دانشگاهیان و پژوهشگران به بررسی علمی نوحه و هیأت وارد شوند

حجت‌الاسلام قمی در اختتامیه نخستین کنگره ملی نوحه و نغمه‌های عاشورایی بیان کرد: حکایت مداحی و نوحه فقط واگویه هنری و حماسی دلدادگی و دلبستگی ما نیست، فقط آیین و مناسک و رسومی که ارزنده و ذی قیمت نیست بلکه ماجرا از حقیقت عالم نشأت می‌گیرد.

خبرگزاری شبستان، گروه قرآن و معارف به نقل از سازمان هیأت و تشکل‌های دینی، مراسم اختتامیه نخستین کنگره ملی نوحه و نغمه‌های عاشورایی عصر امروز (یکشنبه، دوم مهرماه) با حضور حجت‌الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در برج میلاد برگزار شد.

حجت‌الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در این آیین اظهار کرد: حکایت مداحی و نوحه فقط واگویه هنری و حماسی دلدادگی و دلبستگی ما نیست، فقط آیین و مناسک و رسومی که ارزنده و ذی قیمت نیست بلکه ماجرا از حقیقت عالم نشأت می‌گیرد.

وی افزود: ترسیم و تجلی‌هایی مانند نوحه پیوند ما را با این ماجرا که منبع نور است، فراهم می‌کند. دست کم گرفتن نوحه در این مکتب و آیین خطاست. تجلیل از حاج محمد طاهری در این مراسم به حق است.

قمی با بیان اینکه نیاز است ابعاد علمی این کنگره‌ها بیش از پیش جدی گرفته شود، تصریح کرد: بابت کوتاهی‌ها در این باره عذرخواهی می‌کنم و دست کسانی را که در این قالب ماندگار تلاش می‌کنند، می‌بوسم.

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با بیان اینکه این کنگره باید بین المللی شود، خاطرنشان کرد: خاطرم هست که کم سن و سال بودیم و از قم خود را به حسینیه پنبه‌چی و بیت الزهرا(س) می‌رساندیم که نوحه و مناجات ایشان نظیر داشت و به حق امروز مجالی شده است که از حاج محمدرضا طاهری تجلیل کنیم. 

دانشگاهیان و پژوهشگران به بررسی علمی نوحه و هیأت وارد شوند

مداحی و نوحه صرفاً بیان دلدادگی نیست، این هنر از حقیقت عالم نشأت می‌گیرد

میثم مطیعی داور بخش پایان نامه و پژوهش کنگره ملی نوحه نیز بیان کرد: سابقه رثا و سوگ به اندازه تاریخ بشر است. در ادیان مختلف داشتیم و در اسلام هم گریه پیامبر(ص) برای مادرشان و عموی خود حضرت حمزه را داریم. در صدر اسلام افرادی را داشتیم که شعر می‌سرایند.

وی افزود: ما قبل از ورود اسلام به ایران، سوگ سیاوش و صنف مویه گران را داشتیم که مانند همین نوحه سرایان بودند. بعد از ورود اسلام مجالس عزاداری برای اهل بیت(ع) رایج شد. با روی کار آمدن آل بویه مجالس نوحه‌خوانی و تعزیه ایجاد شد.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: امروز در بین هیأت‌ها مسائل جدید و سوالاتی داریم که در مجالس علمی باید درباره‌اش صحبت شود.

مداحی و نوحه صرفاً بیان دلدادگی نیست، این هنر از حقیقت عالم نشأت می‌گیرد

وی تصریح کرد: نظام مسائل هیأت و نوحه‌سرایی باید استخراج شود. بیشتر آثار ارسالی به کنگره مرتبط با نوحه نبود و برخی از آنها ساختار پژوهشی نداشت. برای سال بعد محور و موضوعات پژوهشی اعلام خواهیم کرد. رهبر انقلاب در دیدار با مداحان فرمودند اساتید دانشگاه باید بیایند و نوحه و مداحی را بررسی کنند.

مطیعی گفت: هدف کنگره و طراحان و مسوولان آن رقابت نازل و دور از شأن هیأت نبوده است و برای تشدید بیشتر دیده شدن شکل نگرفته است.

همچنین، حجت‌الاسلام مجید باباخانی رئیس سازمان هیأت و تشکل‌های دینی در بخش دیگری از این مراسم بیان کرد: نوحه معنوی‌ترین و فراگیرترین بخش هیأت است. نوحه ماناترین بخش هیأت شده است زیرا رنگ بقا یافته است. نوحه اگر وجه آسمانی نداشته باشد، ماندنی نمی‌شود.

وی ادامه داد: نوحه‌هایی همچون «مکن ای صبح طلوع» و «امشبی را شه دین در حرمش مهمان است» ماندگار شده است زیرا آسمانی بودند.

کار سازمان هیأت، فراتسهیل‌گری است

باباخانی گفت: سازمان هیأت ایجاد شده است تا فعالان عرصه هیأت با فراغ بیشتری خدمات خود را ارائه کنند. کار ما فراتسهیل‌گری است. به تمام کنشگران این عرصه می‌گوییم با این بضاعت کمی داریم اما تلاش می‌کنیم تا کارهای آنان بیش از گذشته اثرگذار باشد. سازمان صداوسیما، شهرداری تهران، سازمان اوقاف و امور خیریه و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌خواهیم تا هرچه بیشتر کنار اهل بایستند و کمک کار آنها باشند.

این گزارش می افزاید: مهدی زنگنه، دبیر نخستین کنگره ملی نوحه در ابتدای این مراسم اعلام کرد: کنگره ملی نوحه برگزار شد تا بفهمیم این همه نوحه سرا وجود دارد که به فکر کودک و نوجوان هستند. دورهم جمع شدیم تا از ناگفته‌های بگوییم. چون کربلا هنور هم حرف نگفته بسیار دارد.

وی با بیان اینکه ۱۹۷ نوحه سرا بیش از ۱۱۰۰ اثر برای ما ارسال کردند، گفت: ذاکر، شاعر، عالم و استاد دانشگاه با سلایق مختلف را در هیأت داوران را جمع کردیم و برایمان فرق نداشت که نوحه را کدام مداح خوانده است.

قرن شگفت‍‌آور از حیث نوحه

زنگنه با اشاره به اینکه در قرن اخیر از حیث غنای نوحه و غنای ادبی شگفت‌آور بوده است، برای همین پویش با مدام نوحه زندگی کردی را برگزار کردیم گفت: رقابتی در این زمینه نبود بلکه در این پویش تلاش کردیم مروری نوحه‌های شنیده شده ایرانیان را کنیم. 

کد خبر 1725514

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha