آرامگاه شیخ اجل میزبان نکوداشت شاعر شیرین سخن ایران زمین بود

آیین بزرگداشت سعدی شیراز شامگاه جمعه ۳۱ فروردین ماه در جوار آرامگاه این شاعر بزرگ و پرآوازه با حضور شماری از مسئولان کشوری و استانی به همراه اجرای قطعاتی توسط استاد سالار عقیلی برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از فارس، آیین نکوداشت سعدی شیرازی با حضور دریا اورس رئیس مؤسسه عالی فرهنگ، زبان و تاریخ و سفیر سابق جمهوری ترکیه، محمود شالویی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد، عاطفه خادمی مشاور اجتماعی وزیر و دبیر ستاد جمعیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدهادی ایمانیه استاندار فارس، حمیدرضا قانعی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، محمد ثابت اقلیدی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و محمدحسن اسدی شهردار شیراز برگزار شد.

برگزاری بزرگداشت سعدی با هم‌افزایی دستگاه‌های فرهنگی

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در این آیین اظهار کرد: روز یکم اردیبهشت ماه بهانه‌ای است که نام و یاد سعدی شیرازی را گرامی بداریم، شاعری که برای همه ما قابل احترام و تمجید است.

حمیدرضا قانعی ادامه داد: امسال تلاش کردیم در ستاد برگزاری و بزرگداشت سعدی شیرازی که دبیری بر آن عهده اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس است، هم‌افزایی صورت بگیرد و همه دستگاه‌های فرهنگی در کنار هم قرار بگیرند تا مجموعه برنامه‌هایی را در گونه‌های مختلف فرهنگی و هنری تدارک ببینم تا بتوانیم از این طریق اقشار مختلف جامعه را بیش از پیش با اندیشه‌های سعدی آشنا کنیم.

قانعی با بیان اینکه موسسه سعدی شناسی و گروه‌های مختلف هنری هم در کنار ما بودند، گفت:طی هفته پیش رو برنامه مفصلی تدارک دیده شده و قرار است اختتامیه هفته فرهنگی و هنری سعدی شیرازی در انجمن آثار و مفاخر کشور در تهران برگزار شود.

وی ابراز امیدواری کرد این برنامه‌ها منجر به ارتقای فرهنگی و رشد تمدنی ایران شود و ادامه داد: مجموعه برنامه‌هایی نیز در سفارت‌خانه‌های مختلف کشورها برگزار می‌شود و رویدادهای مختلف فرهنگی و هنری را در پیش خواهیم داشت.

برنامه مدون برای استانداردسازی اماکن گردشگری

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس نیز گفت: سعدی شیرازی بیش از 30 سال از عمر خود را در سفر گذراند و حکایت‌های خود از اندوخته‌های سفر را در اشعار خود بیان کرد.

محمد ثابت اقلیدی هم‌نشینی با مردم را از ویژگی‌های بارز این شاعر بزرگ دانست و گفت: آرامگاه سعدی پس از حافظیه دومین مکان گردشگرپذیر کشور محسوب می‌شود و در نوروز گذشته بیشترین میزان گردشگری را داشته است.

وی اضافه کرد: در نوروز امسال حافظیه در صدر آمار بازدیدکنندگان نوروزی قرار داشت و آرامگاه سعدی جایگاه دوم را به خود اختصاص داد و تخت جمشید جایگاه سوم را از آن خود کرد؛ این نشان از علاقمندی مردم ادب دوست به مفاخر فرهنگی ایران دارد.

مدیرکل میراث فرهنگی فارس گفت: برنامه مدونی برای استانداردسازی اماکن گردشگری استان داریم که برای تحقق این امر از کمک نخبگان استفاده خواهیم کرد.

ضرورت تلاش بیشتر برای شناساندن شاعران و مفاخر

شهردار کلانشهر شیراز هم در این آیین با بیان اینکه میزان گردشگر پذیری آرامگاه سعدی در ایام نوروز، مسئولیت ما را بسیار سنگین و دو چندان می‌کند، اظهار کرد: یکی از مشکلات آرامگاه در چند ماه گذشته موضوع استحکام بخشی مقبره شیخ اجل سعدی شیرازی بوده است.

محمدحسن اسدی افزود: شهرداری شیراز تا آنجا که در توانش بوده برای بهسازی آرامگاه قدم برداشته است، البته این یک حرکت بسیار ناچیز بود و لازم است شهرداری و شورای شهر بیش از پیش برای معرفی این شاعر شیرین سخن تلاش کنند.

شهردار شیراز اضافه کرد: شهرداری نسبت به نصب سردیس سعدی در محل سفارت جمهوری اسلامی در تاشکند و همچنین نصب سردیس سعدی در پارک بین‌المللی دوستی شهر نانجینگ چین اقدام کرده و سال گذشته هم با برگزاری نمایشگاه عکس در سئول کره جنوبی و پچ مجارستان تلاش کرده بخشی از دین خود را در خصوص این شاعر نامی و حضرت حافظ و سایر مفاخر بلند آوازه‌ این شهر و کشور ادا کند.

اسدی در عین حال گفت: برای معرفی شاعران، بزرگان و مفاخر شهر شیراز آن طور که باید تلاش نشده و جا دارد که مقامات وزارت ارشاد و نمایندگان مردم شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی در این زمینه اهتمام بیشتری بورزند.

شهردار شیراز گفت: این برنامه‌ها نیازمند اعتبار، مجوز و انجام یک سری اقداماتی است که امیدوارم در سال ۱۴۰۳ یک تحول بنیادی در این آرامگاه اتفاق بیفتد.

بزرگان ادب فارسی سرچشمه‌های حکمت هستند

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در نگاه مردم ایران، بزرگان ادب فارسی سرچشمه‌های حکمت هستند و ما آنها را یار هم‌نفس می‌دانیم و همواره به ارتباط با آنها و خواندن آثارشان نیاز داریم.

یاسر احمدوند شامگاه جمعه در آیین بزرگداشت سعدی شیرازی اظهار کرد: سعدی غزلی دارد که جنس این غزل کمی متفاوت با سایر غزل‌های این شاعر است، این غزل کمی شورانگیز است و جنس آن بیشتر خراسانی است، یکی از ابیات این غزل این است که «مقدار یار هم نَفَس چون من نداند هیچ کس ماهی که بر خشک اوفتد ، قیمت بداند آب را»

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد ادامه داد: جای سوال است که ما امروز چه نیازی به سعدی و خواندن آثار شاعران بزرگی مانند او داریم؟ آیا بزرگداشت و گرامیداشت این آثار و این افراد توجه به یک تاریخ و یا یک شی موزه‌ای است‌؟ بدون شک در نگاه مردم ایران چنین نیست، در نگاه ما بزرگان ادب فارسی سرچشمه‌های حکمت هستند، این سرچشمه‌های حکمت جاری است و ما آنها را یار هم‌نفس می‌دانیم به همین دلیل است که کماکان و همواره به ارتباط با آنها و خواندن آثار آنها نیاز داریم.

وی ادامه داد: حالا این پرسش مطرح است که چرا ما به خواندن این آثار نیاز داریم؟ دلیل این نیاز دلیلی ماهیتی است، ماهیت یعنی ماهی و سوال از چیستی اشیا می‌شود ماهیت‌.

احمدوند اضافه کرد: اگر کسی دچار خشکی در ماهیت شود و ماهیت او در معرض نابودی قرار بگیرد، آن زمان است که قیمت آب را می داند، آبی که حکمت است و آثار سعدی و حافظ هم همین آب و حکمت هستند که ماهیت از آنها زنده است.

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد عنوان کرد: آبی که حکمت را زنده می‌کند و آبی که باعث زنده بودن ماهیت ما می‌شود همین حکمتی است که در بیان، زبان، شعر و نثر بزرگان این سرزمین جاری و ساری است؛ آب همین غزلیات، بوستان و گلستان است.

وی آب، نور و رنگ را سه عنصر ویژه در حکمت اسلامی و حکمت ایرانی دانست و گفت: در حکمت اشراق حکمای ایران باستان منشأ ماهیت و وجود را نور می‌دانند اما به اعتقاد من در ادب فارسی ماهیت را باید آب بدانیم.

احمدوند یادآور شد: ما در برخی از چیزها ریشه در آب نداریم. راه، اتصال به سنت و حکمتی است که جاری در آثار، اشعار و بیان بزرگان ادب این سرزمین است، محور آنها هم خدا باوری و توحید است که نقطه اصلی افتراق تمدن اسلامی و تمدن غرب است.

معاون وزیر ارشاد در بخش دیگری از سخنانش گفت: برنامه‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای پاسداشت شاعران و بزرگان ادب فارسی برنامه‌های کلان و مفصلی است که امیدواریم به نحو احسن برگزار شود.

هفته سعدی باید فرصتی برای معرفی اندیشه‌های این شاعر بزرگ باشد

 رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران گفت: امیدواریم هفته بزرگداشت سعدی فرصتی برای معرفی اندیشه‌های این شاعر بزرگ باشد.

محمود شالویی شامگاه جمعه در آیین بزرگداشت سعدی شیراز اظهار کرد: گلستان و بوستان سعدی بیانگر آن است که سعدی آن چه را که می‌دید بیان می‌کرد و اگر در بیانات خود اغراق داشت و به اغراق خود اعتراف می‌کرد.

مشاور وزیر فرهنگ ارشاد اسلامی ادامه داد: همه می‌دانند زبان بلاغت سعدی شیرازی آن چنان فصیح است که در بیان مطالب اغراق‌آمیز هم بالاترین اغراق‌ها را به کار می‌برد.

رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران اضافه کرد: سعدی خود را در سلسله عرفا نمی‌گنجاند اما به یقین در هر جا که می‌خواهد از یک مسئله معرفتی و عرفان پرده بردارد و سخن بگوید نکته‌های خود را بسیار با ظرافت بیان می‌کند.

وی افزود: سعدی نه به عنوان سخن‌سرای فارسی بلکه به عنوان گنجینه‌ای از معارف ایران اسلامی باید شناخته شود؛ همه ایرانیان و حتی همه جهانیان، سعدی را از آن جهت که پیام‌آوری برای صلح و دوستی و برای ارتباط و مصالحه و دوری از جنگ است، می‌شناسند.

او گفت: این شاعر می‌خواهد تمام اقوام و قبایل را به یکدیگر پیوند بدهد و میان انسان‌ها دوستی و محبت برقرار کند.

شالویی گفت: امیدواریم این هفته که برای گرامیداشت سعدی است فرصتی برای معرفی اندیشه‌های این شاعر بزرگ باشد.

وی در ادامه خطاب به مدیریت شهری شیراز گفت: شیراز موزه و گنجینه‌ای از مشاهیر است که باید آنها را بهتر دریابیم و امیدواریم با اهتمام ویژه‌ای که شهرداری شیراز نسبت به بازسازی مقابر دارد برای مقابر روزبهان شیرازی، میر سید شریف جرجانی، سیبویه و سایر بزرگان که در مهجوریت هستند، اقداماتی انجام شود.

امیدواریم با اهتمام ویژه‌ای که شهرداری شیراز نسبت به بازسازی مقابر دارد برای مقابر روزبهان شیرازی، میر سید شریف جرجانی، سیبویه و سایر بزرگان که در مهجوریت هستند، اقداماتی انجام شود.

به گفته رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران این انجمن که بیش از یکصد سال از عمر آن می‌گذرد، ۳۸ بنای تاریخی را احداث کرده است.

۱۷ طرح بازسازی و ساخت مقابر بزرگان در دست اجراست

شالویی ادامه داد: برای آنکه انجمن باز هم به ساخت و ساز درباره بزرگان این مملکت اهتمام ورزد دولت مردمی تمام تلاش خود را به کار گرفته تا ۱۷ طرح را برای ساختمان و بازسازی مشاهیر و ایجاد آرامگاه‌ها و مقابر بزرگان داشته باشد.

او اضافه کرد: اولین بنا که با همکاری شهرداری در یکی از استان‌ها احداث شده در مردادماه به بهره‌برداری می‌رسد.

وی گفت: ضروری است برای مفاخر گذشته و مشاهیر امروزی آرامگاهی در شأن و منزلت آن‌ها ساخته شده و برای معرفی آن‌ها تلاش شود.

شالویی معتقد است انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و سایر دست‌اندرکاران نباید تمام وقت خود را برای معرفی گذشتگان صرف کنند بلکه باید برای معرفی مشاهیر امروز و معاصر نیز اهتمام بورزند.

رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران اظهار کرد: نزدیک به ۳۰۰ آیین بزرگداشت توسط انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد و جمعی از نخبگان و فرزانگان که از سال گذشته تا به امروز تعداد آنها ۱۰ نفر است، معرفی شدند.

وی ابراز امیدواری کرد با هم‌افزایی بیشتر مسئولان، نوسازی بناها و ساخت و سازها در دستور کار باشد و بر معرفی برنامه‌ها و رویدادهای فرهنگی نه تنها برای یک روز بلکه به صورت جهانی و طی مدت یک هفته برگزار شود، تلاش بیشتری شود.

سعدی شیرازی هنوز هم در میان مردم زنده است

دریا اورس رئیس مؤسسه عالی فرهنگ، زبان و تاریخ و سفیر سابق جمهوری ترکیه هم ضمن تبریک به مناسبت روز بزرگداشت سعدی شیرازی گفت: در قرن هفتم و هشتم ۳ ستاره تابان از شهر شیراز در آسمان ادب فارسی مانند آفتاب درخشیدند و شهرت جهانی یافتند.

وی ادامه داد: با اینکه حافظ شیرازی نامدارترین غزلسرای فارسی در نزد اهل ادب است و از جایگاه و محبوبیت خاصی برخوردار است، قدر و منزلت ادبی سعدی در غزل و قصیده سرایی و تالیف آثار منظوم و منثور او به هیچ وجه کمتر از حافظ شیرین سخن نیست، به ویژه کتاب گلستان سعدی که به تمام زبان‌های زنده جهان ترجمه شده و شرح‌های مختصر و مفصلی بر آن نوشته شده است.

دریا اورس اضافه کرد: به جرات می‌توان گفت پس از هشت قرن از درگذشت وی سعدی شیرازی هنوز هم در میان مردم زنده است.

استاد ادبیات فارسی و عضو افتخاری فرهنگستان ادب فارسی در مورد تاثیر سعدی در ادبیات ترکیه گفت: در زمان عثمانی و جمهوریت یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین آثار ادب فارسی، همین کتاب گلستان بوده که توسط ادیبان ترک ترجمه شده است.

گنجینه‌های ارزشمند ادب فارسی به جوانان شناسانده شوند

استاندار فارس گم شده امروز بشریت را معنویت و تربیت دانست و گفت: باید تمام تلاش خود را برای شناساندن گنجینه‌های ارزشمند ادب فارسی به جوانان به کار بگیریم تا نسل‌های آینده با این گنجینه‌های با ارزش به ویژه ۲شاعر بزرگ ادبیات پارسی آشنا شوند.

محمد هادی ایمانیه شامگاه جمعه در آیین بزرگداشت سعدی اظهار کرد: سعدی در بسیاری از حکایات‌ خود با صراحت و شفافیت با موضوع بی توجهی به انسانیت برخورد می‌کند.

وی گم شده امروز بشریت را معنویت و تربیت دانست و افزود: امروز این پرسش همواره مطرح است که جامعه علی‌رغم اینکه در تکنولوژی، علم و هوش رشد داشته اما آیا به همان میزان اخلاق، تربیت، معنویت و سبک زندگی هم رشد کرده است؟

استاندار فارس معتقد است که باید تمام تلاش خود را برای شناساندن گنجینه‌های ارزشمند ادب فارسی به جوانان به کار بگیریم تا جوانان و نسل‌های آینده با این گنجینه‌های با ارزش به ویژه ۲شاعر بزرگ ادب پارسی آشنا شوند.

ایمانیه با بیان اینکه در گذشته یادگیری سواد با خواندن اشعار سعدی و حافظ آغاز می‌شد، گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌تواند برای اینکه این مفاهیم با ظرافت و جامعیت بیشتر به نسل جوان منتقل شود با مشارکت دستگاه‌های متولی همچون آموزش و پرورش، برنامه‌ریزی برای اشاعه این اندیشه‌ها را در دستور کار قرار دهد.

روز اول اردیبهشت ماه روز توسط مرکز سعدی‌شناسی ایران، روز سعدی نامیده شده است. این رسم از سال ۱۳۸۱ برقرار بوده است.

کد خبر 1759577

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha