خبرگزاری شبستان، گروه مسجد و کانونهای مساجد به نقل از بنیاد هدایت، علیرضا دلخوش در ویژهبرنامه چشمه با موضوع بررسی و واکاوی علل موفقیت مساجد شاخص و بامحوریت دیپلماسی مسجد، اظهار کرد: در جهان اسلام دو کشور پیشرو در حوزه دیپلماسی مسجد وجود دارد که عبارتند از مسجد عربستان و ترکیه.
وی بیان کرد: در این باره آمار وجود دارد، بعد از فرپاشی شوروی و استقلال کشورهای جدیدالتاسیس در حوزه سی آی اس سابق، تنها در کشور ازبکستان از ۱۹۸۹ تا ۱۹۹۳ یعنی حدود چهار سال تعداد مساجد از ۳۰۰ باب به شش هزار باب رسید و اگر حجم فعالیت های دو کشوربه خصوص ترکیه در سی ای اس را در نظر بگیریم به اهمیت و ابعاد قضیه پی میبریم.
مدیرکل مرکز دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه با اشاره به جایگاه مسجد در جوامع اسلامی تصریح کرد: نخستین بنایی که در مدینه توسط پیامبر(ص) با مشارکت همه مسلمانان بنا شد مسجد بود و این مسجد فقط برای نماز گزاردن نبود یعنی فقط مصلی به شمار نمیرفت.
وی افزود: وقتی به تاریخ صدر اسلام نگاه می کنیم مهمترین تصمیم گیری را پیامبر(ص) در مسجد اتخاذ و مردم را به مشارکت دعوت میکردند و از مردم نظر میخواستند و از امت در خصوص برخی از موضوعات بیعت می گرفتند و مسجد محل تصمیمگیریهای مهم جامعه اسلامی شده بود.
دلخوش تصریح کرد: برخی از موخرین گفتهاند وقتی از اصحاب صفه صحبت میکنیم اصحابی هستند که در سکوهای مسجد زندگی میکردند و این قدر مسجد زنده بود و هر روز در آن رخدادی مهم اتفاق میافتاد.
وی ابراز کرد: مسجد در مرکز شهرها بنا می شد و بنا میشود و زیباترین معماریها و زیباترین هنرهای دستی مردم و محل را در مسجد به نمایش می گذارند این ها فقط به عنوان تزیین شهری و مبلمان شهری تلقی نمیشود، بلکه اینها خود پیام دارد.
مدیرکل مرکز دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه تاکید کرد: پیام این است ای مردمی که در خارج از شهر و یا در روستا زندگی می کنید اطلاع داشته باشید که مهمترین جایی که امکان معیشت زندگی انسانها وجود دارد مسجد است.
وی گفت: یعنی در مسجد و این مکان مقدس، بهترین وسایل و فرشها و لوازم را قرار و بهترین معماریها را در این جا انجام میدهیم، یعنی مسجد مصداق و عرصه تبلور اراده انسانهای آن محل برای زندگی اجتماعیشان است و در کشورهای مسلمان این مسجد است که این ویژگی را دارد.
دلخوش ادامه داد: کشورهای پیشرو در جهان اسلام وقتی میخواهند قدرت نرم خود را تقویت کنند به سمت تعریف یک جایگاه فیزیکی که همه کشورها ان محل یا اکثر کشورهای مخاطب آن محل روی آن محل اجماع نظر دارند انتخاب میکنند و کسی در این اختلاف نظری ندارد که مسجد مکان مقدسی است، هیچ کس اختلاف نظر ندارد که در مسجد باید به یک سمت قبله ایستاد و نماز خواند و برای ورود به مسجد هیچ کارت شناسایی و عضویت در جایی نیاز نیست.
وی تأکید کرد: بلکه پیش شرط ورود به مسجد طهارت و قبول کردن وحدانیت الهی است این پیش شرطها موجب اتحاد مردم و وحدت کلمه میشود و کشورهای پیشرو در جهان اسلام خودشان را ملزم میدانند برای استقرار بناهای عظیم حتی در کشورهای غیر مسلمان برای بالا بردن حداکثری جذابیت دعوت به سوی اسلام داشته باشند.
مدیرکل مرکز دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه تصریح کرد: اما بنای خالی جذابیت گرویدن به اسلام را ندارد، آن طور که اساتید دانشگاه روی این نکته معترف هستند که دانشگاه را اساتید و هیات علمی اعتبار می دهد نه بنای خالی و اگر دانشگاهی بسازیم با بناهای بسیار عظیم با مرمرهای عالی اما هیات علمی بسیار ضعیفی در دانشگاه داشته باشد لزوما و صد در صد آن دانشگاه جز دانشگاه های برگزیده در منطقه و جهان به شمار نخواهد رفت.
دلخوش بیان کرد: رهبری معظم انقلاب رهبری صراحتا به مقلدان خود فرمودند باید با اهل تسنن با اداب و اکرام برخورد شود، لذا در عمل این را نیز نشان دادیم.
وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در جریان پیاده روی بزرگ اربعین این امر را به خوبی نشان داد و میبینیم میزبانانی که در پیاده روی هستند از جمله تشیع عراقی نیستند و اهل تسنن عراق دوشادوش شیعیان از جمله میزبانان هستند و مفهوم این است در برخورد با دشمن همه اختلافات و درون خانواده را کنار می نهیم.
مدیرکل مرکز دیپلماسی عمومی تاکید کرد: فرق اسلام و مسجد با مسیحیت و کلیسا در این است که اسلام برای اثبات خودش قائل به حذف دیگران نیست، این قدر ثروت معرفتی درونی دارد که نیاز به این نیست دیگران سکوت کنند تا بتواند صدایش را برساند.
دلخوش در این باره افزود: اما در کشورهایی چون آلمان و بروکسل می بینیم کمپین هایی را به راه انداختهاند که مساجد نباید مناره داشته باشند؛ جهان تمدنی اسلامی از مرحله تقابل اسلام و مسیحیت و جنگ های صلیبی عبور کرده و نمی خواهیم یادآوری کنیم، اسلام برای حضور خودش در جامعه نیازمند حذف دیگران نیست همان طور که پیامبر(ص) به عنوان خاتم پیامبران همه ادیان را به رسمیت می شناسد.
وی خاطرنشان کرد: باید تصاویر جنایتهای صهیونیستها را در مونیتورهای بزرگ پیش روی چشم سازمان حقوق بشر پخش کرد و از آنها این سوال را پرسید که از نظر شما بشر به چند طبقه تقسیم میشود وقتی از حقوق بشر صحبت میکنید چه پاسخی در مورد این جنایتها دارید.
مدیرکل مرکز دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه بیان کرد: رژیم صهیونیستی حساسیت عجیبی در مورد تجمع مسلمانان در صحن مسجد الاقصی دارد چون نقطه خطرآفرین برای دشمن است، چون هر حرکتی که با ترجیعبند مسجد در طول تاریخ انجام شده موفق بوده است.
وی اظهار داشت:همان طور که امام خمینی(ره) فرمودند: مسجد سنگر است عملکرد در سنگر رفع حمله و آمادگی برای حمله متقابل است در سنگر مراقبت می کنند حملهای نشود وقتی مسلمانان در مسجد جمع میشوند و داعشی فجایعی را در حرم امام رضا(ع) انجام میدهد تا اتحاد مسلمانان از بین برود نشان میدهد حضور مردم در مسجد و عتبات خطر بالفعل برای بدخواهان اسلام است.
نظر شما