تولید موفق داربست استخوانی در دانشگاه علوم‌پزشکی سمنان

میرمحمدخانی ازموفقیت مطالعات حیوانی تولید نخستین داربست استخوانی دنیا با سلول بنیادی خبر داد.

به گزارش خبرنگارخبرگزاری شبستان از سمنان، مجید میرمحمدخانی- معاون تحقيقات و فناوری دانشگاه علوم‌پزشکی سمنان در نشست با خبرنگاران در خصوص اعلام نتايج، طرح‌ها و دستاوردهای جديد پژوهشی دانشگاه علوم‌پزشکی سمنان گفت: باتوجه به شعار سال و ضرورت تولید دانش‌بنیان، رسیدن به خودکفایی در علوم و تولیدات دارویی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

 

معاون تحقيقات و فناوری دانشگاه علوم‌پزشکی سمنان با بیان اینکه این دانشگاه از ۱۹ تا ۲۱ مهرماه سال جاری میزبان برگزاری کنگره ملی و بین‌المللی فیزیولوژی و فارماکولوژی خواهد بود افزود: هم‌زمان با کنگره مذکور، دومین رویداد استارتاپی سلامت دانشکاه علوم‌پزشکی سمنان با محوریت داروسازی و داروشناسی برگزار می‌شود.

 

وی با اشاره به اینکه در این همایش، جدیدترین یافته‌های تحقیقاتی محققان داخلی و خارجی در علوم فیزیولوژی و فارماکولوژی و سایر رشته‌های وابسته به طب ارایه می‌شوداظهارداشت:علاوه بر این، این همایش بستر مناسبی برای برقراری همکاری‌های تحقیقاتی بین محققان مراکز علمی مختلف، آشنایی محققان جوان با دانشمندان فراهم می‌کند.

 

سلول‌های بنیادی ازجمله سلول‌های پرکاربرد برای داربست‌سازی سلول‌ها در علم مهندسی بافت است

سمانه عرب - عضو هیأت عملی و پژوهشگرنیز دراین نشست از موفقیت مطالعات حیوانی تولید نخستین داربست استخوانی دنیا با سلول بنیادی خبر داد وافزود: به هر دلیلی ممکن است بافتی در بدن آسیب دیده و یا در اثر آسیب از بین برود لذا ساخت و  جایگزینی بافتی با همان سازوکار و عملکرد یکی از مهمترین کارهایی است که در مهندسی بافت انجام می‌گیرد.

 

وی با اشاره به اینکه برای ایجاد بافت، عضو و یا حتی اندام توسط سلول‌های بنیادی، نیاز به ساخت داربست سلولی از موادی سازگار با بدن موجود زنده مورد درمان است اظهارداشت: مطالعات حیوانی تولید نخستین داربست استخوانی با هدف اصلاح ناهنجاری‌های استخوانی با اثرگذاری بیشتر و در مدت‌زمان کمتر انجام‌شده و نتایج آزمایش‌های پیش‌بالینی آن بسیار موفقیت‌آمیز بوده است.

 

عرب ساخت و به‌کارگیری داربست را یکی از رایج‌ترین و اثربخش‌ترین روش‌های تولید اندام و بافت بدن از سلول‌هاعنوان کردوافزود: سوانح، تصادفات و یا بیماری‌ها می‌تواند منجر به آسیب استخوانی شود و ترمیم یا تعویض بافت استخوانی در این موارد یک مسئله مهم در درمان مطلوب است.

 

این عضو هیأت عملی و پژوهشگر با یادآوری این مطلب که این برای نخستین بار در دنیاست که با استفاده از سلول‌های بنیادی و داربست‌سازی، ترمیم استخوان‌های آسیب‌دیده یا ناهنجاری‌های استخوانی ممکن خواهد شد بیان کرد: در این پژوهش از سلول‌های بنیادی مغز استخوان و یک داربست استخوانی خاص که با پرینتر ۳ بُعدی ساخته شده به منظور ترمیم بافت استخوانی جمجمه موش آزمایشگاهی استفاده شده است.

 

به گفته وی نتایج تحقیقات نشان داد داربست استخوانی همراه سلوله‌های بنیادی مغز استخوان و یا خود داربست مذکور به تنهایی در ترمیم بافت استخوانی مورد آزمایش مؤثر بوده است.

 

عرب با اشاره به اینکه آزمایش‌های حیوانی این کار پژوهشی با موفقیت کامل به اتمام رسید اظهارداشت: مقاله این کار پژوهشی نیز در مجلات معتبر جهانی به ثبت رسیده و با توجه به اینکه مطالعات نشان می‌دهد به‌احتمال نزدیک به‌یقین، این روش درمانی در انسان‌ها نیز اثرگذار است، اکنون منتظر فراهم‌سازی و صدور مجوزهای لازم برای اجرای چهار فاز بالینی انسانی این پروژه مطالعاتی هستیم.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان ایجاد استخوان، ایجاد رگ‌های خونی در اطراف استخوان‌های ایجادشده، محدوده پرشدگی استخوان و البته سنجش آسیب‌های ناشی از تولید سم با اجرای این روش درمانی را از مهم‌ترین سنجه‌های مورد ارزیابی در این پژوهش عنوان و اضافه کرد: نتایج آزمایش روی موش‌ نشان داد که استفاده از داربست در کنار سلول‌های بنیادی مغز استخوان در همه این موارد نتایج بسیار خوب و ارزشمندی را در درمان بیماران آسیب‌دیده از ناحیه استخوان خواهد داشت.

 

وی تصریح کرد:این داربست، اولین داربست استخوانی با این ماده خاص به همراه سلول‌های بنیادی است که توسط توسط اساتید و پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی سمنان تولید شده است.

 

سموم آفلاتوکسین بعد از رشد قارچ  بسیار دشوار از بین می روند

آنا عبدالشاهی- عضو هیئت علمی و پژوهشگر نیز دراین نشست با تأکید براینکه آحاد جامعه باید عوامل تهدید‌کننده سلامت در صنایع و مواد غذایی را شناخته و نسبت به پیشگیری از تولید سموم در زنجیره غذایی و استفاده ناآگاهانه از آن مطلع شوند گفت: سموم آفلاتوکسین توسط دسته‌ای از قارچ‌ها تولید می‌شود که در هوا و محیط اطراف وجود دارند.

 

وی با اشاره به اینکه این قارچ‌ها می‌توانند در زمانی که شرایط مهیا باشد بر روی مواد غذایی قرار گرفته و با رشد و تکثیر به‌صورت کپک‌زدگی بر روی مواد غذایی نمود پیدا کنند اظهارداشت: عوامل گوناگونی پیش، حین و پس از برداشت در کشاورزی می‌تواند تاثیر زیادی بر ایجاد این سموم و هجوم قارچ‌ها بر مواد غذایی داشته باشد.

 

عبدالشاهی با بیان اینکه می‌توان از ایجاد سموم در مواد غذایی با کنترل رشد قارچ‌ها جلوگیری کرد افزود: از بین بردن سموم آفلاتوکسین بعد از رشد قارچ  بسیار دشوار است وبه همین دلیل کنترل‌های اولیه جهت پیشگیری از رشد قارچ‌ها در زنجیره غذایی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

 

این عضو هیئت علمی و پژوهشگر تب، استفراغ، تشنج، آسیب‌های کبدی، سرطان و در نهایت مرگ از عوارض قرار گرفتن در معرض این سموم دانست وافزود: تحقیقات نشان داده حرارت دادن، استفاده از گازهای ضدعفونی‌کننده و تابش اشعه گاما در صنعت مواد غذایی بین ۲۰ تا ۵۰ درصد قابلیت دفع این سموم را دارد.

 

به گفته وی نتایج تحقیقات نشان داد هیچ‌یک از روش‌های مذکور تضمین‌کننده از بین رفتن کامل آفلاتوکسین نبوده لذا پیشگیری از رشد قارچ‌ها در مراحل کاشت، داشت و برداشت در کشاورزی بهترین روش برای کاهش میزان سم آفلاتوکسین در زنجیره تولید مواد غذایی است.

کد خبر 1272936

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha