استان گیلان بنیان گذار جشنواره های صنایع دستی و سنتی در ایران است

جهانی استان گیلان را بنیان گذار جشنواره های صنایع دستی و سنتی در ایران دانست و گفت: هنرمندان صنایع دستی و سنتی با کاربردی کردن صنعت خود رونق صنایع دستی را در صنعت گردشگری و میراث فرهنگی در پیش بگیرند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان، ولی جهانی_ مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان امروز(یکشنبه، ۲۱ خرداد) در همایش روز جهانی صنایع در گیلان که در سالن اجتماعات مجتمع خاتم الانبیا رشت برگزار شد با اشاره به سبقه صنایع دستی در استان گیلان که به دوران حجر بر می گردد، گفت: وقتی انسان به دنبال غذا می گشت و در غارها زندگی میکرد و دست افزارهای سنگی، پوست حیوانات و... استفاده میکرد، مشخص بود که چنین پیشینه تاریخی از آن بجا بماند.

وی افزود: طی کاوش هایی که در استان گیلان صورت گرفته، چه در عصر حجر و چه دوره های بعد 80-70 درصد آن مربوط به صنایع دستی سفال، سرامیک و فلز بوده است.

جهانی یکی از مهمترین صنایع دستی استان گیلان که در تپه مارلیک وجود دارند را از جمله ظروف سفالی، شیشه ای و... برشمرد و تصریح کرد: حدود 3500 سال گذشته هنرمندان صنایع دستی و سنتی وجود داشتند که سوزن تولید می کردند.

وی با تاکید بر اینکه تمام آنچه که کاربرد داشته و مورد کاربری بوده در همین تپه مارلیک تولید میشد، گفت: متاسفانه اکنون بخشی از همان وسایل مورد نیاز از کشورهای دیگر وارد گیلان و ایران می شود.

جهانی خواستار رونق صنعت صنایع دستی از سوی هنرمندان شد و ادامه داد: هنرمندان صنایع دستی و سنتی می بایست با کاربردی کردن صنعت خود رونق صنایع دستی را در صنعت گردشگری و میراث فرهنگی در پیش بگیرند.

وی اظهار کرد: طی سال های اخیر تلاش میراث فرهنگی و گردشگری به منظور معرفی و جایگاه صنایع دستی گیلان به ایران و جامعه بین المللی بیشتر شده است.

جهانی به روستای ملی چادر شب بافی در قاسم آباد اشاره و اذعان کرد: موزه مردم شناسی را در همین راستا افتتاح کردیم و موزه نساجی نیز در دست اقدام است.

وی با اشاره به بعضی از روستاها که شهرتشان به صنایع دستی بیشتر است، ادامه داد: افتتاح موزه شال بافی در رضوانشهر، روستای فشتکه در خمام که به عنوان روستای حصیر معروف است و توانستیم موزه حصیر را از میراث فرهنگی دریافت کنیم و تنها موزه ایران با فعالیت ۶۰۰ هنرمند است که در حال فعالیت می باشد.

جهانی همچنین از تلاش برای معرفی روستای  فشتکه به عنوان روستای جهانی حصیر خبر داد و افزود: در سالی که گذشت، ۵۲ میلیارد تومان تسهیلات در اختیار هنرمندان صنایع دستی گیلان قرار گرفت.

وی بیان کرد: طی یکسال گذشته برای هزار و 768 نفر اشتغال ایجاد شده و به چهارهزار و 172 نفر مجوز پروانه بهره برداری برای هنرمندان صنایع دستی و هنرهای سنتی صادر شده و بیش از 600 نفر از آقایان و بانوان در بخش عمومی و تخصصی آموزش دیده اند.

جهانی اضافه کرد: از ابتدای سال ۱۴۰۱ برای اشتغال خانگی به ۶۶۴ وام اختصاص یافته است.

وی در ادامه همچنین استان گیلان را بنیان گذار جشنواره های صنایع دستی و سنتی در ایران دانست که در حال حاضر استان های دیگر نیز این جشنواره ها را برگزار می کنند، افزود: برگزاری ۳۰۰ برنامه با محوریت صنایع دستی در استان گیلان با جمعیت بالای چند هزار نفر برگزار می شود که جشنواره سوسن چلچراغ، بهار نارنج و...  نمونه ای از آنها است که در حاشیه برگزاری این جشنواره ها، نمایشگاه هایی با  موضوعات مختلف صنایع دستی و سنتی برگزار می شود.

جهانی هدف از برپایی این نمایشگاه ها را بالابردن رونق گردشگری در کنار برپایی جشنواره ها عنوان کرد و گفت: جشن ثبت نوغان و نوغانداری را در شهرستان لنگرود در 25 خرداد با حضور معاونین وزیر میراث و جهاد کشاورزی داریم.

وی در ادامه تصریح کرد: در کنار آن بخشی از ساختمان هایی که در خدمت صنعت نوغانداری بوده را به ثبت آثار ملی برسانیم که بتوانیم نمایشگاه عای صنایع دستی را در داخل این ساختمان ها برگزار کنیم.

جهانی در ادامه از برگزاری اولین کارگاه آموزشی و اقامتی با ایجاد اشتغال خبر داد و اظهار کرد: قبلا آموزش ها به صورت جزیره ای بود و اعتباری که از تهران برای ما می آمد ولی اکنون تصمیم گرفتیم با سازمان فنی و حرفه ای و دیگر دستگاه های اجرایی آموزش را عملی کنیم.

جهانی  با تاکید بر احیا، بازآفرینی و آموزش رشته های فراموش شده، اذعان کرد: در ش برای احیای هنرهایی همچون چموش دوزی و دارایی بافی در گیلان هستیم.

وی همچنین به شناسایی ۹۰ مدرسه بلا استفاده و تبدیل آن به کارگاه صنایع دستی خبر داد و تصریح کرد: نمونه آن در شهرستان سیاهکل است که اولین کارگاه آموزشی و اقامتی را راه اندازی کردیم که طی سه روز توانستیم برای 10 نفر آموزش و اشتغال داشته باشیم.

جهانی از تلاش برای راه اندازی بازارچه های دائمی صنایع دستی در استان گیلان با هدف رونق گردشگری، خبر داد و خاطر نشان کرد: قرار است در تمامی شهرستان های استان بازارچه های دائمی صنایع دستی دایر شود.

گفتنی است، تجدید بیعت با آرمان های شهدا با پوشش لباس محلی جمعی از بانوان هنرمند و حضور در این همایش، زینت بخش مراسم امروز بود.

کد خبر 1272571

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha