به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، روز چهارشنبه و همزمان با عید قربان "سلوان مومیکا" ۳۷ ساله یک مهاجر عراقی – سوئدی در میدان "مدبورجارپلاتسن" در مرکز شهر استکهلم و در مقابل مسجد اصلی شهر، اقدام به آتش زدن قرآن کرد. سلوان مومیکا در این اقدام که بر اساس اعلام رسانههای خبری حدود ۲۰۰ نفر در محل آن حضور داشتند ، صفحات قرآن را پاره کرد و آنها را به آتش کشید.
وی برای این کار خود مجوز پلیس را گرفته بود. پلیس سوئد قبل از این با درخواست برگزاری تجمع اعتراضی و آتش زدن قرآن مخالفت میکرد، اما دو هفته قبل، دادگاه، حکم پلیس را لغو کرد و گفت قرآن سوزی در راستای آزادی ابراز نظر است که قانون اساسی سوئد آن را تضمین کرده است.
هتک حرمت به قرآن کریم و سوزانده شدن این کتاب آسمانی توسط این افراطی سوئدی، موجی از اعتراضات را در میان کشورهای مختلف اسلامی و غیر اسلامی به دنبال داشته است؛ اعتراضاتی که همچنان ادامه دارد.
بنابراین گزارش، دستگاه دیپلماسی کشورمان نیز در واکنش به این اقدام توهین آمیز کشور سوئد اقداماتی را انجام و در دستور کار خود قرار داده است. در اولین واکنش رسمی از مقامات دستگاه دیپلماسی ایران ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرده بود: زمینه سازی برای تکرار هتک حرمت مقدسات آسمانی بویژه همزمان با ایام مقدسه امّت اسلامی و نیز تجمع میلیونی مسلمانان در کنگره جهانی حج، اقدامی تحریک آمیز، نسنجیده و غیر قابل قبول است.
کنعانی با اشاره به تلاشهای جامعه بینالمللی و مجامع حقوق بشری برای ارتقاء احترام به ادیان و مذاهب و آموزههای اصیل دینی تصریح کرده بود: اهانت به کتب آسمانی مصداقی از خشونت گرایی و نفرت پراکنی و مغایر با ارزشهای اصیل حقوق بشر است.
کنعانی اعلام کرده بود: دولت و ملت جمهوری اسلامی ایران همانند سایر مسلمانان و آزاداندیشان جهان چنین اهانتی را برنمیتابد و به شدت آن را محکوم میکند. از دولت سوئد انتظار میرود ضمن جلوگیری از تکرار اهانت به مقدسات، در این خصوص اصل مسئولیت پذیری و پاسخگویی را بطور جدی مورد توجه قرار دهد.
در ادامه حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه در توئیتی نوشت: همه جهاناسلام اهانت به کتبآسمانی و # قرآن_کریم را قویا محکوم میکند. اجازه دادن در اهانت به مقدسات دینی و قرآنکریم با هر توجیهی از سوی سوئد پذیرفته نیست. دموکراسی و آزادی خواندن این رفتارها، فقط و فقط مشوق تروریسم و افراطگرایی است. دودش قبل از هر طرفی به چشم غرب خواهد رفت.
به دنبال این سخنان؛ وزارت خارجه کاردار سفارت سوئد در تهران را در غیاب سفیر این کشور توسط مدیرکل غرب اروپا احضار کرد. مدیرکل غرب اروپا ضمن محکوم کردن اقدام اخیر صورت گرفته در سوئد در اهانت به مهمترین مقدسات اسلامی، سکوت و رفتار منفعلانه دولت سوئد را عاملی برای جسورتر شدن ناقضین یکی از اصول بنیادین و بدیهی حقوق بشر یعنی اصل احترام به ارزشهای دینی و آسمانی دانست.
در این فراخوانی تصریح شد در حالیکه این روزها مسلمانان در حال انجام مناسک حج و بزرگداشت شعائر دینی و اسلامی هستند، اهانت به مقدسات آنان صرفا در مسیر نفرت پراکنی و خشونت طلبی با سوءاستفاده از اصل آزادی بیان است.
مدیرکل غرب اروپا با اشاره به اینکه پیش از این نیز مشابه این اقدام نسنجیده در خاک سوئد انجام شده و مراتب ناخرسندی جمهوری اسلامی ایران قبلا به طرف سوئدی منعکس شده بود، خاطرنشان ساخت اگر سوئد به موقع جلوی اینگونه اهانتها را میگرفت، الان شاهد هتک حرمت مجدد مقدسات اسلامی نبودیم.
وی تاکید کرده بود: جمهوری اسلامی ایران همگام با جهان اسلام، هرگونه تعرض به کتاب مقدس مسلمانان جهان و نیز مجوز صدور چنین اقداماتی را تحمل نمیکند، لذا انتظار میرود دولت سوئد به بدیهی ترین وظیفه خود در ممانعت از اهانت به ارزشهای معنوی و دینی مسلمانان بطور مسئولانه، مؤثر و بازدارنده عمل نماید.
کاردار سوئد در پاسخ ضمن تاکید بر مخالفت دولت سوئد با هرگونه اشکال اسلامهراسی، اظهار داشت مراتب را در اسرع وقت به پایتخت کشورش منتقل خواهد کرد.
این گزارش می افزاید: وزارت خارجه علاوه بر اقدامات داخلی به رایزنی با سایر کشورها برای مقابله با این اقدامات توهین آمیز پرداخت و در این راستا حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان عصر جمعه (9 تیر) در تماس تلفنی با حسین ابراهیم طه، دبیرکل سازمان همکاری اسلامی، پیرامون اقدام موهن اخیر علیه قرآن کریم در سوئد گفتگو و تبادل نظر کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان در این تماس تلفنی ضمن اظهار تاسف شدید از اقدام موهن و تحریک کننده اخیر در سوئد در اهانت به قرآن کریم، این اقدام را بشدت محکوم و تقبیح کرد.
وزیر امور خارجه پیشنهاد کرد نشست اضطراری شورای وزیران امور خارجه در اولین فرصت ممکن و هم زمان با نشست وزرای خارجه عضو جنبش عدم تعهد در باکو، برای رسیدگی به این اقدام موهن تشکیل جلسه دهد.
دبیرکل سازمان همکاری اسلامی گفت: جمهوری اسلامی اسلامی ایران نقش و جایگاه مهمی در سازمان همکاری اسلامی دارد.
وی ضمن تشکر از توجه و اهتمام وزیر امور خارجه کشورمان نسبت به موضوع محکومیت اقدام انجام شده در سوئد اظهار داشت:تشکیل جلسه فوری و اضطراری در جده برای رسیدگی به این موضوع در سطح سفرا و نمایندگان دائم در دستور کار قرار دارد.
حسین ابراهیم طه افزود: درخصوص پیشنهاد برگزاری اجلاس اضطراری وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی در حاشیه نشست هفته آینده جنبش عدم تعهد در باکو، موضوع را با کشورهای عضو در میان خواهد گذاشت.
وزیر امور خارجه کشورمان در پایان از همکاریهای سازنده و مساعدت دبیرخانه سازمان در امر بازگشایی نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان همکاری اسلامی در جده و همچنین تسهیل مشارکت هیاتهای نمایندگی ایران در نشستهای سازمان در جده اظهار رضایت کرد و بر آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای هر گونه حمایت از دبیرکل به منظور تضمین حسن انجام وظایف سازمان تاکید کرد.
بنابراین گزارش وزارت خارجه کشورمان در راستای مقابله با این اقدام موهن تنها به مذاکرات تلفنی بسنده نکرده است بلکه در آخرین اقدام سفیر جدید خود را به سوئد اعزام نمی کند. در همین رابطه یک منبع آگاه در وزارت امور خارجه به اعلام کرده است: علیرغم انجام مراحل اداری اعزام سفیر جدید جمهوری اسلامی ایران به سوئد، بدلیل اهانت صورت گرفته به قرآن کریم در این کشور، وزارت خارجه فعلا برنامه ای برای اعزام سفیر جدید نخواهد داشت.
به دنبال آن حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه نیز در توییتی نوشت: روز گذشته با همکارم آقای حجتالله فغانی، سفیر جدید کشورمان در سوئد، به تفصیل صحبت کردیم و ایشان نیز گزارشی از آخرین وضعیت حوزه مأموریت خود ارائه کردند. علیرغم پایان مراحل اداری، فعلا روند اعزام سفیر به سوئد به علت اقدام دولت این کشور در صدور مجوز جسارت به ساحت قرآنکریم متوقف شد.
نظر شما