محرم حسینی در اروپا

عاشورای حسینی از مهم‌ترین مراسم‌های مذهبی سراسر مسلمانان جهان به شمار می آید، برپایی مراسم عاشورا در بسیاری از شهرهای اروپا به پدیده‌ای سالانه تبدیل شده است که حتی غیرمسلمانان نیز در آن شرکت می کنند.

خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل:  مراسم عاشورای حسینی مهم‌ترین شعائر مذهبی مسلمانان است که با موکب‌های مردمی، فعالیت‌های خیرخواهانه و مجالس مذهبی مجسم می شود. برپایی مراسم عاشورا در بسیاری از شهرهای اروپا به پدیده‌ای سالانه تبدیل شده است که حتی غیرمسلمانان نیز در آن شرکت می کنند.

در مراسم عاشورایی در اروپا پیروان ادیان مختلف گردهم می آیند تا تصویر زیبا از تفاهم و بردباری را شکل دهند وارزش‌های اخلاقی و انسانی را با فعالیت‌های ویژه به مناسبت واقعه کربلا به جهانیان نشان دهند. این فعالیت‌ها شامل اطعام فقرا، همبستگی اجتماعی، گفتگوهای سازنده، برگزاری فعالیت‌های ورزشی همچون ماراتن، پیاده روی، همایش‌های مذهبی و فرهنگی و احیای زبان و فرهنگ مادری به جوانان است.

«هادی الحسنی» نویسنده عراقی مقیم بروکسل در گفتگو با روزنامه الصباح می گوید: مجالس مشترک عاشورا ارزش خود را به عنوان یک پدیده مهم مبتنی بر مدارا و پذیرفتن دیگران و همبستگی اثبات کرده است. بیشتر موکب‌های حسینی در اروپا به یک نقطه عطف فرهنگی تبدیل شده است که بسیاری از اروپایی آرزوی درک ابعاد آن را دارند.

در اینجا نگاهی به برپایی شعائر مذهبی از جمله عاشورا در مهم‌ترین نهادهای دینی برخی از کشورهای اروپایی داریم.

احیای شعائر عاشورایی در اروپا

انگلیس

اولین مجلس عزای حسینی در انگلیس در سال ۱۹۶۲ میلادی برگزار شد. زمانی که مرکز اسلامی یا حسینیه ای نبود وحتی مسلمانان شیعه در اقلیت بودند. اولین کسی که واقعه عاشورا را در انگلیس یادآوری می کند «عبدالله هوبت» انگلیسی است. حکایت این مرد اینچنین است که وی کنلل ارتش بریتانیا بود و به مدت پنج سال در عراق زندگی کرد. در مدت اقامتش در آنجا با مراسم عزای حسینی که در شهرهای عراق برگزار می شد، آشنا شد. وی متوجه شد که بسیاری از مسلمانان شیعه برای زیارت عتبات عالیات در نجف و کربلا و کاظمین می روند. این مسئله کنجکاوی  وی را برانگیخت و به مطالعه و تحقیق درباره اسلام منجر شد. در نهایت عبدالله به دین اسلام مذهب اثنا عشری گروید. هنگام بازگشت به بریتانیا، به برگزاری این مجالس اقدام کرد، به همین دلیل او اولین کسی بود که روایت شهادت امام حسین(ع) را در لندن خواند.

در همین حال، نویسندگان انگلیسی توجه زیادی به واقعه عاشورا داشتند، به طوری درصفحه ۲۸۰ دانشنامه عتبات مقدس/ بخش کربلا آمده است: «فرایا استارک» نویسنده انگلیسی در کتاب خود با عنوان «تصاویر بغداد» فصلی درباره عاشورا دارد.

در بخشی از این فصل آمده است: شیعیان در سراسر جهان اسلامی مراسم شهادت امام حسین(ع) را برگزار می کنند و دهه اول محرم را عزای عمومی اعلام می کنند. موکب‌های عزاداری در بغداد و شهرهای مقدس حرکت می کند و با به سر و سینه می زنند.

«حسین کاظم» فعال مدنی عراقی در بروکسل می گوید: تفکر اسلامی به دلیل جهانی شدن و وسایل ارتباطی مدرن، حلقه ای در زنجیره فرهنگ دینی جهانی شده است. بنابراین می بینید که جامعه عراقی تنها مراسم عاشورا را برگزار نمی کنند، بلکه با مشارکت مسلمانان و غیر مسلمانان کشورهای دیگر در سایه فعالیت های فکری و فرهنگی و فلسفی این مراسم برای افزایش آگاهی و تقویت آن برگزار می کنند.

در لندن مراکز اسلامی، مساجد و حسینیه‌ها هرساله در عاشورا از اجتماعات بزرگ مسلمانان حمایت می کنند، به طوری که مجالس عزاداری و موکب‌های حسینی به ویژه در ماربل آرچ در هاید پارگ لندن برگزار می شود و مسلمانان مقیم لندن که کشورهای مختلف جهان از جمله عراق، لبنان، بحرین، عربستان، سوریه، ایران، پاکستان، افغانستان، ترکیه و هند به این کشور آمدند، در مراسم عزاداری حسینی شرکت می کنند. همچنین با پرچم‌های سیاه، قرمز و سبز وپارچه نوشته‌های متفاوت و نمادهای عاشورای عزای حسینی را با انگلیسی‌ها و اروپایی‌ها به اشتراک می گذارند.

مسلمانان در انگلیس هرساله برای برپایی مجالس عاشورایی در مساجد آماده می شود. این موکب‌های حسینی از مساجد به سمت مرکز لندن حرکت می کنند و از منطقه ادگور رود عبور می کنند تا به ماربل آرچ در هاید پارک می رسند.

مسلمانان انگلیس از این فرصت برای توزیع کتابچه‌ها به منظور معرفی اسلام به غیر مسلمانان و سیره اهل بیت(ع) استفاده می کنند. به طوری که در سال ۲۰۱۳ میلادی روی اتوبوس‌های مسافربری قرمز رنگ انگلیسی پوسترهای تبلیغاتی با شعار «لبیک یا حسین» و« روز دهم» نصب شده بود و فعالیت هایی برای تبیین قیام عاشورا برگزار شد.

آلمان

براساس مطالعات میدانی، تعداد مسلمانان در آلمان نزدیک ۴.۳ میلیون نفر است. شیعیان این کشور هرساله مراسم عاشورای حسینی را برگزار می کنند و بسیاری از آلمانی‌ها مشتاق هستند که با این واقعه و شرایط تاریخی آن زمان آشنا شوند.

بسیاری از مراکز اسلامی در آلمان از جمله جمعیت المصطفی در ایالت برمن و مرکز الحسنین در برلین مجالس عزای حسینی را در این کشور برگزار می کنند.

در همین حال، مسلمانان در هانوفر مرکز ایالت ساکسونی سفلی برگزاری برپایی مراسم عاشورا گردهم می آیند وسفرهای اطعام و کمپین کمک به نیازمندان و فعالیت‌های دینی و اجتماعی ترتیب می دهند.

برهمین اساس، عاشورا به فرصتی برای گردهمایی مردم در آلمان تبدیل شده است، بنابراین می بینید که عراقی‌ها، ترک‌ها، ایرانی‌ها، مصری‌ها و مراکشی ها در کنار آلمانی مراسم عاشورایی برگزار می کنند و مردم حاضر در این مراسم ها به تبادل فرهنگی اقدام می کنند.

 عبدالوارث عمر، مصری تبار مقیم آلمان دراین باره می گوید:واقعیت این است که در مراسم عاشورا وحدت اسلامی احساس می شود. این رویداد بزرگ در آلمان، شیعیان، اهل تسنن و پیروان ادیان دیگر را گردهم می آورد و درس صبر، شجاعت و مبارزه در برابر ظلم را یاد می دهد.

احیای شعائر عاشورایی در اروپا

بلژیک

اقلیت عربی و مسلمان در بلژیک نیز هرساله موکب‌ها و راهپیمایی‌های عاشورایی را به همراه مجالس مذهبی و فعالیت‌های فرهنگی وتبلیغی برگزار می کنند. به طوری که در مسجد امام رضا در بروکسل بلژیک سالانه صدها مسلمان برای احیای مراسم عاشورای حسینی گردهم می آیند.

این مسجد بانزدیک شدن به محرم الحرام سیاه پوش می شود وپرچم‌های حسینی و پارچه نوشته‌ها با شعارهای دینی درباره واقعه کربلا و آیات قرآن کریم بر دیوارهای مسجد نصب می شود.

آمارها نشان می دهد که نزدیک به شش درصد از مسلمانان بلژیک یعنی بیش از ۵۰۰ هزار مسلمان از مذاهب مختلف در این کشور زندگی می کنند. اسلام در سال ۱۹۷۴ میلادی به عنوان دین رسمی به رسمیت شناخته شد و تعداد مساجد این کشور ۳۸۰ مسجد است.

هلند

اولین گروه شیعیان نیروی کار ترکیه در هلند بودند که مراسم ها و مناسک عبادی خود را به همراه برادران مسلمان‌شان برپا می کردند.در آن زمان هیچ موسسه یا مسجد خاصی تا دهه ۸۰ نداشتند. اما شیخ «حمزه کل علی» نقش مهمی در تشویق مردم و کمک به نیازمندان و حمایت مالی است و هسته اولین مسجد شیعیان در شهر لاهه را قرار داد و سال ۱۹۸۲ این مسجد به نام «اهل بیت» متعلق به ترک ها تکمیل و افتتاح شد. سپس دومین مسجد با نام «۱۴ معصوم» و سومین مسجد به نام «حسینیه محل علی» یا «مرکز اسلامی» متعلق به پاکستانی‎‌ها و هندی ها ساخته شد.

به مرور زمان، مسلمانان به ویژه شیعیان مساجد را در شهرهای دیگر آلمان همچون روتردام، آسن، آمستردام، دوردرخت و آیندهوون و دهها شهر دیگر احداث کردند و مسلمانان در مراکز اسلامی و مساجد به برپایی شعائر مذهبی از جمله مناسک عاشورایی اقدام می کنند.

برهمین اساس، مراسم سالانه عاشورایی تنها یک مناسبت مذهبی نیست، بلکه فرصتی برای ارتباط بین اعضای جامعه مسلمان است. عاشورا برای نسل‌های جوان در هلند وسیله ضروری برای حفظ ارتباط با فرهنگ اسلامی و عربی و تقویت ارتباط با خاستگاه دین و کسب اطلاعات لازم در مورد تاریخ عرب و اسلام است.

احیای شعائر عاشورایی در اروپا

سوئد

نزدیک به ۳۰۰ هزار مسلمان در سوئد زندگی می کنند و جمعیت‌ها و مراکز اسلامی ومساجد مختلفی در این کشور فعالیت می کنند. اول پخش اذان از بلندگوی مسجد جامعه منطقه ویتیا در جنوب استکهلم در سال ۲۰۱۳ میلادی انجام شد که موفقیت برای مسلمانان این شهر به شمار می آید.

مسلمانان این کشور در ماه محرم الحرام عزای حسینی را در بیشتر مناطق سوئد با برپایی فعالیت‌های دینی و اجتماعی برپا می کنند. به طوری که ساکنان سوئد تمایل زیادی برای اجتماع در این مجالس عزاداری به منظور آشنایی با دین اسلام و این واقعه دارند.

دانمارک

در دانمارک نیز اقلیت اسلامی به برپایی مجالس حسینی و مراسم عاشورا اقدا می کنند، عاشورای حسینی در دانمارک نه تنها یک مراسم مذهبی است، بلکه به یک رویداد اجتماعی و فرهنگی تبدیل شده است. به طوری که مردم برای برقراری ارتباط با نسل ‌های جدید مشتاق هستند و تمایل دارند با دین، فرهنگ و زبان مادرس شان بیشتر آشنا شوند.

احیای شعائر عاشورایی در اروپا

نروژ

در نروژ آشنا شدن با امام حسین(ع) و واقعه کربلا به مراحل پیشرفته رسیده است. به طوری که غیر مسلمانان به مطالعه درباره امام حسین(ع) و حضور در مجالس حسینی اقدام می کنند. به طوری که ماه محرم الحرام فرصت مناسبی برای کسب اطلاعات بیشتر غیر مسلمانان نسبت به امام حسین(ع) است.

اقلیت مسلمان همچنین موفق شده تا مقامات این کشور متقاعد کند تا درس معرفی اسلامی را در برنامه آموزشی اضافه کنند. به طوری که قرار است دانش آموزان چهارم ابتدایی درس زندگی امام حسین(ع) با عنوان «انقلاب حسین» فرابگیرند.

فنلاند

در فنلاند جامعه مسلمان این کشور فرصت ماه محرم الحرام و سالروز شهادت امام حسین(ع) را از دست نمی دهد. به طوری که مراکز اسلامی و مساجد برنامه های عاشورایی را از شب اول ماه محرم الحرام آغاز می کنند تا دهم ماه محرم الحرام ادامه دارد.

عاشورا در واقع فرصت تاریخی است که باید از آن برای بیان وحدت مذهب و دین استفاده کند. امام حسین(ع) سهم گروه و فرقه خاصی نیست، بلکه برای همه مسلمانان و همه بشریت است.

کد خبر 1771859

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha