به گزارش خبرگزاری شبستان از استان قم، امامزاده ابراهیم معروف به امامزاده شاه ابراهیم از نوادگان حضرت موسی بن جعفر علیه السلام در محله شاه ابراهیم قم و مورد احترام ساکنین و مردم قم است.
درگاه ورودى بقعه از سوى غرب به ايوانى باز مىشود که رواقى در روبرو دارد. از اين رواق، درى به مسجد جنب مزار گشوده مىشود. بالاى درگاه مسجد، سنگ نبشتهاى کوچک مشتمل بر نام بانى و تاريخ بنا قرار دارد.
نماى داخلى بنا چهار ضلعى متساوى با جدار سفيدکارى، بدون تزئينات است که در ارتفاع ۲/۵ مترى، با افزودن چهار نيم طاقى در گوشههاى چهارگانه، شکل آن را به فلکهاى تبديل کرده و پاطاق پوشش عرقچينى آن را بالا آوردهاند.بناي كنوني زيارتگاه به دوره صفوي تعلق دارد.
آثار قديم اين امامزاده عبارتند از: درب منبت به تاريخ ۱۰۱۵ هجری قمری قطعه چوبى منبت به درازا و پهناى ۲۰ در ۸۰ سانتىمتر که با تاريخ ۱۰۱۵ هجری قمری در بدنه جنوبى ايوان و کنار درگاه ورودى بقعه نصب شده است و چهار سنگنبشته مشتمل بر ابياتى که بر اسپر بدنه جنوبى رواق غرب نصب شده و تاريخ ۱۰۶۴ هجری قمری حاکى از جريان آب قنات پيرمهدى است و سنگنبشتهاى با تاريخ ۱۰۷۸ هجری قمری که حاکى از احداث برکهاى در کنار مزار مىباشد. متن يکى از دو لوح قبر، بيانگر تعميرات در اين مزار است.
ساختمان بقعه را ابراهیم طباطبا صاحب کتاب «منتقلة الطالبيه» بین قرن 7 و 8 امر به ساختن کرد؛ پس از آن در سال 1357 تعمیراتی بر روی آن انجام می شود؛ در سال 70 نیز شبستان ها به آستان الحاق می شود
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قم درباره این امامزاده واجب التعظیم با بیان اینکه امامزاده ابراهیم علیه السلام از نوادگان امام موسی کاظم علیه السلام به شمار میرود می گوید: پدربزرگ و پدر ایشان در قرن چهارم هجری به قم مهاجرت کردند و در این شهر و نیز آوه سکنی گزیدند.
حجت الاسلام والمسلمین اسکندری ادامه می دهد: به دلیل اینکه امامزاده ابراهیم علیه السلام یکی از علمای بزرگ دوران خود بودند و کتابهای مهمی را به رشته تحریر درآوردند، این بقعه و بارگاه و این محله به شاه ابراهیم معروف شده وگرنه امامزاده محمد علیه السلام که پدر ایشان بودهاند نیز در همین مکان مدفون شدهاند.
اسکندری در بخش دیگری از سخنان خود به راهاندازی مراکز افق در جوار بقاع شاخص استان قم می گوید: این مراکز دارای سه نوع فعالیت اجتماعی، فرهنگی و قرآنی هستند که هر یک به تناسب ظرفیتها و مناسبتهای پیش رو طراحی و اجرا میشوند. مرکز افق آستان مقدس امامزادگان ابراهیم و محمد علیهما السلام نیزیکی از مهمترین و پر رونقترین مراکز در سطح استان به شمار میرود و برنامههای گوناگون قرآنی، مذهبی، اجتماعی و فرهنگی را در طول سال برگزار میکند.
مسئول مرکز فرهنگی و قرآنی آستان امامزاده ابراهیم(ع) نیز می گوید: فعالیت های فرهنگی بی شماری در طول سال در آستان امامزاده ابراهیم اتفاق می افتد که حفظ قرآن کریم روزانه با حضور 600 نفر از خواهران و برادران یکی از این برنامه های فرهنگی می باشد.
وی تصریح می کند: ویژگی خاصی که این امامزاده ابراهیم(ع) دارد این است که از نظر سند، بسیار مستند می باشد و آیت الله مرعشی که از بزرگان علم رجال و انساب بودند سند این امام زاده را تائید کرده بودند؛ این عالم بزرگوار قمی مقبره ای در پشت امام زاده داشتند و مرتب به زیارت این امام زاده می آمدند.
یادآور می شود امامزاده ابراهیم(ع) از علما و محدثین بزرگ و مولف بودند که کتاب الامامه و القضام از ایشان بر جای مانده است.
نظر شما