به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از « libyaobserver»، مسجد «عتیق»،مسجدی است در روستای واحه «اوجله» است که در منطقه سیرنایکا در شرق لیبی قرار دارد.
اسلام از زمانی که در قرن هفتم وارد اوجله شد، همواره نقش محوری در زندگی افراد این منطقه داشته است که از آن جمله میتوان به ساخت مساجد در این منطقه اشاره کرد.
مسجد عتیق، قدیمی ترین مسجد این منطقه است. این مسجد دارای گنبدهای مخروطی شکل غیرعادی است که از خشت و سنگ آهک ساخته شده است و نور و تهویه را تامین میکند.
اعراب بلافاصله پس از مرگ حضرت محمد (ص) در سال ۶۳۲ هجری لشکرکشی را علیه امپراتوری بیزانس آغاز کردند و به سرعت سوریه، ایران و مصر را فتح کردند.
پس از اشغال اسکندریه در سال ۶۴۳ آنها در امتداد سواحل مدیترانه آفریقا حرکت کردند و سیرنایکا را در سال ۶۴۴، طرابلس در سال ۶۴۶ و فزان را در سال ۶۶۳ تحت کنترل قرار دادند.
«البکری»، وقایع نگار عرب می گوید که در قرن یازدهم چندین مسجد در اطراف واحه وجود داشت. در سال ۱۹۶۸، جمعیت روستا به حدود دو هزار نفر افزایش یافت و در سال ۱۹۸۲ به بیش از چهار هزار نفر رسید و حدود ۱۲ مسجد برای این تعداد وجود داشت.
مسجد جامع عتیق که مردم آن را به نام «مسجد بزرگ» میشناسند یکی از قدیمیترین مساجد در لیبی و شمال آفریقا محسوب میشود. این بنا پس از فتح شمال آفریقا توسط اسلام در سال ۶۶۶ ساخته شد.
قدمت بنای فعلی به قرن دوازدهم می رسد و یک بار در دهه ۱۹۸۰ میلادی بازسازی شد.
واحه مقصدی برای تماشای خورشید گرفتگی ۲۹ مارس ۲۰۰۶ بود و مسجد دوباره برای آماده سازی بازدیدکنندگان بازسازی شد.
در هر طرف دروازه ورودی به محوطه مسجد یک تیرک درخت خرما قرار دارد.
این ساختمان غیرمعمول آجری گلی مساحتی معادل ۴۰۰ متر مربع (۴۳۰۰ فوت مربع) را پوشش میدهد و با ۲۱ گنبد مخروطی ساخته شده از آجر گلی و سنگ آهک پوشیده شده است.
هر گنبد مسجد عتیق دارای دهانه های کوچکی است تا نور وارد ساختمان شود. گنبدها همچنین برای خنک نگه داشتن فضای داخلی و ارائه نوعی تهویه مطبوع طبیعی عمل می کنند.
ضخامت دیوارهای مسجد ۴۰ سانتی متر (۱۶ اینچ) است.انتهای ساختمان مسجد ستون ها و طاق های فراوان وسیع، خنک و آرام قرار دارد.
در کنار محراب مسجد نیز ، طاقچه ای فرورفته برای منبر وجود دارد که امام جماعت در آنجا اقامه نماز میکند.
انجمن میراث اوجله به تازگی از اتمام آخرین کار مرمت مسجد باستانی اوجله که یکی از قدیمی ترین مساجد شمال آفریقا است، خبر داده است.
این انجمن در پستی در صفحه فیس بوک خود توضیح داد که روند بازسازی با حمایت موسسه مطالعات خارجی انجام شده است.
نظر شما