آیت الله حسن عالمی، عضو مجلس خبرگان در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان در مورد منش و رفتار امام صادق (ع) در مبارزه با مفاسد اقتصادی و سیاسی گفت: می توان از الگوها و نمونه هایی از رفتار امام صادق (ع) در مورد مبارزه با فساد بهره بگیریم. امام صادق (ع) زندگی نسبتا طولانی داشتند و به نسبت ائمه معصوم دیگر سنشان بیشتر بود و در تمام این سنین حضرت به تربیت و آموزش و ارتباط با شیعیان اهتمام ویزه داشتند و آنچه در تاریخ از زندگی ایشان نقل شده بسیار آموزنده و درس آموز است.
وی با اشاره به یکی از احادیث اسلامی در مورد مواجه امام صادق (ع) با موضوع اقتصادی اظهار کرد: امام صادق (ع) یکی از غلامانش را همراه یک غافله ای که برای تجارت می رفت اعزام کرد و مبلغی را به غلام دادند و او برای تجارت رفت. در نزدیکی شهری که مقصد بود رسیدند، خبر رسید که جنس آنها در آن شهر بسیار کمیاب و مردم به آن نیاز دارند و اهل قافله قرار گذاشتند جنس خود را به کمتر از 2 برابر نفروشند و این کار را انجام دادند غلام در بازگشت از سفر 2 کیسه پول به امام صادق (ع) داد و گفت یک کیسه سرمایه ای است که به من دادید و یک کیسه دیگر سود است یعنی سود و سرمایه برابر بود و سرمایه 2 برابر فروخته شده بود، امام صادق اصل سرمایه را برداشتند و کیسه دیگر را برنداشت و غلامی که 2 برابر جنس فروخته بود مذمت کردند.
عضو مجلس خبرگان با بیان اینکه برای انسان در زندگی انواع مشکلات پیش میاید و برای انواع مشکلات رهنمود های ارزشمندی از اهل بیت (ع) نقل شده است به یکی از فرمایشات امام صادق (ع) اشاره کرد و گفت: امام صادق (ع) فرمودند: "من شما را آگاه می کنم که اگر آن را انجام دهید سلطان شیطان (انسان فریبنده ظالم است و انسانی که فریبکار است) از شما دور می شود. کسی که مخاطب امام صادق (ع) بود گفت بفرمایید تا من به آموزش های شما عمل کنم. امام صادق (ع) فرمودند: "بر شما باد که صدقه را فراوان به نیازمند بدهید زیرا صدقه چهره ابلیس را سیاه و ظلم و جفای سلطان ظالم را از شما دور می کند."
وی گفت: در جایی دیگر امام صادق (ع) فرمودند: "بر شما باد که یکدیگر را دوست داشته باشید و با هم مهربان و به یکدیگر مشورتها و عمل نیکو دهید که در این صورت عقبه سلطان شیطان از شما دور می شود." و از توصیه های دیگر امام صادق (ع) پرهیز از غیبت است که مفاسد زیادی در اخلاق و شیوه زندگی ایجاد می کند.
وی گفت: حضرت معنای غیبت را اینگونه عنوان می کنند که "در مورد برادر مومن خود عیبهایی را بگویید که خداوند متعال آنها را پوشانده و شما آنها را برملا می کنید". در حدیثی دیگر امام صادق (ع) فرمودند: "به قوت از سوء رفتار و حدت بپرهیزید و از روی عصبانیت و عجله کردن در یک کار بپرهیزید و از بهتان دوری کنید " بهتان یعنی انسان در مورد برادر یا خواهر مومنش نقصی را مطرح کند که در او نیست و او این گناه را نکرده است.
وی در مورد بهره مندی از الگوهای رفتاری امام صادق (ع) در زمان کنونی گفت: از جمله مباحثی که در جامعه ما وجود دارد بحث گرانفروشی که مردم را آزار می دهد و الگویی که از امام صادق (ع) می گیریم این است که سرمایه ای که داده بودند دو برابر برگشت اما حضرت تنها کیسه ای را که داده بودند برداشتند. این گرانفروشی ها و بی مروتی ها نباید در جامعه اسلامی باشد و در کسب و تجارت اسلامی باید به قدری سود گرفته شود که بتوان زندگی صحیح و درستی داشت نه اینکه در کسب و تجارت با مردم سودهای کلان برد.
نظر شما