به گزارش خبرنگار شبستان از شهرستان ملایر برگ برگ کتاب قطور انقلاب اسلامی پر از افتخاراتی است که هر کدام از آنها دنیایی از حرف است که نمونه این افتخارات هشت سال دفاع مقدس است که استان همدان نیز در این صحنه افتخار قریب 8 هزار شهید گلگون کفن را تقدیم انقلاب اسلامی کرده است شهدائی که تاریخ به احترامشان تا قیامت تمام قد ایستاده و به وجودشان مباهات میکند.
همانهائی که بسیاری از ارزشها، ماندگاریشان را مدیون جانفشانی آنها میدانند چرا که اگر عزت و شرفی هست و اگر هنوز مردان این سرزمین میتوانند راستقامت و سینه سپر کرده، راه بروند به دلیل وجود چنین گوهرانی است.
اما این راه تمام نشده و مردانی پر افتخار با حضور در جبهه مقاومت مرزهای دفاعی خود را کیلومترها جلوتر از مرزهای خود برده و برای دفاع از مستضعفان و مظلومان شهدای جان خود را فدا کرده اند که نمونه آن شهید رسول حیدری به عنوان نخستین شهید جمهوری اسلامی ایران در بوسنی و هرزهگوبین است و فعالیتهای کم نظیر و مثال زدنی وی در زمان هشت سال دفاع مقدس و سالهای بعد از آن همتایی ندارد.
تولد
اول فروردين ۱۳۳۹ در خانواده ای مذهبی به دنیا آمد ، رسول دوره ابتدايي را در مدرسه پانزده بهمن در شهرستان ملايرتحصيل كرد و با نمرات خوب به پايان رسانيد. روحيه بلند رسول ازهمان كودكي، از او شخصيتي مردانه پديد مي آورد و هوش و زكاوت و رفتار مردانه اش او را ازهمكلاسي هايش متمايز مي نمود.
خانواده رسول مدتي به اهواز مهاجرت مي كنند و رسول سال دوم و سوم دبيرستان را در آن جا مي گذراند. دراهواز، بيشتر اوقاتش را به سير و سلوك معنوي سپري مي كند، پس از بازگشت از اهواز در ملاير به هنرستان فني مي رود و به ادامه تحصيل مي پردازد.
فعاليت هاي شهيد پيش از پيروزي انقلاب اسلامي
رسول درهنرستان فني، در شهر كوچك ملاير، به رغم كمبود اطلاعات، با مطالعه كتاب هاي گوناگون، با الفباي سياست آشنا مي شود و ازهمان زمان وارد مسائل اجتماعي و سياسي مي گردد.
سال هاي آخر هنرستان درحدود ۱۸ سالگي رسول مصادف با آغاز جرقه هاي انقلاب است و امام، پاكان را به سوي خود جذب مي كند و رسول از جمله جواناني است كه در برپايي تظاهرات و پخش اعلاميه هاي امام نقش فعال پيدا مي كند. بيشتر اوقات خود را در محافل مذهبي و مجالس سخنراني سپري مي كند. درهنرستان انشاهاي سياسي مي نويسد و براي هم كلاسي هايش مي خواند،
پايبندي رسول به دستورهاي ديني و دلسوزي اش نسبت به پا برهنگان، او را جلودار حركت هاي مردمي در شهر ملاير مي كند. با اوج گيري انقلاب اسلامي، رسول به مبارزات و فعاليت هايش عليه رژيم وسعت مي بخشد و بيشتر اوقات خود را صرف پخش اعلاميه ها ونوارهاي حضرت امام مي كند.
رسول براي از بين بردن عوامل فساد وتباهي قشر جوان سخت تلاش مي كند. او در تشكل هاي مردمي و ترغيب قشر جوان به راهپيمايي و تظاهرات عليه رژيم به فعاليت مي پردازد و فعاليت هاي مذهبي و سياسي انجام مي دهد. در راهپيمايي ها به عنوان جلودار حركت مي كند. يك بار نيز توسط نيروهاي شهرباني دستگير و مورد ضرب و شتم واقع مي شود اما محكم تر از پيش به تلاش هاي انقلابي خود درشهر ملاير ادامه مي دهد و در روزهاي پيروزي انقلاب، پرتلاش وخستگي ناپذير به فعاليت شبانه روزي مي پردازد.
فعاليت هاي شهيد پس از پيروزي انقلاب اسلامي
پس از پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي همچنان پرچمدار جوانان انقلابي ملاير به شمار مي رود. او پيش از گرفتن ديپلم در سال ۱۳۵۸ ، براي خدمت به مردم مسلمان و انقلابي به همدان مي رود و در آن شهر به عضويت سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در مي آيد، چرا كه درملاير هنوز سپاه تشكيل نشده بود.
رسول در سال ۱۳۵۹ به همت چند تن از دوستان انقلابي اش، سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ملاير را تشكيل مي دهد و نيروهاي انقلابي و متعهد شهر ملاير را جذب سپاه مي نمايد.
او در سپاه ملاير قاطعانه به مبارزه عليه عوامل ساواك مي پردازد و تعدادي از آنان را دستگير و به مجازات مي رساند. قاطعيت انقلابي رسول، در دل عوامل ضد انقلاب و عناصر فاسد رعب و وحشت زيادي مي اندازد. به دنبال غائله كردستان و تحركات گروهك هاي ضد انقلاب رسول با چند تن از دوستان خود داوطلبانه به سوي كردستان مي شتابد و در شهر پاوه به مبارزه عليه ضد انقلاب مشغول مي شود. او و همرزمانش در سال ۱۳۵۸ در سريش آباد كردستان پايمردي كرده و از تخريب آن توسط ضد انقلاب جلوگيري مي كند. وي در آزادسازي بايگان حماسه مي آفريند.
رسول در ملاير و همدان به دليل فعاليت هاي انقلابي از سوي عناصر فاسد و ضد انقلاب همواره مورد تهديد جاني قرار مي گيرد ولي بدون اعتنا به اين تهديدها به فعاليت ها پيش ادامه مي دهد.
فعاليت هاي شهيد در دوران دفاع مقدس
پس از شروع جنگ تحميلي، براي دفاع ازآرمان هاي انقلاب راهي جبهه هاي حق عليه دشمن بعثي مي شود. بارها در عملياتهاي مختلف شركت جسته ومجروح مي شود. رسول، مدتي در جبهه گيلان غرب و سرپل ذهاب با نيروهاي متجاوز عراقي مي جنگد، در اين محور چندين طرح عملياتي را براي ضربه زدن به دشمنان ترسيم مي كند و خود نيز در اين عملياتهاي تهاجمي فعالانه شركت مي جويد.
در سال ۱۳۶۳ با درايت، هوشمندي و ابتكار عمل در منطقه شمال غرب، يك رشته اقدامهاي بازدارنده را در مقابل دشمن ترتيب مي دهد و بدين ترتيب، دشمن را از دست يافتن به اهداف خود باز مي دارد. او سالها در منطقه كردستان عراق، به شناسايي و مبارزه عليه نيروهاي عراقي مي پردازد و با وجود كمبود امكانات، تجهيزات و وسايل خم به ابرو نمي آورد و با مشكلات دست و پنجه نرم مي كند.
رسول يك بار دركردستان عراق از ناحيه كمر سخت مجروح مي شود، از آن جا كه وسايل جراحي گير نمي آيد، او با صبر و تحمل بالا، تن به عمل جراحي بدون بي هوشي مي دهد.
وي در طول هشت سال دفاع مقدس، حدود ۶۵ ماه درجبهه هاي جنوب، به ويژه غرب به خدمت خالصانه مي پردازد كه عمدتاً در كردستان عراق به فعاليت شناسايي اقدام مي كند.
او درشمال عراق تا عمق خاك عراق نفوذ مي كند و گاهي در شناسايي ها تا مرز سوريه به پيش مي رود.
فعاليت هاي شهيد پس از دفاع مقدس
جنگ تحميلي كه تمام مي شود، رسول براي تكميل تحصيلاتش وارد دانشگاه امام حسين (ع) شده و در رشته علوم سياسي به تحصيل مي پردازد. سال آخر تحصيل تجاوز صرب هاي نژاد پرست به مسلمانان تازه انقلاب يافته بوسني و هرزگوين آغاز مي شود. در اين اثنا رسول به عنوان ديپلمات جمهوري اسلامي به بوسني مأموريت مي يابد و در شهر وسيوكو از بوسنياي مركزي، مشغول خدمت مي گردد.
رسول با انبوهي از تجربيات انقلابي و رزمي خود، در بوسني منشأ خدمات ارزشمند براي مردم بي پناه، به ويژه قشر جوان و مشتاق اين كشور مي شود. او با منش، كردار و اخلاق خود، فرهنگ ديني را ميان مردم بوسني منتشر مي سازد.
مردم بوسني او را ياوري صديق براي خود مي شناختند. رسول نيز به مردم وسيوكو عشق مي ورزيد و با آنان با علاقه و مهرباني رفتارمي كرد.
رسول، با علاقه و استعدادي كه داشت، زبان مردم بوسني را براي ارتباط صميمي تر فرا مي گيرد و در روزهاي آخر بي واسطه با آنان رابطه برقرار مي كند.
وی در روز عيد غدير سال ۱۳۷۲ (19 خرداد 72) دركشور بوسني هرزگوين و در بوسنياي مركزي واقع در شهر ويسوكو متوجه شدند كه منطقه اي از جاده وسيوكو توسط نيروهاي كروات (HVO) آلوده شده و اين مسير، مسير عبور ايرانيان بود. ايشان دستور دادند كه تا اطلاع ثانوي كسي از اين مسير عبور نكند و خود به همراه يكي از رزمندگان بوسني به آن منطقه رفتند تا آن جا را مورد بررسي قرار دهند و به كمين نيروهاي كروات كه در آن زمان با نيروهاي مسلمان در حال جنگ بودند رفتند و پس از مقاوت شجاعانه به فيض عظيم شهادت نايل آمدند و به بزرگ ترين آرزوي خود رسيدند.شهیدی که در 19 خرداد سال 1372 در شهر بوسنی و هرزگوین برای دفاع از ملت مظلوم این کشور در مقابل جنایات سربها به درجه رفبیع شهادت نائل آمد
آیت قربانی در گفت و گو با خبرنگار شبستان از شهرستان ملایر با اشاره به جمله امام راحل که فرمود «ما شریک غم همه مستضعفان و محرومان جهان هستیم اظهار کرد: زمانی که مردم بوسنی هرزگوین مورد هجمه ناجوانمردانه سرب ها قرار گرفتند و غریبانه و مظلومانه جان می دادند و آن همه جنایت در آن کشور اتفاقات افتاد یکی از شهدایی که در همین راستا بر اساس فرمایشات امام راحل احساس دین و وظیفه کرد سردار حاج رسول حیدری بود.
یکی از رزمندگان دفاع مقدس شهرستان ملایر افزود: این شهید بزرگوار اولین شهید محور مقاومت اسلامی در اروپا است که به یاری مردم مظلوم این خطه شتافت و در کنار رزمندگان آن خطه قرار گرفت و از حیثبت اسلام دفاع کرد.
وی با بیان اینکه شهید حیدری از اولین موسسین سپاه پاسداران استان همدان واولین موسسین سپاه ملایر و مسئول اطلاعات سپاه ملایر بودند افزود:یکی از مهمترین و موثرترین افرادی که در مقابله با گروهک منافقین وارد عمل شدند شهید حیدری بود.
قربانی تصریح کرد: مهمترین اقدام این شهید بزرگوار کشف و شناسایی سر کرده ها و گروههای نفاق زا در شهرستان شناسایی بود که و همچنین موثرترین اقدام کشف کودتای نقاب بود که در اذهان مردم باقی است.
وی به حضور شهید حیدری در عملیات های برون اشاره کرد و گفت: این شهید در عملیتهای برون مرزی رمضان ( نیروی قدس فعلی) مسئولیت داشت و در کردستان عراق حضور داشتند و آنجا هدایت نیروهای رزمنده را برای مبارزه با عوامل بعثی رژیم صدام عهده دار بودند.
این رزمنده دفاع مقدس با بیان اینکه در سال 71 که در بوسنی هرزگوین جنگ علیه مظلومان این شهراتفاق افتاد افزود در این راستا این شهید بزرگواربه کمک مردم این خطه شتافتند و جز فرماندهان برجسته این نقطه بودند و امروز نام و آوازه این شهید در قلب اروپا و بوسنی سر افراز میدرخشد و درشهر سرایوو یکی از خیابانها را به نام این شهید نامگذاری کردند وبنای یادبود برای شهید ساخته وایجاد شده است.
وی با بیان اینکه هر سال مراسم این شهید در شهر سرایبو برگزار می شود و مسئولین عالی رتبه این کشور در ابن مراسم حضور پیدا می کنند گفت: این شهید بزرگوار جزو افتخارات ملایر و کشور است که توانستند نام و آورازه انقلاب اسلامی را در سراسر عالم زنده کنند.
قربانی به شخصیت برجسته شهید در ابعاد مختلف اشاره کرد و گفت: شخصیت این شهید را باید از زبان کسانسی چون دکتروحیدی وزیر کشور و سردار نقدی معاون هماهنگ کننده سپاه پاسداران که در عملیاتهای مختلف شهید حضور داشتند شنید.
وی با بیان اینکه شهید حاج رسول حیدری در عملیات های مختلف حضور داشتند چند بار مجروح شدند افزود: ایشان در سال 71 جنایات سرب ها را در برابر مسلمان و زنان و کودکان بوسنی تاب نیاوردند و و با درخواست مکرری که از مسئولان سپاه برای اعزام داشتند به آنجا اعزام شدند تا هسته مقاومت را در مقابل سرب ها تشکیل دهند و به مبارزات خود علیه آنها بپردازند.
گردان در محاصره/ خاطراتی از شهید حاج رسول حیدری
محمد فتحی نیز در گفت و گو با خبرنگار شبستان از شهرستان ملایر گفت: دی ماه سال ۱۳۶۲ بود گروه های ضد انقلاب با پشتیبانی رژیم بعث عراق و استکبارجهانی مناطق کردنشین ما را که مردمی نجیب ،زحمت کش و وفا دار به نظام بودند مورد هجوم قرار داده بود و هر روز یکی از شهرها و روستاهای مارا اشغال و تعداد زیادی از مردم و نیروهای بسیجی ، سپاه،ارتش، جهادگران،پیشمرگان کرد را به شهادت می رساندند.
رزمنده دوران دفاع مقدس در ملایر افزود: در این شرایط سخت با درخواست فرماندهان سپاه منطقه ۷ باختران (کرمانشاه ) و قرارگاه حمزه سیدالشهدا جهت کمک نیرو از قرارگاه شهید بروجردی به فرماندهی محمد صادق زیدی (اهل کوهدشت خرم اباد ) برای پاک سازی،مناطقی در اطراف کامیاران را داشتند، فرمانده قرارگاه تشکیل جلسه عملیاتی دادند و با توجیه درخواست مورد نیاز به گردان حر (جندالله) دستور پاک سازی از چندین روستا در منطقه گشکی کامیاران (ماراب،الک ...)را صادر وگردان بنا به دستور وارد عمل و پاک سازی روستاهارا آغاز کرد.
وی بیان کرد: این ماموریت به مدت دوروز طول کشید ، در روز سوم که گردان پایان ماموریت را با موفقیت به فرمانده قرارگاه اعلام کرد و درخواست برگشت به مقر را داشت از گردان خواسته شد فعلا درمحل ماموریت بمانند و منتظر دستور بعدی باشند بعداز مدتی از پیشمرگان کرد (پیک) آمدند محل ماموریت و اطلاع دادند که گردان نمی تواند برگردد علت را جویا شدیم گفتن دشمن درارتفاعات کوه های اطراف روستا مستقر شده وگردان در محاصره است نگران نباشید بزودی دوستان اطلاعات عملیات سپاه منطقه ۷ به محل می آیند شما گردان را در محل ماموریت با هوشیاری،و مراقبت از اطراف نگه دارید تا نیروهای بلدچی (پیشمرگان کرد )و نیروهای اطلاعات عملیات به شما ملحق شوند و ادامه ماموریت با هماهنگی نیروهای اطلاعات عملیات منطقه ۷ باشد.
فتحی ابراز کرد: گردان با شرایط پیش آمده توجیه و وضعیت اضطراری اعلام شد، نیروها در قالب تیم های ۵ نفره سازماندهی ، در اطراف روستا مستقر ،منتظر شدیم حدود ساعت چهاربعدازظهر بود که پیک قرارگاه اطلاع داد فرمانده گردان جهت حضور در جلسه با نیروهای اطلاعات عملیات در ساختمان پشتیبانی حضور بهم رسانند.
فتحی تصریح کرد: بعداز رصد نیروهای مستقر در اطراف روستا عازم محل جلسه شدم که به محض رسیدن به نیروهای اطلاعات عملیات با دیدن حاج رسول حیدری روحیه بنده دوچندان شد تا امدم حاج رسول را صدا بزنم با دست به علامت سکوت من را هوشیار کردکه یعنی من اینجا حاج رسول نیستم .
وی اضافه کرد: وقتی برای روبوسی به او نزدیک شدم درگوشی به حقیر فرمودند سید حسینی هستم .آنجا بود که راز علامت سکوت حاج رسول را متوجه شدم جلسه در یک منزل مسکونی که به عنوان مقر پشتیبانی بود تشکیل شد سید حسینی (حاج رسول) بلند شدند و با نام خدا و یاد شهید محمد بروجردی شروع کردند به توجیه منطقه از روی نقشه و راه های عبور از محاصره را تشریح کرد و بعداز توضیحات لازم در خصوص همکاری با پیشمرگان کرد سفارشات لازم را در خصوص مراقبت از نیروها و نحوه حرکت و خارج شدن از محاصره را ارائه دادند.
وی در ادامه بیان داشت: یک رفتار اخلاقی جالب از شهید حاج رسول در آن شرایط سخت دیدم و به بزرگی آن عزیز سفر کرده بیشتر آشنا شدم و آن این بود که بخاطر آن علامت سکوت در جمع نیروه ها از حقیر که سن و سالم خیلی کمتر از او بود عذرخواهی ودست بنده را در دست یکی از پیشمرگان کرد که صورت خود را با چفیه پوشانده بود گذاشت و فرمودند مواظب این همشهری ما باشید به بنده هم دستور دادند راجب نام و شغل پیشمرگ حرفی نزنم .فقط از تاریکی شب استفاده کنیم و پشت سر او حرکت . ما هم همه سفارشات سید حسینی(حاج رسول)را عملی و بدون درگیری با نیروهای دشمن که در اطراف کوه های روستا مستقر بودند از محاصره خارج شدیم .
فتحی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره این شهید افزود: این خاطره یکی از کوچکترین فعالیت های حاج رسول ما در دفاع مقدس بود تا بیشتر با او آشنا شویم.
گفتنی است: همزمان با سالگرد شهادت این شهید بزرگوار مراسم یادواره سردار شهید حاج رسول حیدری اولین شهید محور مقاومت در ملایر در ساعت 18 روز جمعه 19 خرداد در سینما بهمن ملایر و با سخنرانی سردار محمد رضا نقدی معاون هماهنگ کننده سپاه کشور برگزار میشود.
گزارش از فاطمه رحمتی ملایر
نظر شما