به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، کتاب "معماری پیشرفت" اثر مشترک محمد علیان و زهرا محمودپورهریس که به بررسی شبکه مفاهیم پیشرفت از منظر دو امام انقلاب اسلامی می پردازد از سوی انتشارات عصر پیشرفت روانه بازار نشر شده است. این کتاب مفهوم پیشرفت را در بیانات منتسب به امام خمینی رحمة الله علیه و رهبر معظم انقلاب اسلامی بررسی کرده است. نویسندگان تلاش کردهاند با روشی علمی به مطالعه سخنان این دو امام انقلاب بپردازند و شبکه مفاهیم پیشرفت را استخراج کنند. کتاب معماری پیشرفت در واقع شرح پژوهش انجام شده و نتایج بهدستآمده برای تدوین شبکه مفاهیم پیشرفت و طراحی ادامه مسیر پیشرفت است.
این گزارش می افزاید: در این کتاب ابتدا به چرایی نیاز به تدوین شبکه مفاهیم پیشرفت و چگونگی آن پرداخته شده و پس از بیان مسئله و تبیین اهمیت و ضرورت آن، روش انجام پژوهش بیان شده و در نهایت نتایج پژوهش در دو بخش کمی و کیفی بررسی شده است.
مطالب ارائه شده در این کتاب در سه بسته محتوایی کلان شامل بسته شاخصهای مرتبط با "مردم"، بسته شاخصهای مرتبط با "عرصههای چهارگانه پیشرفت" و بسته شاخصهای مرتبط با شرایط پیشرفت دسته بندی شده اند. مطالعه، بررسی و تحلیل کمی و کیفی بیانات و منویات رهبران انقلاب اسلامی درباره مفهوم پیشرفت، تدوین شبکه مفاهیم پیشرفت از منظر دو امام انقلاب، ارائه تعاریف مختار برای مفاهیم اصلی بهدستآمده براساس نظریات دو امام از اهداف اصلی این پژوهش به شمار می آیند.
همچنین تعیین مسیر برای تعریف کنشگران مردمی با محوریت حلقههای میانی و تدوین سند انشاهی آنها (نقش، شایستگی، انتظار )، تعیین مسیر برای تدوین الگوی کشف، ارزیابی و تعالی حلقههای میانی و تعیین مسیر برای تدوین الگو و فناوری تدوین نقشههای پیشرفت منطقهای ( تصویر، ترسیم، تدبیر و تحقق ) به عنوان دیگر اهداف نگارش این کتاب عنوان شده است.
روش مطالعه در این پژوهش هم از نوع کیفی- تحلیل مضمون و از قاعده محکمات و متشابهات برای افزایش دقت و صحت دستهبندیها استفاده شده است." نقش، شایستگی و انتظارات حلقههای میانی پیشرفت و تدوین سند «نشا»"، " الگوی ارزیابی هستههای کنشگر پیشرفت" و "الگو و فناوری نقشههای پیشرفت منطقهای" از عناوین این کتاب هستند.
در پیوست این کتاب جدولی از تحلیل محتوا و نمایه سازی مفهوم «مبنای پیشرفت»، «اصول پیشرفت»، «عامل پیشرفت»، «عرصههای پیشرفت»، «موانع پیشرفت»، «شرایط پیشرفت»، «نقشه پیشرفت»، «شاخصهای پیشرفت» را آورده است که شامل بیانات امامین انقلاب اسلامی با تاریخ و محل سخنرانی و نوع مخاطبان است که برای علاقهمندان به این بیانات اطلاعات بدون واسطه و دقیقی است.
در بخشی از کتاب معماری پیشرفت می خوانیم: "اهمیت پرداختن به مفهوم پیشرفت و توابع آن، موضوعی عینی و قابل درک میباشد، چرا که اداره هر جامعهای باید براساس یک منطقی صورت پذیرد و این منطق باید برآمده از نظام ارزشی- معنایی آن جامعه باشد و زمانی که «انقلاب اسلامی» خود را در چهارچوبهای رایج جهانی تعریف نمیکند و برای تعریف خود مبنایی دیگر دارد، قطعا نمیتواند و نباید بر مدار ادبیات «توسعه» به اداره جامعه خود بپردازد. چراکه توسعه و مفاهیم وابسته آن، دارای ارزش معنایی مشخصی است که با مبانی انقلاب اسلامی همخوانی ندارد.
پایهگذار مفهوم پیشرفت بر مبنای انقلاب اسلامی را نیز باید امامین انقلاب دانست و بر همین اساس تدوین شبکه مفاهیم پیشرفت نیز باید از منظر آنها صورت پذیرد، چرا که نمیتوان به تدوین موضوعی پرداخت و نسبت به نظرات بنیانگذاران آن بیتوجه بود. پرداخت به مفهوم پیشرفت و تدوین شبکه مفاهیم آن از منظر امامین انقلاب اسلامی برای رویارویی با مکاتب توسعهگرا و مفاهیم برآمده از این مکاتب، امری اجتنابناپذیر است تا آنجا که اگر این مهم صورت نپذیرد، امکان دارد با ادعای تلاش برای تحقق پیشرفت، در مسیر توسعه گام برداشته و هر روز از پیشرفت دورتر شویم."
نظر شما