نقش مساجد به عنوان جایگاه تحول جامعه باید پررنگ شود

بر اساس منویات مقام معظم رهبری مسجد هم مدرسه است و هم دانشگاه، یعنی مرکز تفکر، تأمل و خلوص است، اما امروزه این جایگاه های شاخص به ندرت در مساجد مشاهده می شود و رنگ و غبار فراموشی به خود گرفته که باید این آسیب رفع شود.

خبرگزاری شبستان-خراسان شمالی؛ فاطمه مقدسی

نقش، جایگاه و اهمیت مساجد در تحقق جامعه اسلامی از دیرباز مورد توجه بوده و نه تنها به عنوان یک مکان عبادی و محلی برای اقامه نمازهای پنج گانه بلکه محل و پایگاه مهمی برای خدمات اجتماعی، فرهنگی، بیان و ارائه مشکلات مردم منطقه، کلاس های آموزشی و خصوصا کاهش آسیب های اجتماعی بوده و هست. مساجد از ظرفیت بالایی در تحول اجتماعی برخوردارند و باید با جذب جوانان و یک سری اقدامات فرهنگی و اجتماعی مورد نیاز و روز جامعه که مورد شناسایی قرار گرفته با ایجاد کلاس هایی متشکل از روحانیون، مردم و سایر دستگاه‌های متولی انجام شود.

 

در عصر کنونی که دشمن از هر ابزار، ترفند و توطئه ای برای کم رنگ نشان دادن اسلام و اعتقادات دینی مردم استفاده می کند باید چنین مکان‌های دینی مذهبی بیشتر مورد توجه قرار گیرد و با برنامه های ویژه از تمام اقشار مردم و خصوصا جوانان و نوجوانان در آن مشارکت، تعامل، هماهنگی و همکاری بیشتری داشته باشند. لذا لازم است جهت برخورداری این جایگاه مهم و نقش سازنده و ارزنده آن در تمام مسائل جامعه همه دستگاه‌های اجرایی و متولیان مساجد دغدغه آن را داشته و خصوصا دستگاه های فرهنگی با برگزاری برنامه هایی در حوزه های مختلف در معرفی و شناساندن آن بیش از بیش تلاش کنند.

 

یکی از متولیان مسجد سید الشهداء شیروان می گوید: امروزه مساجد همانند گذشته رنگ و بوی خود را ندارد، کارکردهای آن به فراموشی سپرده شده است و حتی اقامه نماز که در راس و اولویت این مکان دینی مذهبی است با حضور تعداد کمی از مردم آن هم در سنین بالا برگزار می شود.

 

مصطفی سیدرخشانی اظهارکرد: این پایگاه های اجتماعی باید محلی برای جذب جوانان و نوجوانان باشد ولی متاسفانه دیگر از شور و حال و استقبال جوانان خبری نیست، البته فضای مجازی هم در کم رنگ شدن این موضوع بی تاثیر نیست.

 

وی خاطرنشان کرد: مساجد پایگاه های مهم در مسائل فرهنگی، اجتماعی، مشکلات و حل مسائل مردم، برپایی مراسم های مهم، کاهش آسیب های اجتماعی و غیره است ولی دیگر حتی دستگاه های متولی هم دغدغه این موضوع را مانند گذشته ندارند و به سادگی از کنار حل این مشکلات عبور می کنند.

 

سید رخشانی عنوان کرد: رفع آسیب‌ها و نقاط ضعف جامعه با محوریت مساجد و با هماهنگی دستگاه‌های متولی کارساز خواهد شد البته اگر همه متولیان مساجد پای کار باشند.

 

یکی دیگر از خادمان مسجد گفت: باید فرمایشات مقام معظم رهبری را سرلوحه کار خود قرار داد و در حوزه مساجد نقش مرکزی در جهاد تبیین اجرایی و انجام شود..

 

عباس امیدی اظهارکرد: در کنار کارکرد معمول مساجد که محل برپایی برنامه‌های عبادی و توحیدی بوده در طول تاریخ با محوریت مساجد کارهای فرهنگی، اجتماعی و حتی اقتصادی نیز شکل گرفته و ما نتایج و ثمرات این حرکت‌ها را در سطوح مختلف شاهد هستیم.

 

وی از مساجد به عنوان مرکزیت حاکمیت اسلامی یاد کرد و افزود: در حکومت نبوی، علوی و ائمه اطهار مسجد جایگاه وسیع داشته و همواره محل گردهمایی امت اسلامی بوده ولی در دهه های اخیر حضور جوانان مشهود نیست و با برنامه ریزی نیز باید تلاش کنیم تا مساجدی در تراز انقلاب اسلامی و با شاخصه‌های ممتاز فراهم کنیم تا مساجد تنها به کانون عبادت یومیه تبدیل نشود.

 

یک کارشناس حوزه مذهبی هم بیان کرد: اینک برخی از مساجد تنها به برپایی نماز جماعت و برگزاری عزاداری ماه محرم اکتفا کرده و فعالیت خود را در این حدود متوقف کرده اند.

 

مهدی ریحانی عنوان کرد: برخی از مساجد در کنار فعالیت‌های عبادی برپایی کلاس‌های قرآنی و پایگاه بسیج را نیز فعال کرده اند اما گونه سوم مساجد، فراتر از این، کارکرد فرهنگی، هنری و اقتصادی را نیز داشته اند.

 

وی تصریح کرد: بدون مسجد، اسلام پیشرفت ندارد، مهم‌ترین فریضه دینی یعنی نماز در مساجد برگزار می‌شود، اما مسجد صرفاً برای نماز نیست، مسجد همواره محل گره گشایی و امور آموزشی و مشاوره بوده است.

 

ریحانی بر توجه ویژه مساجد به حضور جوانان تاکید کرد و افزود: مسجد برای هیچ قشر خاصی نیست، مسجد برای همه قشرها از کودکان تا سالمندان است، مسجد محل رشد همه اقشار کشور است، باید برای رساندن مسجد به تراز اسلامی بیش از پیش تلاش کرد.

 

وی ادامه داد: بعضی تصور نکنند جوانان مسجد را به هم می‌ریزند و باید بیرون روند، این فکر اسلامی و انقلابی نیست، باید جوانان را جذب کرد هرچه جوانان در مسجد بیشتر باشند مسجد جایگاه بهتری دارد و در ارزیابی و رده بندی مساجد نیز یکی از موارد مهم حضور جوانان است.

 

این کارشناس مذهبی اضافه کرد: در هیئت امنای مساجد باید از ظرفیت، توانمندی و استعدادهای جوانان و بانوان در تمام حوزه ها هم استفاده شود.

 

ریحانی با بیان اینکه باید برای مساجد برنامه ریزی بیشتری صورت گیرد، بیان کرد: قبل از ظهر مساجد به مادران خانوار تعلق دارد، مادران خانواده‌ها قبل از ظهر وقت بیشتری برای یادگیری امور دارند و در همین راستا کلاس‌های آموزشی برای مادران برگزار شود.

 

وی خاطرنشان کرد: اکثر برنامه‌های اجرایی باید با محوریت مسجد باشد تا زمینه جذب نوجوانان و جوانان به مساجد را فراهم کند تا شاهد رشد علمی و آموزشی نوجوانان و جوانان همراه با معنویات باشیم.

 

ریحانی با اشاره به ظرفیت‌های دستگاه‌های اجرایی و فرهنگی برای پشتیبانی از فعالیت‌های اوقات فراغت کانون‌های مساجد بیان کرد: همدلی و هماهنگی کانون‌های فرهنگی و هنری موجب احیای کارکردهای فرهنگی مساجد خواهد شد.

 

 

کد خبر 1272590

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha