به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله مصباح یزدی، عضو خبرگان رهبری و رییس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره)، امروز (25 اردیبهشت) در همایش امام خمینی (ره) و تعلیم و تربیت اسلامی، گفت: تعلیم و تربیت اسلامی مجموعه ای از نظریات و دکترین را شامل می شود و امام راحل به عنوان یک صاحب نظر شاخص در این ساحت معرفی می شود.
وی ادامه داد: این احتمال وجود دارد که نظر بنیانگذار انقلاب در این خصوص با نظر سایر صاحب نظرها در حوزه تعلیم و تربیت تفاوت هایی داشته باشد.
عضو خبرگان رهبری افزود: تعلیم و تربیت از منظر اسلام دارای مراحل مختلفی است که در مرحله ابتدایی از کودکان آغاز می شود و اسلام در این خصوص نظریات خاصی را دارد و در مراحل بعد به تربیت های خاص می رسیم و همچنین آخرین مرحله که در آن انسان به سمت قله و بالاترین میزان هدایت می شود.
وی با اشاره به دسته بندی های موجود در رسیدن به کمال انسانی خاطرنشان کرد: یکی از ارکان در این مسیر سیر و سلوک و عزلت گزینی است و بیانگر آن است که کسی که می خواهد، تحت تعلیم و تربیت عالی اسلامی قرار گیرد باید خود را برای زندگی منزوی آماده کند.
تعریف امام خمینی از تعلیم و تربیت اسلامی به عزلت نشینی منتهی نمی شود
آیت الله مصباح یزدی گفت: افرادی هم هستند که این تعریف را ندارند و این معنای عزلت را مضر تکامل می دانند که در بررسی این دو نظر و پیگیری رای امام خمینی (ره) به این نتیجه می رسیم که ایشان گرایش اول را قبول نداشتند.
وی اضافه کرد: امام خمینی (ره) بیشترین فعالیت اجتماعی را عهده دار شدند و روش تربیتی ایشان با کسانی که مدعی تعلیم و تربیت عالی عرفانی مبنی بر سیر و سلوک با عزلت نشینی است، متفاوت است.
علی (ع) عزلت نشین نبود
وی گفت: علی (ع) به عنوان نمونه بارز در تربیت و رفتار اسلامی است، امیر مومنان گوشه نشینی نمی کرد یا در میدان نبرد بود و یا شبو روز خود را در کنار دیگر فعالیت ها برای کمک به ایتام و فقرا صرف می کرد.
رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) افزود: سایر ائمه اطهار نیز به همین شکل چرا که اگر آنها تنها به عبادت و بیان احکام مشغول می شدند، دلیلی برای دشمنی ها و به شهادت رساندن آنها نبود.
حضور در مسائل اجتماعی مهم ترین علت دشمنی حکام با ائمه (ع)
وی تصریح کرد: امام های معصوم ما به علت اینکه در مسائل اجتماعی دخالت می کردند، مورد خشم حکام قرار می گرفتند چرا که مزاحم ستمگران و ظالمان بودند و نمونه بارز آنها سید الشهدا، سالار شهیدان عالم است.
آیت الله مصباح یزدی گفت: در خصوص روایت هایی که در آنها درباره عزلت و یا دیگر موارد مشابه صحبت می شود سوالاتی در ذهن انسان مطرح می شود و باید در این خصوص گفت که تعبیرات اینچنینی در خصوص سکوت، گرسنگی و دوری کردن از اجتماع در واقع عاملی برای کنترل افراط هاست.
دوری از اجتماع روش تعلیم و تربیت بنیانگذار انقلاب نیست
وی اظهار داشت: قطعا نظر امام خمینی (ره) این نبود که کسی برای خودسازی چله نشینی کند و با جامعه سر و کار نداشته باشد چرا که ایشان در درس های اخلاق و نوشته های خود بر لزوم عمل به وظائف اجتماعی تاکید داشته و ترک آن را مثل ترک نماز می دانستند.
وی با اشاره برخی روش های افزایش نیروی انسان در ربخی امور از راه تمرکز کردن بر یک موضوع خاص، افزود: هنر انسانیت این است که مظهر همه اسماء و صفات الهی باشد و هدف خلقت انسان و تربیت انبیاء این نیست که تنها در یک نقطه تمرکز و از یک لحاظ به رشد و کمال برسد.
هدف انسانیت بندگی است
عضو خبرگان رهبری تصریح کرد: هدف انسانیت بندگی است و به مرحله ای می رسد که از خود هیچ چیز نداشته و همه چیز او از خداست و اینجاست که انسان معنای خلیفه الله می یابد.
وی گفت: تربیت صحیح اسلامی تربیت متوازن همه استعدادهاست و انسان در کنار عمل به همه دستورات شرع قسمت اعظم زمان را به زندگی اجتماعی اختصاص دهد و این مشکل تر از آن است که در یک گوشه بنشینی و فقط ذکر بگویی.
آیت الله خمینی (ره) شبیه ترین انسان به امام علی (ع) در رفتار و تربیت اسلامی است
آیت الله مصباح یزدی با اشاره به برخی روحیات امام خمینی (ره) افزود: اسشنا کسی بود که در همه ابعاد وجودی بنده خدا شده بود و زمانی که خبر مرگ فرزند خود را شنید، حتی یک قطره اشک نریخت.
وی گفت: امام خمینی (ره) شبیه ترین افراد به امام علی (ع) در عمل به دستورات دین است و ما هم باید تلاش کنیم تا شبیه ترین انسان ها به بنیانگذار انقلاب باشیم.
پایان پیام/
نظر شما