باید به ساختار قرارگاهی در حوزه علم و فرهنگ برسیم/ نیازمند یک نظم و محتوای انقلابی در مسائل فرهنگی هستیم

همایش چیستی  و چرایی قرارگاهی شدن شورای عالی انقلاب فرهنگی به مناسبت سی و نهمین سالگرد تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی با حضور آیت‌الله دکتر سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی و اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی صبح امروز در سالن شهید مدرّس مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار گروه دین و اندیشه خبرگزاری شبستان؛ همایش چیستی و چرایی قرارگاهی شدن شورای عالی انقلاب فرهنگی به مناسبت سی و نهمین سالگرد تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی با حضور آیت‌الله دکتر سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی و اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی صبح امروز در سالن شهید مدرّس مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این مراسم با قدردانی از رئیس جمهور و رئیس مجلس به دلیل حمایت از شورای عالی انقلاب فرهنگی و حضور در این همایش اظهار کرد: مقام معظم رهبری درباره شورای عالی انقلاب فرهنگی اصطلاحات و عناوین مختلفی را به کار برده‌اند که یکی از این اصطلاحات بحث قرارگاهی شدن شوراست، بنابراین خیلی مهم است که ببینیم که قرارگاه چیست؟

وی افزود: این واژه یک اصطلاح نظامی است که در برخی از مراکز نظامی دنیا تحقیقات زیادی پیرامون آن نوشته شده است در جاهایی مثل آمریکا و کشورهای اروپایی مفصل درباره قرارگاه سخن گفته‌اند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: گروهی درباره کار قرارگاهی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تحقیق می‌کنند و باید به ساختار قرارگاهی در حوزه علم و فرهنگ برسیم ممکن است در این مسیر به فرایند تغییر و تحول در شورا دست یابیم که اگر این تغییرات احتمالی پس از مباحث کارشناسی پذیرفته شد، رئیس جمهور این پیشنهاد را در اختیار رهبر معظم انقلاب قرار دهند تا پس از موافقت ایشان، رشد و بالندگی برای شورا به ارمغان بیاید.

باید به ساختار قرارگاهی در حوزه علم و فرهنگ برسیم/ نیازمند یک نظم و محتوای انقلابی در مسائل فرهنگی هستیم


استاد خسروپناه گفت: وقتی ستاد انقلاب فرهنگی تشکیل شد، دوره سلبی و ایجابی طی شد، در ادامه در سال ۱۳۶۳ شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شد و در این دوره ایجاد ساختارها و نهادهای علم و فرهنگ برای ایران اسلامی در اولویت بود، دوره سوم شورای عالی انقلاب فرهنگی تا سال ۱۴۰۰ دوره سندنگاری است و اسناد ارزشمندی نوشته شد، دبیران شورای عالی انقلاب فرهنگی در دوره‌های پیشین در اجرای سندها تلاش زیادی داشتند.
وی ادامه داد: اکنون دو مأموریت کلان راهبری و راهبردی در شورای عالی انقلاب فرهنگی دنبال می شود، در این مسیر راه بینی و راه‌سنجی نیز مدنظر است، بدون این رویکردها کار قرارگاهی امکان پذیر نیست.

استاد خسروپناه همچنین از جدیت و پیگیری رئیس جمهور نسبت به موضوعات علم و فرهنگی و مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی تقدیر کرد و گفت: روسای قوه‌های مقننه و قضاییه نیز در اجرای مصوبات جدیت قابل توجهی دارند که جای تشکر دارد.

باید به ساختار قرارگاهی در حوزه علم و فرهنگ برسیم/ نیازمند یک نظم و محتوای انقلابی در مسائل فرهنگی هستیم

مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در جایگاه حکم رهبری است

بنابراین گزارش در این همایش آیت الله علی اکبر صادقی رشاد، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در این مراسم اظهار کرد: برگزاری این نشست باعث می‌شود که خود دیدن به ارمغان آید البته این خود دیدن به معنای خودفریفتی نیست بلکه به معنای دیدن واقعیت وضعیت موجود و تصمیم‌گیری برای آینده است، این سنت باید همه ساله دنبال شود.

وی با تقدیر از رئیس جمهور به‌دلیل حضور فعالانه در جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: رئیس جمهور حضور فعال در جلسات دارد و همین رویکرد سبب شده که جلسات شورا با شور و نشاط برگزار شود در حالی که در دولت قبل این رویکرد نبود و حتی در جلسات حضور نمی یافتیم چراکه جلسات را راهگشا نمی‌دانستیم. روسای دیگر قوا نیز هم اکنون در جلسات حضور موثر پیدا می کنند و دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز پیگیری مناسبی دارد.

این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر راهبری و مدیریت بیان کرد: این دو مفهوم کارکرد مختص به خودشان را دارند، راهبری عبارت است از ارائه تعاریف، قانون بخشی، هدف گزینی، تعیین سیاست ها و راهبردها، آینده نگاری، رصد صحنه، ارزیابی پیامدهای عملیاتی، بازبینی مسیر رفته، نگاه به مسیر باقیمانده، تعیین اینکه در کجا ایستادیم و تصریح مسیر آینده.
وی ادامه داد: مدیر، مسئول تحقق بخشی به همه راهبردهاست، مدیر باید امکان سنجی، ظرفیت شناسی، نهادسازی، ایجاد سازوکارهای مناسب، نگاشت نهادی، توجیه عوامل و مباشرت در اجرا و پاسخگویی در دستور کار داشته باشد.

آیت الله رشاد اضافه کرد: حال راهبری در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی دنبال می شود و رکن مدیریت و قرارگاهی در دبیرخانه و ستادهاست. باید بدانیم هیچ جای کشور و هیچ نهادی در کشور خارج از پوشش امتداد فرماندهی شورا نیست، شورای عالی انقلاب فقط برای دانشگاه ها تصمیم گیری نمی کند بلکه سیاست‌گذاری فرهنگی در همه نهادها و سازمانها را برعهده دارد.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: شورا یکی از شئون ولایت امر را برعهده دارد چراکه رهبری با این تدبیر تصمیم گرفته است که مباحث نرم افزاری در مجمع نخبگانی کشور صورت گیرد. مصوبات شورا در جایگاه حکم ولایت است و رهبری اعتماد کرده اند که این جمع در موضوعاتی حرف آخر را بزنند و در حکم حکومتی است و اگر غیر از آن عمل شود خلاف شرع است.

وی همچنین در پایان خواستار توجه به مفاهیم فلسفه فرهنگی و دانش فرهنگ شد و گفت: باید شورای عالی انقلاب فرهنگی روی مفاهیم مانند فلسفه‌های حق، آزادی، عدالت، حکمرانی، پیشرفت و تمدن کار مطالعاتی و پژوهشی کنند.

باید به ساختار قرارگاهی در حوزه علم و فرهنگ برسیم/ نیازمند یک نظم و محتوای انقلابی در مسائل فرهنگی هستیم

مرجعیت سیاست‌گذاری شورای عالی انقلاب فرهنگی باید مورد پذیرش قرار گیرد

همچنین؛ دکتر مخبر دزفولی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در این مراسم بیان کرد: مرجعیت سیاستگذاری شورای عالی انقلاب فرهنگی باید مورد پذیرش قرار گیرد تا به نتایج مورد انتظار دست یابیم.

رئیس فرهنگستان علوم جهموری اسلامی ایران ضمن گرامیداشت یاد و خاطره امام راحل(ره) اظهار کرد: امام خمینی(ره) مبدع و مبتکر شورای عالی انقلاب فرهنگی بودند، در بحبوحه انقلاب دانشگاه که به اتاق جنگ تبدیل شده بود را به کارکرد اصلی خود یعنی اتاق درس تبدیل کردیم و امام(ره) از این حرکت پشتیبانی کردند. مقام معظم رهبری نیز در تمام این سال‌ها از شورای عالی انقلاب فرهنگی با استحکام حمایت کردند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با تسلیت جنایات غزه بیان کرد: جلوی چشم دنیا کودک‌کشی می‌شود اما متأسفانه از متجاوزان حمایت می‌شود گرچه ایمان داریم که پیروزی با مظلوم و مقاومت است. دکتر مخبر دزفولی باید تأکید بر دستاوردهای گذشته گفت: گاهی به داشته‌هایمان بی‌توجهی می‌کنیم و راهی پرفراز و نشیبی را که طی کرده‌ایم را از یاد می‌بریم در حالی که این مسیر طی شده موفقیت‌های زیادی داشته است، علی‌رغم ناکامی‌هایی که داشته است. زمانی در کشور فقط ۵ هزار عضو هیئت علمی داشتیم که ۱۷۰ هزار دانشجو را در کشور هدایت می‌کردند اما اکنون چه اتفاقی افتاده که صحبت از مرجعیت علمی می شود و به ۱۰۰ هزار دانشمند ایرانی دسترسی داریم. در پزشکی به مرجعیت دست پیدا کرده‌ایم، در اوایل دهه ۷۰ نام هیچ دانشگاه کشور در رتبه‌بندی های بین‌المللی مطرح نبود. در ابتدای دهه ۶۰ مشترک با عراق سه صدم درصد تولید علم در پایگاه‌های علم‌سنجی داشتیم اما اکنون دو درصد تولیدات علمی جهان متعلق به دانشمندان ماست، اگر این دستاوردها نبود در هسته‌ای یا پزشکی به نقطه امروز دست نمی‌یافتیم که البته به این جایگاه قانع نیستیم.

رئیس فرهنگستان علوم گفت: باید بدانیم در کجای این مسیر هستیم و بعد درباره قرارگاهی شدن سخن بگوییم و اگر با جریان پیشرفت علم در جهان همگام نبودیم و امروز نمی توانستیم برای آینده تصمیم‌گیری کنیم.
دکتر مخبر دزفولی ادامه داد: تدوین سند نانو، سند علوم شناختی و ساختارهایی که تعریف شده جز دستاوردهایی است که جای تقدیر دارد، فقط هم تصویب سند نبوده است بلکه سندها با رویکرد اجراء تدوین شده است. با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی ستاد زیست فناوری در معاونت علمی تشکیل شده است و شرکت‌های دانش‌بنیان ترازی در این زمینه داریم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به ورود به چهل‌واره دوم انقلاب اسلامی بیان کرد: لازم است که در چهل‌واره دوم برش‌های ۱۰ ساله داشته باشیم، برای آینده باید نقاط قوت و ضعف را بدانیم نقاط قوت را تقویت و نقاط ضعف را جبران کنیم.

دکتر مخبر دزفولی عنوان کرد: برای آینده الزاماتی را باید تعریف کنیم، نگاهمان باید به آینده باشد، سناریو برای آینده داشته باشیم. بدانیم بهترین مسیرها برای آینده کدام است، در این مسیر باید رابطه هوشمند هم‌افزا میان امکانات نرم‌افزاری، منابع انسانی و امکانات سخت‌افزاری تعریف شود چراکه هر چه سرمایه‌گذاری روی نیروی انسانی داشته باشیم موثرتر خواهیم بود.

وی ادامه داد: نگاه آینده‌نگر و بخشی باید جایگزین نگاه جزء نگر و حال‌نگر شود، نگاه اخلاقی به جای نگاه منفعت‌طلبانه حاکم شود، باید نظام به بازیگران اصلی علم و فناوری یعنی دانشگاهیان، مدیران و استادان اعتماد داشته باشد. برای تدبیر آینده باید از موازی‌کاری، بی‌نظمی، آشفتگی و پراکنده‌کاری پرهیز شود و اسناد کشور تجمیع، هماهنگ و به روز رسانی شود، درباره آینده به توافق نهایی برسیم و نقشه‌های راه عملیاتی متکثّر مورد بازبینی قرار گیرند، مرجعیت نهاد سیاست گذار باید بپذیریم. اگر مرجعیت قبول کنیم راه نسبتا موفق خواهد بود.

باید به ساختار قرارگاهی در حوزه علم و فرهنگ برسیم/ نیازمند یک نظم و محتوای انقلابی در مسائل فرهنگی هستیم

نیازمند یک نظم و محتوای انقلابی در مسائل فرهنگی هستیم

بنابراین گزارش؛ رئیس جمهور در همایش چیستی و چگونگی قرارگاهی شدن شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: نیازمند یک نظم و محتوای انقلابی در مسائل فرهنگی هستیم که این قرارگاه می‌تواند به خوبی این‌نقش را ایفا و نظم بخشی و محتوای متناسب با انقلاب را ایجاد کند. در این تهاجم و شبیخون فرهنگی‌جز مصون سازی با مبانی انقلاب اسلامی و فرهنگی چه راهی پیش رو داریم.

وی با بیان اینکه نمی‌توان گفت که ابزار ارتباطی نباشند، امروز جامعه، جامعه ارتباطات و اطلاعات است. تنها راه مصون سازی با مبانی فرهنگی است، اظهار داشت: برای تهی کردن‌ملت ها از فرهنگ‌و داشته ها می خواهند آنچه خود می پسندند بر ملت ها تحمیل کنند.
رئیس جمهور در همایش چیستی و چگونگی قرارگاهی شدن شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: دولت باید از نهضت فرهنگی مردم پایه در کشور پشتیبانی کنیم. همه همکاران من در دولت باید خود را برای اجرای منویات مقام معظم رهبری موظف بدانند. باید در سطوح مختلف از نهضت فرهنگی مردم پایه و این قرارگاه پشتیبانی شود.

وی با اشاره به اینکه تلاش شورای انقلاب فرهنگی و وزارت علوم باید در جهت افزایش سهم ما از خزانه علمی و فرهنگی جهان باشد، اظهار داشت: مزیت مهم ما در علوم انسانی است. سهم ما در تولید علم بالاست. این سهم باید مورد توجه دستگاه‌های مربوطه باشد. سهم ما در خزانه علمی و فرهنگی جهان به ویژه در علوم انسانی باید بیش از آنچه الان هست باشد. به دلیل جایگاهی که کشور ما دارد، به دلیل تمدن و مدنیتی که ما از آن برخوردار هستیم حتما سهم ما می‌تواند ارتقا یابد.داشته‌های علمی که در مراکز علمی و فرهنگی کشور به حمدالله امروز از آن برخورداریم زیاد است و این نقش بسیار مهمی است. سهم ما می‌تواند در انسانی‌تر شدن فن‌آوری‌های مدرن در جهان باشد.نقش دادن به علوم انسانی موجب انسانی تر شدن فناوری‌های مدرن در عالم و جهان می‍‌شود.

آیت الله رئیسی در مقدمه صحبت های خود گفت: برای همه کسانی که در شورای عالی فرهنگی تلاش کردند و در تاریخ شورای عالی انقلاب فرهنگی چهره های نام آوری هستند از خداوند متعال آرزوی موفقیت داریم و برای کسانی که دیگر در میان ما نیستند علو درجات را خواستاریم.
رئیس جمهور مطرح کرد: این جلسه برای توجه به شورای عالی فرهنگی است که همواره مورد تاکید رهبر معظم انقلاب است. هرسال اعضای شورای عالی انقلاب با رهبر دیداری دارند و در هر دیدار ایشان نکات مهمی و محورهای قابل توجهی بیان می کنند که این چراغ راهی برای شورای عالی انقلاب فرهنگی است.

وی با تاکید بر اینکه اهمیت فرهنگ بر کسی پوشیده نیست، عنوان کرد: جهت دهنده اقدامات و فعالیت‌های اساسی و زیر بنایی در جامعه بشری، فرهنگ است که می تواند شتاب دهنده و کند دهنده باشد. جهت دهی اساسی به تمامی اقدامات و فعالیت‌ها را فرهنگ رقم می‌زند .

رئیس جمهور بیان کرد: فرهنگ مهم ترین ابزار برای پیشرفت و موفقیت یک جامعه محسوب می‌شود. اگر از ابزار فرهنگی درست استفاده شود نیاز به ابزار الزام آور نیست.

آیت الله رئیسی سیاست‌گذاری و هدایت دستگاه‌های متولی علم و فرهنگ در جهت اهداف و محتوای انقلاب اسلامی را از جمله مسئولیت‌های شورای‌عالی انقلاب فرهنگی به عنوان یک مرکز قرارگاهی برشمرد و خاطرنشان کرد: بسیار مهم است که آموزش و پرورش، رسانه‌ها و به‌ویژه رسانه ملی و دستگاه‌های فرهنگی، علمی و تبلیغی ما ذیل یک مرکز قرارگاهی در جهت تقویت و ارتقای فرهنگ در راستای اهداف و محتوای انقلاب اسلامی فعالیت کنند.

رئیس جمهور در ادامه با اشاره به مسئولیت شورای‌عالی انقلاب فرهنگی نسبت به ارتقای توأمان علم و فرهنگ در کشور، شناسایی نیازهای فرهنگی جامعه و برنامه‌ریزی جهت رفع آنها را از دیگر ملزومات مصون‌سازی جامعه از شبیخون فرهنگی دانست و گفت: در این راستا رصد دائمی عملکرد دستگاه‌ها و ارزیابی میزان اثرگذاری اقدامات انجام شده در موفقیت اهداف تعیین شده بسیار حائز اهمیت است.

۳ اصل مهم رئیس جمهور برای قرارگاه شورای عالی انقلاب فرهنگی
رئیس جمهور در همایش چیستی و چگونگی قرارگاهی شدن شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: سیاست‌گذاری و تدوین ضوابط و نظارت سه اصل و محور اساسی برای قرارگاه مهم شورای عالی انقلاب فرهنگی است تا فاصله وضع موجود با وضع مطلوب را کمتر کند.
وی با بیان اینکه هجوم به همه داشته‌های فرهنگی ما بسیار گسترده است، راهکار مصون‌سازی، فرهنگی است و کار بسیار گسترده قرارگاهی نیاز است، اظهار داشت: سیاستگذاری بسیار مهم است. در درجه دوم هدایت دستگاه‌هایی که متکفل علم و فرهنگ هستند در جهت اهداف و محتوای انقلاب اسلامی دارای اهمیت است.

آیت الله رئیسی با تاکید بر اینکه مدارس و دانشگاه‌های ما آینده ساز ایران اسلامی هستند، آینده ایران را مدارس و دانشگاه‌ها رقم می‌زنند، اظهار داشت: باید روشن باشد که آموزش و پروش، آموزش عالی و رسانه‌های ما به ویژه رسانه ملی چگونه کار و حرکت می‌کنند.

وی ادامه داد: وظیفه مهمی که رهبر انقلاب برای شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح کردند این است که فرهنگ و دانش را در کنار یکدیگر ذکر کرده‌اند و شورای انقلاب فرهنگی نسبت به هر دوی اینها مسئولیت دارند. نکته مهم دیگر، شناخت نیازهای فرهنگی جامعه و هدایت دستگاه‌ها برای این رفع نیازهای فرهنگی است.عملکرد دستگاه‌ها دائما رصد شود که آیا به اهداف مورد نظر رسیده‌اند یا خیر. اگر نه مشخص شود که چرا؟

رئیس جمهور اظهار داشت: پیگیری مستمر برای عملیاتی شدن ضوابط دارای اهمیت است‌ در حوزه پیگیری نیاز به کار داریم.اسناد وبرنامه و قانون های خوبی نوشته شده است اما پیگیری اجرا دارای اهمیت است. در مقابل تهاجم‌فرهنگی نباید منفعل بود باید کنش‌گری فعال داشت، باید دانشگاه و مدارس و شورای عالی انقلابی با برنامه و هدف یک کار جهادی شکل دهند.

لازم به ذکر است؛ همایش چیستی و چرایی قرارگاهی شدن شورای عالی انقلاب فرهنگی به مناسبت سی و نهمین سالگرد تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی با حضور آیت‌الله دکتر سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی و اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی صبح امروز در سالن شهید مدرّس مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

کد خبر 1738142

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha