ثبت اسناد دوران جنگ، یک ضرورت تاریخی و استراتژیک برای آیندگان/اهمیت تپه های الله اکبر در خوزستان

روایتگر دوران دفاع مقدس گفت: ثبت اسناد دوران جنگ، یک ضرورت تاریخی و استراتژیک برای بهره مندی آیندگان از نحوه مقابله با دشمن، کاربردها، طرح ها و ایده هایی که در جنگ ایجاد شد، باید ثبت و ضبط شود.

خبرگزاری شبستان__یاسوج: دفاع مقدس بهترین بستر برای انتقال فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه و یک گنجینه بی نظیر از رشادت و ازخودگذشتگی جوانان این مرز و بوم در برابر دشمن متجاوز است.

امنیت، آرامش و سربلندی ملت ایران مرهون دوران هشت سال دفاع مقدس و جانفشانی رزمندگان اسلام بوده و باید برای تداوم راه عزت بخش آن زمان و انتقال فرهنگ مقاومت به ویژه در جنگ نابرابر ترکیبی و تبلیغاتی دشمنان بیش از گذشته نسبت به انتقال و انتشار ارزش‌ها اقدام کرد.

برای انتقال فرهنگ ایثار و شهادت به آحاد مردم به ویژه نسل جوان، راه‌های مختلف فرهنگی، هنری و ادبی با بهره‌گیری از ظرفیت‌های مختلف و همراهی جامعه هدف و مسئولان وجود دارد که بدون شک یکی از بهترین راهکارها، تکیه بر ثبت و ضبط خاطرات و انتشار آن با فرهنک مکتوب و کتاب است.

یکی از مهم‌ترین راه‌ها برای انتقال از خودگذشتگی نسل‌های گذشته و خون‌هایی که برای انقلاب اسلامی ریخته شده، ثبت و ضبط آن است و هرچند در این حوزه با ثبت و ضبط خاطرات و انتشار کتاب‌های مختلف توسط نهادها و مجموعه‌های مرتبط اقداماتی صورت گرفته، ولی به دلیل اهمیت موضوع کافی نیست.

بستر نوشتاری در قالب کتاب‌ها هستند که ابعاد گوناگون دفاع مقدس، مدل و سبک زندگی، سیره شهدا و رزمندگان و مبادی فکری مرتبط با آن را برای اقشار مختلف جامعه تبیین می‌کنند.

مهم‌تر البته جریان‌سازی نشات گرفته از این فضا است که نقش کتاب را به‌عنوان یکی از ابزارهای اصلی و اساسی پیوند میان فرهنگ دفاع‌مقدس و عموم جامعه، بیش از پیش برجسته می‌کند.

به ‌عبارت دیگر، در زمینه فرهنگ‌سازی و تولید محتوای مناسب حتی در حوزه‌های فراتر از جنگ، كتاب‌های دفاع مقدس می‌توانند به‌عنوان پایه و اساس در نظر گرفته شوند و شکل‌گیری سایر محتواها مانند فیلم، تئاتر، نمایش نامه، بازی‌های رایانه‌ای و مواردی این‌چنینی مبتنی بر آن شکل بگیرد.

این امر در حوزه‌های مختلف موضوعی اعم از خاطرات، پژوهش و تحقیق، داستان و رمان، کتاب مصور و سایر حوزه‌های مرتبط قابل دسترسی است؛ جذاب‌تر اینکه گروه‌های مختلف مخاطب اعم از کودک، نوجوان و بزرگ‌سال از این اتفاق بهره‌مند و دامنه نفوذ محتوای تعریفی و نه تحریفی آن گسترش پیدا کند.

یکی از ضرورت‌های مهم امروز در حوزه دفاع مقدس جلوگیری از تحریف و تلاش برای زنده ماندن این فرهنگ ارزشی است که همه در قبال این مهم مسئول هستیم و باید به‌درستی نقش خود را ایفا کنیم.

بیانات مقام معظم رهبری در روز ۳۱ شهریور سال 1401 فصل جدیدی از کار در حوزه دفاع مقدس را برای متولیان آغاز کرد که مهم ترین بعد بیانات مقام معظم رهبری جلوگیری از تحریف دفاع مقدس است که باید برنامه‌های راهبردی در این خصوص تدوین و عملیاتی شود.

در کنار سایر فعالیت‌هایی که در حوزه دفاع مقدس برای زنده نگه‌داشتن این فرهنگ ارزشمند انجام می‌شود، نهضت «روایتگری» از اقدامات مهم و اثرگذار است و راویان دفاع مقدس نقشی مهم و اثرگذاری در این خصوص بر عهده دارند.

«روایتگری» از حماسه های ایجاد شده در تاریخ اسلام همواره توانسته نقش مؤثری در انتقال و زنده نگه‌داشتن آن حماسه ایفا کند که نمونه بارز آن حضرت زینب(س) است که با روایت حماسی خود از واقعه عاشورا توانستند در زنده نگه‌داشتن مکتب حسینی نقش مهمی ایفا کند.

در انقلاب اسلامی نیز «روایتگری» نقش مهم و اثرگذاری در طول تاریخ انقلاب داشته و یکی از حماسه‌های ایجاد شده مقطع دفاع مقدس است که در همه ابعاد حرف‌های بسیاری برای گفتن دارد.

«نسل جدید خیلی از مسائل دفاع مقدّس را نمی داند. عرض من این است؛ من می گویم همان جوری که شما که خودتان در حادثه بودید قضایا را می دانید، ما باید کاری کنیم تا نسل امروز آن حادثه را همین جور بشناسد و ببیند و بداند؛ این، آن توقّعی است که بنده از خودم و از دیگران در این زمینه دارم. از جملهی نکات مهمّی که من در این زمینه روی آن اصرار دارم که تکرار بشود، مسئلهی روایت درست جنگ است که من بارها تأکید کردهام. البتّه سعی دشمن این است که در همین مسئلهی روایت، نقطهی مقابلِ حقیقت عمل بکند. دشمن، فرازها و اوجها را انکار می کند؛ اگر یک مورد یک حضیضی وجود داشته، آن را بزرگ می کند؛ بدون شک این کار دشمن است. آنها کار فرهنگی را، کار تبلیغی را، کار رسانهای را با شدّت و حدّت دارند انجام می دهند؛ آنها سعی می کنند با تبلیغات، با فعّالیّت های رسانه‌‌ای، هیبت و شوکت استکبار را به رخ جوانها بکشند؛ زرق و برق آنها را در چشم اینها جلوه بدهند؛ تلخیها و تاریکیآنها را پنهان کنند و در نقطهی مقابل، اوج و اهمّیّت و فیض ناشی از دفاع مقدّس و مسائل حول و حوش آن را پنهان کنند». بیانات مقام معظم رهبری در دیدار پیشکسوتان و فرماندهان دفاع مقدس 31 شهریور ماه 1401

و اما خرداد ماه جاری به مناسبت سالروز آزادسازی خرمشهر همچنین در راستای مقدمه سازی جهت برگزاری باشکوه کنگره شهدای استان کهگیلویه و بویراحمد در سال ۱۴۰۳، آئین رونمایی از هشت کتاب دفاع مقدسی در کهگیلویه و بویراحمد «چشم شیشه‌ای»، «زیر دید دشمن»، «جرعه‌ای از مکتب عشق»، «مشق‌های بامدادی» و «مبارز بی‌تفنگ» کتاب‌های تاریخ شفاهی بودند که در این آئین رونمایی شدند.

کتاب «چشم شیشه‌ای» روایتگر تاریخ شفاهی «رضا منطقی» عکاس و مستندساز دوران دفاع مقدس است که مصاحبه، تحقیق و تدوین آن توسط «سیدحسین یادگارنژاد» انجام شده است.

کتاب «زیر دید دشمن» روایتگر تاریخ شفاهی «غلامحسین قاسمی» از رزمندگان دوران دفاع مقدس کهگیلویه و بویراحمد است که توسط «مهناز جلالی» تدوین شده است.

کتاب «مبارز بی‌تفنگ» روایتگر تاریخ شفاهی «خیرالله عقیلی» از پیشکسوتان دوران دفاع مقدس است که کار مصاحبه آن توسط «محمود مهمان‌نواز» انجام شده و توسط «مهناز جلالی» تدوین شده است.

کتاب «جرعه‌ای از مکتب عشق» روایتگر تاریخ شفاهی حجت‌الاسلام «امرالله اندرزیان» است که مصاحبه آن توسط «محمود میهمان‌نواز» و تدوین آن توسط «پری‌ناز رومینا» انجام شده است.

کتاب «مشق‌های بامدادی» روایتگر تاریخ شفاهی «سید فتح‌الله خاضع» از رزمندگان دوران دفاع مقدس کهگیلویه و بویراحمد است که توسط «سید کاظم فاضل» تدوین شده است.

همچنین سه عنوان کتاب اسنادی مربوط به نقش دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد در دوران دفاع مقدس به کوشش «سید حسین یادگارنژاد» گردآوری و تدوین شده است.

این کتاب‌ها با حمایت اداره‌کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس کهگیلویه و بویراحمد چاپ و به بازار نشر عرضه شده است.

نمایندگی خبرگزاری شبستان در استان کهگیلویه و بویراحمد با توجه به اهمیت «روایتگری» به سراغ روایتگر تاریخ شفاهی «غلامحسین قاسمی» عضو ستاد نماز جمعه یاسوج و از رزمندگان دوران دفاع مقدس کهگیلویه و بویراحمد در کتاب «زیر دید دشمن» که توسط «مهناز جلالی» تدوین شده رفت تا نظر وی را در این زمینه جویا شود که در ذیل از نظر خوانندگان محترم می گذرد.  

 

ابتدا خودتون را معرفی کنید و بفرمایید از چه سالی در جبهه حضور پیدا کردید؟

غلامحسین قاسمی از جهادگران جهاد سازندگی سابق و جهاد کشاورزی فعلی

خداوند توفیق داد که از بدو شروع جنگ تحمیلی ابتدا از طریق بسیج در سال ۱۳۵۹ در منطقه عمومی شادگان اقدام به انتقال مهمات به پشت خط مقدم جبهه خرمشهر کردیم که در آن زمان هنوز سقوط نکرده بود و رزمندگان اسلام در آنجا درگیر جنگ با بعثی ها بودند.

به مدت هفت روز کار ما انتقال مهمات از منطقه شادگان به منطقه آبادان و خرمشهر بود و سپس در ۱۹ بهمن ماه سال ۱۳۵۹ جزو نخستین گروه های سربازان اعزام به جنگ بودیم که تازه جهاد سازندگی در مناطق عملیاتی برای حضور آماده می شد و سپاهیان نیز در این زمان در حال ساماندهی و اعزام نیرو به مناطق جنگی بودند.

بیشتر در قالب گروه شهید چمران و نیروهای سپاه و بسیج بستان و در استان خوزستان در مناطق عملیاتی حضور پیدا کردم و سپس به یگان های نظامی سپاه و جهادگران پیوستم.

 

چند ماه در جبهه حضور داشتید و در چه عملیات هایی شرکت کردید؟

در حدود ۹ عملیات حضور داشتم و مجموع سوابق خدمت جبهه ما حدود ۳۱ ماه و نیم بوده و نخستین عملیاتی که ما در آن حضور داشتیم عملیات آزادسازی تپه های الله اکبر بود.

 

تپه های الله اکبر در چه استانی واقع شده و این تپه ها چه اهمیتی در جنگ با دشمن داشتند؟

تپه های الله اکبر از طریق دشمن اشغال شده بود و بلندترین منطقه اشراف به سوسنگرد، بستان، حمیدیه و پادگان تیپ ۴۸ در دشت آزادگان و از آنجا اهواز را زیر توپخانه گرفته بودند که به حول قوه الهی نخستین عملیات، آزادسازی این تپه ها بود.

وقتی این تپه ها به دست ما افتاد، ما به منطقه سوسنگرد، بستان و تنگه چزابه اشراف پیدا کردیم.

خداوند توفیق داد بعد از عملیات تپه های الله اکبر، طریق القدس و فتح المبین در عملیات بیت المقدس و آزادسازی خرمشهر حضور داشتیم و بعد از آن، عملیات رمضان بود که بعد از این عملیات وارد عملیات کربلای پنج و سپس کربلای هشت و عملیات نصر سه شدیم و از آنجا در غرب کشور در عملیات والفجر ۱۰ حضور پیدا کردیم که آخرین عملیات جمهوری اسلامی در غرب کشور بود و عملیات مرصاد را منافقین آغاز کردند که نخستین و آخرین دفاع با عملیات مرصاد خاتمه پیدا کرد.

سپس عملیات طریق القدس برنامه‌ریزی شد و خداوند توفیق داد که در این عملیات حضور داشته باشیم و جهادگران نقش بسیار ارزنده‌ای در بحث آزادسازی بستان و سوسنگرد در عملیات طریق القدس داشتند.

با احداث ۱۲ کیلومتر جاده در رمل از پشت توپخانه دشمن را تسخیر کردند و شب عملیات عملاً توپخانه دشمن هیچ گونه تحرکی نتوانست انجام دهد و نیروهای ما به سادگی توانستند دشمن را از بوستان، سوسنگرد و چزابه عقب برانند.

بعد از عملیات طریق القدس عملیات فتح المبین آغاز شد که در این عملیات سایت چهار، پنج، دشت عباس و جاده اهواز_ اندیمشک و از آن طرف تا دشت عباس کلاً از اشغال دشمن خارج شد و رزمندگان اسلام توانستند دشمن را تا مرز جنوب غرب برانند.

این سه عملیات، عملیات هایی بودند که عملاً کمر دشمن را قطع کردند و باعث شد که ارتباط شمال، جنوب دشمن با منطقه هورالعظیم قطع شد و دشمن عملاً نتوانست از نظر لجستیکی و تدارکاتی از منطقه غرب کار خود را انجام دهد.

 

چطور شد که به کار نویسندگی در زمینه دفاع مقدس روی آوردید؟

بنده در حوزه دفاع مقدس کار نویسندگی انجام نمی دهم، بلکه با توجه به اینکه خودم به مدت ۱۰ سال به کارهای روابط عمومی علاقه داشتم و به عنوان روابط عمومی جهاد کشاورزی مشغول به فعالیت بودم، عملاً پیگیر چاپ نشریه ای با عنوان «توسعه سبز» بودیم، چون کار جهاد کشاورزی در بحث باغات و زراعت بیشتر است ما مجوز این نشریه را برای جهاد کشاورزی پیگیری کردیم و این نشریه حدود ۱۰ سری آن چاپ شد.

دلیل علاقه مندی و تجربه ای که در بحث نشریه پیدا کردیم، خود ما نشریه ای با نام «برف و آفتاب» ایجاد کردیم و نویسندگی را از این دو هفته نامه آغاز کردم، به همین دلیل در زمینه تدوین، تبلیغات و اجرای مراسمات ویژه بخشی که به عهده روابط عمومی بود و حدود چهار سال به عنوان روابط عمومی برتر استان انتخاب شدیم و به همین دلیل خواسته یا ناخواسته وارد بحث نویسندگی و تولید خبر شدیم.

 

الان چه کتابی دارید که در این آئین رونمایی می‌شود؟

کتابی که دوستان زحمت کشیدند و با روایتگری ما اداره کل در اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان با عنوان «زیر دید دشمن» به دلیل اینکه همه فعالیت های جهادگران در منطقه جنگی بین خطوط خودی و دشمن بود و عملاً همه فعالیت های خاکریز و فعالیت های جهادگران در دید دشمن بود، به همین دلیل این نام برای کتاب انتخاب شد.

 

چه اهمیت یا ضرورتی ایجاب می‌کند که ما در زمینه دفاع مقدس «روایتگری» داشته باشیم؟

نخست ثبت اسناد دوران جنگ، یک ضرورت تاریخی و استراتژیک برای بهره مندی آیندگان از نحوه مقابله با دشمن، کاربردها، طرح ها و ایده هایی که در جنگ ایجاد شد، باید ثبت و ضبط شود.

ازطرفی مقام معظم رهبری ضرورت ثبت این روایت گریها را تاکید فرمودند «که اگر شما امروز تاریخ جنگ را ننویسید و ثبت نکنید، فردا دشمن این ها را تحریف می ‌کند و جای جلاد با شهید را هم عوض می کند».

در نتیجه امروز باید همه دست اندرکاران تلاش کنند تا خاطرات و نحوه مبارزه با دشمن، عملیات ها و نحوه شکل گیری آنها ثبت و ضبط شود تا اسنادی برای آیندگان باشد و دشمن نتواند تحریفی در این زمینه ها داشته باشد.

 

از دستگاه های متولی به ویژه دستگاه های فرهنگی در زمینه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت چه انتظاری دارید؟

عملاً از طریق دولت و مجلس همه دستگاه‌ها موظف به حمایت از فرهنگ ایثار و شهادت شدند و از طرفی یک رسالت دینی، انقلابی و انسانی است که شهدای معظم و معزز ما در همه عرصه های امنیتی و عملیاتی به گردن این مردم و کشور حق دارند و باید فرهنگ ایثار و شهادت انتشار پیدا کند تا ماحصل خون شهدا حفظ شود و به دست دشمنان نیفتد.

کد خبر 1273342

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha