به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، انس با قرآن و ایجاد نهضت حفظ این معجزه بزرگ خداوند راهکاری موثر برای ترویج سبک زندگی اسلامی در جامعه به ویژه در میان نسل نوجوان و جوان جامعه است. اگرچه لزوم ترویج فرهنگ قرآنی راهکاری است که همواره در سالهای گذشته به طور ویژه در دستور کار متولیان امر قرار گرفته اما ضرورتی است که بیشتر باید به آن توجه داشت. بخشی از این مهم به تدوین برنامه های سازمان ها و نهادهای قرآنی مربوطه در این حوزه انجام می شود. مؤسسات قرآنی در ترویج نهضت قرآنی و سبک زندگی اسلامی در جامعه نقش بسیار مهمی دارند، امروز از بین بردن بنیانهای خانواده و جایگزین کردن سبک زندگی غربی به جای سبک زندگی اسلامی یکی از مهم ترین اهداف دشمن در جنگ نرم است و موسسات قرآنی نقش مهمی در خنثی سازی این توطئه ها دارند و می توانند ضمن تربیت نوجوانان و جوانان قرآنی و آموزش خانواده ها توطئه های دشمنان در این زمینه را خنثی کنند. در این راستا «دارالقرآن خانه کارگر» نیز به عنوان یک مجموعه تاثیرگذار برنامه های قرآنی مهمی برای خانواده های جامعه کارگری دارد که در طول سال با برگزاری آنها نقش مهمی را در ترویج و تبلیغ فرهنگ قرآنی در جامعه ایفاء می کند. لذا در این خصوص با «حسین فلاح خوش مشرب» معاون دارالقرآن خانه کارگر گفت و گویی انجام دادیم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود.
دارالقرآن خانه کارگر از چه زمانی فعالیت خود را آغاز کرد؟
دارالقرآن خانه کارگر از سال 1385 فعالیت خود را با محوریت آموزش قرآنی و فرهنگی به جامعه کارگر آغاز کرد که بیش از دو میلیون و 500 نفر عضو دارد. دوره های آموزشی دارالقرآن خانه کارگر به سه شکل تلفنی، حضوری و مجازی در سراسر کشور برگزار می شود. این دوره های آموزشی به صورت دوره های کوتاه مدت یک ماهه و در رشته های روخوانی، رونخوانی، فصیح خوانی، تجوید مقدماتی، صوت و لحن، حفظ، ترجمه و مفاهیم، تفسیر و تدبر در قرآن کریم است.
دارالقرآن خانه کارگر در استان تهران مستقر است و 60 شعبه هم در سراسر کشور دارد. یکی از آموزش های پر طرفدار ما آموزش تلفنی است که با شعار «تلفنی حافظ قرآن» شوید، می باشد ما در راستای دستور مقام معظم رهبری مبنی بر تربیت 10 میلیون حافظ قرآن این اقدام را چندین سال است که آغاز کردیم. آموزش های دارالقرآن خانه کارگر کاملا رایگان است و هیچ هزینه ای از کارگران بابت این آموزش ها دریافت نمی شود. هم بازنشستگان و هم خانواده های کارگران می توانند در این کلاس ها شرکت کنند.
بخشی از کلاس های ما به صورت مجازی برگزار می شود، ضمن اینکه هر ماه 62 دوره برای کارگران تعریف شده است. این 62 دوره در سه بخش حضوری، تلفنی و مجازی در حال برگزاری می باشد. خوشبختانه استقبال خوبی هم از سوی جامعه کارگری از این کلاس ها صورت می گیرد. هر ماه بیش از سه هزار نفر در سامانه 100 ثبت نام می کنند و مستنداتش هم موجود است.
ما خارج از بحث آموزش ها هر ساله دو مسابقه بزرگ برگزار می کنیم که اولین مسابقه آن در هفته کارگر برگزار شد. امسال ششمین دوره مسابقات قرآنی جامعه کارگری را برگزار کردیم که 24 نفر در رشته های حفظ جزء 30، در بحث ترتیل، صوت و لحن و بخش مداحی و اذان توانستند رتبه های برتر را کسب کنند که در دو گروه جنسی آقایان و خانم ها و با تفکیک سنی بالای 15 سال و زیر 15 سال برگزار شد.
مسابقه دیگر ما که ویژه عموم مردم است، جشنواره قرآنی فجر است که هر ساله برگزار می شود، امسال هم هفتمین دوره آن در دهه فجر برگزار خواهد شد. اواخر آذر ماه ثبت نام این مسابقات آغاز می شود و در دی ماه امسال نیز مرحله مقدماتی آن برگزار می شود و 21 بهمن ماه نیز اختتامیه آن است. سال گذشته در مسابقات قرآنی فجر بیش از هشت هزار نفر شرکت کردند که نسبت به سال قبل، آمار بسیار خوبی بود. این جشنواره به شکل ملی و به صورت حضوری، تلفنی و مجازی در رشتههای حفظ کل قرآن کریم، حفظ ۵ جز اول، حفظ ۲۰ جز اول و مسابقات آنلاین در رشتههای صوت و لحن آقایان، ترتیل آقایان و رشته صوت لحن بانوان در همه سنین برگزار می شود.
ما در دفتر مرکزی خانه کارگر که در خیابان انقلاب مستقر است در همه مناسبت های مذهبی، ملی و فرهنگی مراسم هایی را برای جامعه کارگری برگزار می کنیم. خوشبختانه استقبال بسیار خوبی هم صورت می گیرد. خارج از این بحث نیز موضوع نمایشگاه بین المللی قرآن کریم است که هر ساله حضور پیدا می کنیم. امسال خوشبختانه با تلاش دوستان دارالقرآن خانه کارگر توانستیم رتبه برتر در بخش موسسات مردمی را کسب کنیم؛ ضمن اینکه امسال انتقادات زیادی نسبت به مکان استقرار بخش موسسات مردمی در نمایشگاه داشتیم. با توجه به اینکه موسسات مردمی فعالیت های قرآنی را به صورت جهادی و کاملا رایگان انجام می دهند، بدترین قسمت ممکن نمایشگاه قرآن را به این بخش اختصاص داده بودند، تمام موسسات مردمی که از سراسر کشور در نمایشگاه قرآن حضور یافته بودند، گله مند بودند. امیدواریم که سال آینده شریط بهتری برای ما فراهم شود.
در خصوص طرح «مربی قرآن کودک خود شوید» توضیح دهید؟
ثبتنام ترم جدید دوره تربیت مربی قرآن کریم ویژه عموم مادران و مربیان مهد کودک با عنوان «مربی قرآن کودک خود شوید» در دارالقرآن خانه کارگر آغاز شد. آموزش این دوره از تربیت مربی قبلا هزینه بردار بود و در هر ترمی حدود 400 هزار تومان دریافت می شد لذا « علیرضا محجوب» دبیر کل خانه کارگر دستور دادنند تمامی دوره های علوم قرآنی رایگان برگزار شود، لذا علاقه مندان می توانند نام استان و کلمه تربیت مربی را از طریق سامانه را به سامانه ۱۰۰۰۰۱۰۰۱۰۰ پیامک کنند یا از طریق سایت دارالقرآن خانه کارگر به نشانی ww.ketabequran.irاقدام نمایند. تا ضمن ارایه مشاوره های مورد نیاز افراد بتوانند در این کلاس ها شرکت نمایند. فعلا کلاس های حضوری ما فقط در استان تهران برگزار می شود. قصد داریم کلاس ها را به سمت کلاس های حضوری سوق دهیم، بر همین اساس در صددیم محافل انس با قرآن را به صورت حضوری برای جامعه کارگری توسعه دهیم لذا هم در کارخانه ها و هم در دارالقرآن خانه کارگر تلاش کردیم برنامه ها را به سمت کلاس های حضوری در سراسر کشور هدایت کنیم.
این دوره از تربیت مربی ویژه سنی 18 تا 40 سال است، فقط برای خانم ها برگزار می شود، کاملا هم رایگان است، درپایان دوره های سه ماهه آموزش ها، مدرک مربی گری به شرکت کنندگان اعطاء می شود، در تلاشیم برای افرادی که مدرک خود را با نمرات خوبی کسب کردند و با مردم ارتباط خوبی برقرار نمودند، اشتغالزایی کنیم. محور آموزش های «مربی قرآن کودک خود شوید» شامل یادگیری سوره های قرآنی به کودکان و ارتباط قرآنی مادران با فرزندان شان است. بنابراین ما در دارالقرآن خانه کارگر دو میلیون و 500 هزار نفر عضو داریم که با مجموع خانواده هایشان 10 میلیون نفر از این 80 میلیون جمعیت ایران را تشکیل می دهند که برنامه های قرآنی رایگان برای آنها برگزار می کنیم.
اقدامات دارالقرآن خانه کارگر چقدر در ترویج و تبلیغ فرهنگ قرآنی در جامعه موثر بوده است؟
قبل از بحران کرونا آموزش های «دارالقرآن خانه کارگر» بسیار پر رونق تر بود، ماهانه 4-5 هزار نفر ثبت نامی داشتیم. از زمان بحران کرونا بیشتر برنامه های ما به سمت برنامه های مجازی سوق پیدا کرد و تا دو سال کلاس های حضوری نداشتیم، بر همین اساس مردم هم بیشتر به کلاس های مجازی تمایل پیدا کردند و اکنون ثبت نام کلاس های حضوری ما به سختی انجام می شود. قبل از ویروس کرونا جامعه کارگری استقبال خوبی از کلاس های قرآن داشتند. بعد از کرونا این کار را مجددا آغاز کردیم؛ ضمن اینکه استقبال هم کمرنگ شده است و امیدواریم به مرور افزایش پیدا کند.
با توجه به گزارش های حاصله استقبال خانواده ها از کلاس های قرآنی کاهش پیدا کرده و به گونه ای قرآن در مهجوریت قرار گرفته است دلیلش چیست؟
کاملا درست است، قرآن هر روز مظلوم و مظلوم تر می شود. یکی از دلایلش عدم پرداختن رسانه ها به ترویج و تبلیغ فرهنگ قرآنی در جامعه است. ما نمی توانیم توقع داشته باشیم که یک موسسه قرآنی با هزینه خود برای تبلیغ و ترویج فرهنگ قرآنی اقدام کند. صدا و سیما در این زمینه نقش بسیار مهمی ایفا می کند. در صورتی که اگر رسانه ملی از برخی از تبلیغات غیر ضروری خود بکاهد و به جایش برای تبلیغ و ترویج فرهنگ قرآنی برنامه داشته باشد تا حدودی مشکلات حوزه قرآنی و دینی در جامعه حل می شود. ما از این طریق می توانیم قرآن را احیا کنیم. نمی گوییم همه شبکه های تلویزیون به قرآن اختصاص داده شود، حداقل انتظار این را داریم که آن را تبلیغ کنند و مردم بتوانند از این طریق ترغیب به ثبت نام در کلاس های قرآنی شوند؛ ضمن اینکه برنامه محفل در ماه مبارک رمضان، برنامه بسیار خوبی بود و اگر امثال این برنامه ها استمرار داشته و توسعه پیدا کند بسیار تاثیر گذار است.
تبیین قرآن در جامعه چه نقشی می تواند در کاهش مشکلات مردم داشته باشد؟
قرآن حلال مشکلات است. همه مشکلات با قرآن قابل حل است، ولی با توجه به شرایط نامناسب اقتصادی مردم همانند گذشته به فکر آموزش نیستند. در صورتی که اگر مشکلات اقتصادی مرتفع شود، مردم هم به سمت آموزش ها و ثبت نام کلاس های قرآنی سوق پیدا می کنند. خانه کارگر علاوه بر آموزش های قرآنی، آموزش های غیر قرآنی مانند کامپیوتر، برنامه ریزی، کلاس های هنری و کلاس های آشپزی به صورت رایگان برای اعضای خانواده خانه کارگر برگزار می کند؛ ضمن اینکه استقبال خانواده ها نسبت به سال های قبل از کرونا و ایام کرونا بسیار کاهش یافته است.
نظر شما