تحقق طرح هر مسجد یک پایگاه قرآنی نیازمند حمایت رسانه‌ای

حجت‌الاسلام‌والمسلمین خداداده با تأکید بر لزوم هم‌افزایی دستگاه‌ها و نهادهای قرآنی با مساجد برای تحقق مطالبه رهبری معظم انقلاب، گفت: در این مسیر همراهی رسانه‌ها به فعالیت‌ها ضریب می‌دهد و باعث جریان‌سازی می‌شود.

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون‌های مساجد خبرگزاری شبستان، نشست «هماهنگی و هم‌افزایی مدیران مراکز و موسسات قرآنی» با حضور «علیرضا معاف»، معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجت الاسلام و المسلمین «کمال‌الدین خداداده» رئیس، «مهدی مقدم» معاون فرهنگی هنری و «محمدتقی محمدیان»، دبیر شورای سیاست‌گذاری و مدیرکل روابط عمومی و بین‌الملل ستاد هماهنگی کانون‌های مساجد کشور صبح امروز (دوشنبه، ۱۵ آبان ماه) در محل سالن اجتماعات ساختمان شهید بهشتی این ستاد برگزار شد.

گزارش تصویری این نشست را اینجا ببینید.

بنابر این گزارش، حجت الاسلام و المسلمین خداداده، در این نشست طی سخنانی با بیان اینکه در برخی از تعابیر نورانی از کلام اهل‌بیت(ع) به نسبت میان مسجد و قرآن اشاره شده است، اظهار کرد: فرمایش مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به ویژه در طول دو سال اخیر ناظر بر این مساله بوده است که تعامل و ارتباط میان قرآن و مسجد را جدی‌تر مورد توجه قرار داده و تعامل میان این دو را پیگیری کنیم.

رئیس ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور ادامه داد: پس از بیانات مقام معظم رهبری که در ابتدای سال جاری با قاریان قرآن مطرح شد، به کانون‌های مساجد برای سراسر  کشور پیامک ارسال کردیم تا کانون‌هایی که برای اجرای منویات ایشان توانایی دارند اعلام آمادگی کنند که از این میان حدود سه هزار و ۶۰۰ کانون برای راه اندازی پایگاه قرآنی اعلام آمادگی کردند؛ اما پس از این مرحله اقدام دیگری را بر اساس آمار مذکور در دست اجرا قرار دادیم که شامل بررسی مشکلات برای برپایی جلسات بود و در نهایت به این نتیجه رسیدیم که اغلب هم قاریان قرآن و هم مربیان قرآن در دسترس نیستند، از سوی دیگر درباره آمار موجود نیز تقسیم بندی هایی به لحاظ فعالیت وجود دارد.

وی در ادامه گفت: مساجد دنبال بسترهایی هستند که قاریان قرآن را به محافل خود دعوت کنند، البته ما برنامه‌ای برای کرسی‌های تلاوت داریم و می‌خواهیم به صورت هفتگی یا ماهانه این کرسی ها را برگزار کنیم به این معنا که یک قاری در مسجد تلاوت کند و البته در کنار این تلاوت برخی مفاهیم نیز مطرح شوند؛ اکنون باید حرکت شتاب دهنده‌ای با هم افزایی دستگاه‌ها و نهادهای قرآنی در مساجد رقم بخورد.

حجت الاسلام و المسلمین خداداده تصریح کرد: در راستای معرفی و شتاب به این رویکرد قرآنی در مساجد، اگر رسانه در سطوح مختلف، صدا و سیما و روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به این کار ضریب بدهند تاثیر بسزایی خواهد داشت به این معنا که دقایقی از مجالس از رسانه ملی پخش شود چراکه باعث جریان‌سازی و فعالیت هرچه بیشتر مساجد دیگر می‌شود.

در ادامه این نشست مهدی مقدم، با اشاره به بخشی از بیانات مقام معظم رهبری در حوزه قرآن در ۲۲ فروردین سال ۱۳۷۰، گفت: ایشان فرمودند: «[شما قراء محترم باید] آداب تلاوت مجلسی را فرا بگیرید. فرض کنید عده‌ای از این مردم و مسلمین حزب‌اللَّه در جایی نشسته‌اند و از شما دعوت کرده‌اند که برایشان قرآن بخوانید. دأب و فکر من این است و می‌خواهم در جامعه‌ی ما کاری بشود که برای قرّاء قرآن منبر بگذاریم و همچنان که الان وعاظ منبر می‌روند، قاریان قرآن هم منبر بروند و مثلاً نیم‌ساعت قرآن بخوانند و مردم آن زلال کلام الهی را مستقیم از او بشنوند و دل‌هایشان بلرزد و اشک بریزند و موعظه بشوند و بلند شوند و بروند؛ ولی ما حالا قرآن کریم را فقط مقدمه‌ی سخنرانی قرار داده‌ایم!»، اکنون ۳۲ سال گذشته است و در فاصله زمانی از این بیانات تا سوم فروردین امسال، معظم له ۵ بار به این مساله اشاره داشتند.

معاون فرهنگی هنری ستاد هماهنگی کانون های مساجد کشور تصریح کرد: البته ایشان همواره مستقیما به مسجد اشاره نکردند و بعضا در برخی فرمایشان تکیه بحث بر مسجد بوده است اما چند مساله مطرح می شود، نخست بحث تدبر و انس با قرآن؛ البته هرچند که فرمایش مقام معظم رهبری، مشخصا اشاره به بحث تلاوت جمعی و تلاوت مجلسی قرآن در مسجد دارد. ایشان می‌فرمایند که علاوه بر اینکه قاری در مسجد قرآن را تلاوت می‌کند باید در کنار قرائت به بحث تفسیر توجه شود، اما فراوانی اشاره ایشان به مساله تلاوت و کرسی تلاوت مساله جدی است.

وی تصریح کرد: این الگوی مفهومی که رهبری می فرمایند که هیچ کسی در جمهوری اسلامی نباید باشد که قرآن نتواند بخواند از یک سو و از سوی دیگر اشاره ایشان به قرائت حرفه ای قرآن، نشانگر اهمیت مساله برای ایشان است. مساله دیگر آن است که بحث شکوفایی قرآن که منتهی به سبک زندگی قرآنی و در نهایت حاکمیت و تمدن اسلامی است بر اساس آموزه‌های قرآنی شکل می‌گیرد، اما در این بین سوال آن است که چرا طرح مسجد، پایگاه قرآن؟ پاسخ آن است که ما تلاش کردیم در سطح ستاد و کانون‌های مساجد قرآنی شدن فضای جامعه بر محور تدبر و آشنایی مردم با زبان مردم را در دستور کار قرار دهیم.

مقدم اضافه کرد: ما باید تمام برنامه‌های دیگر اعم از حفظ و آموزش و مسائل دیگر را با عنوان بخش‌های مکمل مورد توجه قرار دهیم و به منویات مقام معظم رهبری در این عرصه جامه عمل بپوشانیم، لذا با این نگاه و با این فعالیت ها می خواهیم مساجدی که پایگاه قرآنی دارند با یکدیگر ارتباط داشته باشند ضمن اینکه باید به این مساله نیز توجه داشته باشیم که مخاطب استماع قرآن در اینجا عموم مردم هستند.

وی با اشاره به فعالیت‌های ستاد هماهنگی کانون‌های مساجد کشور گفت: مسابقات مدهامتّان منجر به این شد که ما توانستیم در عرصه فعالیت‌های قرآنی کانون‌ها سازماندهی اولیه داشته باشیم؛ البته که مدهامتان مسابقات تراز در عرصه تلاوت مجلسی قرآن نیست اما تاثیرگذار است و منجر به این می شود که کانون‌های فعال در عرصه قرآن بیش از پیش در کنار فعالیت‌های معمول خود، در این عرصه نیز حضور یابند.

مقدم افزود: البته ما طی فرآیندی، عرصه فعالیت های قرآنی در مساجد را رصد کردیم و متوجه شدیم که مسجدی ها پای کار هستند، حال اگر بتوانیم در کنار قاریان محلی، قاریان تراز را به مسجد وصل و از سوی دیگر حمایت حداقلی کنیم به صورت طبیعی رشد معنادار را شاهد خواهیم بود به ویژه در سطح بیش از دو هزار مسجد و کانون که در عرصه قرآنی فعالیت مستمر دارند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: ما طرحی را برای تامین قاری در نظر گرفتیم تا فهرست قاریانی را که داریم، در سامانه بارگذاری می کنیم. کانون‌ها فهرست را می‌بینند و انتخاب می‌کنند و در نهایت ما بنابر شرایط و مناطق شهری یا روستایی، بخشی از حق الزحمه قاری را پرداخت می کنیم که قطعا بسیار کمک خواهد کرد.

مقدم در پایان با تاکید بر مساله تامین قاری و جریان‌سازی رسانه ای به منظور تحقق طرح هر مسجد یک پایگاه قرآن، خاطرنشان کرد: این رویکرد بسیار کمک‌کننده و پیشران خواهد بود، مساله دیگر این است که در بحث پشتیبانی سخت افزاری هم نیازهایی داریم به این معنا که مساجد نیازمند تامین قرآن هستند، از سوی دیگر موضوع کرسی تلاوت و بحث تجهیزات صوتی نیز مطرح است اما جزو مواردی است که در نیازسنجی به آن رسیده ایم، اگر توسعه کمّی را رواج دهیم و به ارتقای کیفی فکر کنیم ایجاد شبکه گام بعدی ما خواهد بود که منجر به شکوفایی قرآنی می شود.

گفتنی است در پایان این نشست تنی چند از مدیران مراکز و موسسات قرآنی به ارائه نظرات خود پرداختند.

کد خبر 1732254

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha