غرور نتیجه سوءاستفاده از نیروی انتخاب در انسان است

آیت الله مجتبی تهرانی با بررسی عوامل غرور به تشریح عامل درونی و بیرونی غرور پرداخت و گفت: غرور نتیجه سوءاستفاده از نیروی انتخاب در انسان است.

به گزارش خبرنگار شبستان، آیت الله مجتبی تهرانی، مدرس اخلاق و فقیه عالیقدر جهان تشیع شنبه 9 بهمن در جلسه پنجم از سری جدید درس های اخلاقی خود با موضوع بررسی قیام امام حسین (ع) و مسائل اخلاقی آن گفت: همانطور که مطرح شد انسان بقای همراه با خوبی را می خواهد و به همین دلیل خدایی که این خواست را در درون انسان قرار داده حتماً مطلوب یعنی زیست جاودانه و خوبی مطلق را برای او در نظر گرفته است. همچنین مطرح شد که خداوند وعده اش حق است و از قولش تخلف نمی کند.

وی با بررسی آیات و روایات مربوط به خوشی و جاودانگی گفت: در سوره فرقان خداوند می فرماید: بگو آیا آنچه شما به دنبالش هستید بهتر است یا بهشت جاودانی که به متقین وعده داده شده است.

همچنین در سوره رعد مثل بهشتی که به متقین وعده داده شده است آن است که در آن رودها جاری است و خوردنی هایش دائم است این عاقبت کسانی است که تقوا ورزیده اند از این آیات معلوم می شود که بهشت جاوید با تقوا حاصل می شود.

این مدرس اخلاق در پاسخ به این سوال که چرا با اینکه می بینیم دنیا ناپایدار است اما به آن دل می بندیم گفت: آیات و روایات و ادعیه رسیده از معصومین که مجموعه معارف ما را تشکیل می دهند دو عامل را به عنوان عوامل دل بستن به دنیا و غرور مطرح می کنند. اول عامل درونی و دوم عامل بیرونی.

 

آیت الله تهرانی افزود: در سوره نساء خداوند از شیطان نام می برد که دوستانش را وعده می دهد و به آنها آرزوهایی را نشان می دهد و خداوند می فرماید: وعده های شیطان جز غرور و فریب نیست. همچنین در سوره حدید از عامل درونی یعنی آرزوهای بی پایه نام برده شده است و شیطان با نام غرور نام برده شده است در این زمینه دعای 31 صحیفه سجادیه و خطبه نهج البلاغه می تواند مفید باشد.

وی با بررسی کلامی از امام علی (ع) گفت: بعد از جنگ نهروان که پیروزی بزرگ امیرالمومنین و پیروانش را به همراه داشت و چندین هزار نفر از نهروانیان به درک واصل شدند حضرت در میان کشتگان قدم می زند و این جملات را می فرماید: آنکه شما را مغرور کرد به شما ضرر زد گفته شد چه کسی آنها را مغرور کرد و امام علی (ع) فرمود: شیطان گمراه کننده و نفس اماره به وسیله آرزوها در اینجا حضرت هم از عامل بیرونی یعنی شیطان و هم از عامل درونی یعنی نفس اماره نام می برد.

آیت الله تهرانی ادامه داد: یکبار دیگر مقدماتی را که گفته شد کنار هم می گذاریم تا معلوم شود که چرا انسان با شهود ناپایداری دنیا به آن دل می بندد گفته شد که انسان دوام زیستن را می خواهد و بهتر زیستن را نیز طالب است همچنین گفته شد که انسان از نظر حدوث در دامن مادیت به وجود می آید و از نظر دوام هم مادی است و این دو مقدمه در درون خواسته های درونی انسان می تواند علت دل بستن به دنیا را معلوم کند.

 

این مدرس اخلاق افزود: به عبارت دیگر انسان جلوه های مادیت را می بیند و این جلوه ها جاذبه نیز دارند و با تمایلات درونی انسان همسو هستند در نتیجه به طور طبیعی انسان مجذوب مادیات می شود.

وی با بررسی تاثیر نیروی انتخاب در غرور گفت: مهمترین نکته در باب غرور این است که انسان در دو راهی گیر می کند و باید انتخاب کند و غرور نتیجه سوءاستفاده از نیروی انتخاب و اشتباه است به عبارت دیگر انسان در دو راهی عقل و هواهای نفسانی مردد می شود و مجبور به انتخاب است.

آیت الله تهرانی افزود: خداوند به وسیله انبیاء بارها و بارها تذکر داده است که زندگی دنیوی نه خوشی می آورد و نه جاودانگی و راه را به انسان هایی که در دو راهی عقل و وحی مردد هستند نشان می دهد از فریب خوردگی وی جلوگیری کند.

این مدرس اخلاق تصریح کرد: انسان آنقدر سست اراده است که با شهود واقعیت ها و با اعتقاد به مبدا و معاد باز نمی تواند درست انتخاب کند در حادثه کربلا دو سپاه هم به معاد اعتقاد دارند و هم به مبداء اما در استفاده از نیروی انتخاب دچار تردید می شوند و این است که در دره عذاب سقوط می کند.

پایان پیام/
 

کد خبر 15989

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha