حجت الاسلام مصطفی عسکری در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از استان کرمانشاه با اشاره به اینکه چرا به حضرت فاطمه معصومه (س) لقب معصومه دادهاند،گفت: نام حضرت معصومه، فاطمه است. در کتاب های روایی و تاریخی نیز، از آن حضرت با عنوان فاطمه بنت موسى بن جعفر (ع) یاد شده است، امّا صدها سال است که آن حضرت با این لقب مشهور هستند، و این لقب نزد ایرانیان تبدیل به اسم برای ایشان شده است.
مدیر مرکز افق بقعه احمد ابن اسحاق (ره) سرپل ذهاب افزود:حضرت معصومه (س)، معصوم به معنایی که در مورد پیامبران و امامان به کار می رود نبوده، امّا ایشان دارای طهارت روح و کمالات معنوی بالایی بودند، به گونه ای که به زائرانش وعده بهشت داده شده است لذا عصمت امر نسبی است. با توجه به روایاتی که در شأن و منزلت حضرت معصومه وارد شده است، می توان مرتبه ای از عصمت نه در حد ائمه برای ایشان قائل شد. این مسئله در حق چنین بانویی بعید به نظر نمی رسد؛ چرا که این حد از عصمت به معنای دوری از گناه در زندگی عالمان بزرگ نیز فراوان مشاهده می شود.
وی خاطر نشان کرد: به سبب سفارش ائمه (ع) نسبت به زیارت حضرت معصومه (س ) شهر قم به یکی از پرترددترین شهرهای اسلامی شیعی با رویکرد مذهبی تبدیل شد و از گذشته تاکنون شاهد رفت و آمدهای فراوان مردم و عالمان در این خطه هستیم . دادههای تاریخی نشان میدهد این شهر از همان قرون اولیه زیارتگاه عاشقان و محلی برای عبادت مؤمنان و مرکزی برای دعا و توسل و نیز مأمنی مطمئن برای تربیت و رشد ملکات نفسانی و صیقل دادن دلها از رذائل اخلاقی بوده است، چنانکه رازی قزوینی در کتاب «النقض» که در قرن ۶ هجری آن را تألیف نموده مینویسد:«مقبره حضرت معصومه (س)، مورد زیارت خاص و عام بوده است و ملوک و امراء عالم حنفی و شافعی به زیارت آن تربت، تقرب نمایند .» در گزارشی دیگر «قمی» از آمدن مردم ری به قم در قرن ۴ هجری و رفتن به زیارت حضرت فاطمه معصومه (س) خبر داده است .
حجت الاسلام عسکری اظهار کرد: این ارتباط و حضور زائران از مناطق مختلف جهان اسلام با این مکان مقدس میتوانست در انتقال فرهنگ و آموزههای شیعی به دیگر شهرها تأثیر به سزایی داشته باشد چنان که مورخان، از تشیع برخی شهرها که تحت تأثیر قم و عالمان آن بوده خبر دادهاند .
مدیر مرکز افق بقعه احمد ابن اسحاق (ره) سرپل ذهاب بابیان اینکه توجه به عقاید مذهبی سایر شهرهای اطراف قم، به خوبی میتوان حدس زد که تشیع از این ناحیه به آن مناطق سرایت کرده است ، گفت: این خطه، به سبب وجود زیرساختهای مذهبی و فرهنگی فراوان در کنار مقبره حضرت فاطمه معصومه (س) به عنوان شهری شیعه نشین با شهر ری، کاشان، آوه و فراهان، در تماس بوده و بر شیعه شدن این مناطق تأثیر گذار بوده است البته با توجه به نفوذ فراوان اشعریان در قم و تسلط آنان بر برخی از نواحی مناطق جبال ، و نیز وجود صدها محدث و صحابی ائمه (ع) و عالمان و دانشمندان و قوت علمی ایشان در این شهر ، (که حول محور حضرت معصومه سلام الله علیها جمع شده بودند)، بعید است که تشیع مناطق جبال، متأثر از تشیع قم نباشد و این مسأله به راحتی قابل پذیرش و اثبات است . زیرا مرکز اصلی تبلیغات شیعیان ابتدا در قم بوده و به زودی ایرانیان اطراف قم به شیعیان عرب پیوستند . علاوه بر اینکه برخی از این شهرها در آن دوران جز توابع قم محسوب شده و مردم آن برای خرید و زیارت در حال رفت و آمد به قم بودند .
وی افزود: بهطور قطع مرکزیت علمی قم در کنار مقبره حضرت معصومه (س) تأثیر به سزایی میتوانست در گسترش تشیع داشته باشد. گزارشها نشان میدهد رفت و آمد عالمان به این خطه به قدری زیاد بود که تنها در قرن چهارم هجری بنابر گزارش علامه مجلسی ۲۰۰ هزار دانشمند در این خطه حضور داشتند و شاگرد پروری در مراکز علمی قم سبب شد تا دانشمندان قمی در کنار کرسیهای تدریس به تألیف نیز اقدام کنند که این کوشش علمی، تولید قریب به ۱۰۰۰ اثر علمی را در پی داشت که بیشتر این آثار اگرچه امروزه در دسترس نیست اما انتشار این آثار در دیگر مراکز و مناطق علمی جهان اسلام تأثیر به سزایی در گسترش تشیع و ترویج باورهای شیعی داشته است ؛ چنانکه کتاب «مائة منقبة فی مناقب أمیر المؤمنین و أهل البیت علیهم السلام من طرق العامة» اثر ابن شاذان قمی به وسیله شاگرد او کراجکی در مسجد الحرام تدریس میشد .
حجت الاسلام عسکری گفت:از جمعبندی مطالب نتیجه میشود هجرت حضرت معصومه (س) به ایران تأثیر به سزایی در گرایش مردم این منطقه به تشیع و از بزرگترین و پرترددترین مراکز فرهنگی مذهبی جهان اسلام تبدیل و اسباب گسترش تشیع به دیگر مناطق ایران و جهان اسلام را فراهم نمود.
نظر شما