به گرارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام «ابوالفضل ساجدی« عضوهیت علمی موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) در یادداشتی اختصاصی به شبستان به مناسبت نهم ذی الحجه (روزعرفه) به تاثیرات معنوی گامهاي نيل به سلامت معنوی بر اساس فقرات بلند دعای عرفه پرداخته است.
مشروح این یادداشت در ادامه قابل ملاحظه است:
در خوبي ها و زيبایی های جهان و كمالات خدا را به شايستگي ببينيم. در اين راستا، نعمت های بي شمار الهي را در حد توان مرور كنيم و در مورد آنها بينديشيم.
روحيه شكرگزاري از معبود را در خود تقويت كنيم.
كاستی های خود را به درستی بشناسيم، و بويژه در موقع عبادت، شمارش كنيم تا از دام غرور در امان بمانيم.
بندگی را نردبان صعود بدانيم و به آن افتخار كنيم و پايبند باشيم.
فضای زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی خود را توحيدی كنيم در حد توان در مكانهای حضور خود به گسترش عطر توحيد بيافزاييم.
در مسير كسب سلامت معنوی، با توكل به خدا همراه با تعادل دو بال خوف و رجاء پرواز كنيم.
بر اساس برخی از روایات روز عرفه جایگاه مهمی در آداب و مناسک دینی بخصوص در مناسک حج دارد. محل عرفه جایی است که براساس روایات حضرت آدم در این مکان از گناه خود توبه کرده است، به همین جهت یکی از وجوه تسمیه نامگذاری این رو توجه خاص خداوند به همه انبیای الهی است. به این دلیل است که در سیره انبیا و پیامبر(ص) به این روز و محل عرفه اهمیت خاصی داده شده است و دعا و تضرع به درگاه خدا در روز عرفه بسیار مهم است. برخی هم عرفه را به خاطر کوهی که این منطقه را از دیگر منطقه مستقل کرده است به این نام گذاشتهاند، جمع این اظهارات میتواند درست باشد اما اصل این منطقه به نام عرفه به این خاطر است که مومنان در این منطقه جمع میشوند و به گناهان خود اعتراف میکنند.
روز عرفه روز عید است با وجود آنکه عید خوانده نشده است، به گفته امیر مومنان (ع) روزی که انسان گناه نکند روز عید او است و انسان در این روز گناه نمیکند و این یعنی عید؛ شیطان در این روز تحقیر شده است، قبل از اجراء دعای عرفات یک نماز دو رکعتی وجود دارد که گناهان را از انسان دور می کند ، بعد از نماز عصر پیش از آنکه مشغول به خواندن دعاهاى عرفه شود در زیر آسمان دو رکعت نماز بجا آورد و نزد حق تعالى به گناهان خود اعتراف و اقرار کند تا به ثواب عرفات رستگار شود و گناهانش آمرزیده شود. پس چون وقت زوال شد زیر آسمان رَوَد و نماز ظهر و عصر را با رکوع و سجود نیکو به عمل آورد و چون فارغ شود دو رکعت نماز اقامه کند. در رکعت اول بعد از حمد، توحید و در دوم بعد از حمد، قُل یا اَیُّهَا الْکافِروُنَ خوانده شود. و بعد از آن چهار رکعت نماز گزارد که در هر رکعت بعد از حمد، توحید پنجاه مرتبه بخواند. که این نماز، همان نماز حضرت امیرالمؤمنین (ع) است.
انشاالله دعاي عرفه را در مواقع مختلف بویژه امروز، با توجه به مضامين فوق، با معرفت و خشوع بخوانيم و ديگران را دعا كنيم.
نظر شما