حجت الاسلام والمسلمین «حسین الهی نژاد» در گفتگو با خبرنگار گروه دین و اندیشه خبرگزاری شبستان با تبریک فرا رسیدن سی و یکمین هفته کتاب جمهوری اسلامی، اظهار کرد: در بررسی پرداخت بهاندیشه مهدویت در بستر کتاب و تألیف با توجه به فراز و فرودهای تاریخی، این عرصه درمی یابیم رشد بسیار خوبی داشته و هم از نظر کمّی و هم کیفی رو به صعود و تعالی بوده است طبیعتاً این یعنی نگاه جامعه و مردم تغییر کرده و مطالبات مهدویشان افزایش یافته است.
رئیس پژوهشکده مهدویت و آینده پژوهی ادامه داد: بر اساس تحقیقات صورت گرفته، تألیفات مهدوی هر چه به دوران معاصر نزدیک شده هم دقیقتر و هم عالمانهتر شده و هم تعداد مقالات و مکتوبات افزایش یافته است.
تألیف شش هزار کتاب مهدوی پس از انقلاب
وی درباره شواهد موجود در این باره تصریح کرد: تا قبل از انقلاب مکتوبات مهدوی به دو هزار عنوان هم نمیرسید یعنی حدود ۱۴ قرن صرفاً همین میزانِ معدود کتاب مهدوی د اشتهایم اما با پیروزی انقلاب طی چهار دهه، شش هزار عنوان کتاب مهدوی منتشر شده است؛ علاوه بر این، بسیاری از حوزههای جدید با پیروزی انقلاب به حوزه نشر مهدوی افزوده شده است برای مثال قبل از انقلاب مجله مهدوی نداشتیم اما بعد از انقلاب قریب به ۲۰ عنوان مجله مهدوی منتشر میشود، همچنین، قبل از انقلاب مقالات مهدوی نوشته نمیشد اما در طول عمر چهل و چندساله انقلاب هزاران مقاله مهدوی نوشته شده است.
الهی نژاد با بیان اینکه فرصتهای تولید کتاب و مقاله نیز در سایه انقلاب اسلامی فراهم شده است، ابراز کرد: قبل از پیروزی انقلاب همایشهای مهدوی برگزار نمیشد اما با وقوع انقلاب همایشهای متعدد علی با رویکرد ملی و بینالمللی برگزار شده که فرصت تولید کتاب و مقالات مهدوی را افزایش بسیار داده است؛ همچنین است در حوزه برگزاری نشستها و کرسیهای علمی ترویجی که پیش از انقلاب سابقه نداشت اما اکنون مستمر و با پرداخت به موضوعات مختلف و روز برگزار میشود.
دستیابی به فرصت نظریه پردازیهای مهدوی
این پژوهشگر مهدوی با بیان اینکه انقلاب اسلامی فرصت نظریه پردازی مهدوی را هم برای ما فراهم کرد، گفت: در این راستا نظریات موردتأیید وزرات علوم مطرح و تصویب شده است همچنین مؤسسات و مراکز مختلف مهدوی به برکت انقلاب فعال شده و در حوزههای مختلف علمی پژوهشی مشغول به کار هستند.
وی با بیان اینکه از مهمترین زمینههایی رشد کتابهای مهدوی به برکت انقلاب راهاندازی رشتههای آکادمیک با این موضوع است، ابراز کرد: رشته مهدویت اکنون در سطوح مختلف حوزه علمیه حتی خارج تدریس میشود و فارغ التحصیل دارد.
مهدویت عقبه تئوریک انقلاب است
حجت الاسلام الهی نژاد با بیان اینکه انقلاب فرصت پرداخت تحلیلی، عقلانی و علمی به آموزه مهدویت را نیز برای ما فراهم کرد، تأکید کرد: همه اینها نشان میدهد مهدویت در سیر تصاعدی خوبی بعد از انقلاب قرار گرفته و این به دلیل عقبه تئوریک انقلاب است که ریشه در مهدویت دارد چنان که امام خمینی(ره) به عنوان نایب عام امام زمان(عج) شناخته میشدند.
وی اضافه کرد: وقتی عقبه تئوریک مهدوی باشد خود به خود مهدویت سیر صعودی مناسبی خواهد داشت از این رو، هر چه مهدویت را بعد از انقلاب بررسی کنیم میتوان گفت از نظر کمّی و کیفی مهدویت رشد صعودی داشته است. با توجه به تفاوتهای پرداخت به مهدویت در ابعاد تبلیغی، روشی، نوشتاری و علمی پس از انقلاب نمیتوان این دوران را با قبل از آن مقایسه کرد.
نوشتن از مهدویت مطالبه مردم است
الهی نژاد با بیان اینکه خواست و انگیزه مردم در این ارتقا نقش بزرگی داشته است، ابراز کرد: با عقبه تئوریک مهدویت در نظام مقدس جمهوری اسلامی، این آموزه و باور مورد مطالبه و مطالعه مردم قرار میگیرد وقتی میگوییم نشر مهدوی امروز و دیروز قابل مقایسه نیست و نوعی انفجار تألیف در این حوره رخ داده است قطعاً با میل و مطالبه مردمی بوده که این مقدار و حجم نشریات عرضه میشود یعنی تقاضایی هست که عرضه به نسبت آن صورت میگیرد وگرنه ناشران اقدام به نشر این کتابها نمیکردند.
رئیس پژوهشکده مهدویت و آینده پژوهی با بیان اینکه عرضه کتابهای مهدوی در ارتباط مستقیم با تقاضای جامعه است، گفت: وقتی مطالبه مردمی باشد ناشران نیز برای تألیف و نشر کتابهای مهدوی انگیزه لازم را پیدا میکنند.
کتاب مهدوی و تمدنسازی
وی درباره تأثیری که کتابهای مفید مهدوی میتواند در حرکت به سمت تمدن نوین اسلامی داشته باشد، بیان کرد: ما تمدن نوین اسلامی را در تمدن مهدوی میبینیم هر چه مطالعه در این حوزه بیشتر باشد مسیر تمدنسازی هم هموارتر میشود چون آن تمدن مدنظر ریشه در آموزههای مهدوی دارد هرچه کتاب و مقالات افزایش یابد زمینه مطالعه مهدوی هم مهیأتر میشود و این ذهنها را آماده حرکت به سوی آن دولت موعود میکند. لذا باید در جهتی حرکت کنیم که تألیفات مهدوی متنوع و متکثر و معرت افزا در مسیر رسیدن به تمدن نوین اسلامی باشد.
الهی نژاد درباره فعالیتهای پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برای پاسخ به نیازهای مهدوی در حوزه کتاب و کتابخوانی، بیان کرد: پژوهشها و تألیفات مهدوی در پژوهشکده مهدویت و آینده پژوهیِ پژوهشگاه بر اساس نیاز و مطالبات مردمی انجام میشود مثل پرداخت به جریانهای انحرافی و مدعیان دروغین مهدویت در دوران معاصر و راهبردهای مواجه با آنها.
این پژوهشگر مهدوی با بیان اینکه ما در پژوهشکده نسبت به آسیبهایی که دامنگیر منتظران میشود هم حساس و پیگیر هستیم، خاطرنشان کرد: در این راستا به تازگی همایش مرتبط با جریانشناسی مدعیان دروغین و انحرافات در این عرصه را برگزار کردیم و نزدیک به یکصد مقاله به دبیرخانه ارسال شد. لذا تمام تلاش ما بر آن است نیازمحور و بر اساس مطالبات جامعه پژوهشهای مهدوی انجام و تبدیل به کتاب شود.
در گفتگو با رئیس پژوهشکده مهدویت و آینده پژوهی به مناسبت هفته کتاب بررسی شد
نقش کتابهای مهدوی در تمدنسازی
مطالبه و مطالعه مردم؛ عامل تألیف ۶هزار کتاب مهدوی
حجتالاسلام الهینژاد با بیان اینکه وضعیت کتاب و کتابخوانیِ مهدوی پس از انقلاب کاملاً متحول شده است، گفت: عقبه مهدوی انقلاب و مطالبه و مطالعه مردمی باعث شده در طول چهل و چند سال عمر نظام، بیش از شش هزار عنوان کتاب و هزاران مقاله مهدوی تألیف شود.
کد خبر 1734532
نظر شما