وظایف فرمانده در پیشگیری از وقوع جرم و مواجهه با جرایم ارتکابی در کشتی

نمایندگان مجلس در ماده 22 لایحه اصلاح قانون دریایی وظایف فرمانده در پیشگیری از وقوع جرم و مواجهه با جرایم ارتکابی در کشتی را مقرر کردند.

به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، بر اساس ماده 12 لایحه اصلاح قانون دریایی ایران مصوب 1343 مقرر شد وظیفه و مسئولیت فرمانده در تحویل‌گرفتن و حمل بار فرمانده در مقابل باری که به وی تحویل می‌گردد ملزم به صدور بارنامه است. فرمانده از طرف مالک موظف به مراقبت از کالاهای تحویلی حمل و تحویل آنها طبق قرارداد در بندر مقصد است.

ماده 13- تخلیه و بارگیری فرمانده باید از تحقق و صحت عملیات تخلیه و بارگیری، مهار بار و انجام سفر دریایی با سرعت مقتضی اطمینان حاصل نماید.

ماده 14- نگهداری دفاتر مخصوص بر روی کشتی: فرمانده کشتی مکلف است ضمن نگهداری دفتر رسمی ثبت وقایع که متضمن هرگونه اطلاعات مربوط به کشتی و نمودار فعالیت و حوادثی است که در کشتی رخ می‌دهد و از لحاظ کشتی‌رانی مؤثر بوده است وقایع و اعمال مؤثر و سفر دریایی و ملاحظات خاص از قبیل وضعیت هوا و دریا را با ذکر تاریخ و محل ثبت به صورت دقیق ثبت کند. این دفتر باید قبلا توسط سازمان بنادر و دریانوردی ضمن درج نام کشتی شماره‌گذاری پلمپ و گواهی شده باشد که نمونه دفتر یاد شده حاوی امور و اطلاعاتی است که باید در آن ذکر شود، توسط سازمان بنادر و دریانوردی تهیه می‌شود و استفاده از این نمونه برای کشتی‌ها الزامی است. فرمانده باید سایر دفاتر ثبت و گزارش‌های کشتی مانند دفتر ثبت گزارش، موتورخانه و دفتر ثبت گزارش عرشه را در کشتی نگهداری کند. مدتی که دفاتر مذکور باید در کشتی نگهداری شوند توسط مالک تعیین و از سوی سازمان بنادر و دریانوردی تأیید می‌گردد.

ماده 15- فرمانده موظف است هر یک از اسناد و مدارک را در دفتر فرماندهی کشتی نگهداری کند؛ 1- سند مالکیت کشتی یا رونوشت مصدق آن 2- سند ثبت و تابعیت کشتی 3- فهرست کارکنان و خدمه کشتی 4- فهرست مسافران کشتی 5- فهرست بار 6- اسناد حمل 7- اجاره‌نامه حرکت کشتی 8- گواهینامه‌های مربوط به قرنطینه 9- گواهینامه‌های فنی و قانونی 10- دفاتر موضوع ماده این قانون 11- گواهی وضعیت 12- فهرست حقوق عینی کشتی 13- اسناد و گواهینامه‌های مربوط به معاهداتی که دولت جمهوری اسلامی ایران به آن ملحق شده است.

بر اساس تبصره این ماده، در مواردی که سند الکترونیک مطمئن وجود داشته باشد نگهداری نسخه الکترونیکی کافی است.

ماده 16- حرکت و مانور کشتی: فرمانده موظف است در هنگام ورود کشتی به بنادر، لنگرگاه‌ها، رودخانه‌ها، گذرگاه‌های دریایی، تنگه‌ها و کانال‌ها و نیز حرکت و مانور کشتی و خروج آن از این مناطق عملیات مذکور را حتی در صورت وجود راهنما بر روی کشتی هدایت نماید.

ماده 17- وظیفه فرمانده در حفظ و مراقبت از ایمنی، امنیت و سلامت فرمانده: فرمانده موظف است تمامی توان، تجربه و دانش خود را برای تأمین ایمنی، امنیت، سلامت کشتی، سرنشینان و بار قبل و همزمان با شروع و طی سفر دریایی به‌کار گیرد و اقدامات متعارف را برای ایمنی و امنیت و سلامت کشتی و سرنشینان آن در تمامی مراحل مذکور انجام دهد و از انجام هر کاری که کشتی، سرنشینان و بار را به مخاطره می‌اندازد از جمله ورود به مناطق دریایی که عرفا احتمال دارد کشتی در آنها دچار سانحه شود، اجتناب نماید.

ماده 18- وظیفه فرمانده در حفاظت از محیط‌ زیست: فرمانده کشتی موظف است طبق قوانین و مقررات داخلی و معاهدات بین‌المللی مربوط که جمهوری اسلامی ایران به آنها ملحق شده است اقدامات لازم را برای پیشگیری، کاهش و رفع آلودگی ناشی از کشتی تحت تصدی خود به عمل آورد و جز در موارد اضطراری برای نجات جان افراد آن هم در حد ضرورت و طبق قوانین و مقررات مربوط اقدامی ننماید که باعث آلودگی محیط زیست شود. فرمانده باید در صورت نشست یا ریزش مواد آلوده‌کننده از کشتی تحت تصدی خود و یا مشاهده هرگونه آلودگی و آلوده‌کردن آبراه‌ها و مناطق دریایی بدون هیچ‌گونه تأخیری مراتب را به مقامات صلاحیت‌دار، نزدیک‌ترین بندر و یا حسب مورد مقامات صلاحیت‌دار نزدیک‌ترین کشور ساحلی و کشور صاحب پرچم و مالک کشتی گزارش نماید.

نمایندگان بر اساس ماده 19 این قانون، مقرر کردند وظایف فرمانده در مقابله با دزدی و راهزنی دریایی: فرمانده موظف است به منظور مراقبت از سلامتی سرنشینان و حفاظت از آنان کشتی و محموله آن را هنگام تردد کشتی از مناطقی که توسط مالک و یا مراجع صلاحیت‌دار داخلی یا بین‌المللی مربوط به عنوان منطقه خطر دزدی و راهزنی اعلام شده است.

با رعایت قوانین و مقررات مربوط و دستورالعمل‌های مالک کشتی اقدامات احتیاطی لازم را به عمل آورد تا کشتی و سرنشینان آن از گزند حملات احتمالی راهزنان دریایی مصون مانده و از تصرف کشتی توسط راهزنان جلوگیری شود. چنانچه به رغم تمهیدات و اقدامات انجام‌شده کشتی به تصرف راهزنان دریایی درآید فرمانده باید برای تأمین سلامت و حفاظت از جان سرنشینان کشتی با همه توان و تا حد امکان تلاش و مساعدت نماید.

ماده 20- وظیفه فرمانده در همکاری با بازرسان: فرمانده موظف است در مواردی که بازرسی کشتی بر طبق قانون مجاز است برای انجام بازرسی با مأموران صلاحیت‌دار همکاری کند.

ماده 21- وظیفه و اختیارات فرمانده در حفظ، نظم و امنیت کشتی: فرمانده به منظور حفظ نظم و امنیت کشتی بر تمام سرنشینان کشتی نظارت دارد و می‌تواند در چهارچوب اختیارات قانونی و عرف دریایی که مغایر اخلاق حسنه نباشد آنها را به انجام عمل یا ترک عمل خاصی ملزم نماید. فرمانده می‌تواند در مواقع ضروری با رعایت قوانین و مقررات مربوط نسبت به اعمال تنبیهات انضباطی در مورد افراد متخلف اقدام و مالک کشتی را از آن مطلع نماید.

ماده 22- وظیفه فرمانده در پیشگیری از وقوع جرم و مواجهه با جرایم ارتکابی در کشتی: چنانچه در کشتی جرمی رخ دهد فرمانده کشتی موظف است تا زمانی که مداخله مقالات صلاحیت‌دار میسر شود در مقام ضابط دادگستری و با رعایت قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور کیفری و سایر قوانین و مقررات مربوط بدون هرگونه تأخیر اقدامات لازم را در جهت حفظ و جمع‌آوری دلایل و مدارک جرم انجام دهد و بی‌درنگ با استفاده از وسایل ارتباطی سریع مراتب را به مقامات صلاحیت‌دار قضایی و بندری و حسب مورد نزدیک‌ترین نمایندگی کنسولی و دیپلماتیک ایران در خارج از کشور اعلام و کسب تکلیف کند. فرمانده در صورت لزوم علاوه بر بازرسی مسافران و کارکنان و خدمه کشتی و ضبط اشیایی که ممکن است دلیل جرم باشند، مکلف است متهمان و مظنونان به ارتکاب جرم را تا زمان تسلیم آنها به مراجع و مقامات صلاحیت‌دار تحت نظر قرار دهند و در اولین فرصت گزارش جامعی از موضوع جرم و اقدامات انجام‌شده و نتایج آن تهیه و به همراه دلایل و مدارک به مراجع و مقامات صلاحیت‌دار تسلیم نمایند.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ماده 23 این لایحه، بر اساس وظایف فرمانده در مورد مصدومان یا بیماران مقرر کردند هرگاه یکی از سرنشینان کشتی دچار بیماری یا مصدومیتی شود فرمانده موظف به صدور دستورات لازم برای ارایه کمک‌های اولیه است، چنانچه بیمار در کشتی قابل مداوا نباشد و معالجه او فوریت داشته باشد فرمانده موظف است در نزدیک‌ترین محل مناسبی که امکان درمان وجود دارد ضمن اطلاع به مالک یا نماینده او و هماهنگی لازم برای معالجه بیمار یا مصدوم موجبات خروج وی را از کشتی جهت مداوا فراهم کند.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ماده 24 این لایحه، برای وظایف فرمانده در خصوص وقایع مربوط به سرنشینان مقرر کردند فرمانده موظف است وقایع ازدواج، تولد، وفات و مفقودشدن افراد در کشتی، پناهندگی و ورود مسافر غیرقانونی را گواهی نماید و آن را در دفتر رسمی ثبت وقایع نیز درج کند. فرمانده باید مواقع یادشده را حسب مورد به مالک و مقامات کنسولی ایران در اولین یا نزدیک‌ترین بندری که در آن توقف می‌کند و همچنین پس از مراجعت کشتی به ایران حسب مورد به مقامات صلاحیت‌دار در ایران نیز اطلاع دهد.

نمایندگان در ماده 25 این لایحه، بر اساس وظیفه فرمانده در مورد فوت سرنشینان مقرر کردند در صورتی که یکی از سرنشینان کشتی فوت کند فرمانده باید در حضور دو نفر کارکنان و خدمه کشتی به عنوان شاهد ضمن تنظیم صورت‌مجلسی متضمن مواردی که از جمله علت و زمان فوت و وضعیت جسد در صورت امکان از اموال متوفی صورت‌برداری نماید و از متوفی و اموال وی مواظبت کند و متوفی و اموال‌اش را همراه با نسخه‌ای از صورت‌مجلس تنظیمی حسب مورد به اشخاص یا مقامات صلاحیت‌دار تحویل دهد. در صورتی که متوفی ایرانی باشد و خارج از آب‌های ایران فوت کند فرمانده باید مراتب را به نزدیک‌ترین یا اولین نماینده کنسولی دولت جمهوری اسلامی ایران اطلاع دهد.

در تبصره این ماده عنوان شده در صورتی که کشتی دارای پزشک مسئول باشد صورت‌مجلس تنظیمی موضوع این ماده باید از جهت علت فوت به وسیله پزشک کشتی گواهی شود.

نمایندگان در ماده 26 این لایحه، برای ارایه گزارش در موارد بروز سوانح و حوادث غیرعادی مقرر کردند هرگاه در طی سفر دریایی سانحه یا حادثه‌ای غیرعادی و فوق‌العاده برای کشتی، سرنشینان یا بار آن رخ دهد نظیر به گل نشستن کشتی و ورود خسارت به کشتی یا تلف آن چنانچه حادثه در بندر رخ داده باشد ظرف 24 ساعت بعد از وقوع حادثه و چنانچه در جای دیگر اتفاق افتاده باشد ظرف 24 ساعت پس از ورود به بندر فرمانده باید گزارش کشتی در مورد حادثه، تهیه و آن را به سازمان بنادر و دریانوردی و مالک کشتی تحویل نماید. گزارش توسط سازمان یاد شده جهت انجام اقدامات مقتضی حسب مورد به مقامات قضایی یا سایر مراجع صلاحیت‌دار مربوط تسلیم می‌شود.

فرمانده در گزارش کتبی خود از جمله موارد زیر را درج می‌نماید:
الف- تابعیت کشتی
ب- نام کشتی، علامت خطاب و نام فرمانده
پ- بندر مبدأ حرکت کشتی
ت- زمان و مسیر حرکت
ث- بندر مقصد
ج- خطراتی که با آن مواجه شده و خسارت وارد شده و میزان تقریبی خسارت با ذکر زمان و مکان دقیق حادثه و مشخصات فرد یا افراد سانحه‌دیده
چ- هر عامل مؤثر در بروز حادثه به طور مستقیم یا غیرمستقیم
ح- اقدامات انجام‌شده در رابطه با حادثه و سانحه

در تبصره این ماده آمده است: در صورت بروز خسارت به بار فرمانده تا قبل از تهیه گزارش حادثه و تسلیم آن به سازمان بنادر و دریانوردی و مالک کشتی نباید شروع به تخلیه بار کند مگر در شرایط اضطراری که بقای تمام یا بخشی از کالا در کشتی موجب بروز خطر فوری برای کشتی یا سرنشینان آن شود.

پایان پیام/
 

کد خبر 172818

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha