به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله عبدالله جوادی آملی عصر امروز(13اردیبهشت)در دیدار با 14 نفر از میهمانان کنفراس بین المللی ادیان و بیداری معاصر که در سالن کنفراس موسسه اسراء برگزار شد ضمن عرض خیر مقدم با اشاره به روایتی از پیامبر اسلام(ص) اظهار داشت:هر انسانی برادر انسان دیگر است و همه انسان ها برابر هستند.
آیت الله جوادی آملی خاطرنشان کرد: عقل و عدل دو بالی هستند که بشر را اداره می کنند و اگر مردم عصری عاقل باشند، مرز اندیشه و انگیزه آن ها بجا و صحیح است.
وی افزود: اندیشه سالم و رسا و انگیزه صالح و پاک موجب می شود بشر اندیشمند و با انگیزه نه بی راه برود و نه راه بر کسی ببندد.
آیت الله جوادی آملی عنوان کرد: در قرن های اخیر جنگ جهانی اول، جنگ جهانی دوم، کودتای بی رحمانه حمله علیه ایران و سرکوب جنبش های اسلامی و نهضت ها بیداری بر اثر بی عقلی بوده است.
وی بیان کرد: با بیان این که از آن جهت که ما انسان هستیم فرقی نمی کند در شرق، غرب، خاور و باختر دور یا نزدیک زندگی کنیم و هویت انسان به سه عنصر جهان دانی به معنای جهان دانی، جهان داری به معنای جهان داری و جهان آرایی به معنای جهان آرایی وابسته است.
آیت الله جوادی آملی تصریح کرد: باید بفهمیم در جهان چه می گذرد، جایگاه ما در جهان هستی چیست و جهان را در نظام سپهری خلاصه نکنیم.
وی افزود: با توجه به جهانی که انبیاء به ما معرفی کردند، اگر میلیارد ها میلیارد کهکشان داشه باشیم در برابر ملکوت عالم همانند یک حلقه در بیابیان وسیع است.
استاد تفسیر حوزه علمیه ادامه داد: دلیل این که بشر اندیشمند درباره گذشته و آینده اظهار نظر می کند و درباره قرون و اعصار گذشته و آینده فتوای می دهد این است که انسان روحی دارد که روی زمان و زمین پا می گذارد و انسان برتر از هر موجودی است.
آیت الله جوادی آملی ابراز داشت: انسان گوهر ازلی و ابدی است که نموداری از این انسانیت را در انبیاء الهی می بینیم، به عنوان مثال عیسی و موسی دو نمونه از این ملکوتیان هستند.
وی با اشاره به داستان حضرت ابراهیم در قرآن کریم اظهار داشت: خداوند در قرآن می فرماید: «و کذالک نری ابراهیم ملکوت السموات و الارض و لیکون من الموقنین» ما باطن عالم را به ابراهیم نشان دادیم و ابراهیم(ع) که سر سلسله انبیای ابراهیمی است به بت پرستان فرمود" شمس و قمر توان تدبیر عالم را ندارد و خداوند آفریننده شمس و قمر استگ.
این مفسر بزرگ قرآن ادامه داد: ابراهیم(ع) با ادله و براهین، توحید را اثبات نمود و بعد از او انبیای الهی دیگر و بعد از آن شاگردان آن ها و علما و دانشمندان راز تلطیف آتش بر ابراهیم و توحید را حفظ کردند و در یونان سقراط تا مرز شهادت رفت، افلاطون را تربیت کرد و افلاطون که شاگرد شهید بود ارسطو را تربیت نمود تا توحید حفظ شود.
وی یادآور شد: با توجه به داستان حضرت ابراهیم(ع) ابو ریحان بیرونی از دانشمندان هندوستان جهت عدم ترویج توحید گلایه می کند و امروز نیز ما همان گلایه را از آن ها داریم و این سوال را مطرح می کنیم که مگر می شود در برابر غیر از خدا خضوع کرد؟
آیت الله جوادی آملی بیان داشت: فکر توحیدی در بخش جهان دانی یعنی جهان را تنها یک ذات و حقیقت حق آفریده است و او باید بر جهان حاکم باشد.
وی با اشاره به این که خداوند ما را خلیفه خود بر روی زمین قرار داد، خاطرنشان کرد: عنصر دوم هویت انسانی" جهان داری" یعنی زمین و عمق آن و آسمان و اوج آن را بشناسیم و نیاز های بشر را از آن فراهم کنیم.
وی با تاکید بر این که نباید به بیراهه رفت و راه بر کسی بست، گفت: در قرآن راجع به جهان داری چنین آمده که خداوند مستعمر است و واژه استعمار در فرهنگ قرآن از مقدس ترین واژه ها است که متاسفانه استعمار بشری معنای این واژه را به منحوس ترین، پست ترین و ذلت بار ترین کلمه نزول داد.
استاد تفسیر حوزه علمیه قم گفت: معنای استعمار در قرآن یعنی خداوند همه زمین و زمان و منظومه شمسی را به صورت ثابت و سیار برای شما آفرید، به شما هوش تسخیر کننده، عقل و تدبر، امکان رسیدن به مقصد و مقصود عطا نمود تا از همه برکات آن استفاده کنید، آزادانه زندگی کنید و برده ای کسی نباشید و کسی را برده نکنید.
آیت الله جوادی آملی اضافه کرد: کلمه استعمار و مفهوم زیبا و مقدس آن وقتی به دست زورمداران افتاد، مسخ شد و معنای آن به طغیانگری تبدیل شد و زور مداران بر کشور های دیگر مسلط می شوند به مردم آن منطقه می گویند زمین، معادن، فکر و عمل از شما و سود همه آن ها برای ما و شما برده باشید.
وی افزود: ظلمی بزرگتر از استعمار بشری وجود ندارد که کشورهای قدرتمند جهت منافع و اهداف سودجویانه خود بر کشور های ضعیف اعمال می کنند.
آیت الله جوادی آملی ابراز داشت: عنصر سوم هویت انسانی "جهان آرایی" به این معنا است که انسان علاوه بر محکم کاری به منبت کاری و هنر های مینیاتوری و ظرافت نیاز مند است.
وی عنوان کرد: داشتن محیط پاک، هوای سالم، راه باز، امنیت و امانت، طراوت و تازگی، فروغ و جمال و جلال جزو جهان آرایی هستند.
آیت الله جوادی آملی در پایان افزود: امیدواریم خاورمیانه بیدار به دست همه مسلمانان و خصوصا اندیشمندان هویت اصلی خود را بازیابند و سه عنصر هویت انسانی را مطالعه و عمل کنند.
گفتنی است، میهمانان کنفراس بین المللی ادیان و بیداری معاصر از کشور های امریکا، روسیه، آلمان، آلبانی، اتیوپی، یونان،کره، سودان، تایلند، لبنان و پاکستان به ایران سفر کرده بودند.
پایان پیام/
نظر شما