روزه داری؛ روزه بر روزه دار واجب است و در این حکم اختلافی بین فقها و مقلدین آنها نیست.

 

عضو هیأت علمی دانشگاه افزود: هر گاه هلال ماه رمضان وارد شد باید روزه بگیریم و هر گاه هلال ماه شوال وارد شد روزه را افطار می‌کنیم چون روزه عید فطر حرام است، پس باید مطمئن شد ماه رمضان وارد شده است.

 

وی تصریح کرد: اختلاف در خصوص رؤیت ماه میان فقها دو نکته وجود دارد یکی اینکه آیا هلال ماه روئت شده است یا نه؛ چون غالبا در شهر و محلی که فاقد تجهیزات است و یا هوا آلوده و ابری باشد و ماه رؤیت نمی شود، لذا اخبار را از سایر مردم در آن محدوده جغرافیایی که هستند دریافت می کنند.

 

سر دبیر مجله پاسخ بیان کرد: اگر خبر رسید هلال ماه دیده شده اعلام می‌شود و مردم روزه می‌گیرند، ممکن است برای فقیهی ثابت شد که اعلام می کند اما اگر اطمینان پیدا نشد نمی تواند آن را اعلام کند. وی در مورد دومین موضوع اختلاف میان فقها عنوان کرد: مساله دیگر که اختلاف در عمل ایجاد می‌شود این است که در روایات می گویند وقتی هلال ماه را دیدید روزه بگیرید و سر این دیدن باز اختلاف نظری بین فقها وجود دارد، اینکه آیا صرفا باید با چشم عادی هلال ماه را ببینند و یا می‌توان با ابزاری چون تلسکوپ نیز آن را رؤیت کرد، این جاست که اختلاف نظری بین فقها به وجود می‌آید و فقهایی که با چشم مسلح ماه را ندیدند اعلام می دارند ماه ندیده اند و در بلاد دیگری دیده می شود.

 

حجت‌الاسلام والمسلمین کریمی خاطرنشان کرد: مردم باید توجه داشته باشند چنانچه در مواقع دیگر نیز اختلافاتی بین نظر فقها در مورد مساله ای وجود دارد، اما در ماه رمضان چون بحث روزه داری وجود دارد در جامعه حساسیت و واکنش زیاد است.

 

وی در این باره افزود: در بسیاری از موضوعات ممکن است اتفاق بیفتد که طبق نظر فقها در یک موضوع واحد بر حسب فتوای مرجع تقلید دو گونه عمل می کنند، مثلا در مورد فرد کثیر السفر، دو نظر در ماه رمضان وجود دارد که افراد طبق فتوای مرجع خود عمل می کنند.

 

سر دبیر مجله پاسخ تصریح کرد: در خصوص افق در رؤیت هلال ماه نیز در ایران شرق و غرب دارای فاصله‌ای مشخص است، در این جا نوعا آقایان می گویند فرض کنید وقتی ماه در غیر ایران یا شرق ایران دیده شد دیگر برای مردم بلاد اشکالی ندارد و ماه وارد شده یا ماه رمضان تمام شده است.

 

وی اظهار داشت:در این باره اگر این فاصله جغرافیایی زیاد باشد مثلا در شرق چین یا نقطه‌ای دورتر دیده شود دیگر برای ما حجت نیست، همان طور که فضای ایران با کشوری چون افریقا فرق دارد، اما افغانستان و عراق و مرزهای غربی تقریبا همانند ایران است.

 

عضو گروه علمی مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه های علمیه در مورد فضیلت های ماه مبارک رمضان نیز بیان کرد: پیامبر صلی الله علیه و آله پیرامون ماه مبارک رمضان فرمودند شَهرُ رَمَضانَ شَهرُ اللّه عَزَّوَجَلَّ وَ هُوَ شَهرٌ یُضاعِفُ اللّه‏ فیهِ الحَسَناتِ وَ یَمحو فیهِ السَّیِّئاتِ وَ هُوَ شَهرُ البَرَکَةِ؛ماه رمضان، ماه خداست و آن ماهی است که خداوند در آن حسنات را می ‏افزاید و گناهان را پاک می‏ کند و آن ماه برکت است.

 

وی عنوان کرد: همچنین پیامبر گرامی اسلام(ص) در خطبه شعبانیه در خصوص جمعه آخر ماه شعبان پیرامون فضیلت‌های ماه رمضان با ذکر توصیه‌های ارزشمندی بر آمادگی ورود به این ماه عظیم سخن می‌گویند و با بیان عظمت ماه رمضان، مسلمانان را به رعایت دقیق تر نکاتی چون یاد قیامت، رعایت حال زیردستان و نیازمندان، کنترل چشم و گوش و زبان، تلاوت قرآن و صلوات بسیار در آن دعوت می‌نمایند.

 

حجت‌الاسلام والمسلمین کریمی تصریح کرد: ایشان در این خطبه می‌فرمایند ای مردم، ماه خداوند همراه با برکت، رحمت و مغفرت به سوی شما می‌آید و باید از آن بهره بگیرید. وی خاطرنشان کرد: ماه رمضان جزء بهترین ماه هاست و روزهای آن بهترین روزها و شبهای آن بهترین شبها و ساعات آن بهترین ساعات و لحظات است و شما در این ماه به مهمانی خداوند و ضیافت الهی دعوت هستید و ماه مبارک رمضان کیمیا و اکسیر عظیمی است که ساعات و دقایق را کاملا متفاوت می‌کند و همه کارهای خوبی که انجام می دهید چندین برابر محاسبه می‌شود.

 

عضو گروه علمی مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه های علمیه گفت: همه کارهای خوبی که در ساعات و لحظات دیگر انجام می شود وقتی وارد ماه مبارک رمضان می شویم ضریب می خورد، وقتی یک آیه قرآن تلاوت شود در ماه رمضان ضرب در چند هزار می‌شود و قرائت یک آیه قرآن مساوی با ختم قرآن است.

 

وی در مورد دیگر فضیلت‌های ماه رمضان افزود: در ماه مبارک رمضان، زمان گویی خاصیت دیگری پیدا می‌کند و انفاس و خواب انسان عبادت به شمار می‌رود، کافیست در این روزها انسان به سمت گناه نرود آن گاه همه اعمال انسان، پاداش دارد.

 

حجت‌الاسلام والمسلمین کریمی بیان کرد: درب های بهشتی در این ماه باز و درب های جهنم بسته است، یعنی به راحتی انسان می تواند بهشتی و مشمول الطاف الهی شود و سخت است که انسان در این ماه جهنمی گردد، مگر اینکه خودش سستی و کاهلی کند.

 

وی عنوان کرد: راجع به اینکه زمان ها و مکان ها چگونه متفاوت می شوند نیز دو دیدگاه وجود دارد یکی اینکه نفس زمان متفاوت است یعنی نفس عید غدیر ذاتا با روزهای دیگر متفاوت است شب رمضان با دیگر شب ها ذاتش متفاوت است، در این باره دیدگاه های مختلفی وجود دارد.

 

این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: ذات زمان واحد است و امروز و فردا و هفته آینده در ذات زمان هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارد، اما حوادثی که نسبت به برهه زمانی و مکانی رخ می دهد به آن مکان و زمان شرافت می دهد یعنی یک بار می گوییم آن نقطه ای که کعبه قرار دارد، ذات آن مکان مقدس است و با جاهای دیگر تفاوت دارد، کعبه و خانه خدا به تبع شرافت پیدا کرده است در نتیجه خیلی تفاوتی ایجاد نمی شود و آن مکان نسبت به مکان های دیگر یا نسبت به برهه های زمانی دیگر شرافت خاصی دارد و این خاصیت را خداوند در آن ایام قرار داده است و در ماه رمضان نیز ایامی چون شبهای قدر و نزول قرآن این ساعات و لحظات را ارزش مضاعفی می بخشد.
 

کد خبر 1258518

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha