خبرگزاری شبستان _گروه سیاسی_ فرزانه تهجا: ۲۴ مهر ماه سالروز تاسیس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش جمهوری اسلامی ایران به فرمان امام خمینی ره در سال ۱۳۵۸ است ماموریت این سازمان رشد و گسترش فرهنگ و ارزشهای اسلامی در ارتش و وزارت دفاع و سازمانهای وابسته به آنها بر اساس معیارها و ضوابط اسلامی و تدابیر ورهنمودها و دستورالعملهای مقام رهبری است این سازمان مقدس با سابقه طولانی و تلاشهای گسترده و وصف ناپذیر به وظایف خود جامه عمل پوشانده و به نتایج بسیار عالی در سطح کشوری و بینالمللی دست یافته است از اهداف این سازمان «نظارت بر حفظ و اجرای موازین اسلامی، ارائه آموزشهای عقیدتی و سیاسی، ارتقای بینش دینی و سیاسی کارکنان ارتش، انتشار نشریات، کتابها و دیگر محصولات فرهنگی و هنری و انجام کلیه وظایف روابط عمومی در ارتش» است. به همین مناسبت گفتگویی با سرتیپ دوم ستاد سید حیدرعلی کلانتری، معاون آماد و پشتیبانی سازمان عقیدتی سیاسی ارتش در مورد ساخت مسجد جامع شهدای ارتش به شرح زیر ارایه می شود.
ساخت مسجد جامع شهدای ارتش از کجا آغاز شد؟
طراحی ساختمان مسجد جامع شهدای ارتش جمهوری اسلامی ایران در سال ۹۷
در سال ۱۳۹۷ هیئت رییسه سازمان عقیدتی سیاسی ارتش به این نتیجه رسید که این سازمان به عنوان متولی امور فرهنگی و عقیدتی ارتش فاقد یک مجتمع فرهنگی و مسجدی متمرکز در جایگاه مطلوب است که البته پیش از این نیز نمازهای جماعت و مراسم ها در ساختمان اداری به شکل مجزا برگزار می شد. بر همین اساس طراحی مسجد جامعی در این مجموعه پیش بینی شد تا به چند منظور بتوانیم از آن استفاده کنیم.
این مسجد به منظور برگزاری چه برنامه هایی پیش بینی شد؟
در مرحله اول موضوع اجرای نمازهای چندگانه به صورت متمرکز در این مجتمع به همراه برگزاری دوره های بصیرت ویژه خانواده های ارتش ساکن استان تهران پیش بینی شد.
مراحل ساخت این مسجد به چه شکلی انجام شد؟
برگزاری ۱۴ جلسه در معاونت معماری شهرداری تهران برای ساخت ساختمان مسجد جامع شهدای ارتش
از سال ۱۳۹۷ مکاتبات با مراجع ذی صلاح و معاونت معماری و شهرسازی شهرداری تهران صورت گرفت و قریب به ۱۴ جلسه، با تیم فنی در معاونت معماری شهرداری تهران برگزار شد و تغییرات لازم در نقشه اولیه مسجد که توسط معاونت مهندسی نیروی هوایی و پدافند غیرعامل نیروی هوایی ارتش طراحی شده بود، انجام شد و در سال ۱۳۹۹ مورد تایید شهرداری و مراجع ذی صلاح در ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران و ستاد کل نیروهای مسلح قرار گرفت و در مورخه ۴/۱۲/۱۳۹۹ کلنگ ساخت این مسجد خورده شد.
در ظرف ۲۰ روز گودبرداری ساختمان مسجد با امکانات سازمانی ارتش به وسیله بیل مکانیکی، لودر و بولدوزر و خودروهای سنگین با حجم ۱۵ هزار متر مکعب گودبرداری در این مکان انجام شد.
مساحت مسجد و ویژگی های بنای ان را توضیح بفرمایید؟
مسجد جامع شهدای ارتش جمهوری اسلامی ایران با مساحت قریب به ۴ هزار متر نربع زیر بنا
مساحت مسجد قریب به چهار هزار متر مربع زیربنا و از اسفند ۱۳۹۹ که کلنگ ساخت این مسجد آغاز شد، توانستیم در تیر ماه ۱۴۰۱ ظرف ۱۶ ماه عملیات عمرانی ساخت مسجد را به پایان برسانیم و سپس در طی مدت چهار ماه تجهیزات مورد نیاز مجتمع تهیه و در تاریخ ۱/۸/۱۴۰۱ ساختمان با عظمت مسجد جامع شهدای ارتش جمهوری اسلامی ایران به بهره برداری کامل رسید.
طراحی دو سالن همایش با ظرفیت ۲۰۰ نفر در مسجد جامع شهدای ارتش
ساختمان مسجد جامع شهدای ارتش جمهوری اسلامی ایران دارای یک شبستان به مساحت ۶۵۰ متر مربع، دو سالن همایش با ظرفیت هر سالن ۲۰۰ نفر طراحی شده است که برای برگزاری دوره های بصیرت در دو بخش آقایان و بانوان به صورت مجزا پیش بینی شده است.
ساخت ساختمان مسجد جامع شهدای ارتش جمهوری اسلامی ایران طی یک سال و نه ماه
این مسجد جامع داری سالن پذیرایی با ظرفیت ۳۵۰ نفر است و همچنین آشپزخانه ای با ظرفیت پخت ۱۵۰۰ پرس غذا و همچنین درمانگاهی شبانه روزی که البته در حال حاضر در ساعات اداری خدمات بهداشتی و درمانی را ارایه می کند و در آینده ای نزدیک به شکل شبانه روزی خواهد بود. در حال حاضر بخشی از مراسمات ارتش و نیروهای مسلح در این مسجد جامع برگزار می شود.
در مورد فعالیت نهادهایی که در ساخت این مسجد با ارتش همکاری داشتند، توضیح بفرمایید و آیا این تعامل و همکاری ادامه دارد؟
با رفع موانع فیزیکی این مسجد در اختیار عموم مردم قرار می گیرد
سازمان عقیدتی سیاسی ارتش جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک نهاد مردمی و فرهنگی در ارتش در حال فعالیت است و مطمئنا برای بیشتر امورات خود تعامل لازم با نهادهای کشوری را دارد. به طور مثال در بحث ساخت مسجد در اولین قدم به معاونت معماری شهرداری تهران مراجعه کردیم و از نهادهایی همانند شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، امور مساجد استان تهران، بخش های فرهنگی شهرداری تهران، اورژانس، آتش نشانی، نمایندگانی حضور داشتند و در حال حاضر نیز این تعامل ادامه داشته است و در آینده نزدیک با رفع برخی موانع فیزیکی این مسجد در سطح عمومی در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.
نگاه ارتش به موضوع مساجد چگونه است؟
بهطور خاص و در رابطه با مسجد جامع شهدای ارتش جمهوری اسلامی ایران، هدف این سازمان استفاده عموم مردم از این مسجد است. همچنین پارکینگی با ظرفیتی قریب به ۲۵۰ خودرو برای مسجد پیش بینی شده است که در آینده برای اجرای مراسمات ویژه ماه محرم، شب های قدر و... برای استفاده عموم مردم پیش بینی شده است و معتقدیم که استفاده از این مسجد منحصرا متعلق به ارتش نباشد و استفاده عموم مردم در برنامه ما پیش بینی شده است.
آیا مساجد ارتش دارای کانون های فرهنگی هنری هستند؟
مجتمع های فرهنگی در کنار هر مسجد وظایف مربوط به کانون های فرهنگی هنری مساجد را بر دوش دارند
در تمام منازل سازمانی که در اختیار ارتش جمهوری اسلامی ایران هستند، در کنار هر مسجد یک مجتمع فرهنگی، آموزشی پیش بینی شده است. وظیفه مجتمع های فرهنگی و آموزشی مستقر در کنار مساجد همان وظایف مربوط به کانون های فرهنگی هنری شهرها است؛ یعنی مسجد به عنوان مرکز اصلی جذب ساکنین و به خصوص جوانان ساکن در شهرک ها پیش بینی شده است و مجتمع های فرهنگی و آموزشی وظیفه آموزش اعتقادی، دینی و آموزش های علمی روزمره مورد نیاز ساکنین را بر عهده دارند البته مساجدی که در پادگان ها به صورت اداری در حال فعالیت هستند، نیز در کنار عقیدتی سیاسی های یگان برنامه های فرهنگی و اعتقادی را در این اماکن اجرا می کند اما در منازل سازمانی بدون استثنا مجتمع های فرهنگی، آموزشی با بهترین اساتید به آموزش های مختلف دینی، اعتقادی، قرآنی و علمی می پردازند.
در مورد برنامه های مختلف فرهنگی، اعتقادی و آموزشی در مسجد جامع توضیح بفرمایید؟
در حال حاضر در مسجد جامع شهدای ارتش جمهوری اسلامی ایران نماز مغرب و عشا برگزار نمی شود و با برطرف شدن برخی موانع اداری در آینده ای نزدیک، نمازهای جماعت به صورت سه گانه برگزار می شود. در حال حاضر فقط نماز ظهر و عصر در مسجد جامع شهدای ارتش برگزار می شود و برنامه های متنوعی در حوزه های قرآنی، محافل انس با قرآن، جلسات آگاه سازی سیاسی و جلسات آگاه سازی اخلاقی توسط عقیدتی سیاسی حوزه مرکزی سازمان پیش بینی و اجرا می شود.
نماز ظهر و عصر در پنج روز هفته برپا می شود که در روزهای شنبه به بیان احکام، در روز یکشنبه بیان تفصیلی نهج البلاغه و در روز سه شنبه تلاوت آیاتی از قرآن کریم و ترجمه یک صفحه قرآن و در روز چهارشنبه آگاه سازی سیاسی کارکنان در مسجد جامع شهدای ارتش اجرا می شود.
در مورد اجرای برنامه های فرهنگی و اعتقادی در پادگان ها توضیح بفرمایید؟
در کنار هر مسجد در هر پادگان یک واحد عقیدتی سیاسی متولی اجرای برنامه های فرهنگی و اعتقادی است
در کنار هر پادگان یک واحد عقیدتی سیاسی فعالیت دارد که متولی اجرای برنامه های فرهنگی و اعتقادی است که در شهرک های سازمانی، مجتمع های فرهنگی این برنامه ها را اجرا می کند. هر پادگانی مطمئنا دارای مسجد است و در کنار مسجد یک واحد عقیدتی سیاسی متولی اجرای برنامه های فرهنگی و اعتقادی برای کارکنان پایور و وظیفه است که در طول خدمت از این خدمات بهره می برند.
در مورد ساخت مساجد در برنامه های آینده توضیح بفرمایید؟
در ساخت مسجد با مشکل خاصی مواجه نبودیم
در هر منطقه ای که پادگانی ساخته می شود یا هر مکانی که منازل سازمانی ساخته می شود، اولین اقدام طراحان، پیوست فرهنگی است. با توجه به پیش بینی هایی که در مباحث بودجه ای در سازمان عقیدتی سیاسی جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت و حمایت های خوبی که از سوی سامانه فرماندهی شکل گرفت در بحث ساخت مسجد با مشکل خاصی مواجه نبودیم. در این مسجد، بهترین سیستم های صوت و تصویر به کار گرفته شده است و یکی از نقاط قوت این مسجد به روز بودن سیستم های صوت و تصویر در سالن های همایش و شبستان است.
نظر شما