«هوشنگ جاوید»، پژوهشگر آئینی درباره آئین های مرسوم ایرانیان در اعیاد فطر به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان گفت: یکی از آئین هایی که از گذشته های دور در ایام عید فطر در بین ایرانیان مرسوم بوده آئین «فطاری» است؛ این آئین به این شکل که افرادی که در ایام ماه مبارک رمضان برای آئین های گلدسته خوانی و مناجات سحر و سحری خوانی می رفتند در روز عید فطر لباس دیگری مثل پوست شیر می پوشیدند و در میان مردم می آمدند و با آواز و ساز و نغاره لحظات شادی را برای مردم ایجاد می کردند و مردم هم با استقبال از آنها و به پاس یک ماه کاری که آنها انجام داده بوند به آنها کمک مالی می کردند.
این پژوهشگر آئینی با بیان اینکه مردم در روز عید فطر کینه ها را کنار می گذاشتند و با صلح و دوستی این روز را با یکدیگر می گذراندند، اظهار کرد: روز عید فطر روز دوستی و مودت و شادی بود و اگر کسی با کسی قهر بود تلاش می کردند در این روز آشتی کنند و در این روز مردم همانند روز طبیعت به بازدید از طبیعت می رفتند و شادی می کردند.
هوشنگ جاوید با اشاره به عید فطر در اشعار شاعران ایرانی گفت: حافظ درباره عید فطر می سراید : عید رمضان آمد و ماه رمضان رفت/صد شکر که این آمد و صد شکر که آن رفت/این با طرب و خرمی و فرخی آمد/ وان باکرم و محنت و رنج و مرضان رفت/عید آمد و شد عیش و نشاط و طرب آغاز/مه رفت و خرافات خرافات خران رفت/ ایام نشاط و طرب و خرمی آمد». بسیاری از شاعران ایرانی برای روز عید فطر شعر سروده اند که این اشعار مضامین خوب درباره عید فطر دارند و برخی هم افسوس می خورند که ماه رمضان تمام می شود.
این پژوهشگر آئینی خاطر نشان کرد: یکی از اتفاق های قابل توجه در عید فطر در دربار پادشاهان و سلاطین می افتاد آنها در این روز تلاش می کردند از رعایا و مردم حلالیت بطلبند و خودشان را حلال کنند.
هوشنگ جاوید عید فطر را عید شادی ، برابری و صلح خواند و گفت: مهمترین آئین این روز برپایی نماز عید فطر است که مردم پس از نماز به یکدیگر به خاطر یک ماه عبادت خدا و پرهیز از گناه تبریک می گویند و به سبب همین شادی می کردند.
نظر شما