به گزارش خبرگزاری شبستان از استان قم، حجت الاسلام والمسلمین ناصر رفیعی بعد از ظهر امروز(دوشنبه 28 فروردین ماه) در سخنرانی بعد از نماز عصر در حرم مطهر حضرت معصومه(س) در ادامه تفسیر سوره مبارکه روم با اشاره به آیات 37 و 38 گفت: آیات 37 و 38 درباره رزق و روزی است و می فرماید: آیا نمی بینند به بعضی وسعت می دهد و بعضی روزی شان کم است.
وی ابتدا با اشاره به چند نکته در خصوص رزق گفت: رزق بدون تردید مرهون تلاش انسان است و در روایت مختلف تاکید شده و خدا در قرآن نیز به پیامبرش می فرماید از کاری فارغ شدی به کار دیگر بپرداز.
حجت الاسلام والمسلمین رفیعی با اشاره به روایتی در این خصوص افزود: به امام صادق گفتند تاجری در خانه نشسته و کار را کنار گذاشته امام فرمود کسی که کار را ترک کند دعایش به اجابت نمی رسد.
این استاد حوزه با بیان اینکه تجارت و کارکردن تا آخر عمر باعث می شود عقل و خرد انسان زیاد شود ادامه داد: وقتی آیه «هرکسی تقوا داشته باشد خدا روزی می دهد از جایی که خودش فکر نمی کند» نازل شد عده ای درمنزل نشستند و کار را کنار گذاشتند، پیامبر به شدت ناراحت شد و فرمود باید به دنبال کار و تلاش بروید.
حجت الاسلام والمسلمین رفیعی در ادامه با بیان اینکه 9جز عبادت در کار است و باید برای رزق تلاش کرد تصریح کرد: خدا از کسانی که همیشه دست شان دراز است و کار نمی کنند خوشش نمی آید و رزق مرهون تلاش انسان است.
این استاد حوزه با اشاره به نکته دوم در کسب رزق گفت: رزق با ثروت متفاوت است.آنچه که از آن استفاده می کنیم رزق است و اموالی که داریم و از آن استفاده نمی کنیم ثروت است.
وی با اشاره به نکته سوم با بیان اینکه آنچه از حرام به دست بیاید رزق نیست و رزق از کار حلال به دست می آید گفت: روزی حضرت علی فرد بیکاری را دید و فرمود اسب مرا نگه دار تا بروم مسجد و نماز بخوانم، پس از نماز دو درهم به قنبر داد و گفت به کسی بده که اسب مرا نگه داشته است، اما از آن فرد و اسب خبری نبود.افسار اسب را دزدیده بود و اسب را رها کرده بود. قنبر در بازار رفت و افسار اسب را در دست فروشنده ای دید.پرسید این افسار از کجا آماده، گفت فردی با عجله این افسار را به دو درهم به من فروخت و رفت.امام علی فرمود من هم دو درهم به او می دادم و این رزق او بود که از حلال به دست می آمد اما او از راه حرام همین دو درهم را به دست آورد.
حجت الاسلام والمسلمین رفیعی با اشاره به نکته چهارم گفت: رزق همیشه مال نیست و می تواند چیز های دیگری باشد از جمله ولد صالح و سالم می شود زیارت و ...
وی ادامه داد: با توجه به این چهار نکته اما آیه 37 چیز دیگری را مطرح می کند و آن اینکه به دلایلی برخی پر روزی و برخی کم روزی هستند.مثلا دوماهیگیر با دو تور کنار دریا می آیند و تور را به دریا می اندازند اما یکی 2ماهی و دیگری 50 ماهی صیدش می شود درحالی که هردو یکسان تلاش کردند.
حجت الاسلام والمسلمین رفیعی تصریح کرد: آیه 37 به همین مطلب اشاره می کند و کاری به تنبل و بیکار ندارد و راجع به کسانی که کار می کنند و تلاش هم می کنند اشاره می کند که این خود از نشانه های قدرت خداست که برای برخی گشایش و گسترش دارد و برای برخی کم دارد و این بر اساس مشیت الهی است.
وی با بیان اینکه دلیل این موضوع را در روایات باید بررسی کنیم افزود: مرحوم کلینی در کتاب کافی که در زمان غیبت صغری نوشته و اولین کتاب حدیث ماست بابی دارند به نام راه های روزی که روی آن حساب نکرده ایم و به ما می رسد مثلاارثی که به آن فکر نمی کرده ایم. همچنین بابی دارند با عنوان دعاهایی که برای افزایش رزق و روزی است و راهکارهایی را ارائه داده است.
این استاد حوزه ادامه داد: ابن بابوی نیز کتابی دارد به نام خصال صدوق که در روایت مفصلی 17 ویژگی برای افزایش رزق عنوان کرده و 16 عامل فقر را معرفی می کند.
وی با اشاره به چیزهایی که رزق را زیاد می کند گفت: اول صدقه دادن، مرحوم مشکینی می گفت یک 5 ریالی داشتم و رفتم نان بگیرم که طلبه ای به من برخورد کرد و گفت چیزی ندارم که نان بخرم و 5 ریالی را به او دادم همینطور که به سمت حرم حضرت معصومه در حرکت بودم فردی به سمت من آمد و گفت چند روزی است که کسی 50 ریال داده که به شما بدهم و چند روزه دنبال شما می گردم.وارد حرم که شدم آشنایی را دیدم که گفت از شهرستان مهمان آمده و پولی برای پذیرایی ندارم و 50 ریالی را به او دادم در همین حین کسی 500 ریالی را در دست من گذاشت و رفت ...
حجت الاسلام والمسلمین رفیعی عامل دوم را طهارت عنوان کرد و ادامه داد: عامل بعدی ازدواج است، کسی پیش رسول خدا رفت و گفت وضع مالی خوبی ندارم فرمود ازدواج کن. در روایت داریم کسی که به خاطر فقر ازدواج را ترک کند سوظن به خداست.
وی صله رحم، استغفار، احسان با همسر، حقگویی و راستگویی، حسن نیت داشتن نسبت به مردم و سوظن نداشتن، روزی 30یار تسبیح گفتن،خواندن دعای«یا خَیْرَ الْمَسْوولینَ وَ اَوْسَعَ الْمُعْطینَ اُرْزُقْنِى وَ ارْزُقْ عِیالى مِنْ فَضْلِکَ فَانَّکَ ذُوالْفَضْلِ الْعَظیمِ»، خواندن دعای 29 صحیفه سجادیه که اسم این دعا درطلب رزق است، خواندن سوره واقعه، خواندن سوره والزاریات، پرهیز از اسراف و قناعت کردن، تدبیر و برنامه ریزی را از دیگر عوامل افزایش روزی عنوان کرد.
وی شکر کردن را دیگر عامل افزایش رزق و روزی حلال عنوان کرد و گفت: نعمت باید وصل به شکر شود، روایت داریم کا شکر را سریع انجام دهید و حتی اگر سوار مرکب بودید و خبر خیری رسید و نتوانستید سجده کنید دست تان را روی پیشانی گذاشته و شکر کنید.
حجت الاسلام والمسلمین رفیعی در ادامه با اشاره به آیه 38 سوره روم گفت: خداوند در آیه 38 که به پیامبرخطاب می کند که اگر خدا به شما چیزی می دهد دیگران را فراموش نکن و به سه گروه کمک کن، فامیل (و بر همین اساس پیامبر فدک را به فاطمه بخشید هرچند که بعدها غصب کردند و از حضرت گرفتند) دوم مسکین وسوم کسی که در راه مانده است و خدا درپایان آیه می فرماید اینان رستگارانند.
وی در پایان با بیان اینکه این کار برای کسانی خوب است که قصدشان قربت الی الله باشد تاکید کرد: انفاق بادیگران باید سه شرط داشته باشد تا باعث رستگاری شود: تصغیریعنی کوچک دانستن کارخود، دوم پوشاندن و پنهانی کمک کردن و سوم منت نگذاشتن.
نظر شما