به گزارش خبرگزاری شبستان از استان کرمانشاه صفورادانایی فرد؛
ذیالقعده یکی از ماههای پر فضیلت است که دهه کرامت در آن قرار دارد، این دهه با ولادت پر نور حضرت معصومه (س) در یکم ذیالقعده آغاز و با میلاد با سعادت امام رضا (ع) به پایان میرسد.
ابوالحسن، علی بن موسی(ع) ملقب به «رضا»، هشتمین پیشوای شیعیان، در سال ۱۴۸ هجری دیده بر جهان گشود. برای آن امام القابی بیان شده که عبارتند از: صابر، فاضل، شمس الشموس، غوث اللَهَفان (فریادرس بیچارگان)، عالم آل محمد و امام الرئوف، ولی مشهورترین لقب آن حضرت، «رضا» است.
بنابر روایتی که در کتاب عیون اخبار الرضا نقل شده، دلیل ملقب بودن علی بن موسی(ع) به رضا این بوده است که هم دشمنان مخالف و هم دوستان موافق، به (ولایتعهدی ایشان) رضایت دادند و چنین موقعیتی برای هیچ یک از پدران آن حضرت فراهم نشده بود. ازاین رو، در میان امامان معصوم، او به «رضا» ملقب شد
ولادت امام رضا علیه السلام چند روز بعد از شهادت امام صادق (ع) اتفاق افتاد، و این در حالی بود که آن حضرت آرزو داشت فرزند امام کاظم (ع)را ببیند. از امام کاظم (ع)روایت شده است که فرمود: از پدرم جعفر بن محمد بارها شنیدم که می فرمود: «عالم آل محمد» از تو به وجود می آید و کاش من او را درک می کردم. او هم نام جدم امیرمؤمنان علی (ع) است». در روایت دیگری نیز آمده است که امام صادق (ع) فرمود: «خداوند متعالی دادرس و فریارس این امت را از فرزندم موسی علیه السلام به وجود می آورد».
لذا برای اطلاع از فضیلت و شخصیت حضرت رضا (ع)با «حجت الاسلام حامد آرمند » امام جماعت مسجد حضرت ابوالفضل العباس(ع) سرپل ذهاب به گفتگو نشستیم که در ادامه می خوانید.
درباره فضیلت زیارت امام رضا (ع) برایم توضیح دهید؟
از روايات متعددى به دست مى آيد كه اگر انسان بخواهد كاملا به عهد و پيمانش نسبت به هر كدام از ائمه وفا كند، بايد به زيارت قبورشان رود و بداند كه هر كس با ميل و رغبت به زيارتشان رود و مكتب آنان را تصديق نمايد مشمول شفاعتشان در روز قيامت قرار مى گيرد.
«أَبُو عَلِيٍّ اَلْأَشْعَرِيُّ عَنْ عَبْدِ اَللَّهِ بْنِ مُوسَى عَنِ اَلْحَسَنِ بْنِ عَلِيٍّ اَلْوَشَّاءِ[4] قَالَ سَمِعْتُ اَلرِّضَا عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ يَقُولُ: إِنَّ لِكُلِّ إِمَامٍ عَهْداً فِي عُنُقِ أَوْلِيَائِهِ وَ شِيعَتِهِ وَ إِنَّ مِنْ تَمَامِ اَلْوَفَاءِ بِالْعَهْدِ وَ حُسْنِ اَلْأَدَاءِ زِيَارَةَ قُبُورِهِمْ فَمَنْ زَارَهُمْ رَغْبَةً فِي زِيَارَتِهِمْ وَ تَصْدِيقاً بِمَا رَغِبُوا فِيهِ كَانَ أَئِمَّتُهُمْ شُفَعَاءَهُمْ يَوْمَ اَلْقِيَامَةِ؛ حسن بن وشّاء گويد: از امام رضا عليه السّلام شنيدم كه مى فرمود: براى هر امامى برعهدۀ اوليا و شيعياش پيمانى است و از تمام و كامل بودن وفاى به عهد و بهتر ادا نمودن آن زيارت قبور آن بزرگواران است. پس هركس با ميل و رغبت آنها را زيارت نمايد و مواردى را كه آنها رغبت دارند قبول نمايد ائمۀ ايشان در روز قيامت شفيعانشان خواهند بود».
زیارت امام رضا (ع)دارای فضایل زیادی همچون بخشش گناهان، هم سنگ زیارت پیامبر اکرم(ص)،زیارتی که پاداش آن بهشت است،ثواب زیارت امام رضا (ع)رابر با هزار حج است.
امام صادق (ع) فرمود: «كسى كه يكى از ائمه (ع)را زيارت كند مثل آن است كه رسول خدا صلى الله عليه و آله را زيارت كرده است» لذا زيد شحام از امام صادق (ع) نقل مى كند كه زائر ما اهل بيت، مثل كسى است كه رسول الله صلى الله عليه و آله را زيارت كرده باشد و زائر رسول الله صلى الله عليه و آله زائر خدا در عرش او است .
از حضرت جواد (ع) نيز روايت شده كه فرمود: «من از جانب خداوند متعال ضمانت بهشت مى كنم براى كسى كه قبر پدرم را در طوس زيارت كند در حالى كه به حق آن حضرت معرفت داشته باشد».
در روایتی بزنطی می گوید: نامه حضرت رضا «علیه السلام» را خواندم، در آن نامه چنین آمده بود: «به شیعیان من بگو زیارت من به اندازه هزار حج پاداش دارد» بزنطی می گوید از امام جواد «علیه السلام» از روی تعجب پرسیدم: به اندازه هزار حج؟ آن حضرت فرمود: «آری: به خدا سوگند کسی که او را زیارت کند در حالی که حق او را می شناسد، به اندازه هزار، هزار حج (یک میلیون حج) پاداش دارد».
چرا زیارت امام رضا از زیارت امام حسین بالاتر است؟
رواياتى در فضيلت زيارت امام رضا(ع) وارد شده كه درباره زيارت هيچ يك از معصومين( ع)وارد نشده است و اين به دلايل مختلفى است از جمله آنکه، فقط شيعيان خالص اثنا عشرى به زيارت مرقدش مى شتابند و از بركات تربتش بهره مى گيرند و به پيروى از مكتبش افتخار مى كنند.
«عَنْ عَلِیِّ بْنِ مَهْزِیَارَ قَالَ قُلْتُ لِأَبِی جَعْفَرٍ ع جُعِلْتُ فِدَاکَ زِیَارَةُ الرِّضَا ع أَفْضَلُ أَمْ زِیَارَةُ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ الْحُسَیْنِ ع فَقَالَ زِیَارَةُ أَبِی أَفْضَلُ وَ ذَلِکَ أَنَّ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع یَزُورُهُ کُلُّ النَّاسِ وَ أَبِی لَا یَزُورُهُ إِلَّا الْخَوَاصُّ مِنَ الشِّیعَةِ؛ علی بن مهزیار گوید به امام جواد علیه السلام عرض کردم فدایت شوم زیارت حضرت رضا علیه السلام افضل است یا زیارت مام حسین علیه السلام حضرت فرمودند :زیارت پدرم امام رضا علیه السلام افضل است چون امام حسین علیه السلام را تمامی مردم زیارت می کنند و پدرم را تنها شیعیان خاص زیارت می کنند»
چرابه آقا؛امام رضا(ع)؛غریب الغربا؛ می گویند؟
در کتاب لغت، شخصی که از وطن خود دور افتاده باشد را غریب نامیدهاند. (مجمع البحرین، ج۲، ص۱۳۲) حضرت امیر (ع) فرمودهاند: الغریب من لم یکن له حبیب _ غریب کسى است که دوستى نداشته باشد. (نهج البلاغه صبحى صالح، نامه ۳۱) بنابراین غربت امام رضا (ع) را در دوری از وطن و اهل و عیال و نیز نداشتن یار و یاور در دوران تبعیدشان به خراسان و همچنین شهادت مظلومانه و غریبانه آن حضرت باید معنا کرد.
از خود حضرت رضا (ع) نقل است که فرمودهاند: هر که مرا در غربتم و دوری مزارم زیارت کند، روز قیامت در سه جا به فریادش می رسم، تا از هول و وحشت آن مکان ها نجاتش دهم: هنگامی که نامه ها به چپ و راست تقسیم می شود، هنگام صراط، و هنگام سنجش اعمال.
از هروی روایت شده است که گفت: از حضرت امام رضا (ع) شنیدم که فرمودند: به خدا قسم هیچ یک از ما نیست، جز این که کشته و شهید شود. عرض کردند: یابن رسول الله، شما را چه کسی خواهد کشت؟ فرمودند: بدترین خلق خدا در زمان من، مرا به وسیله ی زهر می کشد، سپس مرا در مکانی دور افتاده و سرزمین غربت دفن می کند، بدان هر که مرا در غربتم زیارت کند، خداوند عزوجل اجر صد هزار شهید و صد هزار صدیق و صد هزار حج کننده و عمره کننده و صد هزار مجاهد را برای او می نویسد، و با ما محشور می شود، و در درجات عالی بهشت همراه ما می باشد.
بدون شک یکی از جهات غربت امام رضا (ع) دور بودن او از وطن و همراه نبودن خانواده و به خصوص فرزند دلبندش امام جواد (ع) می باشد . آن هم نه به اختیار خود که با زور و تهدید مامون این کار انجام شد و در واقع امام در اسارت مامون بودند . اینجاست که درد هجران فرزند بر غربت دوری اش از مدینه افزوده است .
نظر شما