تبلیغ و منبر در مسجد باید محتوامحور و ناظر به نیازهای مردم باشد

آیت‌الله قوامی با اشاره به الزامات تبلیغ در مساجد، گفت: این تبلیغ در صورتی اثرگذار است که محتوامحور باشد. تبلیغ و منبر در مساجد باید با مشکلات و مسائل روز پیوند داشته باشد و برای رفع آنها راهکار عرضه کند.

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون‌های مساجد خبرگزاری شبستان، غنی‌سازی منابر و محتوایی که در سخنرانی‌های مذهبی در مساجد و محافل مختلف مذهبی ارایه می‌شود از جمله مسایل مهمی است که هرچه پررنگ‌تر شود تاثیر بیشتری را از نظر فرهنگی بر جامعه خواهد گذاشت چراکه از رهگذر سخنان محتوایی و غنی یک روحانی اعم از اینکه امام جماعت مسجد باشد؛ استاد حوزه‌های علمیه باشد و یا به عنوان سخنران در مساجد، مجالس و محافل حضور یابد می‌توان اقشار مختلف جامعه به ویژه نسل جوان را به لحاظ فکری تقویت کرد و در مسیر اهداف والای دین قرار داد.

 

به همین منظور و با توجه به اینکه اول تیرماه به عنوان «روز تبلیغ و اطلاع رسانی دینی» نامگذاری شده است، با آیت‌الله «سید صمصام‌الدین قوامی»، رییس بنیاد فقهی مدیریت اسلامی قم به گفت وگو نشسته ایم که در ادامه حاصل آن را می خوانید:

 

آیت‌الله «سید صمصام‌الدین قوامی» در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، در رابطه با راهکارهای غنی‌سازی منابر در سطح مساجد و اساسا تبلیغ در عرصه دین اظهار کرد: در این رابطه برخی نهادها نظیر سازمان تبلیغات اسلامی می‌توانند نقش مهمی را ایفا کنند چراکه فلسفه شکل‌گیری این سازمان حول این مسایل می‌چرخد؛ البته که اکنون نیز این سازمان با فعالیت‌های مختلف محله‌محور ذیل نظر امام محله موفق به نمایان کردن نقش مساجد در سطح محلات شده است.


رییس بنیاد فقهی مدیریت اسلامی قم با بیان اینکه ائمه جماعات در سطح محلات باید مشکلات منطقه‌ای را که مسجد در آن واقع شده است به درستی احصا و در راستای رفع آنها با محوریت فعالیت‌های مسجدی بکوشند، افزود: یکی از این اقدامات طرح مباحث مرتبط با مشکلات در منابر است، برای مثال اگر مشکل بیکاری است باید مباحثی را که در منابر مساجد مطرح می شود متمرکز بر احادیث و روایاتی شود که در این عرصه از لسان اهل بیت (ع) بیان شده است، از سوی دیگر ائمه جماعات و مبلغان می توانند برای مشکلات راه حل مناسب را از طریق ارتباط با مراکز و سازمان های مختلف بیابند.

 

وی با بیان اینکه مبلغ اسلام «يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْر» است، تصریح کرد: اینکه مبلغ و سخنران منابر فقط برای تهییج احساسات اقدام به طرح بحث کنند دقیقا مصداق یک رویکرد پوپولیستی و عامه‌پسند خواهد شد؛ نمی شود به هر قیمتی مردم را پای منبر بیاوریم چراکه اصلا نتیجه نمی دهد.


 
آیت‌الله قوامی با بیان اینکه اصل تبلیغ برای رفع مشکلات و پاسخ به شبهات است، افزود: در این میان فضای مجازی نیز گستره‌ای است که می تواند در صورت عدم استفاده صحیح آسیب‌زا باشد، بنابراین در چنین شرایط تصور می کنم در هر محله و منطقه ای مبلغان بومی باید با رویکرد عملی و البته فعالیت در فضای مجازی زمینه را برای جذب اقشار مختلف مردم به ویژه جوانان به مساجد فراهم کنند.


این پژوهشگر در بخش دیگری از مباحث خود با اشاره به جایگاه و نقشی که مداحی و مرثیه‌سرایی در مراسم‌های مختلف مذهبی در امر تبلیغ دین ایفا می‌کنند، افزود: واقعیت آن است که مداحی بخش جداناشدنی از مراسم مذهبی است با این وجود هیچ چیز نمی تواند جای منبر را بگیرد، تبلیغ دین با رویکرد علمی از سوی روحانی‌ای که سال ها در حوزه درس خوانده است تاثیر بسزایی در طرح اصولی مباحث دینی خواهد گذاشت، از این دریچه نیز مردم به سمت مباحث جذب می شوند.

 

رییس بنیاد فقهی مدیریت اسلامی قم در بخش دیگری از مباحث خود در رابطه با اهمیت تبلیغ در عرصه بین‌الملل تصریح کرد: رسانه ملی و وزارت خانه‌هایی نظیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی می توانند نقش مهمی را در این عرصه ایفا کنند به ویژه اکنون که در ایام ذی الحجه هستیم و این می تواند فرصتی باشد که از طرق مختلف به ویژه از گستره مباحث هنری به این مسایل بپردازیم که مشکلات جهان اسلام چیست، می‌توان از بُعد مباحث فرهنگی بسیاری از مسائل را از قاب تبلیغ صحیح به نتیجه رساند.

 

وی تأکید کرد: امسال پدیده جالبی را در بصره شاهد بودیم، چند تن از مداحان از جمله آقایان «محمود کریمی، «میثم مطیعی» و «مجید بنی فاطمه» در بصره مداحی کردند و به نوعی فرهنگ سینه زنی هیئات انقلابی را به مردم بصره نشان دادند، این مراسم در تلویزیون عراق نیز منعکس شد؛ معتقدم اکنون که دریچه حجاز نیز باز شده است می توانیم در عربستان سعودی همین فعالیت های تبلیغی را در سطوح مختلف داشته باشیم.

 

آیت‌الله قوامی با بیان اینکه مداحی در برخی مناطق کشور نقش پررنگ‌تری را ایفا می کند، افزود: مناطق شمال غرب کشور از جمله اردبیل و تبریز تاکید فراوانی به حضور مداحان در مراسم های مختلف دارند، ایام محرم که جای خود دارد، بنابراین باید به مداحان آموزش داد و محتوا را غنی سازی کرد. در این مجال اشاره به اثر ماندگار «سلام فرمانده» می کنم که نه تنها در داخل که در خارج از کشور نیز مطرح شد و اثری بین المللی بر جای گذاشت که مصداق بارزی از موفقیت و تلفیق دین و هنر در عرصه تبلیغ بود.

 

وی در ادامه ابراز کرد: امروز باید به این سمت حرکت کنیم که مراسمی که در هیئات مذهبی و مساجد برگزار می شود صرفا بر پایه شور و هیجان نباشد.

 

رییس بنیاد فقهی مدیریت اسلامی با بیان اینکه ایام محرم و صفر عموما مداحی ها بیشتر از هر زمان دیگری رونق و مخاطب می یابد، خاطرنشان کرد: این رویکرد در ماه مبارک رمضان برعکس بوده و بیشتر موعظه‌محور است، بنابراین نهادهای مسئول به ویژه سازمان تبلیغات اسلامی می توانند بر اساس همین توالی منظم در رویدادهای مذهبی نسبت به غنی سازی محتوا وارد میدان شوند.

 

کد خبر 1273893

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha