به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از استان کردستان؛
بیش از دو هزار مسجد در استان کردستان وجود دارد و شهر سنندج مرکز این استان به دلیل قرار گرفتن یک یا حتی دو مسجد در محلات این شهر به شهر مسجد و منارهها شهرت دارد.
این مکان مقدس در نزد مردم دینمدار و متدین استان کردستان دارای جایگاه ارزندهای است، بطوریکه علاوه بر اجرای فرائض دینی پایگاه موثری برای اجرای فعالیتهای فرهنگی به شمار میرود.
وجود قریب به ۶۰۰ کانون فرهنگی هنری مساجد در مناطق مختلف روستایی و شهری استان بستری برای اجرای فعالیتهای بیشتر فرهنگی، دینی، هنری و اجتماعی شده است.
این کانونها که در مساجد فعالیت دارند موجب جذب افراد محلات بویژه نوجوانان و جوانان شدهاند که میتوانند در راستای شکوفایی استعداد جوانان و یا استفاده از ایده و خلاقیت آنها گامهای ارزشمندی بردارند.
به منظور بررسی بیشتر فعالیت کانونهای مساجد و جایگاه آنها در جامعه بویژه در استان کردستان گفتوگویی با «حجتالاسلام والمسلمین عبدالرضا پورذهبی» نماینده ولی فقیه کردستان انجام شده که در ذیل میخوانیم.
بیش از ۶۰۰ کانون فرهنگی هنری مساجد در کردستان فعالیت دارند، به نظر حضرتعالی کانونهای فرهنگی تا چه اندازه میتوانند در جذب و گرایش روزافزون جوانان به سمت مساجد و فعالیتهای مسجدی موفق عمل کنند و تدابیر حضرتعالی برای کانونهای مساجد در جذب نوجوانان و جوانان به سمت مساجد چیست؟
کانونهای فرهنگی مساجد اگر فعالیتهای پویا و سازندهای انجام دهند، میتوانند جذابیت زیادی بدنبال داشته باشد. در استان کردستان به دلیل فرهنگی بودن استان، توقع بیشتر است که باید کانونها فعالتر عمل کنند.
اخیرا برنامهریزیهایی در استان در حال انجام است که کانونهای مساجد بتوانند شکل محلی قویتری به خود بگیرند و فعالیتهای این کانونها نیز برای جوانان و نوجوانان باید با برنامهریزی موثر انجام شود تا جذابیت داشته باشد.
در برخی روستاها کانونهای فرهنگی زمینهساز برگزاری کلاسهای آموزشی قرآنی، دینی و صنایع دستی برای والدین کودکان و نوجوانان شدهاند آیا این فعالیتها میتواند در کاهش آسیبهای اجتماعی و حس مشارکت اجتماعی والدین و فرزندان در روستاها اثرگذار باشد؟
فعالیتهایی که در روستا برای سرگرم شدن، کار هنری، دینی و قرآنی انجام میشود در کاهش آسیبهای اجتماعی اثرگذار است، روستاهای ما بعضا در طول سال فعالیت زیادی ندارند و باید بتوان برای فصولی که کار باغداری و کشاورزی روستاها کمتر است برنامهریزی بیشتری صورت گیرد تا شاهد اثرگذاری بیشتری در راستای کاهش آسیبهای اجتماعی باشیم و حتی این امر منجر به کارآفرینی و هنرآموزی هم خواهد شد.
به نظر شما کانونهای مساجد باید چه رویکرد و یا فعالیتی دنبال کنند که بتوانند زمینهساز تحقق اهداف دینی، فرهنگی و هنری در مساجد استان باشند؟
معتقدم باید کانونها توسط جوانان و خود مردم محلات بچرخد تا شاهد اثرگذاری آنها باشیم و اگر به مراکز دولتی سپرده شود توفیقی در اجرای فعالیتهای کانونها تحقق اهداف آنها حاصل نخواهد شد زیرا هرجا و در هر کاری شاهد حضور مردم و مشارکت مردم در اجرای فعالیتی بودهاین، اثرگذاری و بازخورد بهتری نیز حاصل شده است.
حمایتهای مادی و معنوی از کانونهای فرهنگی هنری مساجد توسط دستگاههای فرهنگی و ستاد مساجد استان چه کمکی میتواند به ارتقای جایگاه کانونهای مساجد کند؟
برگزاری اردوها، تهیه کتاب، برگزاری مسابقات فرهنگی، هنری و ادوات لازم برای اجرای فعالیتهای فرهنگی در پرتو پشتیبانی مادی تشکیلات مختلف شکل میگیرد و نیاز است به این مقوله توجه شود تا جوانان انگیزه لازم را برای شرکت در فعالیتهای کانونها داشته باشند.
کانونهای فرهنگی هنری مساجد بدون درنظر گرفتن سِن و سال امکان برگزاری کلاسهای آموزشی و فعالیتهای فرهنگی و هنری را برای عموم مردم بویژه در روستاها فراهم کردهاند به نظر شما برگزاری چه دورههای آموزشی و یا فعالیتهایی میتواند به توانمندسازی مخاطبین کانونهای مساجد کمک کند.
بیشتر باید کانونهای فرهنگی مساجد به سمت هنرآموز شدن و کارآموز کردن مخاطبان خود پیش بروند گرچه کار مشکلی است اما با استفاده از ظرفیت هنر، ابتکار و خلاقیت میتوان به تحقق این مهم دست یافت. در غیر این صورت با پرداختن به مسائلی مقطعی و پیش پا افتاده و روز مره و کم ارزش نمیتوان آینده روشنی را برای کانون پیش بینی کرد و حتی ممکن است کار به تعطیلی کشیده شود.
جایگاه کانونهای مساجد در استان کردستان را چگونه ارزیابی میکنید؟ آیا فعالیتهای مسجدی این کانونها را از نزدیک دیدهاید؟ پیشنهاد شما برای بهبود فعالیتهای کانونها چیست؟
کانونهای مساجد استان جای کار بیشتری دارد و با اتفاقاتی که در دوره جدید مدیریتی که در استان قرار است انجام شود به نظر میرسد کانونها میتوانند از پویایی بیشتری برخوردار شوند.
بنده شخصا به مساجد زیادی مراجعه کردهام و فعالیتهای زیادی در مساجد دیدهام و به نظر میرسد استعدادهای خوب و شگرفی وجود دارد که باید جذب شوند در حوزه ورزشی و هنری و غیره به ویژه در استان کردستان که به فرموده مقام معظم رهبری «کردستان یک استان فرهنگی است» باید بیشتر به آن پرداخته شود و پیشنهاد میکنم هرچه بیشتر روی کانونهای مساجد سرمایه گذاری شود نفرات بومی فعال و علاقمند بیشتری جذب خواهند شد و برنامهریزیهای درستی انجام میگیرد و از ابتکارات آنها نیز بهره گرفته میشود.
همچنین کمکهای مالی هم باید از این کانونها انجام شود تا بتوانند زمینه شکوفایی استعداد مخاطبان را فراهم کنند.
برگزاری مسابقات کتابخوانی، شعر، مقاله نویسی و غیره در کانونها میتواند بسیار موثری واقع شود.
نظر شما