به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، کتاب «کارنامه حجتالاسلام هاشمی رفسنجانی» نوشته سعید میرزایی در سه جلد به نقد و بررسی افکار و عملکرد سیاسی، اقتصادی و فرهنگی این شخصیت میپردازد. جلد نخست این کتاب که از سوی نشر قدر ولایت روانه بازار نشر شده است در سی و سومین نمایشگاه کتاب در سال ۱۴۰۱ رونمایی شد و همزمان با برپایی سی و چهارمین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب در اردیبهشت ۱۴۰۲ مجلدهای دوم و سوم آن نیز رونمایی و در اختیار مخاطبان قرار گرفت. جلد اول از تولد وی تا پایان دوران ریاست جمهوری را شامل میشود. جلد دوم دوران سیدمحمد خاتمی و محمود احمدینژاد از سال ۷۶ تا ۹۲ را دربردارد و جلد سوم هم دوران حسن روحانی تا زمان فوت هاشمی رفسنجانی را دربرمیگیرد.
نویسنده این کتاب در خصوص روند تهیه آن در گفتگویی که با ایبنا داشت، گفته است: کار جمعآوری اسناد، مصاحبهها، خطبهها و دستنوشتههای هاشمی رفسنجانی را از سال 1390 شروع کردیم که جمعآوری این اطلاعات سه سال طول کشید و نگارش کتاب از سال 93 تا 96 به طول انجامید. اولین نسخه کتاب برای دریافت مجوز در سال 96 به وزارت ارشاد فرستاده شد که در دولت تدبیر و امید مجوز دریافت نکرد و به مدت 5 سال ممنوعالانتشار شد. «کارنامه هاشمی رفسنجانی» کتابی مستند است که تلاش کردیم تا روایتی مناسب از زندگینامه وی را ارائه کنیم و نگارش کتاب با این دید انجام گرفته است که اگر کسی در 50 سال آینده بخواهد فیلمی از هاشمی رفسنجانی بسازد، میتواند از این کتاب استفاده کند. مقام معظم رهبری فرمودند کسانی که در عرصه تئاتر و سینما و هنر و در کل رسانه سمعی و بصری فعالیت میکنند باید مانوس با کتاب باشند.»
میرزایی در توضیح بیشتر درباره این کتاب گفته است: «در زمینه تاریخی کتابهای زیادی منتشر شده است، کتابهایی که درباره هاشمی رفسنجانی نوشته شده شامل روایتهایی از خود وی است و معمولا بخشهایی از این روایتها مفقود شده و در بخشهایی نیز قهرمانسازی شده است. خودم با این دید نگارش این کتاب را انجام دادم که سعی کردم یک روایت خوب و درست از هاشمی رفسنجانی ارائه کنم. این کتاب را موسسه قدر ولایت به چاپ رسانیده است.»
از تولد تا اولین فعالیت سیاسی، از سربازی تا پایگاه های مبارزه، مبارزه مسلحانه تا پیروزی انقلاب، حزب جمهوری اسلامی تا جنگ تحمیلی، از آزادی جاسوسان آمریکایی تا مجلس دوم، قائم مقامی (آیت الله) منتظری و نقش هاشمی در آن فصول جلد اول کتاب کارنامه حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی: بررسی افکار و عملکرد سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را تشکیل می دهد.
بنابراین گزارش در جلد دوم این کتاب که به دوران دولت هفتم تا دهم اختصاص دارد فصولی چون هاشمی و اصلاحات، بحران ها و بحران سازان برای مخاطب ارایه شده است که در فصل اول عناوینی چون انتخابات هفتم ریاست جمهوری، ائتلاف گروه های چپ گرا، کاندیدای جناح راست و موضع هاشمی، آغاز تغییرات اتوبوسی در مدیران و نفوذ مدیران کارگزارانی، آغاز انتقام جناح چپ گراها از هاشمی، ترویج فرهنگ غرب در فرهنگسرا، سرآغاز فتنه 18 تیر 78، انتخابات مجلس ششم، مجلس ششم و اصلاح قانون مطبوعات و ظهور اصولگرایان از شورای شهر دوم مشاهده می شود.
نویسنده در فصل دوم این کتاب مباحثی چون انتخابات نهم ریاست جمهوری، شورای اصولگرایان و نقش هاشمی، واکنش به نامزدی هاشمی، کلاف سردرگم اصولگرایان و اصلاح طلبان، حکم حکومتی رهبری برای تایید دکتر معین، پدیده انتخابات نهم، موضع هاشمی پس از اعلام نتایج انتخابات، دلایل ناکامی هاشمی رفسنجانی، مواضع رهبری در مورد انتخابات نهم، واکنش به کابینه نهم، القاء بحران در کشور را مورد بررسی قرار داده است.
بنابراین گزارش نویسنده در جلد سوم این کتاب که در بازه زمانی انتخابات یازدهم ریاست جمهوری تا پایان حیات هاشمی رفسنجانی است این دوران را در 5 فصل انتخابات یازدهم ریاست جمهوری، در جستجوی کاندیدای مطلوب، اقدامات حسن روحانی و مواضع هاشمی، انتخابات خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی دوره دهم و پایان هاشمی بررسی کرده است که سناریوی جدید دشمن، مشق تنش زدایی، تکاپو برای تایید صلاحیت، رونمایی از هاشمی دوم، دولت اعتدال و رویاهای هاشمی، تلاش برای بازگرداندن هاشمی به تریبون نمازجمعه، دفاع همه جانبه هاشمی از تیم مذاکره کننده و برجام، ملاقات با رهبری و فلسفه بوسه بر پیشانی، طرح مجدد شوریا فقهی و جنجال های پیرامون آن، هاشمی پس از 6 سال در تلویزیون، حاشیه های مراسم تشییع هاشمی، تدفین هاشمی در ضریح امام (ره) برخی از عناوین مطرح در این فصول هستند.
در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است: «روایت فراز و نشیب های امت ها و ملت ها تاریخ را می سازدچرایی این فراز و نشیب ها، عبرت ها و درس هایی دارند که تحلیل تاریخ را شکل می دهند. در حوزه شخصیت ها و عملکرد آنها نیز همین مسئله فراز و نشیب ها صدق می کند. شخصیت هایی که عمری طولانی داشته و در حوادث یک ملت نقش برجسته ایفا کرده اند، حرکتشان، فراز و فرودشان، زیست مدیریتی و اجتماعی و فردی آنها هم بخشی از تاریخ ملت است و هم نماد نقش مثبت یا منفی و ثبات یا تزلزل آنان و از این نظر هم درس ها و عبرت های زیادی می توان دریافت که برای تک تک افراد ملت ضرورت دادر به آنها توجه داشته باشند....
آقای اکبر هاشمی رفسنجانی بهرمانی، شخصیتی است که در جای جای تاریخ انقلاب اسلامی و فراز و فرودهای آن حضور داشته و نقش آفرین بوده است. او در مسئولیت های مختلف و مهم اجرایی کشوری تا دومین فرد نظام جمهوری اسالمی یعنی «ریاست جمهوری» حضور داشته و پیش رفته است. در مواقعی در جهت گیری و رفتارهای نظام به صورت یک متفکر یا معمار و سیاستگذار ظاهر شده است. جای پای او در بسیاری از وقایع چهل سال پس از پیروزی انقالب اسالمی دیده می شود. به همین سبب هم قضاوت و پرداختن به تمامی ابعاد حضور ایشان مشکل است و هم ایشان از خواصی هستند که مورد توجه حضرت امام خمینی و رهبر معظم انقلاب اسلامی بوده اند و از این جنبه نیز بررسی دشوار می گردد.
نگارش این کتاب بر اساس واقعیات و عینیّات و اسناد معتبر از جمله هزاران سند، خاطره، سخنرانی، مصاحبه، نامه ها و مکتوبات شخص آقای هاشمی رفسنجانی و نزدیکان ایشان انجام و سعی شده قضاوت منصفانه ای با طرح دیدگاه موافق و مخالف و در نهایت مالک راهبری های رهبری انقالب صورت گیرد. در جلدهای اول و دوم این مجموعه، زندگینامه آقای هاشمی رفسنجانی و مسئولیت ها و مواضع ایشان از مبارزات انقلاب اسلامی تا پایان دولت دهم مورد بررسی و نقد قرار گرفت. در این جلد، رفتارهای سیاسی و اجتماعی ایشان و مواضع شان در دولت های یازدهم و دوازدهم تا هنگام رحلت، مورد بحث قرار گرفته است. امیدواریم این مجموعه گامی در جهت «جهاد تبیین» و روشن نمودن اذهان عموم و بویژه جوانان نسبت به حوادث انقلاب اسلامی و مواضع آقای هاشمی رفسنجانی باشد و درس ها و عبرت های فراوان این بررسی توشه ای برای پیمودن درست و با استقامت راه انقلاب اسلامی و شاخص این راه "ولی فقیه" باشد.»
در فصل سوم از جلد سوم این کتاب با عنوان «اقدامات حسن روحانی و مواضع هاشمی» و پایان عصر احمدینژاد میخوانیم: پس از انتخابات ریاست جمهوری یازدهم روزنامههای زنجیرهای اصلاحطلبان، با ذوقزدگی هر چه تمامتر پایان دوره دولت احمدینژاد را برجستهسازی کردند.
این برجستهسازی به گونهای بود که گویا از شر یک دیو هفتسر خلاصی مییافتند! در حالیکه احمدینژاد در روز پایانی دولتش هم، سختکوشانه فعالیت میکرد و در ساعت 9 صبح همان روز، فاز 11 واحدهای جدید مسکن مهر در منطقه پردیس تهران را افتتاح و سپس در غرب تهران از کارگاه عملیاتی پروژه احداث متروی تهران به شهر جدید پرند در محل ایستگاه شهر آفتاب بازدید کرد، این روزنامهها با انتخاب تیترهایی که نشان از کینه و عداوت هشت ساله با دولت وی بود، سعی در تخریب دولت نهم و دهم کردند.
در بخشی دیگر از کتاب «کارنامه حجتالاسلام هاشمی رفسنجانی» با عنوان نقش هاشمی در پیروزی روحانی میخوانیم: بیشک یکی از تاثیرگذارترین اشخاص در همه انتخاباتها به ویژه انتخابات یازدهم، اکبر هاشمی رفسنجانی بود. این تاثیرگذاری آنچنان بود که همگان اعم از موافق و مخالف به آن اذعان داشته و نقش هاشمی را در پیروزی حسن روحانی پررنگ ارزیابی میکنند.
نویسنده در ادامه به بررسی برخی از تحلیلها که درباره نقش هاشمی در پیروزی جریان موسوم به اعتدال ارائه شده است پرداخت؛ محمد هاشمی برادر هاشمی و عضو ارشد حزب کارگزاران در مصاحبهای در پاسخ به میزان نقش هاشمی در پیروزی روحانی میگوید: «این سوال را باید از آقای هاشمی بپرسید اما مشخص است که پس از 24 خرداد و مشخص شدن پیروزی آقای روحانی یک رابطه دو طرفه ایجاد شده است. هیچکس نسبت به نقش و تاثیر آقای هاشمی در پیروزی آقای روحانی تردید ندارد و همه این موضوع را تایید میکنند حتی برخی به ما که میرسند، میگویند که دولت یازدهم دولت آقای هاشمی است. اما واقعیت موجود نسبت به دولت متفاوت با این موضوعات است. باید دید که آقای روحانی که پیروزی خود را مرهون آقای هاشمی میداند، تا چه اندازه به مشورت با آقای هاشمی و توصیههای ایشان پایبند عملی است و توصیههای وی را مفید میداند و عمل میکند. این رابطه دوجانبهای است که باید بین دولت و آقای هاشمی برقرار باشد؛ به هر حال امیدواریم که دولتمردان به ویژه شخص رئیسجمهور و کابینه وی نسبتا به این موضوع توجه داشته باشند و نسبت به سرمایه عظیمی که آقای هاشمی در اختیار دارد، از تجارب بسیار قوی و محبوبیت در بین مردم و مقبولیت بینالمللی وی به بهترین نحو بهره ببرند و به تعهدات خودشان عمل کنند.»
نظر شما