خبرگزاری شبستان-خراسان جنوبی؛زینب روحانی مقدم-هفته معلم مصادف شده است با شهادت اندیشمندی سرخ صورت و سبز سیرت که جویبارهای با طراوت ایمان و معنویت در روح و روانش جاری بود، او استواری اندیشه و صلابت ایمان را در وجود خویش شکوفا نمود.
استاد شهید مرتضی مطهری کسی است که با بصیرت، علم، ایمان و تقوایی که داشت سبب روشنگری و تربیت جوانان انقلابی بسیاری شده بود و واژه معلم را معنا بخشید و اما کوردلان و منافقین چشم دیدن این استاد بزرگوار را نداشتند و سرانجام ایشان را در ۱۲ اردیبهشت ۵۸ ترور و به شهادت رساندند.
*شهید مطهری عاشق خاندان وحی و نبوت
شهید مرتضی مطهری که عصاره مؤثر حوزه های علمیه و محصول صدها سال تجارب حاکم بر کانون های آموزش های دینی و معرفتی و حاصل عمر با برکت امام خمینی(ره) بود، در میدان نبرد با مکاتب و مسالک التقاط و نفاق و کفر چون ستاره ای پرفروغ درخشید.
از نخستین روزهای کودکی، فکر و دل خود را با قرآن مأنوس ساخت و در نهج البلاغه سیر نمود و بانگرشی عمیق بر نبوّت و امامت، از خرمن حکمت اسلامی خوشه ها چید و به برکت این آموخته ها علاقه مندان را با علوم اسلامی آشنا ساخت و آنان را به تفکر در فطرت خویش و تأسّی بر انسان های کاملی واداشت که حضرت علی(ع) با آن جاذبه و دافعه ویژه خویش، در میانشان می درخشد.
استاد شهید مطهری عاشق خاندان وحی و نبوت بود و در این مسیر ولاء ولایت ها را پذیرا گشت تا سیره ائمه اطهار(ع) را به نگارش درآورد و از حماسه حسینی سخن گوید و تحریفات عاشورا را افشا کند و قیام و انقلاب حضرت مهدی(عج) را برای جهانیان تبیین سازد.
گفتارهای معنوی، مقالات فلسفی و بحث های این استاد حوزه و دانشگاه در مقوله حرکت و شرح منظومه الهام گرفته از جهان بینی توحیدی بود و در توضیح و تبیین مسایل دینی نیازهای زمان را در نظر داشت آن مشعل فروزان معرفت در صدد آن بود تا علم و ایمان را با یکدیگر مأنوس کند.
استاد مطهری در جریان انقلاب از تفکرات و ایده ها و دستورات حضرت امام تبعیت می کردند و همواره در پی اجرای فرامین حضرت امام در مورد نهضت بودند و حلقه وصل و رابط امام با انقلابیون و مردم محسوب می شدند.
گفتگوی اختصاصی خبرنگار خبرگزاری شبستان با حجت الاسلام محمد شاکری-امام جمعه فردوس و کارشناس دینی- به مناسبت فرارسیدن هفته معلم و سالروز شهادت استاد مرتضی مطهری را به شرح ذیل می خوانید؛
۱-در مورد شهید مطهری و شخصیت ایشان بفرمایید؟ شهید مرتضی مطهری یکی از شاگردان و تربیت شدگان اساتیدی همچون امام خمینی (ره) و آیت الله مرعشی نجفی و بزرگان دیگری در عرصه اخلاق اسلامی، فلسفه، کلام، فقه و اصول بود.
با توجه به وضعیت خانوادگی مذهبی و روحانی که داشت از تربیت خوبی در دوران کودکی و نوجوانی برخوردار شد و با توجه به استعداد خوبی که داشت پله های ترقی را خیلی سریع نزد اساتید خود در عرصه هایی که اشاره شد پیمود.
استاد مطهری به کمالاتی رسید که به حق لقب استاد و علامه را بر روی ایشان گذاشتند. ایشان دارای شخصیتی انقلابی، شجاع، حماسی، مبارز، آگاه به مسائل اجتماعی و جهانی بود و همین ویژگی ها نام و خاطره ایشان را ماندگار کرد.
۲- شهید مطهری چه نقشی در انقلاب اسلامی و احیای اسلام و فرهنگ اسلامی ایفا کرد؟ لازمه هر انقلابی، آگاهی مردم به وضعیتی است که بر آن ها حاکم و شناخت کسانی که آن شرایط ظلم و ستم را فراهم کرده اند.
یکی دیگر از وظایف مردم شناخت تکلیف و وظیفه ای که دارند و شناخت وضعیت مطلوبی که میتوانند به آن برسند، است و شهید مطهری در تمام این مقوله هایی که بیان شد نقش داشت یعنی هم وضعیت اجتماع و جامعه آن روز را به خوبی برای مردم ترسیم می کرد و هم کسانی که مسبب آن شرایط شده اند.
شهید مطهری هم تکلیف آحاد مردم را برایشان تبیین می کرد و هم ویژگی های جامعه مطلوبی که در شان مردم مسلمان است را به خوبی بیان کرده بود و مردم را از جهل و ظلمت بیرون آورد و با سخنرانی های خود آن ها را علیه طاغوت زمان می شورانید.
بنابراین می توان گفت که یکی از عناصر موثر در انقلاب اسلامی ایران و یکی از نظریه پردازان اصلی انقلاب، استاد شهید مرتضی مطهری بود.
۳-اندیشه مطهری به چه معناست و چه ویژگی هایی دارد؟ اندیشه شهید مطهری به معنای دیدگاه ایشان در عرصه های مختلف چه در موضوع حاکمیت اسلامی و چه موضوع ولایت و چه سایر موضوعات اجتماعی، سیاسی است.
ایشان با توجه به تسلطی که بر مبانی اسلامی اعم از فقه و کلام و فلسفه و اخلاق برخوردار بودند دیدگاه های شفاف، علمی و عقلائی، جوان پسند، همراه با راهکارهای اجرایی درست و دقیق داشتند لذا امروزه اندیشه و دیدگاه های ایشان از مقبولیت قابل توجهی در بین جوانان و اساتید و اهل فن چه در داخل ایران و چه خارج از ایران برخوردار است.
۴-شهید مطهری در سیره زندگی خود بیشتر بر روی چه موضوعی توجه داشتند و چه توصیه ای به مسئولان می کردند؟ البته با مطالعه آثار به جا مانده از شهید مطهری و همینطور زندگانی ایشان می فهمیم که ایشان یک انسان تک بُعدی نبودند که فقط روی یک مسئله خاص تاکید نمایند بلکه یک انسان در ابعاد مختلف بودند.
شما اگر به آثار ایشان نگاه کنید هم کتب بسیار علمی و فلسفی که واقعا فهمش برای همگان آسان نیست قرار دارد و هم کتابی مانند داستان راستان؛ آنگونه که من شنیده ام وقتی به ایشان خرده گرفتند که شما با این جایگاهی که دارید چرا کتاب داستان نوشته اید، ایشان فرمودند که این کودکان و نوجوانان خوراک فکری لازم دارند و اگر ما خوراک تهیه نکنیم و در اختیارشان نگذاریم دیگران و اجانب این کار را خواهند کرد.
نتیجه اینکه ایشان به معنای واقعی وظیفه شناس و تکلیف گرا بودند و قطعا انتظاری هم که از مسئولین داشتند همین بور که وظیفه شناس باشند و به تکلیفی که دارند عمل نمایند.
۵-چرا دشمنان تصمیم به ترور ایشان گرفتند و چه ضربه ای به نظام وارد کرد؟ دشمنانی که زندگی و منافع مادی آن ها در گرو جهل مردم است وقتی ببینند کسی دارد مردم را بیدار و هوشیار و منافع آنها را تهدید می کند قطعا نمی توانند او را تحمل کنند و قطعا به فکر حذف او می افتند.
متاسفانه رسم ناجوانمردان ضربه زدن از روی نامردی است و چون شهید مطهری دائما با سخنرانی های خود مردم را از جهل و ظلمت نجات می داد همین کار را هم با ایشان کردند و شهادت ایشان به معنای واقعی رخنه ای بود که به جهان اسلام و انقلاب وارد آمد که دیگر جایش را کسی نتوانست پُر کند.
امام خمینی (ره) با شهادت ایشان به معنای واقعی یکی از سربازانشان را که تکیه گاه محکمی برای انقلاب تازه متولد شده بود را از دست دادند و به شدت از این مصیبت متاثر شدند.
۶-جهت ادامه راه شهید مطهری و احیای اندیشه ایشان چه باید انجام داد؟ احیای اندیشه شهید مطهری نیاز به شناخت اندیشه ایشان در مرحله اول دارد.
کاری که چند سالی است تحت عنوان اندیشه مطهر انجام میشود در همین راستا قرار دارد و سپس بعد از شناخت، باور داشتن به این که این اندیشه، اندیشه صواب و درست است و برای رسیدن به اهداف انقلاب و رسیدن به حکومت جهانی امام عصر (عج) باید این اندیشه همگانی شود و به صورت یک گفتمان و مطالبه عمومی درآید و نهایتا عمل به آن اندیشه های مطهر است که خداوند این توفیق را به ما عنایت فرماید.
نظر شما