میراث ناملموس با آموزش برای آیندگان باقی می ماند

این دوتار نواز و راوی با بیان اینکه ملت ها را از میراث ناملموس شان میشناسند و موسیقی نواحی تاثیر گذارترین عنصر در بازنمایی هویت یک ملت است، گفت: میراث ناملموس با آموزش برای آیندگان باقی می ماند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، جشنواره تولیدات چند رسانه‌ای میراث فرهنگی از ۸ تا ۱۰ آذرماه در قزوین برگزار شد؛ این جشنواره در راستای جلب توجه افکار عمومی به میراث تمدنیِ ملموس و ناملموس برپا شد و می توان گفت ماموریت آن عمومی‌ کردن میراث فرهنگی در میان مردم با استفاده از ابزار رسانه ای مختلف بود؛ در واقع سیاست گذاران عرصه میراث از این طریق به دنبال توجه دادن جامعه به حفظ، نگهداری و پاسداشت میراث فرهنگی بودند؛ رویه ای که در سالیان اخیر مغفول مانده بود و از طریق این رویداد دوباره مطرح شد.

«حسـین ولـی نـژاد» معروف به حسین بخشی از دوتار نوازان سرشناس استان خراسان شمالی که به لهجه های رایج استان (ترکی، کردی، تاتی) به  داستان‌سرایی، منقبت خوانی، نعت خوانی می پردازد درباره استفاده از ابزار موسیقی برای بیان میراث تمدنی ناملموس به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان گفت: در  جشنواره تولیدات چند رسانه‌ای میراث فرهنگی  یکی از برنامه های مهمی که انجام شد انجام شد اجرای نقالی، تعزیه، واقعه خوانی، شاهنامه خوانی، پرده خوانی بود اما جای موسیقی نواحی ایران خالی بود؛ من در روایتگری هایی که در این جشنواره داشتم وقتی دوتار می نواختم دیدم  در این هوای سرد جوان های زیادی سر پا ایستاده اند و بیش از نیم ساعت دارند اجرای من را تماشا می کنند و این یعنی تاثیر گذاری میراث ناملموس بر جامعه و همین خروجی خیلی خوبی برای جشنواره است.

میراث ناملموس با آموزش برای آیندگان باقی می ماند

او با تاکید بر اینکه روح جامعه ما با موسیقی نواحی ایران پیوند ناگسستنی دارد، اظهار کرد: بر همین اساس در جشنواره تولیدات چند رسانه‌ای میراث فرهنگی باید موسیقی نواحی ایران به عنوان میراث تمدنی ناملموس حضور پر رنگ داشت، چرا که روح مردم ایران موسیقی نواحی است، باید به این نکته اشاره کنم که در مدت زمان اجرای من در این جشنواره چندین نفر از من تقاضای آموزش دوتار و تهیه این ساز را داشتند، بنابراین  همین اثر گذاری و خروجی جشنواره محسوب می شود. دوتار خراسان  سازی غریب در قزوین  است ولی علاقه و عرق به موسیقی نواحی ایران است که جوانی را ترغیب می کند که تقاضای تهیه این ساز و آموزش دوتار را از من داشته باشد.

حسین بخشی با اشاره به اینکه جوانان مخاطبان جشنواره تولیدات چند رسانه‌ای میراث فرهنگی هستند، از میراث فرهنگی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان صدا و سیما خواست که به موسیقی نواحی ایران بها بدهند و گفت: این نهادها با حمایت از جشنواره های موسیقی نواحی باعث می شوند مردم با میراث غنی موسیقی ایرانی آشنا شوند تا جوانان به سمت موسیقی غربی گرایش پیدا نکنند.

وی تصریح کرد: موسیقی نواحی ایران  فرقی نمی کند متعلق به کدام منطقه جغرافیایی ایران باشد اما اثر خود را دارند، بر همین اساس نباید برگزاری جشنواره های موسیقی نواحی به فراموش سپرده شود.

این دوتار نواز به میراث غنی ناملموس بخشی ها در خراسان اشاره کرد و گفت:  در خراسان به کسانی که ساز می زنند، ساز درست می کنند، نعت  و پند و نغمه می خوانند و روایتگری می کنند بخشی می گویند. خانواده من ۱۲ نسل است که بخشی هستند؛  هزار سال است که این موسیقی را در خانواده ام نگاه داشته ام و الان پشت سر من کسی نیست که آن را به او بسپارم و این تمام می شود؛ من ۳۰ کتاب ۵۰۰ سال و هزار سال پیش را دارم؛ اجداد من بخشی بوده و کارمان همین بوده است، من کتاب می خوانم و بر اساس همین روایت ها را فی البداهه اجرا میکنم.

در خراسان به کسانی که ساز می زنند، ساز درست می کنند، نعت  و پند و نغمه می خوانند و روایتگری می کنند بخشی می گویند. خانواده من ۱۲ نسل است که بخشی هستند؛  هزار سال است که این موسیقی را در خانواده ام نگاه داشته ام و الان پشت سر من کسی نیست که آن را به او بسپارم و این تمام می شود؛ من ۳۰ کتاب ۵۰۰ سال و هزار سال پیش را دارم؛ اجداد من بخشی بوده و کارمان همین بوده است، من کتاب می خوانم و بر اساس همین روایت ها را فی البداهه اجرا میکنم.

وی تاکید کرد: من از وزارت میراث فرهنگی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان متولیان میراث ناملموس تمدنی و موسیقی خواهش می کنم به موسیقی بها بدهند تا جوانان ما به دنبال موسیقی غربی نروند.

من از وزارت میراث فرهنگی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان متولیان میراث ناملموس تمدنی و موسیقی خواهش می کنم به موسیقی بها بدهند تا جوانان ما به دنبال موسیقی غربی نروند.

حسین بخشی در پاسخ به این سئوال که برای حفاظت از میراث ناملموس تمدنی باید چه کاری انجام دهیم که آن را به میان متن زندگی مردم بیاوریم، گفت: جشنواره های هنری و موسیقیایی و میراث فرهنگی هر دو سال یک بار یا سالی یک بار برگزار می شوند؛ اگر این رویدادها سالی دو سه بار برگزار شود ایرادی ندارد و باعث آشنایی جوانان بیشتری با این میراث غنی ایرانی می شود، اگر هر جشنواره را تنها چهار نفر ببینند و آنها هر کدام به ۲ نفر معرفی کنند، در هر دوره تعداد مخاطبان افزایش پیدا می کند و همین تاثیر خود را بر مردم می گذارد.

وی با بیان اینکه ملت ها را از میراث ناملموس شان میشناسند و موسیقی نواحی تاثیر گذارترین عنصر در بازنمایی هویت یک ملت است، اظهار کرد: متاسفانه ما موسیقی خودمان را کنار گذاشتیم و رهایش کردیم؛ چرا من حسین بخشی ۳۰ تا کتاب را در سینه ام حفظ و نگهداری کرده ام؟ هدف ساعت ها بدون نت و کتاب به صورت بداهه روایتگری کردن برای چیست؟ این میراث نباید در سینه من بخشی بماند؛ اگر فردا روزی من چشم از جهان فرو ببندم بگویند بگویند فلانی هم رفت و خدا بیامرزدش! من باید بتوانم این میراث رابه شاگردانی آموزش دهم و چهار مقام از موسیقی نواحی ایران را به چهار نفر آموزش بدهم؛ با آموزش این میراث برای نسل بعدی می ماند.

کد خبر 1737099

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha