دفاع از فلسطین در حیات فکری و فرهنگی ایرانیان بازتاب وسیعی داشته است

دکتر صداقت ثمر حسینی با اشاره به جایگاه فلسطین در اندیشه ایرانیان و دیدگاهی که مردم ایران نسبت به قدس شریف دارند، اظهار کرد: اساسا دفاع از فلسطین در حیات فکری، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی ایرانیان بازتاب گسترده‌ای داشته و منشا اثرات فراوانی شده است.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: نشست علمی «بازتاب دفاع از فلسطین در حیات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی ایرانیان» با سخنرانی دکتر «کامیار صداقت ثمرحسینی» عضوهیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، روز دوشنبه 2 بهمن ماه در محل پژوهشکده حضرت باقرالعلوم (علیه السلام) در شهر قم برگزار شد. 

دکتر صداقت ثمر حسینی در ابتدی سخنرانی خود با بیان اینکه شخصیت یک فرد، یک جامعه و یک امت در بستر هوشیاری او در قبال خویش و تاریخ خویش بروز و ظهور پیدا می‌کند، گفت:اگر جامعه‌ای از تاریخ واقعی خود مطلع نباشد و درباره آن تفکر و اندیشه‌ورزی نکند، دچار بحران هویت می‌شود. 

عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ادامه داد: لازمه اشغالگری صهیونیست‌ها، تحریف تاریخ از طریق تغییر نام‌های تاریخی؛ تغییر نقشه‌های تاریخی؛ تغییر نشانه‌ها و نمادها برای تغییر در نگرش نسلهای آتی بود، برای مثال تحریف گسترده تاریخ در آثار دو صهیونیست به نام‌های «برنارد لوئیس» در (کتاب اعراب در تاریخ) و «حبیب لِوی» در (کتاب احکام و مقررات حضرت موسی علیه‌السلام) را می بینیم. 

وی تصریح کرد: در چنین وضعیتی، همچنان که در کتب منطق و علم معانی نظیر کتاب مطول از تفتازانی مطرح است، اخبار تاریخی برای حقیقت‌سنجی از یکسو باید به واقعیت خارجی عرضه شوند و از سوی دیگر، از بررسی واقعیت خارجی وارد اسنادهای خبری شوند.

این پژوهشگر در ادامه به جلوه‌های مختلفی از تاریخ فلسطین در ایران اشاره کرد و افزود: در مجموعه مستند فاخر جنگی «روایت فتح»از شهید سید مرتضی آوینی می بینیم که شعارهای رزمندگان و اینکه راه قدس از کربلا می‌گذرد مطرح می شود، نامگذاری عملیات‌ جنگی به بیت‌المقدس یا طرق القدس؛ رواج نوحه‌های ماندگاری مانند «بهر آزادی قدس از کربلا باید گذشت» و تجلی فلسطین در وصیت‌نامه‌های شهیدان دوران دفاع مقدس از جمله مواردی است که باید به آن در بحث اخیر توجه داشت.

 دکتر صداقت ثمر حسینی در ادامه موضوع جهاد در راه فلسطین را دارای قدمت به مراتب بیشتری از دوران دفاع مقدس دانست و تصریح کرد: این مساله به یک اعتبار به سال 1948م یعنی سال 1327 شمسی باز می‌گردد؛ چنانکه مرحوم استاد «محمدرضا حکیمی» صراحتاً نوشته است که «در آن روزگار،خود شخصاً دفتر ثبت‌نامه اعزام مجاهدان برای جهاد در فلسطین را در فیضیه قم دیده است.».

عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی گفت: اسناد تاریخی به ویژه گزارشهای شهربانی دولت وقت ایران نشان می‌دهد که در شهرهای مختلف ایران از جمله قم، تهران، ملایر، شوشتر، اهواز، آبادان، دزفول و ... دفاتری مردمی زیر نظر عالمان دینی برای ثبت‌نام از مجاهدان افتتاح شده بود و با اقبال مردمی نیز مواجه شده بودند. 

دفاع از فلسطین در حیات فکری و فرهنگی ایرانیان بازتاب وسیعی داشته است

وی در ادامه یکی از اسناد شهربانی را به همراه اعلامیه مرحوم آیت‌الله حاج «سید علی کمالی دزفولی» را که در آن مطب پزشکی بنام حکیم شوشتری، جهت دفتر ثبت نام مجاهدان برای اعزام به فلسطین در نظر گرفته بود، قرائت کرد؛ بدیهی است در آن روزگار مردم مایل به جهاد برای فلسطین بودند ولی دولت وقت درصدد کنترل اوضاع و ممانعت از آن بود و با نگرانی تحرکات مردمی را رصد می‌کرد. در آن دوران، فدائیان اسلام نیز متعاقب با گردهمایی سال 1327 شمسی توسط آیت‌الله سید ابوالقاسم کاشانی در تهران که با صدور بیانیه آیت‌الله العظمی بروجردی در دفاع از فلسطین همراه بود، از ثبت نام 5000 مجاهد برایاعزام به جهاد در فلسطین خبر دادند. 

دفاع از فلسطین در حیات فکری و فرهنگی ایرانیان بازتاب وسیعی داشته است

این پژوهشگر در ادامه به دیگر تجلی‌گاه فلسطین در ایران یعنی تظاهرات مردمی در حمایت از آن اشاره کرد و افزود: این موارد در شعارهای ماندگار انقلاب اسلامی ثبت شده است و می‌توان آن‌ها را در کتاب‌های «ف‍ره‍ن‍گ‌ ش‍ع‍اره‍ای‌ ان‍ق‍لاب‌ اس‍لام‍ی‌» از م‍رک‍ز اس‍ن‍اد ان‍ق‍لاب‌ اس‍لام‍ی‌ و خصوصاً کتاب «انقلاب» از دکتر علی کمالی (تدوین سال 1358 شمسی) مشاهده کرد. 

عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات و فرهنگی خاطر نشان کرد: شعارهای «مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل» و «فلسطین پیروز است اسرائیل نابود است» از پربسامدترین شعارها محسوب می شوند که بخشی از آنها به تظاهرات روز قدس (آخرین جمعه ماه رمضان هر سال) اختصاص داشت که از اولین سال استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران همه ساله برگزار شد و دیگر تظاهرات که جلوه خاصی در مبارزه با اسرائیل داشت، به تظاهرات برائت از مشرکان اختصاص دارد. 

این پژوهشگر در ادامه مباحث خود وارد تجلی فلسطین در فتاوی جهادیه علمای شیعه شد و افزود: به طور کلی از دهه 1910 م در جریان جنگ جهانی اول (1914 تا 1918 یعنی سالهای ۱۲۹۳ تا ۱۲۹۷ شمسی) در فتاوی آیات آخوند خراسانی، ملا عبدالله مازندرانی؛ شیخ الشریعه اصفهانی؛ محمدکاظم یزدی، این مباحث مشاهده می‌شود. 

صداقت ثمر حسینی تصریح کرد: به طور خاص، دفاع از فلسطین و مبارزه با صهیونیسم، در اندیشه امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری(مدظله‌العالی) دیده می‌شود که همواره بر نابودی اسرائیل تاکید داشتند. از دیگر علمای امامیه می‌توان به فتاوی آیات عظام شیخ محمدحسین کاشف الغطاء؛ شیخ عبدالکریم زنجانی؛ سید حسین بروجردی؛ سید ابوالقاسم کاشانی اشاره کرد. 

وی ادامه داد: همچنین در کتاب دکتر «محمدحسن رجبی دوانی» با عنوان «مروری بر مواضع ضداستعماری و ضدصهیونیستی روحانیت شیعه در دوره معاصر» یا کتاب «رسائل جهادیه» این موارد منعکس شده است؛ از سوی دیگر این قبیل مباحث در فتاوای علماء بازتاب‌های گسترده اجتماعی داشتند و منجر به گردهمایی‌های بسیاری در شهرهای مختلف ایران در تهران، شیراز، کرمانشاه و سایر شهرها می‌انجامیدند که در گزارشهای شهربانی وقت موجود است.

صداقت ثمر حسینی در ادامه به گزارشی از سفارت ایران در سال 1316 شمسی، اشاره کرد و گفت: به موجب این گزارش علمای شیعه و سنی عراق با تقسیم فلسطین شدیداً مخالفت کرده و علمای بغداد و نجف و برخی ایالت‌های عراق (شیعه و سنی) طی فتوایی اعلام کردند که هر کس طرح بریتانیا درباره فلسطین را بپذیرد از شریعت اسلام خارج است و شهادت او پذیرفته نمی‌شود، بر جنازه او نماز خوانده نمی‌شود و در قبرستان مسلمانان دفن نمی‌شود.

وی در بخش دیگری از سخنرانی خود به روند رو به رشد شیعه هراسی در جهان اسلام که در 1322 شمسی منجر به شهادت حاجی ایرانی در موسم حج شد و قطع روابط ایران و سعودی تا 1327 (1948م) شد اشاره کرد و افزود: چه بسا طرح بریتانیا برای دمیدن در اتش فرقه‌ای و مذهبی در جهان اسلام برای جلوگیری از وحدت علمای فریقین در دفاع از فلسطین باشد. 


این پژوهشگر همچنین به تجلی فلسطین در سفرنامه‌های ایرانیان از ناصرخسرو قبادیانی تا کتاب سفر به ولایت عزرائیل از جلال آل احمد اشاره کرد و ادامه داد: فلسطین در ادب فارسی خصوصاً معراج‌نامه‌ها تا شعر مقاومت اسلامی فلسطین با نمایندگانی چون حمید سبزواری، قیصر امین پور، علی معلم دامغانی و ... نیز متجلی شده است.

صداقت ثمر حسینی با اشاره به جایگاه فلسطین در موضوع وحدت اسلامی خاطر نشان کرد: فلسطینی‌ها بالغ بر 27 سال پیش از صدور فتوای شیخ شلتوت (۱۷ ربیع‌الأول سال ۱۳۷۸ق)  مبنی بر جواز تعبد به فقه جعفری،  عملاً با اقتداء به امامت نماز آیت‌الله کاشف الغطاء آن را «آگاهانه» انجام دادند. چنانکه در نشریه «الجامعة العربیة» مورخ 3 رمضان 1352ق، صفحه 1 (با عنوان حادث خطیر فی تاریخ فلسطین)چنین آمده است:

... حادثه تاریخی اوّل، حدوداً دو سال و نیم پیش با امامت بزرگ مجتهدان شیعه در نماز اهل‌سنّت و جماعت در مسجدالأقصی (شب 27 رجب سال 1350ق) و در زمان افتتاح اجلاس اسلامی رخ داد. این حادثه اوّل بار در تاریخ فرق اسلامی و آن هم در راه فلسطین روی داد ...

وی در پایان با بیان اینکه می‌توان تجلی فلسطین در انواع هنرهای ایرانی از قبیل خوشنویسی و نیز تولیدات سینمایی و... مشاهده کرد، درباره ضرورت تحقیق پیرامون آوارگان فلسطینی در ایران که ابتدا وارد تبریز و سپس کرمان و خوزستان شدند، سخن به میان آورد.

کد خبر 1745975

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha