خبرگزاری شبستان- گروه سیاسی: حمیدرضا ترقی، قائم مقام حزب موتلفه اسلامی در یادداشتی اختصاصی که در اختیار خبرگزاری شبستان قرار داده است در بررسی اتصال بانکهای خارجی به شبکه پیام رسان ایران و روسیه و تاثیرات این اقدام راهبردی بر اقتصاد ایران تصریح کرد: اتصال قریب به ۸۰۰ بانک خارجی به شبکه پیام رسان ایران و روسیه تعامل مالی ما را با بانک های خارجی بدون نیاز به سوئیفت بالا میبرد.
متن کامل این یادداشت را در زیر میخوانید:
همانگونه که مقام معظم رهبری در سخنان نوروزی خود اشاره کردند متأسفانه دولتهای قبلی در رابطه با تجارت خارجی و ارتباطات اقتصادی با همسایگان و دیگر قدرتهای اقتصادی جهان کوتاهیهای زیادی کردند و با توجه به اینکه زمینه و استعداد برای صادرات و تبادلات اقتصادی با کشورهای مختلف را فراوان داشتیم اما از این فرصتها استفاده نشده و صرفاً سعی شده به مبادلات اقتصادی با غربیها اکتفا شود. با توجه به این مسأله طبیعتاً رغبت و انگیزهای برای افزایش تولید در کشور بوجود نمیآمد و هم نسبت به بالا بردن کیفیت کالا و دانش بنیان شدن تولیدات گامی برداشته نمیشد و در زمینه پیدا کردن یا گسترش مراکز خرید یا بسترهای مناسب برای صادرات نیز وزارت امور خارجه کاری انجام نمیداد و به همین دلیل ما دیپلمات اقتصادی در سفارتخانههایمان نداشتیم.
اما دولت جدید با سیاست جدیدی که مورد نظر مقام معظم رهبری بود فعالیتهای اقتصادی خود را آغاز کرد و تنشهای خود را با همسایگان کاهش و از بین برد و به پیمانهای منطقهای که ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی و امنیتی دارد پیوست و از سوی دیگر موانع تجارت خارجی را تا جایی که توانست برطرف کرد و با تلاش در جهت دانش بنیان کردن تولیدات داخلی، کیفیت کالای داخلی را برای صادرات افزایش داد و بنگاههای اقتصادی که تعطیل شده بودند را به چرخه تولید بازگرداند و برای رشد متناسب با تأمین نیاز منطقه که جمعیت قابل توجهی در منطقه آسیا دارد - (جمعیتی بالغ بر چند میلیارد) - خود را آماده کرده که تمام این موارد نیازمند فراهم کردن زیرساختهای متعدد از نظر ترانزیت کالا و پیوستن یا اتصال ترانزیت شمال به جنوب از طریق راه آهن و... است.
همچنین اتصال سیستم بانکی برای مبادلات اقتصادی میان ایران و این کشورها از دیگر مؤلفههای رشد اقتصادی است و در نهایت خنثی کردن تحریمهای آمریکا و فاصله گرفتن از دلار برای معاملات تجاری و پیدا کردن بازارهای مناسب برای کالاهای ایرانی چه در منطقه آسیا و چه در منطقه آفریقا و آمریکای لاتین و کشورهایی که با ایران ارتباط مناسب دارند که خوشبختانه در تمام این زمینهها توفیقات خوبی را توانستیم بدست بیاوریم.
ایران با عقد قراردادهای درازمدت با چین و روسیه همچنین اتصال به بریکس (BRICS)، سازمان همکاریهای شانگهای و تقویت پیمان اکو توانست فعالیت گستردهتری برای بازارهای تجاری داشته باشد و با موافقت کشورهایی مانند ونزوئلا و روسیه حتی کشاورزی برون مرزی و خارج از مرزها را دنبال میکنیم که این امر خود میتواند زمینه مبادلات را گسترش دهد؛ اینها نمونههایی است که در تجارت خارجی در دولت سیزدهم دنبال میکنیم.
یکی دیگر از اقداماتی که در حوزه سیاست خارجی دنبال میشود اتصال قریب به ۸۰۰ بانک خارجی به شبکه پیامرسان ایران و روسیه است که تعامل مالی ما با بانکهای خارجی بدون نیاز به سوئیفت را بالا میبرد این در حالی است که ۱۰۶ بانک غیر روسی از ۱۳ کشور دیگر جهان نیز به این پیامرسان متصل شدند که بانکهای کشور میتوانند تبادلات مالی با آنها داشته باشند.
این اقدام به طور طبیعی نه تنها نیاز به سوئیفت را در کشور کاهش میدهد بلکه وابستگی ما به دلار را به حداقل میرساند و میتواند با ارزهای مختلف دیگر جهان، مبادلات اقتصادی خود را انجام دهیم و از آثار تحریم دلار و تکانههایی که دلار آمریکا بر اقتصاد بینالملل وارد میکند مصونیت بیشتری پیدا کنیم.
به نظر میرسد در این زمینه خوشبختانه اقدامات خوبی صورت گرفته است البته هنوز رضایت بخش نیست و مقام معظم رهبری در سخنان نوروزی خود نیز تأکید کردند که باید در بحث تجارت خارجی ضعفهای گذشته را برطرف و موانع را از بین ببریم و زمینه رشد تولید را برای تأمین نیازهای منطقه خصوصاً آسیا و آمریکای لاتین فراهم کنیم.
نظر شما