کرانه باختری فعال ترین و مهمترین جبهه علیه رژیم صهیونیستی

کارشناس مسائل خاورمیانه با تاکید بر اینکه بازدارندگی اسرائیل در کرانه باختری در حال فرسایش مستمر و روزانه است، گفت: جبهه کرانه باختری به مهمترین و فعال ترین جبهه ای تبدیل شده که اسرائیل را به خود مشغول کرده است.

دکتر علیرضا عرب، کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان در بررسی تحولات اخیر فلسطین و اقدامات رژیم صهیونیستی با بیان اینکه طی یکسال اخیر شمال کرانه باختری به قطب مقاومت تبدیل شده است و دو شهر جنین و نابلس به ویژه جنین؛ مراکز شاخص مقاومت در شمال کرانه باختری هستند، گفت: اسرائیل 29 خرداد 1402 عملیاتی را در جنین کلید زد؛ اسرائیلی ها می خواستند وارد اردوگاه جنین شوند اما خودروی سنگین زرهی شان به وسیله بمب کنار جاده ای که در خود کرانه باختری ساخته شد بود به شدت آسیب دید و 7 نفر از سربازانشان به شدت مجروح شدند. اسرائیلی ها هیچگاه آماری از تلفات خود ارائه نمی دهند اما با توجه به خسارات دیده شده؛ امکان تلفات و هلاکت نیروهای شان نیز در این واقعه محتمل است.

 

 

کرانه باختری؛ ریشه عملیات استشهادی که در داخل اسرائیل انجام می شود

وی با بیان اینکه اسرائیلی هایی به مدت 7 ساعت در محاصره گروه مقاومت بودند، ادامه داد: آنهایی که خود در مقام مهاجم بودند در محاصره مبارزین مقاومت افتادند، تجهیزاتشان به شدت آسیب دید و 7 ساعت نیز تبادل آتش میان دو گروه صورت گرفت تا در نهایت اسرائیلی ها مجبور شدند به کمک یک هلیکوپتر آپاچی؛ نیروهای خود را از محاصره خارج کنند. استفاده از هلیکوپتر آپاچی برای اسرائیل یک تاکتیکی است که به ندرت در کرانه باختری استفاده می شود از این رو می توانیم بگوییم نبرد جنین شاخصه های مهم و معناداری داشت وبه نقطه عطفی در مسیر مبارزه مسلحانه گروه های مقاومت با اسرائیل تبدیل شد.

 

 

این کارشناس مسائل خاورمیانه درخصوص شاخصه های نبرد اخیر جنین که آن را به نقطه عطف در مسیر مبارزه مسلحانه با اسرائیل تبدیل کرده است اینگونه توضیح داد: ورود اسرائیلی ها به اردوگاه جنین در قالب عملیات شکست موج قابل ارزیابی است. اسرائیلی ها بعد از جنگ 12 روزه در اردیبهشت 1400 (می 2021) و عملیات استشهادی که در آن طی 6 هفته 19 اسرائیلی در خود اسرائیل مورد حمله قرار گرفته و کشته شدند به این نتیجه رسیدند ریشه عملیات استشهادی که در داخل اسرائیل انجام می شود در کرانه باختری است بر این اساس آنها سلسله عملیاتی با عنوان "شکست موج" را طراحی کردند تا شمال کرانه باختری و به ویژه جنین و نابلس به عنوان دو قطب اصلی مقاومت در کرانه باختری حمله کرده و هسته های مقاومت را در آنجا نابود کنند. برآورد اسرائیلی ها این بود که تا زمانی که این هسته های مقاومت هستند اسرائیل باید شاهد عملیات استشهادی در داخل خود اسرائیل (مناطق اشغالی 1948) باشد.

 

 

وی تصریح کرد: برآورد اسرائیل این بود که مبارزان کرانه باختری به ویژه شهرهای جنین و نابلس الهام بخش فلسطینی هایی هستند که در داخل اسرائیل عملیات استشهادی انجام می دهند از این رو بعد از جنگ 12 روزه (اردیبهشت 1400) دائما به جنین و نابلس حمله می کنند تا بتوانند هسته های مقاومت را از بین ببرند اما تا امروز هرقدر این حملات شدیدتر و مکررتر شده اما پاسخ منفی از آن گرفتند یعنی نه تنها هسته های مبارزاتی کاهش پیدا نکرده بلکه از نظر تعداد و کیفیت افزایش پیدا کرده اند؛ آخرین مورد کیفی را در همین مورد بمب کنار جاده ای قدرتمند می بینیم که یک خودروی زرهی اسرائیل را از بین می برد و 7 نفر از اسرائیلی ها را به شدت مجروح می کند؛ بمبی که در کرانه باختری ساخته شده است.

 

 

بار دیگر اسرائیل در "جنگ شناختی" مغلوب فلسطینی ها شد

عرب با تاکید بر اینکه گروه های مقاومت در کرانه باختری و به ویژه در شمال آن از نظر کمی و کیفی در حال تقویت هستند، گفت: عملیات "شکست موج" به داد اسرائیل نرسید. در عملیات اخیر جنین، مقاومت غیورانه جوانان مبارز فلسطینی 7 ساعت به طول انجامید و سرانجام آن محاصره اسرائیلی ها و آسیب دیدن زره پوش این رژیم و مجروح شدن نیروهای آنها شد از نگاه فلسطینی های کرانه باختری یک واقعه الهام بخش است و باعث شد بار دیگر اسرائیلی ها در "جنگ شناختی" مغلوب فلسطینی ها شوند. لازم به ذکر است که پیروزی فلسطینیان بر اسرائیل در جنگ شناختی،  دستاورد مهم جنگ 12 روزه بود. دستاوردی که صرفا پیروزی نظامی فلسطینی ها نبود، چرا که وقتی دشمن در جنگ شناختی مغلوب می شود؛ دستاوردهای این نبرد راهبردی ، طولانی مدت تر و مستمرتر خواهد بود درست برعکس پیروزی تاکتیکی که اثر آن سریع از بین می رود.

 

 

این کارشناس مسائل خاورمیانه با تاکید دوباره این موضوع که پیروزی که در جنگ شناختی ایجاد می شود راهبردی و نتایج آن به واسطه وقایعی که در این پیروزی بدست می آید؛ مستمر و دائمی است، افزود: فلسطینی ها در عملیات اخیر جنین در جنگ شناختی بر اسرائیل پیروز شدند؛ زیرا این نبرد طی 7 ساعت تبادل آتش؛ ارتش قدرتمند رژیم صهیونیستی را به محاصره نیروهای فلسطینی درآورد، 7 نفر از نیروهای رژیم صهیونیستی را مجروح کرد و تجهیزاتشان به شدت آسیب دید و نهایتا نیز با خفت وادار به عقب نشینی شدند.

 

 

روند رو به رشد انجام اقدامات مقاومتی مسلحانه و غیرمسلحانه در کرانه باختری

وی با اشاره به اینکه طی یک سال اخیر، اقدامات مقاومتی مسلحانه و غیرمسلحانه در کرانه باختری بر اساس آمارها سیر صعودی دارند و به صورت روزانه رخ می دهد، گفت: طبق آمار خود اسرائیلی ها از دی 1401 (ژانویه 2023) تاکنون 28 اسرائیلی در کرانه باختری و قدس شرقی به هلاکت رسیدند و 137 فلسطینی هم شهید شدند اینها نشان دهنده افزایش تنش نظامی در کرانه باختری است. همچنین طبق آمار منابع اسرائیلی از ابتدای سال جدید میلادی تاکنون 148 اقدام مهم و عمده مسلحانه در کرانه باختری رخ داده که 120 مورد از آنها با سلاح گرم بوده و باقی بمب گذاری، حمله با خودرو و سلاح سرد بوده است.

 

 

عرب در تحلیل خود از این اقدامات گفت: اینها همه نشان می دهد بخش شمالی کرانه باختری و عمدتا جنین و نابلس قطب مقاومت شده اند و تنش ادامه خواهد داشت تا جایی که به تدریج به رام الله در مرکز کرانه خواهد رسید و بخش های جنوبی کرانه باختری مثل بیت الحم و الخلیل را نیز متاثر خواهد کرد؛ این به معنای آن است که به احتمال زیاد مقاومت به کل کرانه باختری تسری پیدا می کند و افزایش تنش ها علیه اسرائیل به مرکز و جنوب کرانه باختری نیز خواهند رسید و فقط در شمال کرانه باختری نخواهد ماند.

 

اسرائیل دچار بن بست راهبردی در کرانه باختری شده است

وی در ادامه به تشریح اقدامات و واکنش های اسرائیل در قبال افزایش تنش ها در کرانه باختری پرداخت و افزود: اسرائیل با این وضعیت دچار بن بست راهبردی در کرانه باختری شده است. زمانی که دچار بن بست راهبردی می شوید باید با اقدام راهبردی شدید و موثر به آن پاسخ دهید اما تاکنون اسرائیل به دلیل محدودیت های مختلف از جمله سیاسی، اجتماعی و نظامی؛ اقدام راهبردی انجام نداده است و تنها به اقدامات تاکتیکی نظامی بسنده کرده است؛ تاکتیک هایی که تاثیر راهبردی و تعیین کننده نخواهد داشت بر این اساس بن بست راهبردی که اسرائیل دچار آن شده و کرانه باختری را به یک جبهه فعال و مهم برای اسرائیلی ها تبدیل کرده است کما فی السابق حاکم خواهد بود و اقدامات تاکتیکی نظامی اسرائیل، تاثیر راهبردی را در پی نخواهد داشت.

 

 

وی درخصوص اقدامات تاکتیکی نظامی اسرائیل در مقابل افزایش تنش ها در کرانه باختری گفت: به طور مثال رژیم صهیونیستی در ازای شکستش در عملیات اخیر جنین؛ سه نفر از اعضای ارشد گروه های مقاومت (جهاد اسلامی و گردانهای الاقصی) را در کرانه باختری با پهپاد به شهادت رساند؛ اقدامی که صرفا تاکتیکی نظامی بوده و تاثیر راهبردی ندارد. البته استفاده از پهپاد در کرانه باختری اقدام جدیدی از سوی اسرائیل بوده که خود این موضوع نیز نشان می دهد آنها در این منطقه به شدت تحت فشار هستند و ابزار جدیدی را در کرانه باختری به کار گرفتند.

 

قلب اقتصادی، تجاری، امنیتی و جمعیتی اسرائیل در دسترس و تیرس مقاومت

این کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به روند رو به افزایش تولید و استفاده از تسلیحات ساخت داخل از سوی فلسطینی ها علیه رژیم صهیونیستی گفت: بجز بمب کنار جاده ای قدرتمند که در عملیات اخیر جنین اسرائیلی ها را به نحو جدی تکان داد؛ جوانان مبارز فلسطینی در کرانه باختری  به سمت تولید راکت نیز رفته اند و به طبع راکتی که در گذشته از غزه به سمت مناطق اسرائیلی پرتاب می شد امروز اگر از مرزهای کرانه باختری و مناطقی چون طولکرم پرتاب شود تا تل آویو  و منطقه گوش دان فقط  20 کیلومتر و تا شهر نتانیا فقط  16 کیلومتری فاصله خواهد داشت که این امر به معنای آن است که قلب اقتصادی، تجاری، امنیتی و جمعیتی اسرائیل در دسترس و تیرس مقاومت و جوانان مبارز فلسطینی قرارگرفته است و این به معنای اوج خطر برای اسرائیل است که نشان می دهد جبهه کرانه باختری با جبهه های جنوبی( غزه) و جبهه شمالی(جولان و جنوب لبنان) متفاوت است.

 

 

وی با بیان اینکه در کنار ساخت بمب های کنار جاده ای، راکت و مین های قدرتمند؛ شیوه گروه های مقاومت هم درکرانه باختری تغییر کرده است، ادامه داد: شاهد تغییر روش و عملکرد گروه های مقاومت در منطقه کرانه باختری هستیم یعنی اگر در گذشته گروه های مقاومت بزرگ مثل حماس و جهاد اسلامی ترجیح می دادند شبکه های زیرزمینی و مخفی منظمی ایجاد کنند و فرماندهی از بالا به پایین شکل بدهند و کانال های ارتباطی مشخص برای خود ایجاد کنند امروز این رویه کمرنگ تر شده است و در کرانه باختری؛ مردم و جوانان به گفتمان و راهبرد مقاومت التزام پیدا کردند و راهبرد و گفتمان سازش کنار رفته است.

 

 

این کارشناس مسائل خاورمیانه با توضیح این موضوع که وقتی مقاومت و مبارزه، مردمی می شود گروه های منسجم مقاومت می توانند تنها نقش تسهیلگر و هدایتگر را داشته باشند و مبارزه را مردم و جوانان به دوش می کشند، گفت: امروز جوانان فلسطینی که عضو گروه های قدیمی مقاومت نیستند اما گفتمان و راهبرد مقاومت مسلحانه را پذیرفتند وارد گود شده اند و خودشان هسته های مقاومت را تشکیل می دهند و شبکه می سازند و این شبکه ها بهم متصل می شوند و ارتباط پیدا می کنند و محور مقاومت در سطح منطقه و گروه های مقاومت قدیمی و شناخته شده مثل جهاد اسلامی و حماس در کرانه باختری و غزه نیز با تمام وجود و امکانات از این هسته هایی مقاومت که جوانان عمدتا 17 تا 25 سال کرانه باختری شکل دادند حمایت رسانه ای، مالی و نظامی می کنند.

 

 

واکنش اسرائیل به تغییرات در محور مقاومت

عرب درخصوص واکنش اسرائیلی ها به تغییرات در محور مقاومت اینگونه توضیح داد: عملیات جنین برای اسرائیل تکان دهنده بود و باعث شده بحثی جدی و اختلاف نظر بنیادین بین خود اسرائیلی ها ایجاد شود. بر این اساس است که گروهی از اسرائیلی ها معتقدند باید یک عملیات بزرگ مثل عملیات "سپر دفاعی" که در سال 2002 م (1381) و در زمان انتفاضه دوم (2002-2005) انجام شد در کرانه باختری و جنین و نابلس انجام شود و منطق مهار و مدیریت بحرانی که تاکنون وجود داشته و اقدامات تاکتیکی نظامی سودی ندارد و دیگر جواب نمی دهد نمونه عدم موفقیت این راهبرد، عملیات جنین بود که قرار بود هسته مقاومتی در جنین نابود شود اما خود نیروهای اسرائیلی متوقف و محاصره شدند و با فضاحت عقب نشینی کردند. این طیف معتقدند در خلال یک سال گذشته نه تنها عملیات "شکست موج" و اقدامات نظامی تاکتیکی اسرائیل جواب نداده بلکه باعث افزایش تنش نیز شده است.

 

 

عرب گفت: این روند باعث شد این طیف از اسرائیلی ها به این نتیجه برسند که باید صحنه را بهم بزنند و یک نبرد بزرگ را در کرانه باختری تدارک ببینند تا دستاورد استراتژیک بدست بیاورند. افرادی که این طرز تفکر را دنبال می کنند عمدتا طرفداران افراطی دولت راستگرای اسرائیل هستند و اعتقاد دارند باید به کرانه باختری لشکر کشی کنند و جنین و نابلس را حداقل مدتی محدود محاصره کامل کنند و نیروی نظامی بزرگی را در کرانه باختری مستقر کنند تا بتوانند زیرساخت های نظامی و امنیتی مقاومت را منهدم و شرایط را برای احیای دوباره تشکیلات خودگردان و مکانیزم هماهنگی و همکاری امنیتی که بین اسرائیل و تشکیلات خودگردان بود را مجددا فعال کنند.

 

 

انجام عملیات بزرگ در کرانه باختری، مرگ تشکیلات خودگردان است

عرب با بیان اینکه انجام عملیات بزرگ نه تنها تنش در کرانه باختری را در کوتاه مدت و میان مدت بیش از پیش افزایش می دهد بلکه بر روند عادی سازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی در سطح منطقه نیز تاثیر منفی خواهد داشت و تنش اسرائیل با دولت دموکرات آمریکا را نیز در پی خواهد داشت، ادامه داد: انجام عملیات بزرگ در کرانه باختری، مرگ تشکیلات خودگردان است از این رو برخی عقلای اسرائیل؛ عملیات گسترده نظامی را ساده نمی دانند و معتقدند با وجود اینکه عملیات جنین برای آنها نتایجی در پی نداشت و در آن شکست خوردند اما باید با همین روش مدیریت بحران را ادامه دهند و از تاکتیک های نظامی و اطلاعاتی استفاده کنند تا بتوانند کرانه باختری را مدیریت کنند از این رو انجام عملیات بزرگ را بسیار خطرناک و آن را زمینه ای برای تسریع فروپاشی تشکیلات خودگردان می دانند.

 

 

این کارشناس مسائل خاورمیانه در خصوص اثرات فروپاشی تشکیلات خودگردان فلسطین گفت: با فروپاشی تشکیلات خودگردان نه تنها تنش ها کم نخواهد شد بلکه مانعی به نام تشکیلات خودگردان که باعث کاهش تنش می شد نیز از بین می رود و فروپاشی تشکیلات خودگردان متضاد با امنیت و منافع اسرائیل است.

 

 

وی با استناد به سخنان نتانیاهو درخصوص تشکیلات خودگردان فلسطین گفت: نتانیاهو به تازگی اعلام کرده است که باید تشکیلات خودگردان را احیا کرد و تاکید کرده است فروپاشی تشکیلات خودگردان خلاف منافع آنها است بر این اساس این نتیجه به ذهن متبادر می شود که اسرائیل حمله گسترده به کرانه باختری را از دستور کار خود خارج کرده است و می خواهند مثل سابق اقدامات تاکتیکی نظامی و اطلاعاتی انجام دهند و به سمت فعال کردن فرایند سازش برود تا وزنی به تشکیلات خودگردان بدهند و آن را تقویت کنند و از سوی دیگر کشورهای عربی کمک کننده را نیز به میدان بیاورد و از آنها برای کمک به تشکیلات خودگردان استفاده کنند.

 

 

کرانه باختری، کلید اصلی به زانو درآوردن دشمن صهیونیستی

عرب با اشاره به اینکه بعید به نظر می رسد که با صحبت های اخیر نتانیاهو شاهد حمله گسترده نظامی به کرانه باختری باشیم، گفت: کرانه باختری اکنون به فعال ترین و مهمترین جبهه علیه اسرائیل تبدیل شده است و این وضعیت ادامه خواهد یافت و این رژیم را به چالش جدی خواهد کشید. مقام معظم رهبری نیز در سخنان راهبردی شان که به تازگی ایراد فرمودند تاکید موکد کردند که "اقتدار روز افزون گروه‌های مقاومت در کرانه باختری، کلید اصلی به زانو درآوردن دشمن صهیونیستی است که این مسیر باید ادامه یابد".

 

 

عرب معتقد است که اگر انگیزه مبارز و عزم و قصد مبارزه نباشد؛ سلاح تنها سودمند نیست و با تسلیح صرف کرانه باختری نتیجه ای رخ نمی دهد. بعد از جنگ 12 روزه در کرانه باختری؛ گفتمان مقاومت مسلحانه بر افکار عمومی این منطقه مسلط شد و گفتمان مقاومت در کرانه باختری؛ ضامن مبارزه شد. عنصر تعیین کننده در مبارزه، عزم و اراده است نه سلاح؛ سلاح می تواند مکمل باشد اما مهمترین وجه، فرهنگ مقاومت و مبارزه است که در کرانه باختری ایجاد شده است.

 

 

این کارشناس مسائل خاورمیانه با تاکید بر اینکه بازدارندگی اسرائیل در کرانه باختری در حال فرسایش مستمر و روزانه است، گفت: جبهه کرانه باختری به مهمترین و فعال ترین جبهه ای تبدیل شده که اسرائیل را به خود مشغول کرده است. اگر بخواهیم مکانیزم یا پویایی تحولات در کرانه باختری را بررسی کنیم به یک فرمول می رسیم و آن این است که هرچه اعتبار، مشروعیت و جایگاه گروههای مقاومت ارتقا یابد در مقابل اعتبار، جایگاه و مشروعیت تشکیلات خودگردان نزول پیدا می کنند. اینها مانند دو کفه ترازو هستند و مانند حاصل جمع صفر هستند.

 

 

وی با بیان اینکه عملیات مسلحانه باعث می شود اعتبار گروه های مقاومت تقویت شود، گفت: زمانی که می خواهیم تحولات یک منطقه را بررسی کنیم باید ببینیم ساکنان آن منطقه چه می بینند ممکن است فردی خارج از آن منطقه نگاه متفاوتی داشته باشد. آنچه ما از نگاه یک فلسطینی در کرانه باختری درک می کنیم و می بینیم این است که اعتبار گروه های مقاومت با هر اقدام مقاومتی به ویژه اقدامات مسلحانه که در کرانه باختری انجام می شود نزد افکار عمومی فلسطینی های ساکن کرانه باختری افزایش می یابد. اقدامات مسلحانه و غیر مسلحانه مقاومتی اعتبار و مشروعیت گروه های مقاومت و کسانی که در راه مقاومت قدم گذاشتند و ممکن است جزو گروه های شناخته شده مقاومت مانند جهاد و حماس نباشند اما رویکرد و گفتمان و راهبرد مقاومت را پذیرفتند؛ ارتقا می دهد و متقابلا اعتبار و جایگاه و مشروعیت تشکیلات خودگردان را تضعیف می کند.

 

 

وی با بیان اینکه عملیات جنین نیز تشکیلات خودگردان را تضعیف و گروه های مقاومت را تقویت کرده است، گفت: هر زمان این مکانیزم در کرانه باختری برقرار باشد ما شاهد افزایش تنش برای اسرائیلی ها خواهیم بود که در حال حاضر این اتفاق افتاده است.

 

 

دلایل فرسایش مستمر بازدارندگی اسرائیل در کرانه باختری

این کارشناس مسائل خاورمیانه درخصوص دلایل فرسایش مستمر بازدارندگی اسرائیل در کرانه باختری اینگونه توضیح داد: دلیل این امر را در دو مورد می توان جستجو کرد اول اقدامات روزافزون مقاومت به ویژه مقاومت مسلحانه و عملیات استشهادی و دوم ضعف مفرط و روزافزون تشکیلات خودگردان. این دو دلیل باعث شده بازدارندگی اسرائیل در کرانه باختری دچار فرسایش مستمر شود به طوری که اسرائیل تلاش می کند تا با ارتش وارد اردوگاه جنین شود اما نمی تواند و عقب نشینی می کند و با آنکه تلفات می دهد اما خوشحال است بعد از 7 ساعت تبادل آتش سالم از مهلکه فرار کرده است؛ این امر جایگاه ارتش رژیم صهیونیستی را نزد فلسطینی ها، افکار عمومی اسرائیل و افکار عمومی منطقه به شدت به چالش می کشد به همین دلیل است که می توان عملیات جنین که 29 خرداد انجام شد را یک نقطه عطف در سیر مبارزاتی جوانان فلسطینی با اسرائیل بدانیم بر همین اساس است که می توان نتیجه گرفت اسرائیل روزهای سختی را در کرانه باختری خواهد داشت و این تنش رو به رشد خواهد بود.

 

 

کرانه باختری در حال حاضر فعال ترین جبهه علیه اسرائیل است

وی با اشاره به اینکه آمارهای منابع اسرائیلی نیز این امر را تایید کرده اند که طی یکسال اخیر اقدامات مقاومت مسلحانه و عملیات استشهادی در کرانه باختری افزایش شدیدی داشته است، گفت: طبق این آمارها عملیات های مسلحانه فلسطینی ها از اردیبهشت و خرداد 1400 تا اردیبهشت و خرداد 1402 از لحاظ تعداد و کیفیت و حتی از نظر تلفات اسرائیلی نیز روند صعودی و رو به افزایش داشته است و این امر خود تاییدی دوباره بر این امر است که بازدارندگی اسرائیل در کرانه باختری دچار فرسایش تدریجی شده است و کرانه باختری در حال حاضر فعال ترین جبهه علیه اسرائیل است. اگر جبهه های درگیر با اسرائیل را اینگونه تقسیم کنیم که جبهه شمال شامل جنوب لبنان و جولان؛ جبهه جنوب شامل غزه باشد؛ کرانه باختری جبهه سومی است که فعال تر از دو جبهه دیگر عمل می کند و ارتش رژیم صهیونیستی را بیشتر درگیر خود کرده است.

 

 

عرب ادامه داد: کرانه باختری بیش از پیش و بیش از امروز اسرائیل را به چالش خواهد کشید و به مهمترین جبهه تبدیل شده که اسرائیل را درگیر خود کرده است لذا این نبرد الهام بخش که موجب پیروزی مجدد فلسطینی ها در "جنگ شناختی" بر اسرائیل شده است سبب افزایش تنش مجدد و مکرر در کرانه باختری خواهد شد یعنی رژیم صهیونیستی با آنکه بعد از جنگ 12روزه در اردیبهشت 1400(می 2021) تلاش کرد با طراحی عملیات "شکست موج"؛ تنش در کرانه باختری و عملیات استشهادی به ویژه در داخل اسرائیل را مهار کند اما نتیجه عکس گرفت و در حال حاضر جنین و نابلس در نزد فلسطینی ها به قطب جهاد و مقاومت تبدیل شده اند.

 

 

فرهنگ مقاومت، گفتمان و راهبرد مقاومت به راهبرد مسلط تبدیل شده است

وی با بیان اینکه گروه هایی مثل گردان جنین، عرین الاسود از گروه های جدید مقاومت هستند که از جانب گروه های مقاومت قدیم مثل جهاد و حماس حمایت می شود، ادامه داد: مکانیزم عملکرد مقاومت در کرانه باختری در حال تغییر است و اسرائیلی ها دچار یک ابهام استراتژیک در قبال شناخت وضعیت گروه های مقاومت جدید هستند چرا که این گروه ها بسیار زیاد و متعدد هستند و کشف ارتباط آنها برای اسرائیلی ها سخت است این امر در حالی رخ داده است که فرهنگ مقاومت، گفتمان و راهبرد مقاومت نیز به راهبرد مسلط تبدیل شده است.

 

 

عرب با بیان این نکته که در حال حاضر اکرم رجوب، فرماندار تشکیلات خودگردان در جنین نیز از گروه های جدید مقاومت حمایت می کند، گفت: با ضعف روز به روز تشکیلات خودگردان شاهد شکاف و انشقاق در میان آنها هستیم و فرماندار و مسئولان و نیروهای امنیتی این تشکیلات نیز به سمت گروه های مقاومت آمده اند و از آنها حمایت می کنند این به معنای آن است که تشکیلات خودگردان دیگر کارکرد سابق را برای اسرائیلی ها ندارد و آن هماهنگی و همکاری امنیتی که اسرائیل انتظار تامین آن را از تشکیلات خودگردان دارد نیز نمی تواند فراهم شود این در حالی است که به دلیل سن بالای محمود عباس، رهبر تشکیلات خودگردان نیز رقبای وی سعی می کنند با گروه مسلح مقاومتی ارتباط بگیرند تا از حمایت آنها بعد از مرگ عباس برخوردار باشند.

 

 

این کارشناس مسائل خاورمیانه در ادامه تحلیل خود درخصوص دلایلی که باعث افزایش تنش در کرانه باختری، تضعیف تشکیلات خودگردان و تقویت گروه های مقاومت می شود به اقدامات دولت راستگرای اسرائیل اشاره کرد و گفت: اقدامات افرادی مانند اسموتریچ، بن گویر و نتانیاهو که چهره های افراطی هستند؛ شان، اعتبار و مشروعیت تشکیلات خودگردان را تضعیف می کنند زمانی که آنها اعلام می کنند می خواهند هزاران خانه جدید در کرانه باختری بسازند یا اعلام می کنند که باید سیاست های سخت تری در قبال فلسطینی ها اعمال شود و راه حل دو کشوری را قبول نداریم یا پروژه بازگشت شهرک نشینان به شمال کرانه باختری را کلید می زنند. منظور مناطق و شهرک هایی در شمال کرانه باختری مثل حومش است که طی توافق عقب نشینی از کرانه باختری با نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی آریل شارون در 2005م شهرک نشینان آن را تخلیه کرده بودند یا در موردی دیگر دولت راستگرای نتانیاهو در مقابل حمله شهرک نشینان به فلسطینی ها در کرانه باختری واکنش نشان نمی دهند؛ مجموعه این عوامل تنش ها در کرانه باختری را افزایش می دهد و از سوی دیگر گفتمان و راهبرد سازش را بی اعتبارتر از گذشته می کند و اینگونه شاهد کاهش مشروعیت تشکیلات خودگردان خواهیم بود و در مجموع موجب می شود که جبهه سوم یعنی کرانه باختری روز به روز برای اسرائیل داغ تر و خطرناک تر شود.

 

کد خبر 1275460

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha