خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: در قرن هشتم هجری، کاخ صحرایی باشکوهی در «مشاطه»، حدود ۳۰ کیلومتری جنوب امان امروزی، پایتخت اردن، ساخته شد که با تزیینات سنگی خود یکی از مهمترین آثار معماری اولیه اسلامی به شمار می رود، اما این بنا در طی یک زلزله آسیب بسیار زیادی دید.
اکنون در ویرانهای، بخشی از نمای زیبای کار شده این بنا در موزه هنر اسلامی در یکی از شعبههای موزه معروف «پرگامون» برلین دیده میشود. ماه گذشته این موزه تا سال ۲۰۳۷ برای بازسازی اساسی تعطیل شد.
بخش بزرگی از نمای جنوبی کاخ توسط سلطان عثمانی «عبدالحمید دوم » به «ویلهلم دوم»، امپراتور آلمان هدیه داده شد و بدین ترتیب در سال ۱۹۰۳ میهمان برلین شد.
نقوشی از فرهنگ قبطی، سوریه و ساسانی، آخرین سلسله امپراطوری ایرانی در نمای آن دیده می شود که هنر شرق باستان را به نمایش می گذارد.
این موزه نوع منحصر به فرد خود در آلمان و از قدیمیترین موزههای هنر اسلامی در غرب است. فقط موزه هنرهای اسلامی در قاهره از این موزه قدیمی تر است.
این مجموعه دارای یکی از مهم ترین مجموعه ها با برخی از بهترین نمونه های هنر اسلامی در جهان است که تقریبا تمام مناطق حکومت اسلامی از منطقه وسیعی از اسپانیا تا هندرا پوشش میدهد، اما تمرکز اصلی مجموعه بر کشورهای خاورمیانه از جمله مصر و ایران است.
این موزه در سال ۱۹۰۴ توسط مورخ هنر و متصدی موزه «ویلهلم فون» افتتاح شد و مجموعه گسترده فرشهای خود را به نمایش گذاشت؛ از همان زمان بود که باستان شناسان و مورخان هنر غربی به گنجینه های هنری خاور نزدیک علاقه مند شدند.
بعدا این مجموعه در سال ۱۹۳۲ به موزه تازهساز «پرگامون» منتقل شد. این موزه در طول جنگ جهانی دوم برای چند سال بسته شد. آثار باستانی بسیاری بعدا به آن اضافه شدند و مجموعه به بازدیدکنندگان این امکان را داد تا مراحل مختلف سبک هنر اسلامی را دنبال کنند.
این مجموعه، تصویری از تاریخ اسلامی و شایستگیهای هنری آن برای بازدیدکنندگان ترسیم میکند که بسیار با ارزش است.
آثار هنری سرامیکی قرن سیزدهمی از «کاشان» ایران و و «قونیه» ترکیه با هنر پیچیدهای که در آنها به کار رفته است نیز در این مجموعه بسیار خیره کننده هستند.
جالب اینجاست که حتی تاریخ فرهنگی اروپا با این هنرهای دستی که نمونههای آن در موزه اسلامی برلین مشاهده میشوند، آمیخته شده است.
این مجموعه دارای یک اتاق فرش است که نمونههای فرش قدیمی را به نمایش میگذارد. این فرشها پس از شستشویی که به صورت علمی هم انجام میگیرد، خشک می شوند، در مواد ضد رطوبت پیچیده می شوند و در دمای خاصی نگهداری می شوند تا خشک شوند. در گوشه نمایشگاه دائمی، میتوانید فرش عظیمی را ببینید که متعلق به دوران مغول در هند است و در سراسر دیوار جلوه نمایی میکند.
در طول جنگ جهانی دوم، بمباران های سنگین به بسیاری از منسوجات و فرش ها در این موزه آسیب رساند و در میان آنها قطعه ای از یک فرش ایرانی قرن شانزدهمی، اولین اثر هنری این مجموعه بود. همچنین، یک کالای بسیار ارزشمند، فرش اژدهای قفقازی مربوط به همان قرن است که هنوز آثار سوختگی در آن دیده می شود.
هنر موزه اسلامی در برلین، مجموعه ای است که بازدیدکنندگان از زیبایی شناسی و هنر آن که به قرن ها پیش بازمی گردد، شگفت زده میشوند.
نظر شما