ساختار خاص حماس غلبه اسرائیل بر غزه را غیرممکن کرد

براتی با بیان اینکه ساختار خاص حماس فایق آمدن اسرائیل بر غزه را دشوار کرد، گفت: بر اساس منطق عادی بین دو طرف هر زمان که اشغالگری در نوار غزه و بین اسرائیل و فلسطین تقویت شده ما شاهد بودیم که پس از مدتی گروه‌های فلسطینی با قدرت بیشتر به عرصه بازگشتند. در واقع اشغال، مقاومت را هم به همراه می‌آورد که این واکنش طبیعی نسبت به اشغال است، حالا چه در فلسطین باشد و چه در هر نقطه دیگری از جهان.

«منصور براتی»، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان در تحلیل آنچه در جنگ غزه رخ داد و نهایتا به آتش‌بس ختم شد، اظهار کرد: از چند جهت می توان به این موضوع نگاه کرد. ابتدا اهدافی که اسرائیلی ها به عنوان اهداف اعلامی در جنگ عنوان کردند. این اهداف شامل سه هدف اصلی بود که از بین بردن سازمان رزم حماس، عزل حماس از قدرت و تهدیدزدایی از دولت خود در غزه بود. فائق آمدن بر غزه برای اسرائیل کار بسیار دشواری است و دلیل آن نیز ساختار خاص حماس و امکانات آنها است.

پژوهشگر و مترجم علوم سیاسی تأکید کرد: در مقابل جبهه حماس نیز که برای مدت طولانی برای جنگ آماده شده بودند، سعی کردند اسرائیلی ها را به مناطق شهری وارد کرده و از طریق تک تیراندازها و پیاده نظام و تسلیحات ضد زرهی آنها را مورد هدف قرار داده و روند حرکت آنها را کُند کنند و به همین دلیل این جنگ این قدر به طول انجامیده و بیشتر از این هم طول خواهد کشید.

برگ برنده نیروهای مقاومت

براتی ادامه داد: برگ برنده نیروهای مقاومت برای طولانی شدن جنگ و عدم تسلیم آنها مقابل اسرائیل وجود تونل هایی بود که یک شبکه تردد انحصاری برای نیروهای مقاومت به وجود آورده است یعنی حتی اگر آنها یک منطقه را در غزه از دست می دادند از طریق تونل ها می توانستند به منطقه مجددا رفت و آمد داشته باشند و برای همین پس از به تصرف درآمدن مناطقی در غزه توسط اسرائیلی ها بین آنها و حماس درگیری به وجود آمد که از آن جمله می توان به منطقه جبالیا اشاره کرد.

وجود افراد غیرنظامی در رفح حساسیت جهانی  نسبت به حمله رفح را افزایش داد

وی در مورد درگیری ها در منطقه رفح نیز بیان کرد: اسرائیلی ها سعی کردند در سمت شرق رفح به این شهر وارد شوند در حالی که بیش از یک میلیون نفر از مردم غزه در این منطقه پناه گرفته بودند که تعداد زیادی از آنها به ناچار از این مناطق خارج شدند، به دلیل وجود افراد غیرنظامی حساسیت های جهانی و بین المللی نسبت به حمله رفح در طول این مدت گسترش یافت و افکار عمومی نسبت به اسرائیل واکنش های متعددی از خود نشان دادند.

این کارشناس مسائل اسرائیل تصریح کرد: مسئله بعدی در خصوص جبهه غزه اهدافی بود که صهیونیست ها به صورت صریح آنها را اعلام کرده نبودند اما نتوانستند در آن حوزه ها تا حدودی به اهداف خود دست یابند. از همان روز نخست جنگ که اسرائیلی ها ضربه بزرگی خوردند و حدود یک هزار و ۲۰۰ نفر از آنها کشته شدند، مشخص بود که صهیونیست ها تمایل دارند انتقام افراد خود را بگیرند چرا که پیش از این بارها  دیده بودیم که حتی مرگ یک نفر برای صهیونیست ها چقدر دارای اهمیت است و آن را نشانه ضعف امنیتی خود می دانند.

وی گفت: در سال ۲۰۱۱ وقتی نیروهای حماس یک سرباز اسرائیلی را به گروگان گرفتند، آنها برای آزادی آن سرباز، هزار فلسطینی را آزاد کردند؛ بنابراین طبیعی بود که مرگ ۱۲۰۰ اسرائیلی در روز اول و همین طور اسارت ۲۵۴ نفر برای آنها خیلی سنگین بود؛ از این رو مشخص بود که برای انتقام می آیند تا فلسطینی ها را از بین ببرند که همین اتفاق هم افتاد و بیش از ۴۶ هزار انسان بیگناه را به شهادت رساندند. در جنگ روسیه و اوکراین که خیلی به طول انجامیده، تلفات از هر دو طرف خیلی کمتر از این ارقام است. به غیر از کشته شدگان درصد بالایی از مردم غزه در این جنگ زخمی شده و آسیب دیدند.

براتی ادامه داد: اهداف دیگر اسرائیلی ها که پیش از این اعلام نشده بود اما آن را انجام دادند، ویرانی غزه بود. آنها در طول این مدت تمام سعی خود را کردند تا غزه را به منطقه ای غیرقابل سکونت تبدیل کنند تا از این طریق بتوانند بسیاری از مردم غزه را به مهاجرت به کشورهای دیگر تشویق کنند.

براتی یادآور شد: با توجه به ساختار سیال گروه های مقاومت فلسطین در بلندمدت صهیونیست ها نتوانستند گروه های مقاومت را از بین ببرند چرا که این گروه ها این امکان را دارند که به سرعت در بین مردم غزه پخش شده و قابل تفکیک نباشند و بعد از مدتی دوباره سر و شکل بگیرند. ارتش اسرائیل هم اعلام کرده بود ما منطقه ای را در غزه تخلیه می کنیم اما بعد از مدتی دوباره شاهد حضور جبهه حماس هستیم و این مسئله سبب شده تا آنها هیچ گاه خیال‌شان راحت نباشد که منطقه ای را به صورت کامل تصرف کرده اند.

وی تأکید کرد: مسئله بعدی این است که برداشت و طرح صهیونیست ها برای آینده غزه خیلی روشن نبود. ما فقط این را می دانیم که اسرائیلی ها مایل هستند رژیمی در غزه تشکیل دهند که برقراری امنیت در آن بر عهده اسرائیل باشد و امور اداری و محلی را برخی شخصیت ها و مقامات محلی غزه انجام دهند که البته به حماس هم مرتبط نباشند. این طرح تقریبا مشابه آن چیزی است که در کرانه باختری اتفاق افتاده و تشکیلات خودگردان آنجا وجود دارد و صهیونیست ها در امور اداری و محلی هیچ دخالتی نمی کنند اما هر زمان اراده کنند می توانند عملیات انجام دهند که یک نمونه از آن همان بیمارستانی بود که در آنجا چند نفر را ترور کرده و بعد از آن خارج شدند.

براتی در پایان خاطر نشان کرد: از طرف دیگر دولت آمریکا هم تداوم حضور اسرائیل در غزه را نمی پذیرد و از اسرائیل می خواهد برنامه ای را برای خروج از این منطقه زمان بندی داشته باشد. بر اساس منطق عادی بین دو طرف هر زمان که اشغالگری در نوار غزه و بین اسراییل و فلسطین تقویت شده ما شاهد بودیم که پس از مدتی گروه های فلسطینی با قدرت بیشتر به عرصه بازگشته اند. در واقع اشغال، مقاومت را هم به همراه می آورد که این واکنش طبیعی نسبت به اشغال است، حالا چه در فلسطین باشد و چه در هر نقطه دیگری از جهان باشد.

کد خبر 1767204

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha